Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Sad se, po EU standardima, uvodi sintaksa funkcionalno nepismen.
To je ono kad znaš da pišeš i čitaš, ali ne znaš da prepričaš to što si pročitao.
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
To je ono kad znaš da pišeš i čitaš, ali ne znaš da prepričaš to što si pročitao.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Eto vidiš, ja sam bio ubeđen da je preDsednik
Ima dobra stranica na instagramu (dnevna_doza_pravopisa), tu sam dosta toga video sa ne pišem pravilno...

Ima dobra stranica na instagramu (dnevna_doza_pravopisa), tu sam dosta toga video sa ne pišem pravilno...
-
- Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
- Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi
Ne kapiram...Gaginh0 napisao: 16 Apr 2022, 10:06 Eto vidiš, ja sam bio ubeđen da je preDsednik![]()
Pravilno je predsednik.Ne pretsetnik ili presednik.
Sem ako nisu nesto menjali u zadnje vreme i izveli od "president".
- Gaginh0
Ja sve češće čujem preSednik na TV, ali sam bio ubeđen da je lapsus...
Ono što sam promeio pre jedno pola godine je da ne govorim više "po meni", već "po mom mišljenju"
Ono što sam promeio pre jedno pola godine je da ne govorim više "po meni", već "po mom mišljenju"

Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Neko kaze presednik neko precednik, kako ti je lakse. To je nepravilno naravno, isto kao i kaćete umesto kad ćete.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Ti si se u svom prethodnom postu pogresno izrazio i tu je doslo do konfuzije.
Ja sam primetio da sam zbog nepismenosti velikog broja ljudi poceo sebe da preispitujem u nekim slucajevima. Mogu misliti na cega ce sve to liciti za nekih 10-15 godina.
Ono gde dobijem napad je kad ljudi koriste “je l’” umesto “jer”. Za to bih izricao novcane kazne. Sto je najgore, desava se kod sve veceg broja ljudi.
Ja sam primetio da sam zbog nepismenosti velikog broja ljudi poceo sebe da preispitujem u nekim slucajevima. Mogu misliti na cega ce sve to liciti za nekih 10-15 godina.
Ono gde dobijem napad je kad ljudi koriste “je l’” umesto “jer”. Za to bih izricao novcane kazne. Sto je najgore, desava se kod sve veceg broja ljudi.
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Ja te slabo primecujem. Dosta njih koristi obratno.
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Kako kažu lingvisti : "Jezik je živ i menja se. Kao i ljudi."
I to je istina.
Nek! kažu presednik, neki preCednik, neki predsednik. Svakom po svojoj volji.
Primetno je da se književni jezik potpuno izgubio na Javnim TV servisima. Izgleda da su već zaboravili Vujakliju i Šipku. Ili se kaže Vukajlija?
A svakako preporuka za slušanje emisije "Srpski na srpskom" na radio BG1. Od skoro je i Nikola Kojo u njihovoj ekipi, umesto pokojnog Feđe Stojanovića.
I to je istina.
Nek! kažu presednik, neki preCednik, neki predsednik. Svakom po svojoj volji.
Primetno je da se književni jezik potpuno izgubio na Javnim TV servisima. Izgleda da su već zaboravili Vujakliju i Šipku. Ili se kaže Vukajlija?
A svakako preporuka za slušanje emisije "Srpski na srpskom" na radio BG1. Od skoro je i Nikola Kojo u njihovoj ekipi, umesto pokojnog Feđe Stojanovića.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
A često koriste i "jer" umesto "je l".
Mada i nevezano od toga, ima nekih stvari koje se proglašavaju kao nepravilne iz idiotskih razloga. (Ne mogu sad da se setim za šta sam baš to primetio.) Glupost je što kod nas ne igra ulogu "ali stvarno, zašto", već "pa rekao je taj i taj". Pa tako do sledećeg velikog stručnjaka koji vedri i oblači.
Naravno, treba poštovati kad je neko stručan, ali ako ispada da nam je jedna osoba najstručnija, pa sto praznih mesta do nekog drugog, onda šta više misliti o tim njihovim odlukama.
Stručnjaci treba da rade zajedno, i tako su i odluke ispravnije, barem kad je pravopis u pitanju, a ne da svi ostali budu tu da klimaju glavom kako je taj glavni klipan genije.
EDIT: Upravo to, jezik je živ i menja se, i baš zato ne treba jedna osoba da bude autoritet svima za to kako da se govori.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Mada i nevezano od toga, ima nekih stvari koje se proglašavaju kao nepravilne iz idiotskih razloga. (Ne mogu sad da se setim za šta sam baš to primetio.) Glupost je što kod nas ne igra ulogu "ali stvarno, zašto", već "pa rekao je taj i taj". Pa tako do sledećeg velikog stručnjaka koji vedri i oblači.
Naravno, treba poštovati kad je neko stručan, ali ako ispada da nam je jedna osoba najstručnija, pa sto praznih mesta do nekog drugog, onda šta više misliti o tim njihovim odlukama.
Stručnjaci treba da rade zajedno, i tako su i odluke ispravnije, barem kad je pravopis u pitanju, a ne da svi ostali budu tu da klimaju glavom kako je taj glavni klipan genije.
EDIT: Upravo to, jezik je živ i menja se, i baš zato ne treba jedna osoba da bude autoritet svima za to kako da se govori.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Ako se ovako nastavi, reč predsednik će ionako izumreti. Može biti samo jedan 
TapaT

TapaT
- Gaginh0
Meni ovde takođe zapada za uho/uvo kad Hrvati kažu "Slovenski jezik/pasoš/kamion...", i onda kad ja kažem "Slovenački..." sam sebi zvučim čudno.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Meni je "hvaliti" apsolutni hit.
U smislu "hvalilo mi benzina do..." itd...
Takve bi u gulag
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
U smislu "hvalilo mi benzina do..." itd...
Takve bi u gulag
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
To je odgovor jednostavan: mi smo u pravu. 
Ali stvarno, i da ima smisla reći "slovenski", "slovenački" jer praktičnije da se ne pravi zabuna sa "slovenski" koje se odnosi na Slovene, a ne na Slovence.
Ali zato, kažemo "Korejac", a istovremeno i "Australijanac", ne "Australac"... Mada opet, ali ih mi zovemo "Australijancima", šta ima veze pa je logično, to im je ime i zdravo.
Toliko imamo specijalnih slučajeva u jeziku, jedan manje ili više ne pravi razliku. 

Ali stvarno, i da ima smisla reći "slovenski", "slovenački" jer praktičnije da se ne pravi zabuna sa "slovenski" koje se odnosi na Slovene, a ne na Slovence.
Ali zato, kažemo "Korejac", a istovremeno i "Australijanac", ne "Australac"... Mada opet, ali ih mi zovemo "Australijancima", šta ima veze pa je logično, to im je ime i zdravo.

- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Nisam upoznat da kažemo Korejac, barem u mom okruženju..
Ali npr masovno govorimo Španjolka, što je hrvastina, a pravilno je Špankinja, na Srb.
Ali npr masovno govorimo Španjolka, što je hrvastina, a pravilno je Špankinja, na Srb.
Konji se vezuju.
U vezi sa. Nije u vezi sa.