Naši snimci saobraćajnih situacija

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Naši snimci saobraćajnih situacija

Post od pedja »

stefankmn napisao:Bas tako, nije to kao iz Takovske u Jaše Prodanovića

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
E, to.
Pokušavao sam da se setim gde je ta dupla uslovna, ali nikako, a prošao sam sto puta :D

--

U Mis Irbijeve, 20ica ima stajalište relativno blizu semafora, na kojem skreće levo. Traka za skretanje levo je vazda krcata i nema šanse da se prestroji. Zato prolazi na zeleno za pravo (za levo je i dalje crveno) i skreće levo. Da to ne radi, zablokirao bi traku za pravo, a onda bi čekao da ih propusti neko od ovih koji skreću, a koji su već besni, posebno u špicu.

Ima sličnih primera loše pozicioniranih stajališta. Npr. 17ica iz AF Borbe u Z.Đinđića, kada zglobom mora da preseče skroz levo iz stajališta, ali tu bar ne prolaze pravo, ili ja ne videh.

Ovi kod Galerije nisu prinuđeni da prave prekršaj, niti smetaju nekome (osim onima koji bi da skrenu ka TC) već su samo navikli tako.

Inače, cela ta raskrsnica je zanimljiva, pogotovo sa druge strane, kada se izlazi iz Galerije pa uključuje levo (ovde odakle je Stefan skretao). Ljudi ne znaju da prate trake, pa krenu svi u jednu, ili uđu u ovu za ponovno skretanje ka TC, pa panično seku u desno.

TapaT

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Grujic napisao: uvek taj uslovni misli da ima prednost
Iz Rimske u Ustaničku se često čuknu, jer iz Rimske umisle koješta.

Drugi problem je što iz Rimske nekada koriste i traku za pravo, kako bi skrenuli desno, a opet misleći da imaju prednost...

TapaT

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Slučaj jaše prodanovića je i meni pao na pamet ali to su bukvalno dve razdvojene ulice pa nije baš za poređenje. Ovde autobus mora da skrene na drugo desno jer mu je tu okretnica, prvo desno je skretanje za ulazak u garažu tržnog centra i kad se tu skrene ne može se posle preći na okretnicu.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Autobuske stanice pre raskrsnice treba zabraniti! To sam čak i ja ko klinac skontao kako to za autobuse fantastično funkcioniše baš zahvaljujući tome što su stanice posle raskrsnice. Valjda to mogu da skontaju i ti inžinjeri. (Ne znam doduše kako sve izgledaju te raskrsnice o kojima govorite, ali pretpostavljam.)
Grujic napisao: Slična je i situacija kada neko radi polukružno na svoje puno zeleno, bilo opšte bilo strelicu, a neko iz ulice levo skreće udesno na svoje uslovno, uvek taj uslovni misli da ima prednost
Normalni vozači će i to naučiti nakon kojeg edukativnog trubljenja. Tako sam i ja sebi urezao u glavu da se tu ne gleda pravilo desne strane, već ti sa uslovnim desno moraš da propustiš baš sve. Nakon tako neke situacije sam razmislio ili proguglao, pa skontao.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Svaki dan nakon posla radim polukruzno na raskrsnici Bulevara Oslobodjenja sa Novosadskog sajma i neverovatno koliko ljudi znaju da ja imam prvenstvo u odnosu na ove sto imaju uslov desno iz Novosadskog sajma. Samo gledaju levo da li neko dolazi od zel. stanice.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

U BG u Radničkoj kod Ade/Beogume to niko ne zna (ili se prave lud). Gomila ljudi ne zna da nije potrebno da tu radi polukružno kada ide u Ada mol (iako imaju pravo to da rade). Ovi što dolaze od Beogume skreću na uslovno desno i oduzimaju pravo ovima što bi da okrenu polukružno. Onda cela kolona koja skreće levo čeka tog jednog da okrene polukružno.
Korisnikov avatar
noodles
Reactions:
Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi

Post od noodles »

Da li uopšte postoje situacije kada neko sa "uslovnim desno" oduzima pravo nekom drugom kome je čisto zeleno?
Tu kod beogume, uslovno desno ka gradu, verujem da svi tretiraju kao klasično zeleno, tj ne je*u živu silu :-)
Ona velika raskrsnica u Trgovačkoj, skretanje levo u Vodovodsku. Za levo poseban semafor. Pali se zeleno, ovi odozdo iz pravca fmp fabrike svi stoje i imaju crveno. Međutim nj desna traka ima uslovno desno isto za skretanje u Vodovodsku. I sad ja, koji skrećem levo na čisto zeleno iz Trgovačke u Vodovodsku, nalećem na nekog ko mi dolazi sa desne strane ali koji ima uslovno desno :-)
Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Evo slučaja gde je signalizacija malo nesrećna, a narod nema pojma šta radi.

Levo je glavna ulica. Desno su dve ulice koje se spajaju u jednu i ulivaju u glavnu. Ovi što dolaze sa desne strane, u većini slučajeva se ponašaju kao da imaju prednost, samo se sjure odozgo.

Znak Stop je nesrećno postavljen posle izbledelog pešačkog, ispod ovog ćoška zgrade, gde su našli mesto, okrenut ka njima. Niko ne uzima u obzir liniju zaustavljanja.

Epilog, iz ove srednje ulice svi uspore, jer očekuju da će ih sa desne strane neko mlatnuti.

Tu je čisto (ali opasno) neznanje, nije čista bahatost kao vožnja kroz jednosmerne i sl.

Slično je u G.Vučića, kada crkne semafor sa Đerdapskom. Ljudi ne poštuju znakove i smatraju da ovi što idu pravo i smatraju prednost. A ako staneš na Stop, ovaj iza zajaše sirenu, i/ili onaj što ima prednost (iz bočne učice) stoji i maše ti da kreneš, jer "imaš" prednost.

Kao po Starom gradu/Dorćolu, bez obzira na trouglove i sl, uvek stani, nikada ne znaš kako ko tumači znakove :D

Slika

TapaT

BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

ОбјасниоSlika

Sent from my DN2103 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

klisko napisao: 23 Apr 2022, 22:59 U BG u Radničkoj kod Ade/Beogume to niko ne zna (ili se prave lud). Gomila ljudi ne zna da nije potrebno da tu radi polukružno kada ide u Ada mol (iako imaju pravo to da rade). Ovi što dolaze od Beogume skreću na uslovno desno i oduzimaju pravo ovima što bi da okrenu polukružno. Onda cela kolona koja skreće levo čeka tog jednog da okrene polukružno.
Mislim da tu ne bi trebalo da bude ukrštanja, tog problema.
Ovi što uslovno skrećeu desno od Beogume bi moglo da svoje 2 trake za skretanje koriste tako da skrenu u 2 desne trake u Radničkoj (desna i srednja).
Ovi što rade polukružno bi mogli bez ometanja da se skreću krajnju levu traku u Radničkoj.

Tako da te 3 trake u Radničkoj glatko primaju ulivanje iz te 2+1 trake.

Tako je bilo decenijama regulisano, sada se više ne sećam da li je krajnja desna u Raadničkoj blokirana kao žuta traka za vozila koja skreću od Beogume.

Kako god, to je veoma široka raskrsnica i ne bi trebalo da bude ikakavih problema, a sve je jasno ko ima prednost.

Osim ovih što rade polukružno u tu skorz levu traku treba da se prestoje i ovi što skreću levo sa same Ade.

E sad, u praksi sve nekako funkioniše bež većih problema koliko mogu da primetim jer je to veoma prometno a nesreće su veoma retke, barem ja nisam skoro naišao tamo na neku.

A uslovno uvek i znači baš to, uslov je da raskrsnica bude potpuno slobodna od svih drugih učesnika u saobraćaju da bi se moglo da se skrene na crveno uz uslovnu zelenu strelicu.
To valjda znaju svi vozači, ma kakav da je oblik i raspored traka u raskrsnici.
Korisnikov avatar
noodles
Reactions:
Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi

Post od noodles »

Nema šanse da uradiš polukružno i da ostaneš u krajnjoj levoj traci, osim ako ne voziš smarta :)
Krajnja desna kod Beogume nije žuta traka, i može slobodno da se vozi, sve do semafora kod Ada mola. Tek posle tog semafora i možda bus stanice kreće žuta.
Kod Beogume pravi problem i zeleno za pešake, koje je baš u isto vreme. Najavljivali su da će pustiti pasarelu kod Ada mola još pre prošlog leta, ali do danas ništa.
U špicevima, na semaforu kod Beogume, gde većina čeka semafor za desno u dve trake, ima i "pametnih" koji zloupotrebljavaju krajnju levu (treću), koja je za pravo (prema Adi) i levo ka Obrenovcu, pa se i oni praktično ulivaju desno.
Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Da, tu može "beogradsko desno".
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Ljudi, a šta je beogradsko desno, ili i beogradno levo - ako i to postoji?
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Znaci dzukacki :)

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:

Post od Gazu »

Aha, jasno.😁

E, al moram reći da sam se vozeći u Beogradskoj gužvi ipak prijatno iznenadio tamo u odnosu na Novosađane. Kad sam hteo da se prestrojim, pre su mi Beograđani ostavljali rupu da se mogu uključiti, a i kad ja dam nekom šansu da se prestroji, oni su to koristili odmah bez problema. Da li su ljudi fokusiraniji dok voze, da li se ipak stvorila i neka solidarnost kad su svi u gužvi...
Odgovori