Letnje gume
Re: Letnje gume
Pa da ali prica je o Tigar brendu guma za vozila a sto je sastavni deo Michelin grupe.
Tigar d.o.o je sasvim deseta firma koja se danas slucajno zove isto kao i brend auto guma a bavi se poslovanjem u drugim oblastima kao sto si naveo. O toj firmi se i ne prica ovde.(obuca, trake itd)
Nisam siguran ali negde mi ostalo u secanju da je skoro pre par godina poslednji put bilo da neko iz familije Michelin direktno ima uticaja/ vodi firmu i da je bilo nekih promena u vlasnickog strukturi sto moze a i ne mora da ima ikakve veze sa kvalitetom pojedinog modela ili serije guma.
Tigar d.o.o je sasvim deseta firma koja se danas slucajno zove isto kao i brend auto guma a bavi se poslovanjem u drugim oblastima kao sto si naveo. O toj firmi se i ne prica ovde.(obuca, trake itd)
Nisam siguran ali negde mi ostalo u secanju da je skoro pre par godina poslednji put bilo da neko iz familije Michelin direktno ima uticaja/ vodi firmu i da je bilo nekih promena u vlasnickog strukturi sto moze a i ne mora da ima ikakve veze sa kvalitetom pojedinog modela ili serije guma.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ne zove se slučajno Tigar d.o.o jer je sve to i ranije bilo Tigar. Michelin je jednostavno kupio/otcepio fabriku guma, a sve ostalo posluje kao i ranije, samo bez takve proizvodnje. Sada Tigar svoje gume poručuje/kupuje od Michelina. Čisto sumnjam / ne verujem da je "čuveni i svetski" brend guma "Tigar" takođe pripao Michelinu (koji će to njima, uostalom?)... No, imam koga da pitam i proverim... 

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Zvuci glupo, ali neke Tigar gume boje izgledaju nego Michelin posle 3-4 godine. Glupo zar ne?!
Ne znam sta Michelin radi, ali nesto radi i to lose zamesa, nije to to.
I da nemoj da me neko protumacio da je slucajno tigar bolji od Michelina, jer su to dva sveta za voznju.
Ne znam sta Michelin radi, ali nesto radi i to lose zamesa, nije to to.
I da nemoj da me neko protumacio da je slucajno tigar bolji od Michelina, jer su to dva sveta za voznju.
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Ja imam dva kompleta i Alpin A4 i Energy saver napisacu objektivno misljenje za jedno 3-4 godine
, To sto se tice kvaliteta je verovatno vezano za nasu zemlju jer je naveliko poznato da sav krs iz evrope dolazi kod nas i prodaje se po paprenim cenama imamo najlosije gorivo standard pa i kvalitet guma. Kolega na 206-tici vozi GY duragrip dot 2007 made in Poljska. Izgledaju bas jadno na kolima ali to vise pridajem znacaja njegovom ne marnoscu jer gume ne odrzava tj ne premazuje ih zastitnim sredstvima.
Moje michelinke su napravljene u Spaniji ako pored mog odrzavanja ispucaju za 3-4 godine ja cu napisati moje misljenje da su jad i beda necu sigurno to kriti. Evo moje Alpin A4 sad gaze drugu zimsku sezonu znaci sledece godine mogu da ocekujem i po koju pukotinicu na gumi

Moje michelinke su napravljene u Spaniji ako pored mog odrzavanja ispucaju za 3-4 godine ja cu napisati moje misljenje da su jad i beda necu sigurno to kriti. Evo moje Alpin A4 sad gaze drugu zimsku sezonu znaci sledece godine mogu da ocekujem i po koju pukotinicu na gumi

- profesorPROST
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50
Najgore je što su ove Michelin gume koje sam video stigle iz Nemačke na automobilu.Sh@rance napisao: To sto se tice kvaliteta je verovatno vezano za nasu zemlju jer je naveliko poznato da sav krs iz evrope dolazi kod nas
Never Say Never Again
- Sh@rance
Pa upravo sam i napisao da sav inostrani krs dolazi kod nas, To su polovne gume i ne zna im se predjena kilometraza.
Ko zna koliko je ta guma presla u Nemackoj. Ako kupis novu gumu sa dotom 2010 i predjes sa njom 100000 kako ona izgleda dali i dalje izgleda kao nova ili izgleda kao bas dotrajala guma iako je presla bas dosta, Gume kolko znamo traju oko 50000-60000km
Ja sam za godinu i osam meseci presao sa mojim kolima 30000km, onda zamisli koliko jedan nemac predje za isti vremenski period
Nasa stara srpska logika za gume je ova

Ko zna koliko je ta guma presla u Nemackoj. Ako kupis novu gumu sa dotom 2010 i predjes sa njom 100000 kako ona izgleda dali i dalje izgleda kao nova ili izgleda kao bas dotrajala guma iako je presla bas dosta, Gume kolko znamo traju oko 50000-60000km
Ja sam za godinu i osam meseci presao sa mojim kolima 30000km, onda zamisli koliko jedan nemac predje za isti vremenski period
Nasa stara srpska logika za gume je ova

- profesorPROST
Zna se DOT, a kilometraža se može znati otprilike jer je guma imala 4 mm šare. Nije bila potrošena, nije mnogo stara, ali je trula.Sh@rance napisao:Pa upravo sam i napisao da sav inostrani krs dolazi kod nas, To su polovne gume i ne zna im se predjena kilometraza.
Ko zna koliko je ta guma presla u Nemackoj.
Never Say Never Again
- Sh@rance
Pa upravo ti mm gazeceg sloja ti dokazuju da je guma presla katastrofa mnogo kilometara jer je mischelin poznat da mu se sara veoma tesko trosi na saver gumama
zato i mora da bude trula, pa i ja bi istrulio da me neko jase 100000 km
. Ja sam na Firestone fuel saver gumi za 25000 skinio nepun jedan milimetar sare
ostalih 5000 sam napravio sa zimskim setom.

- profesorPROST
Ove nisu bile Saver, nego strare EnergySh@rance napisao: jer je mischelin poznat da mu se sara veoma tesko trosi na saver gumama
Never Say Never Again
- Sh@rance
Eee ako je tako onda je to druga prica
ova novija energy saver jos brze istruli 

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ne vredi S@arance da branis nesto, sto nije. Kontam da sad zbijas salu i pomalo tvog misljenja, ali..
Evo danas ponovo \Save 2009. 195/65R15 ispucala sitno cela, ima oko 5mm sare, iliti oko 30 neka ima i 40.000km.
Stavljam Dunlop M3 2002, cela kao nova, sara takodje dobra, stavljam Semperit zimsku 2010. sara oko 4mm isto cela bez pukotinica.
Dolazi lik sa Astrom G skidamo Tigar WInter 1 kaze presle 70.000km iz 2009, sare pa vise nego dobro, kad sam cak sumnjicav da je nesto pogresio, ali kaze ne sme da zakoci pa mora da menja, pali mu abs cim pipne kocnicu. A da mislim da nisu ispucale.
Evo danas ponovo \Save 2009. 195/65R15 ispucala sitno cela, ima oko 5mm sare, iliti oko 30 neka ima i 40.000km.
Stavljam Dunlop M3 2002, cela kao nova, sara takodje dobra, stavljam Semperit zimsku 2010. sara oko 4mm isto cela bez pukotinica.
Dolazi lik sa Astrom G skidamo Tigar WInter 1 kaze presle 70.000km iz 2009, sare pa vise nego dobro, kad sam cak sumnjicav da je nesto pogresio, ali kaze ne sme da zakoci pa mora da menja, pali mu abs cim pipne kocnicu. A da mislim da nisu ispucale.
ja sam sa starim saverom ( kupljen pre mozda 5 godina ) presao punih 100.000km nazad i nesto manje napred, i jos sam bio u zakonskom minimumu dubine sare ( bilo je dovoljno dubine ), ali je guma bila trash i bacena je u smece...
nije nesto cime se treba hvaliti ali meni je tada vrsila posao...
nije nesto cime se treba hvaliti ali meni je tada vrsila posao...
- Sh@rance
Druze naravno da se salim, nemam ja razloga da branim bilo koju marku gume, guma i jeste za to da se kupi da je cepas bacis kupis drugu i teraj, ali su mi smesni primeri koji se ovde navode i primeri se daju na gumama kome se ne zna poreklo i predjena kilometraza. Vecina ljudi koja vozi polovne automobile do 3000-4000 eura sa felnama 16-17 uglavnom kupuju polovne gume premium klase jer nemaju novca za nove.
Sta je sa mojim iskustvom? Ono se ne racuna. Od 2002 godine kako sam iz Zastave 128 presao u stranca od tada su mi samo i iskljucivo michelin gume na kolima kupljene kod nas u Srbiji u prodavnici sa garancijom i fiskalnim racunom. Kad mi dodje vreme za zamenu ja se opet lomim sta da uzmem pa opet michelin i tako u krug. To su sve gume kome se znala tacna kilometraza, ni jedan model mi nije istrulio i sto je najvaznije uvek se vracam njima jer sam prezadovoljan. Ako mi kojim slucajem bude istrulila za 3-4 godine veruj da cu ih licno napljuvati i nikad vise ne staviti na kola tj kupiti.
Ako pljujes nesto onda daj navode iz svog licnog iskustva, kazi prodao sam pre 5 godina tom i tom gumu znam 100% da je kupljena nova kod mene i dosao da se zali da mu je istrulila,, sve ostalo je rekla kazala.
Evo ti moj komsija kupio Fiat Stila pre godinu ipo dana 16" felne nema para za gorivo a kamoli za gume, kupio na lokalnom djubretu(od prodavca polovnih guma) 4 michelin energu saver za 1400 din po komadu. Guma na sve lici samo na gumu ne vidi se na oko da joj je dusa izavadjena ali ima jos malo sare, i zamisli njega da ti dodje u radnju i da vidis njegove michelin energy saver, a nemas pojma odakle mu pljuvao bi ih isto.
Ja sam licno zadovoljan i veruj da sam gledao sto pre da liferujem one firestonke iako su imale saru 7 mm i da kupim isto michelin, a to nije bez razloga. Treba samo biti realan i goroviti iz svog iskustva, a ne rekla kazala price.
Sta je sa mojim iskustvom? Ono se ne racuna. Od 2002 godine kako sam iz Zastave 128 presao u stranca od tada su mi samo i iskljucivo michelin gume na kolima kupljene kod nas u Srbiji u prodavnici sa garancijom i fiskalnim racunom. Kad mi dodje vreme za zamenu ja se opet lomim sta da uzmem pa opet michelin i tako u krug. To su sve gume kome se znala tacna kilometraza, ni jedan model mi nije istrulio i sto je najvaznije uvek se vracam njima jer sam prezadovoljan. Ako mi kojim slucajem bude istrulila za 3-4 godine veruj da cu ih licno napljuvati i nikad vise ne staviti na kola tj kupiti.
Ako pljujes nesto onda daj navode iz svog licnog iskustva, kazi prodao sam pre 5 godina tom i tom gumu znam 100% da je kupljena nova kod mene i dosao da se zali da mu je istrulila,, sve ostalo je rekla kazala.
Evo ti moj komsija kupio Fiat Stila pre godinu ipo dana 16" felne nema para za gorivo a kamoli za gume, kupio na lokalnom djubretu(od prodavca polovnih guma) 4 michelin energu saver za 1400 din po komadu. Guma na sve lici samo na gumu ne vidi se na oko da joj je dusa izavadjena ali ima jos malo sare, i zamisli njega da ti dodje u radnju i da vidis njegove michelin energy saver, a nemas pojma odakle mu pljuvao bi ih isto.
Ja sam licno zadovoljan i veruj da sam gledao sto pre da liferujem one firestonke iako su imale saru 7 mm i da kupim isto michelin, a to nije bez razloga. Treba samo biti realan i goroviti iz svog iskustva, a ne rekla kazala price.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Na ovim Michelin Saver kojeposedujem na osnovu deklarisanog habanja trebalo bi ocekivati 80.000-120.000km (koeficijent habanja 400).