Xepoj87 napisao:
Kod nas samo treba izbegavati tp voda-voda, jer nam je voda tvrda, a dosta su skupe i ne stede dovoljno da bi se isplatile u odnosu na vazduh-voda, pogotovo sto imamo umerenu klimu, pa vazduh-voda nema problem da radi.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Kao neko ko ima TP voda-voda i poznaje dosta ljudi sa TP, sada posle dve sezone grejanja, mogu da zaključim neke stvari.
Prodavci često imaju tu rečenicu, TP vazduh-voda je bolji izbor, ne boli te glava, kada je temperatura u plusu jako su efikasne i troše manje struje nego voda-voda, savremene su jer se u njih ulaže, dok u ove druge slabo, kada bude hladno, nemaš problem, imaju dodatni el. grejač, a i koliko puta u toku godine, temperatura bude ispod -5 i slično.
U mom slučaju, u Pirotu, mogu da kažem da je dosta puta bilo i TP vazduh-voda je u tim slučajevima, kada je na jednom brojilu, masakr.
Imamo na forumu člana, dgajic, ne znam da li je ovde pisao, baš dobro izolovan objekat, oko 160 kvadrata, jako efikasan sistem sa podnim i zidnim grejanjem, račun za struju 29k rsd ako se dobro sećam.
Kod mene je najveći iznos ove sezone bio 14k rsd.
Jasno, poređenje nije najbolje iz puno razloga, ali ja ne znam kakvi uslovi treba da budu, da bih struju sada platio preko 20k rsd.
Voda jeste problem, filteri treba da se čiste, izmenjivači hoće da odu, ali eto, moj kum u Kladovu ima dom za stare i greju se bez nekih većih problema oko deset godina.
Ja u mom slučaju očekujem kvar i zajebancije, a videću kada će da krenu i koliko će da koštaju, u mom slučaju je TP vazduh-voda bila skuplja, recimo nekih 3000e.
16 kW, bilo koji renomiran proizvođač
Sent from my LE2120 using Tapatalk