Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Morse
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2020, 10:06
Garaža: Lancer 2009. 1.5

Re: Servis - Razno

Post od Morse »

Pravilna zamena ulja zahteva poznavanje specifičnosti pojedinačnog motora...?
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Тако је, јер у Теслу на пример, не иде уље
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Da, ne samo ulja već gotovo sve na autu danas ima neku svoju u servisnoj dokumentaciji opisanu proceduru koja zahteva neko specifično pšoznavanje. Čak i proste stvari kao što je izmena kočione tečnosti mogu/znaju da budu takve da zahtevaju specifične alate ili elektronske procedure.
Ili izmena kočionih pločica gde je potrebno elektronskim putem pripremiti čeljusti za tu operaciju.
Ili zamena baterije....
ili radio aparata, zamena firmvera npr.
Uglavnom bez dokumentacije se gubi puno vremena na pronalaženju načina kako se nešto radi. Opšte znanje o nekom prethodnom modelu auta/motora/ sklopa može a i ne mora da išta znači u smislu rada. Bez provere za konkretni model i proceduru kao da se pipa u mraku.

U konkretnom slučaju stvar je da onaj koji se prihvatio zamene ulja treba i da uradi elektronski deo te zamene tj reset odgovarajući.
Ako ne zna i/ili nema alat ne treba ni da prihvati posao.
Tako je i u svim drugim oblastima, stalno se nailazi na neke započete a nedovršene poslove koje neko uzme da radi i ostavi na pola.

Sa druge strane u cenu reseta od 1,500 dinara ulazi i trošak uredjaja /licence/ amortizacije.
Kao i znanje tj školovanje a što takodje košta.

Meni je prilično glupo da se to resetovanje prilikom zamene ulja može beskonačno puta ponavljati proizvoljni broj puta
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

skolovanje za reset ulja, gde se nalazi ta skola???
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Kondo napisao: 31 Maj 2022, 23:11
dag81 napisao: 31 Maj 2022, 12:23 To je trebao servis sto ti je menjao ulje da resetuje.
ne menjam u ovlašćenom već u servisu brenda koji pravi motor koji ide u moje vozilo. fiat (motor) i suzuki (vozilo) su tačni odgovori, da ne lomite mozak. ne radim to tako slučajno.
Nema potrebe da krijes koji je auto, nije nikakav raritet, sigurno je vec pre tebe bio clan sa istim autom pa moze da ti kaze info iz prve ruke.
Morse
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2020, 10:06
Garaža: Lancer 2009. 1.5

Post od Morse »

@ljubitelj
Upravo to i kažem, odeš kod "specijaliste motora" da ti zameni ulje i od silne specijalizacije ti ne resetuje komp. Pritom, siguran sam da ni za jedno ni za drugo (zamenja ulja/reset kompa) nije potrebna duža obuka od 10 minuta u vidu YouTube klipa za konkretan model. Ostale radnje koje si naveo mogu biti jednostavnije ili komplikovanije, zavisno od modela, uređaja itd. ali to je van teme zamene ulja na standardnom motoru.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Здраво свима, јуче сам заменио затезач клинастог каиша на мојој Астри Х (16XER). Можете ли ми рећи која је улога овог пластичног прстена? Направљен је од танке и ломљиве пластике и лако се уклања. Дефинитивно сам га уклонио пре уградње, али не знам да ли је требало...
Slika

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

@morse, Koliko kome treba obuke da koristi elektronske alate i softvere je široka tema. Znam ljude koji sami skapiraju za 10 sekundi i poznaju nekoliko jezika tečno pa im nije problem da se prebace sa jednog alata na drugi u originalu a znam ljude kojima prvo treba kurs jezika jer su funkcionalno nepismeni a zatim i više meseci intezivnog obučavanja da bi postalo samostalni u radu sa računarskim sistemima. To da se za 10 minuta na Youtube neko obavesti o nečemu je jedno a sasvim drugo je da neko samostalno koristi i radi sa računarima,, uključujući i konfigurisanje. I inače na YT ima jako malo kurseva obuke iz auto elektronike, uglavnom su školovanja namenska i dosta se naplaćuju. Kod nas je koliko znam bila jedna od ponuda školovanja kod nas po ceni od 120evra dnevno a kurs osnova traje 5 dana, iliti 600 evra za osnovni, početnički nivo. A gde su onda specijalističke obuke model po model uredjaja. Poenta mog posta je da u 1.500 dinara ulaze i još neke stvari osim 3 minuta vremena.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 01 Jun 2022, 14:39 skolovanje za reset ulja, gde se nalazi ta skola???
Jedna škola za auto elektroniku se nalazi u Obrenovcu, druga se nalazi u Ripnju, za koje sam čuo a sigurno ih ima i u drugim krajevima zemlje.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Bio sam ironican jer si napisao da se placa skolovanje za reset ulja, za to ti ne treba elektro tehnicka ili elektronicarska skola ili koja vec, ko se bre skoluje da cita dijagnostiku i cacka po njoj pa to sad i deca provale kako se radi kao i svaki majstor sto je samouk po tom pitanju, sve ti pise samo treba da citas...ja sam skoro listao po nekoj dijagnostici kod drugara i provaljivao sta sve moze da se ocita na mom autu a nikad pre nisam cackao dijagnostiku sem one blutut preko mobilnog tako da je smesno da se treba skolovati za to i zbog toga naplatiti....to sto taj naplacuje 1500din je deracina jer je ovl. servis, kod bilo kog majstora da odes vrv ti ne bi to ni naplatio ili castis nesto jer su to smesne stvari od minut posla.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Радни сат у овлашћеном је 2500 а за то време замене уље, филтере, погледају дијагностику.....
guzva
Reactions:
Pridružio se: 07 Nov 2021, 01:20

Servis - Razno

Post od guzva »

Koji je taj ovlsceni koji za 2500 sve to uradi, tj za sat vremena? Moj bez 4500 nece ni da te primi a kamoli da zameni nesto:)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Poslednja izmena od guzva u 01 Jun 2022, 21:46, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ako je radni sat 2500din onda neka bude 5min posla oko ovog reseta treba da kosta oko 200din :) kao sto rekoh mnogi to i ne naplacuju ili ih castis za cigare
Zamena filtera i ulja ovde kod mene za neke sto znam uzimaju 1000-1500din za ruku a to je mnogo veci posao nego zabosti dijagnostiku.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Čitajući ovaj forum sve draži mi postaje moj Hyundai :D
Servis jeftin, interval se resetuje preko tastera na volanu, navigaciju apdejtujem preko interneta, tpms senzore sam prepoznaje, ne treba kodiranje kad se menja akumulator ... :D Ne deluje loše :D
Kondo
Banned
Reactions:
Pridružio se: 02 Mar 2022, 17:29

Post od Kondo »

zna se kako se poništava, sa benzinskim motorima starije generacije (atmo 1.6) može preko dugmeta na instrument tabli, sa dizel motorima (1.6 mjet) ne može nego mora preko dijagnostike tj spoljnog računara.

nisam došao da tražim savet, samo sam podelio zanimljivu cenu usluge.

hvala na spremnosti da pomognete.
Odgovori