Prošli put smo došli do zaključka da plavi ima prednost, a sad se došlo do zaključka da prednost ima crveni. Po meni, još jedna potvrda da nebitno od toga ko ovde ima prednost mora da se vozi ko zverka u ovakvim situacijama. Kad mi sad o tome vodimo debatu, znači da nešto tu nije OK...
Jer, koliko se sećam, razlike u zaključivanju dolaze upravo iz različitog gledanja na situaciju. Ovde se putanje plavog i crvenog ukrštaju, ali neki od nas to ukrštanje njihovih putanja gleda kao jednu raskrsnicu sa skretanjem glavnog puta, a drugi gledaju kao dve uzastopne T raskrsnice.
1. Ako je ovo skretanje glavnog puta, onda crveni ima prednost.
2. Ako su dve uzastopne T raskesnice kod kojih je kružni tok glavni put, onda prednost ima plavi. Jer on se u tom slučaju uključio na taj glavni put, i tu gde se crveni isključuje, crveni seče putanju plavog, pa zbog toga mora plavog da propusti.
E sad, da li je odgovor da je uvek opcija 1. ili je uvek opcija 2, ili ipak zavisi od rastojanja između ta dva kraka kružnog toka gde se plavi uključuje a crveni isključuje...
Inače, ovo za neprilagođenu brzinu meni ipak ima smisla. Recimo, ova moja situacija. Idem bulevarom Mihajla Pupina prema Varadinskom mostu preko puta Dunavskog desnom trakom, ispred mene se zaustavlja autobus na stanici, i ja se gledam da se prestrojim u levu traku. Međutim, buzdovan koji ide levom trakom daje pun gas, i ubrzava da me ne bi pustio, iako sam već počeo da se ubacujem. I ubacio sam se ja, al sam mu svirao, mahao, i nanu naninu.