Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od motorista »

Ima. Recimo, »Mišelin Krosklajmat« je najbolja leti, »Krosklajmat plus« je sledeća, pa potom »Krosklajmat 2«. Vezujem se za nih jer ih Mišelin reklamira kao prve univerzalne gume izvedene iz letnjih. Okej. Ali činjenica je da zadovoljavaju standard za zimske (imaju logo 3PMSF) i zapravo kao i svake celogodišnje se mogu sa više prava posmatrati kao zimske prilagođene za leto. I dok je ranije važilo pravilo da su univerzalne leti bolje od svih zimskih i lošije od svih letnjih, a zimi bolje od svih letnjih i lošije od svih zimskih, ove Mišelinove su malo promešale karte i prestigle jeftine letnje u ponašanju na toplom vremenu — to naročito važi za prvu generaciju. Narednim izvedbama su popravljane zimske performanse na štetu letnjih, a i tehnika je išla napred pa su i jeftine letnje gume postajale bolje.

Konkretno, sada su bolje leti aktuelne Mišelinove, Kontinentalove i Vredštajnove (6. generacija) celogodišnje gume.

Srednji balans imaju Gudjerove, »Gen-3«.

Akcentovane za zimske uslove su aktuelne Kleberove/BFG-ove i Nokianove.

Ostale su, moj je utisak, meni malo veći kompromis. Lično bih na temelju testiranja birao Vredštajn, Gudjer, pa Mišelin — tim redom.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Samo Michelin bayo moi, kakav Vredestein.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kao sto rekoh, ako ti budzet dozvoljava samo skuplje-premium. Ipak su AS gume kompromis.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Samo Vredštajn i debele žene :mrgreen:

I dalje je nepoznata zbog nespretnog imenovanja i slabijeg prisustva na tržištu... »Vredštajn Kvatrak« bez broja, 6. generacija. Nisu za potcenjivanje uopšte. »Vredštajn Kvatrak 5« je sada u proizvodnji kao »Apolo Olnak 4G ol sizon«, ali vidim da ih ima i dalje tu i tamo; one su prevaziđene, iako je Vredštajn prvi proizveo savremenu univerzalnu gumu i ozbiljna su firma.

Dakle, aktuelne su ove:

Slika
dragvorl napisao: 21 Apr 2022, 19:02 Kao sto rekoh, ako ti budzet dozvoljava samo skuplje-premium. Ipak su AS gume kompromis.
:doubleup:
Poslednja izmena od motorista u 21 Apr 2022, 19:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Naravno da ću ići na najbolju moguću all season gumu jer se slažem da je ona kompromis.

Mislim da su zimski uslovi rizičniji od letnjih pogotovu ako se leti ne vozi velikim brzinama.

Koju bi gumu preporučili kad su ponašanje zimi u pitanju?

Meni se iz ovog testa svideo CC 2.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

»Kleber Kvadrakser 2« i blizanac iz »BFG-a« su odlične na snegu, čak bolje od mnogih zimskih, ali su možda prevelik kompromis po drugim pitanjima u ostalim uslovima. Ja bih pre išao na »Gudjer Vektor 4 sizons gen-3«. I oni imaju ogromno iskustvo sa univerzalnim, a i u praksi su ljudi prilično zadovoljni njihovim celogodišnjim gumama.

Navedi dimenziju, pošto se ne proizvode svi modeli u svakoj; takođe, od dimenzije zavise i performanse, ispostavilo se da neki proizvođači gledaju da imaju u okviru modela istu tehnologiju u svakoj dimenziji (Bridžston mi pada na pamet) dok drugi iskoriste koju prečicu.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

195 65 15 ili 185 65 15, hyundai i30 je u pitanju. Upravo to, dobre na snegu a da ne budu katastrofa leti

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

CC 2 sam bas gledao juce i dosta je poboljsana na snegu, ne bi trebalo da bude problema. Ja imam Conti na autu ali sam bas skoro montirao a i slabo vozim pa ne mogu da dam utiske.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

havijer napisao: 21 Apr 2022, 19:24 195 65 15 ili 185 65 15, hyundai i30 je u pitanju. Upravo to, dobre na snegu a da ne budu katastrofa leti
Neki moj redosled bi onda bio »Krosklajmat 2« koja se znatno popravila na snegu a dobra je u ostalim uslovima, »Vektor 4 sizons gen 3« što je nekakav univezalni izbor među univerzalnim gumama, i »Vredštajn Kvatrak« (sa nevidljivim »6«) koji funkcioniše bolje od drugih na najrazličitijim temperaturama ali kaska za »Mišelinom« i »Gudjerom« na snegu.

https://www.kemoimpex.com/gume/automobi ... sclimate-2

https://www.internet-prodaja-guma.com/g ... html#close

https://www.autogume.rs/gume/Vredestein ... c-R-435904

Ako bi hteo da uštediš i pristaneš na par kompromisa i kraći vek, tu je ova:

https://www.kemoimpex.com/gume/automobi ... nergy-4s-2
ZeljkoBG
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2019, 12:00

Post od ZeljkoBG »

havijer napisao: 21 Apr 2022, 19:24 195 65 15 ili 185 65 15, hyundai i30 je u pitanju. Upravo to, dobre na snegu a da ne budu katastrofa leti
Sta je to leti katastrofa? Osim da ce se vise trositi. Vozim 10 hilj. godisnje, grad, Kleber AS. I evo teram trecu godinu.
Kolega kupio "neku" za 4.000, niza klasa. Presao sa njima 40.000 km. Svaki dan 70km do posla, i ne zali se. Vozi ih i dalje.
Ako auto kosristis od tacke A do B, vozis normalno sta se petljas sa skupim, premium, gumama. Ako vozis po Srbiji onda trazis "nesto" bolje. Mani se filozofiranja (led, akvaplaning,... trte-mrte)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

ZeljkoBG napisao: 08 Mar 2022, 14:39 Za mene ova tema moze biti zatvorena.
SlikaSlika
ZeljkoBG
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2019, 12:00

Post od ZeljkoBG »

Mnogo kenjatora. Moram da odgovorim. Šta ću to je jače od mene.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Obrati paznju na izrazavanje!
SlikaSlika
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

ZeljkoBG napisao:
Sta je to leti katastrofa? Osim da ce se vise trositi. Vozim 10 hilj. godisnje, grad, Kleber AS. I evo teram trecu godinu.
Kolega kupio "neku" za 4.000, niza klasa. Presao sa njima 40.000 km. Svaki dan 70km do posla, i ne zali se. Vozi ih i dalje.
Ako auto kosristis od tacke A do B, vozis normalno sta se petljas sa skupim, premium, gumama. Ako vozis po Srbiji onda trazis "nesto" bolje. Mani se filozofiranja (led, akvaplaning,... trte-mrte)
+1

20 година возим, увек гуме ниже или средње класе, масу пута и половне, две године сам возио гуме за сва годишња доба, нормалном вожњом, све ОК.
Оно што једино могу да замерим је вожња чисто зимских гума лети, то уме да буде проблематично.

Од свесезонских гума сам возио Фулда Мултиконторл, одлична гума и Мишелин кросклимејт (то нисам ја купио) исто одлична.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Korisnikov avatar
motorista
Reactions:

Post od motorista »

Svi valjda voze od tačke A do tačke B ne ulazeći u auto sa planom da traže nevolje, ali... gde sa 80 km/č sa dobrom letnjom auto stane, sa dobrom savremenom univerzalnom - sada sam izračunao na bazi testova - još se kreće brzinom od oko 18 km/č - sa odličnom manje, sa lošom i 25... Pri višim brzinama je razlika znatno veća, pri 100 km/č može da bude i dvostruka jer je usporenje eksponencijalna funkcija. Ako je potrebno da doslovce nikada ne pređem 50 km/č pa da razlika puta kočenja bude da li je on 15 m sa dobrim ili 18 sa slabijim gumama, onda okej - mea kulpa.

Drugo, ovo je forum... pa, automobilistički, tehnički, takav kakav je. Postoje detalji složeniji od kočenja koji su nekima od nas zanimljivi iz bezbednosnog, zabavnog ili čisto informativnog razloga. Za transport od A do B uostalom lepo posluži i šetnja ili mesečna.
Odgovori