Zdravlje

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Zdravlje

Post od Grujic »

Za pocetak, opsti internisticki pregled sa lab analizama (kks, osnovna biohemija sa lipidogramom, enzimima, hb1s, koagulacijom, i obavezno hormonima stitne + antitela, sediment urina), takodje ultrazvuk abdomena, pa i stitne bi trebalo uraditi.

Ako se tu ne vidi nista konkretno sto bi usmerilo dalje, sledeca adresa je endokrinolog, pozeljno neki kojem je gojaznost uza oblast interesovanja, oni ce vec traziti dalje, specificnije pretrage.

P.s.: ti si spomenuo samo kg, jel ima neke druge probleme? Umor, energija, kvalitet kose, koze, zamaranje, temperature povremene, itd itd
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Pa generalno se ne umara, vise je to da ne moze dovoljno da se naspava koliko god spavala.
Od ostalih promena s vremena na vreme na licu joj se pojave akne i neke flekice.
Mada, nakon trudnoce joj se vratio ekcem koji nije imala zadnjh 5-6 godina.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Po opisanom problemu, situacija i nije toliko komplikovana.
Ne bih se fokusirao na lekare nego ići na postepenu promenu načina ishrane. To što je izbacila slatkiše, ništa neće pomoći ako i dalje nastavi da jede ili pije mnogo UH.
Problem je najčešće u nerealnim željama i očekivanjima. Ljudi sebi zadaju neki vremenski okvir da skinu kile,npr.do leta i plaže, onda krenu na neke rigorozne dijete,pa kad vide da to ne ide baš lako, onda odustanu.
Psiha im pati, odricanje od hrane im je veliko,a nema očekivanog rezultata. tj.rezultat je uvek isti "jebeš ti ovo mučenje,daj ti meni pljesku da se najedem ko čovek" .
Takvim osobama je najveći problem promeniti način razmišljanja i njihov odnos prema hrani. To ko uspe, obavio je pola posla.
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:

Post od Rolla »

Sve mi je jasno sto si izneo, medjutim cini mi se da su svi nacini iscrpljeni.
Ishrana u toku dana joj je ovako nesto:
- dorucak jedno jaje sa nekom salatom,
- uzina jabuka,
- rucak 150-ak gr piletine sa parcetom ne belog hleba,
- kasnije neka corba ili salata za veceru.

Od tecnosti pije vodu, caj i eventualno jednu kafu dnevno.
Obzirom na gore navedenuo ishrana ne mislim da joj je problem. Ja jedem bar 3x vise i opet se drzim u nekim granicama normale.

Nema nikakav zadatak ili vremenski okvir vec samo da krene na dole sa kg i da se to odrzi na duzi vremenski period.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

bear
Reactions:
Pridružio se: 19 Jun 2021, 23:31

Post od bear »

@Rolla Od mene preporuka da platite nutricionisti jedan pregled, i pridrzavati se plan ishrane koji ce vam on dati.
Ja sam prosao kroz istu pricu, ne jedem a kg rastu. Ja sam platio 50 eura za 2 meseca nutricionisticki meni. Dobio sam 4 menia ishrane i za 2 meseca sam skinuo oko 15 kg.
Ja bih ti preporucio da oba (zbog motivacije) pesacite barem po 30 minuta svaki dan, bilo ujutro bilo uvece. (ja sam tako poceo)
Kada spusti neku kg, onda ja bih preporucio besplatni program na Chloe Ting. Jas sam radio 2 week shred.

Sve ovo pisem iz moje iskustvo i sto sam ja radio.
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:

Post od Rolla »

Ne vredi ni od nutricioniste ako postoji neki poremecaj u organizmu. A kod nas ne postoje nutricionisti koji ce te poslati na detaljne preglede i na osnovu rezultata predloziti ishranu i trening.
Prvo sto bi takav pristup kod nas trajao bar mesec dana, drugo sto ne verujem da bi kostao ispod 300 evra.

Takodje postoji nutrigenetika gde se malo bolje informacije dobijaju ali opet ne na osnovu trenutnog stanja organizma vec na osnovu gena.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Baš to, kad se poremeti nešto u metabolizmu nema nutricioniste koji to može samo ishranom da reguliše.
Ja se sa tim zajebavam već evo 2 godine, najbolje što sam postigao je da budem na nuli neki period. Najgore što sam bacio pare na par navodno dobrih endokrinologa, ali bez efekta.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

Ja sam imao ogroman problem, poslednjih skoro 10 godina ne mogu vise ni gram da skinem bilo kojom od metoda koje sam koristio do tad (kalorije, keto dijete i ostalo). To je donelo 20+ kila viska. Bukvalno sam bio pred prekretnicom da prestanem i da pokusavam i da se pomirim sa tim da cu biti stoka do kraja zivota. Ipak sam kao poslednji pokusaj otisao kod nutricioniste sa izrazitim zahtevom da zelim da regulisem kilazu bez standardnih budalastina, mora vezba, zdrav zivot itd.

Evo 25 kila kasnije za 3+2 meseca rezima (plus dve potpune pauze od po mesec dana), jako sam zadovoljan, drzim se tih jelovnika kad god nemam neku specijalnu zelju da jedem odredjenu hranu. Bitan je samo pristup nutricioniste da ti jelovnici budu pravljeni tako da ti ne budes gladan nikada u toku dana. Naravno problem je sto to sto jedes nema nikakav ukus i potpuno je odvratno, ali nisi gladan :D
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Tvoj slučaj je problem koji se rešava pravilnom ishranom, svaki bolji nutricionista to reši sa više ili manje cimanja. Kad je metabolizam u problemu ne može se rešiti samo promenom u ishrani.
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

Verujem, ovo sam izneo samo kao neminovnost drugacijeg pristupa nego do tada u zivotu. Ono sto je oduvek radilo je odjednom prestalo da funkcionise. Te sam uspeo da mrdnem tek primenom potpuno drugacijeg nacina.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Ćuti, bar si se na vreme spasio :D ja sam davao sebi oduška preko svake mere, "znajući" da imam 2-3 dobra jelovnika koji mi odrade posao kad se odlučim. Završio sam sa ozbiljnom insulinskom rezistencijom, sad je to već pred-dijabetes, barem u startu mora da se pomogne lekovima na koje veoma loše reagujem.

Zadnje što se pojavilo kao spasonosno rešenje je Ozempic pen koji navodno po USA i Evropi čuda pravi. Trebao sam da odem da mi odrede dozu i dva dana pre toga mi drugar skrene pažnju: njima na sajtu stoji da terapija Ozempicom može da izazove rak štitne žlezde.
https://www.ozempic.com/important-safet ... f%20breath.

Mogu da zamislim koliko se to često dešava, kad su morali i na sajt da stave :mrgreen: tako da se, sve dok ne nađem vremena da se ovome malo ozbiljnije posvetim, vodim maksimom da je bolje biti gojazan nego mrtav :rofl:
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Čoveče kad razmislim pre 20 godina niko nije pričao o insulinskoj rezistenciji. To samo dovodi u pitanje koliko su globalno uveli šećera u hranu i naravno manje aktivnosti. Ali generalno sada šećera ima svugde i u prevelikim količinama.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

A još i vrsta šećera koji ubace. Keva mi dijabetičar, i ogromna je razlika između domaćih slatkiša/kolača i jeftinih keksova recimo. (U to ne ubrajam jače brendove, već baš te najjeftinije napolitanke recimo i slično.) To jeftino čim bi gricnula, skoči joj šećer od te male količine. To čovek bez dijabetesa ne bi ni primetio razliku, a sigurno ostavi trag u organizmu.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

bear
Reactions:
Pridružio se: 19 Jun 2021, 23:31

Post od bear »

Ima neko iskustvo sa online fitnes trenerima, tipa, dusaneternalfit, milan strongman itd.? Ocu malo da nabacim masu, a i neki muskul.
Odgovori