Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Kondo
Banned
Reactions:
Pridružio se: 02 Mar 2022, 17:29

Re: Servis - Razno

Post od Kondo »

OMP napisao: 01 Jun 2022, 07:55 ja sam na dva auta sa jtd motorima kod drugara na dijagnostici ponistavao te servisne intervale, nisu uspevale one YT kombinacije koje sam prvo gledao ali kod nekih vozila mogu.
jedini tačan odgovor od nekog ko je radio sa pomenutim motorima
Kondo
Banned
Reactions:

Post od Kondo »

OMP napisao: 01 Jun 2022, 21:08 to sto taj naplacuje 1500din je deracina jer je ovl. servis, kod bilo kog majstora da odes vrv ti ne bi to ni naplatio ili castis nesto jer su to smesne stvari od minut posla.
nije ovlašćeni servis nego jedna auto elektronika, neću da pominjem ime. na zidu stoji cena sata rada, 3500 i sa nekim opisom koji nisam citao pa ne znam šta je - 5500.

ovlasceni servis za moj auto je auto sumar, tamo ne idem iz nekoliko razloga. jedan je taj što su ovde opisani slučajevi prevare prilikom malog servisa (npr ne promene filter a prikažu tj naplate da su ga promenili i slično) drugi je cena malog servisa koji je svejedno i sa ovih 1500 skoro duplo jeftiniji tamo gde sam radio (10.000, sa shell helix ultra 5-30 uljem i svim filterima) nego u auto sumaru (18.000, cena od prošle godine). šta god mislili o malom servisu, usluga koju dobijam tamo gde ga radim je dovoljno kvalitetna iako dijagonostika koju imaju (a koja uključuje i suzuki gamu) ne radi na mom vozilu, isprobano. svejedno vrlo sam im zahvalan što hoće da mi rade redovne servise jer znam da su barem za motor i menjač (fiat) dobro potkovani, i to mi je dovoljno. plus su cene izuzetno korektne, niže od bilo čega što slušam od drugih. nadam se da ne treba da raspravljamo koliko je važno poverenje u majstora i servis a ja ga ovde itekako imam.

ironično nazvani "specijalista motora" je servis fiat goran sa altine, o njemu pišem - izuzetan servis kakvih je malo u srbiji i žao mi je što nemam takvog majstora u originalu za suzuki. pritom gomila suzukija (vitara, s cross) izlazi ili je već izašla iz fabričke garancije i neko bi mogao da napravi dobar biznis i preuzme mušterije od euro sumara koji bukvalno nemaju gde za bilo kakav ozbiljni kvar koji zahteva dijagnostiku, pouzdanost i profesionalnost.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Kondo napisao:zna se kako se poništava, sa benzinskim motorima starije generacije (atmo 1.6) može preko dugmeta na instrument tabli, sa dizel motorima (1.6 mjet) ne može nego mora preko dijagnostike tj spoljnog računara.

nisam došao da tražim savet, samo sam podelio zanimljivu cenu usluge.

hvala na spremnosti da pomognete.
1.6 ddis односно 1.6mjet може без дијагностике да се ресетује, само није све на Јутјубу.
Ал пошто ниси дошао да тражиш савет, онда ништа.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Evo i meni se bas juce na Delti ukljucilo to upozorenje za zamenu ulja. Skoro bio na malom servisu al eto nisu to resetovali. Iskljucuje se inace isto kao na Bravu (i verovatno jos nekim Fiatima i Alfama), kontakt - gas do poda - 3x kocnica.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 01 Jun 2022, 21:08 Bio sam ironican jer si napisao da se placa skolovanje za reset ulja, za to ti ne treba elektro tehnicka ili elektronicarska skola ili koja vec, ko se bre skoluje da cita dijagnostiku i cacka po njoj pa to sad i deca provale kako se radi kao i svaki majstor sto je samouk po tom pitanju, sve ti pise samo treba da citas...ja sam skoro listao po nekoj dijagnostici kod drugara i provaljivao sta sve moze da se ocita na mom autu a nikad pre nisam cackao dijagnostiku sem one blutut preko mobilnog tako da je smesno da se treba skolovati za to i zbog toga naplatiti....to sto taj naplacuje 1500din je deracina jer je ovl. servis, kod bilo kog majstora da odes vrv ti ne bi to ni naplatio ili castis nesto jer su to smesne stvari od minut posla.
Nisam uopšte napisao da se "plaća školovanje za reset ulja", nego nešto sasvim drugo tako da nemoj biti ironičan na ono što nije napisano.
Pa šta misliš zašto postoje škole, obuke., specijalizacije u svakom poslu kada sve piše i samo čitaš? Zašto deca idu u školu? Ceo svet je lud što se školuje a mi pametni što provaljujemo, kako da ne :)

Da ne ulazimo u širu polemiku treba ili ne ulagati u znanje, mehatroničar se školuje za sve što treba znati da bi se sveobuhvatno moderan auto rešavao.
Kao što sam napisao reset indiokacije za ulje je trebalo da odradi onaj ko je menjao ulje bez ikakve potrebe da se ide dalje u specijalizovani dijagnostički servis, upravo zato što to nije komplikovano. ( da se ne naplati kao posebna stavka).
Ali kada se već udje u specijalizovani dijagnostički servis onda se plaća i školovanje, i alati i licenca za taj alat i torškovi firme i porezi i svašta nešto....nije to deca se igrala priča.

ps. Evo ti konkretan primer koliko je smešno pričati da je znanje/školovanje nebitno jer se sve provali... Golf5 2008. godište koji se već 2 i po godine smuca kod raznih koji provaljluju kako si se izrazio..
Na očitavajniu ima nekih 40tak raznih grečaka- na ABS, ESP, bravama, prozorima, volanu, svim airbagovima, uz to volan sam vuče na desno dok auto stoji u mestu čim se takne.
Kao početni kvar je navedeno da se upalila lampica ABS , menjana pločica elektronike u volanu (za senzor ugla i senzor sile okretanja), i onda redom....i došlo se do stanja da tabla sija ko božićna jelka a van funckije je gotovo komplet sigurnosna elektronika.
Dogovor je da kada auto bude dostupan da ostane više dana donese staru original elektroniku (koja kako stvari stoje uopšte i nije problem) da se sa njom ovaj put pravilno ukodira ABS računar, i tek ako to ne uspe da se menja komplet Conti ABS centrala (jer su mu rekli da je to sigurno u kvaru čim svetli lampica i greška je stalna jer ne može da se obriše).

I ti hoćeš da ironično kažeš da ne treba školovanje jer se provali i znaju i deca, pa stvarno :kezo:
Evo potraži koliko je jednostavno kodiranje kontrolera senzora volana, ima jedna podugačka tabela sa grubo reda 200 kombinacija setovanja parametara.

E da, ja nemam pojma da rešim kvar na Golfu jer to nisam nikada naišao da 5 ECU bude u hoasu/neispravno istovremeno ali zato jeste veliki izazov da se nauči i makar proba.
Znači sada na autu problem u radu prave brave, kočnice, upravljač, servo od istog, ABS, i ESP, i SRS sistem van funkcije totalno.
Jedino što ispravno radi je motor i multimedija na celom autu.
Vlasnik je trenutno u Nemačkoj, ono što sam siguran je da tamo neće odneti auto u servis da rešavaju, tamo ima ko zna veorvatno lako da reši samo to tamo i košta...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Kondo napisao: 02 Jun 2022, 00:40
OMP napisao: 01 Jun 2022, 07:55 ja sam na dva auta sa jtd motorima kod drugara na dijagnostici ponistavao te servisne intervale, nisu uspevale one YT kombinacije koje sam prvo gledao ali kod nekih vozila mogu.
jedini tačan odgovor od nekog ko je radio sa pomenutim motorima
To nema veze sa motorima, jedan te isti motor može da ima raziličite elektronike i na istom modelu vozila i na različitim modelima unutar grupe i shodno tome sasvim drugačiju proceduru.
Uglavnom jednostavnu a neretko i opisanu u uputstvu za upotebu auta.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ljubitelj napisao: 02 Jun 2022, 09:07

Nisam uopšte napisao da se "plaća školovanje za reset ulja",
ljubitelj napisao: 01 Jun 2022, 14:02
Sa druge strane u cenu reseta od 1,500 dinara ulazi i trošak uredjaja /licence/ amortizacije.
Kao i znanje tj školovanje a što takodje košta.

I ti hoćeš da ironično kažeš da ne treba školovanje jer se provali i znaju i deca, pa stvarno
za neke specificne kvarove treba ici kod proverenih ili ovlasecenih servisera ali kad pricamo o 90% banalnih stvari ,a tu je ovaj reset, to moze svako.
A imam ovde u kraju samouke majstore bilo elektronicare ili elektricare koji nema koji kvar ne mogu da rese, sta su sve resavali neke stvari ni ovl. servisi nisu mogli da rese tako da skola nije neophodna i jos nisam upoznao skolovanog majstora iz ovako neke struke, sve koje znam su samouki na ovaj ili onaj nacin.
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Da škola nije neophodna, pišu samo oni koji nisu išli u školu..
Naravno da ima izuzetaka, u dosta poslova može da ih bude, ali opet ne može da bude pravilo.
Pun mi je k priucenih dunstera, koji sve znaju do pola, a takvih je najviše.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Kondo
Banned
Reactions:

Post od Kondo »

BigMazzy napisao: 02 Jun 2022, 06:36
Kondo napisao:zna se kako se poništava, sa benzinskim motorima starije generacije (atmo 1.6) može preko dugmeta na instrument tabli, sa dizel motorima (1.6 mjet) ne može nego mora preko dijagnostike tj spoljnog računara.

nisam došao da tražim savet, samo sam podelio zanimljivu cenu usluge.

hvala na spremnosti da pomognete.
1.6 ddis односно 1.6mjet може без дијагностике да се ресетује, само није све на Јутјубу.
Ал пошто ниси дошао да тражиш савет, онда ништа.

izvoli dođi da resetuješ na suzukiju bez dijagnostike, imaš 1.500 evra umesto 1.500 dinara od mene
ako ne uspeš, ponesi 1.500 evra.

da se ne cimamo bezveze, ovo dole NE radi na s-crossu (ako možda radi na SX4 DDIS), probano. na meniju nema opcije za reset ulja, prosto.

SX4 WITH DIESEL ENGINE
I just found out today what we have to do for the diesel ones that don’t have reset oil change on the cluster menu. So let’s try to do it.

First, with the ignition off depress the Gas pedal to the floor and keep it there the whole process
Then we’re not going to be start the engine. So if your car has an ignition button, with your foot off of the brake push the START button two times. If you have a key ignition you can rotate the key until you get to accessory mode
Now press the LEFT knob on the dash to get to the TRIP B
After do that you need to press and hold the RIGHT knob until you finish the next step
Next, step on the Brake pedal 3 times with you left foot and you’re done
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Dobro, ovo nije trebalo biti ubeđivanje. Ljudi su samo pitali koji ti je auto jer za mnoge postoje fore, i u celoj priči je i meni bilo čudno da ni ti nećeš da kažeš... Reci, pa šta znaš šta neko drugi sem tebe zna ili ne zna, ništa te ne košta, a možda bi se iznenadio. A ako si siguran da nema načina, opet nema razloga da se ne kaže, i tako će neko drugi nešto naučiti.🙂 To kažem za one prve postove na ovu temu, sad su se svi razumeli.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Znaju neki ovde i istoriju, moraš doći na forum sa predznanjem :)
Zus
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2022, 12:05

Post od Zus »

Šta može biti uzrok da se auto malo trese u leru? Nije to konstantno. Kao da je hladan. po nekad vrlo malo zatrese posle paljenja. To se dešava kad upalim auto i na +25 ujutru ovih dana. par puta i prestane. može da se javi i kasnije npr. na semaforu. Dešava se i kad u leru dam malo jači gas (žustrije) i mislio sam da je nosač motora. Štelovanje lera možda ali bi se valjda tresao konstantno. Auto je stao u vožnji u aprilu i uzrok je bio kažu filter gotriva (?) iako je prešao manje od 10.000 na dotičnom filteru. možd je serviser fulao mada ne verujem. nisu takvi. održavam godinama i manje-više su OK.
FORD Focus 1.6 cdti iz 2006. dakle matoro magare. Inače sam priličan laik kada je reč o kvarovima na automobilu.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Може бити и дизна.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

moze biti svasta, od dizni, preko regulatora pritiska goriva, pumpe, elektronike, zamajca pa do drzaca motora, tesko je ovako proceniti ali dizel je to ne moze da radi bas skroz mirno ko benzinac, imao sam par vozila sa tim motorom svaki je radio malo drugacije nisu to nova kola i sa malo km. Ako je to nesto zanemarljivo i sto ne smeta ne treba se time ni opterecivati.
neske
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2015, 19:47

Post od neske »

Kome treba bilo kakav reset(ulje, inspekcija, kodiranje dizni...) na autu ja ću mu odraditi besplatno. Diagnostika je xdiag pro3, verovatno podržava sve moguće modele auta prozvedene do danas.SlikaSlikaSlika

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Odgovori