Novi Sad

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Re: Novi Sad

Post od member »

Uf Dare, uopšte se ne slažem da takvim stavom.
Ukratko: mi ne radimo za dobre odnose, mi svi radimo za pare.

Do pre 3 godine si mogao da kupiš stan bilo gde u gradu za 30.000eur i onda da ga izdaješ za 150eur. I to je bilo jednostavna suludo, neisplativo. Sad se situacija okrenula na drugu stranu.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Nije baš tako prosto.

Ovo može biti kratkoročni balon. Na stranu emocije, možeš ti sada da digneš kiriju basnoslovno i time ostaviš na cedilu dugogodišnjeg stanara zarad Rusa koji može da bude top, a može i pravi sranja, ostane kratko itd. Onda imaš prazan stan sa opet lutrijom ko će doći. Ako ćeš par godina uzimati duplo ili 50% veću kiriju ok, ima računice, al to ne znamo.

Normalan stanar vredi više od 50-100e veće kirije
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kod mene je u poslednjih 7-8 godina baka 1947. godište koja sama podiže kiriju. Kaže mislim da bi trebalo već i da 10-20 evra više. Tako već par puta. Ne bih je menjao ni za sto Rusa.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Man’te se Rusa koji sutra mogu da odu. Mi smo svojevremeno imali zayebanciju sa stanarima. Na kraju smo ga sredili i ne izdajemo stan vec 10 godina.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Au ljudi, to tako ne funkcioniše.
Realnost je skroz drugačija.
Npr. Posle Rusa nek dodju Kinezi i kažu: "Mi plaćamo 1000evra za garsonjeru ili 2000 za dvosoban stan " i dodje 1000 takvih porodica, to postaje ta cena, i to je to. Ko može,nek plati, ko ne može,nek se seli. Sirotinja nek se jebe.
To je bilo ukratko.
Ili da pustite goblina nazad, da vam on to detaljno objasni :)
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Ja shvatam da se ovde prica o pohlepi, ne o dizanju kirije za 10tak posto.

Sve sto se desi preko noci, nije prirodno ni normalno, nego je posledica ogromnog poremecaja.

Prirodno je sacekati da se situacija stabilizuje, a ne dugogodisne stanare ucenjivati dupliranjem kirije.

Meni se desili da odem da pogledam stan koji se rentira za 650 eur i da tamo saznam da je cena ustvari 750, pa i kad sam pokusao da nesto pregovaram izmedju agencija oglasi isti za 900 naredni dan.
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Slažem se da su kirije skočile u odnosu na pre 10 godina, sve je to normalno sa razvojem grada, dolaskom sve više ljudi, jačanjem standarda, inflacijom.. Ali što kažeš, ovi poremećaji nisu normalni i nisu održivi na dugi rok..
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

member napisao: 07 Jul 2022, 11:27 Uf Dare, uopšte se ne slažem da takvim stavom.
Ukratko: mi ne radimo za dobre odnose, mi svi radimo za pare.
Ne tvrdim ja da je moja logika pravilna :D
Mozda bih drugacije razmisljao da rentiram nekretnine za koje placam neki kredit, pozajmicu, i slicno. Ovako kad mi je situcija cista, bitnije mi je ko zivi u stanu/kuci, da mir i da ne razmisljam o tome. Nije bas ni lako naci ljude koji ce brinuti o prostoru kao da je njihov i takve treba cuvati da ostanu tu gde su. Nista gore nego kad osecas neprijatnost zbog nekog koga si primio (u smislu buke, ponasanja, habanja stana itd).
Ako je neko par godina podstanar i sve redovno izmiruje gledacu da mu bude ta cena dok je moguce duze. Ako ode da zivi na drugu lokaciju, pa moram da trazim novog, onda cu razmisliti o novoj ceni.
Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Slažem se, pohlepa, ali je pitanje da li će se kirija posle ovoga spuštati kad se i gazde stanova naviknu, a i podstanari. To ko i u velikim gradovima na Zapadu što su raznorazni džiberi podigli i cene nekretnina i kirije, toliko da domaći treba da gledaju gde će drugde. Al se nadam ipak da će to splasnuti u nekom momentu.

Što se podstana tiče, nisam u poziciji bilo šta da izdajem, ni svoje‚(lično) nemam,😅 al ako neko ima korektne podstanare, zaista može biti to ispravna računica čuvati ih. Kao klinac sam malo raduckao s ćaletom i dedom po stanovima, pomagao u majstorijama, i haos je šta loši podstanari nekim ljudima ostave. Sećam se jako dobro baš jednog stana gde su stanari napravili poplavu, parket se u skoro celom stanu digo - totalno upropašten, a oni nestali bez traga. E sad, kad nekome izađu jedni pouzdani podstanari, tad taj stanodavac nema razloga da sledećem ne podigne kiriju - jednaka je verovatnoća da mu neko napravi sr*nje s većom i manjom kirijom. Onda barem veća kirija pokriva i rizik.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

member napisao: 07 Jul 2022, 12:04 Au ljudi, to tako ne funkcioniše.
Npr. Posle Rusa nek dodju Kinezi i kažu: "Mi plaćamo 1000evra za garsonjeru ili 2000 za dvosoban stan " i dodje 1000 takvih porodica, to postaje ta cena, i to je to. Ko može,nek plati, ko ne može,nek se seli. Sirotinja nek se jebe.
To je bilo ukratko.
Pa nisi u pravu, ti si uzeo kao aksiom da će to tako dugoročno biti, šta ako ti rusi nestanu za 3 meseca a ne dođu kinezi?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Mi smo imali raznih podstanara na zalost, uglavnom studenti. Od jako dobrih koji su ostali 4 godine, pa do raznih indijanaca. Tih xy eura u plusu ne znaci puno kada ti ostave kupatilo, kuhinju i ostalo u stanju kao stalu (iz koje su verovatno dosli). Sto je najgore nije ni lako praceniti ljude. Pitanje koliko ce se i ovo stanje odrzati. Meni sve lici na spekulativni balon koji se vrlo brzo naduvao. A nije tako daleko 2011/12 kad su se jako tesko izdavali stanovi.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Grujic napisao: 07 Jul 2022, 12:26
To je bilo ukratko.
Pa nisi u pravu, ti si uzeo kao aksiom da će to tako dugoročno biti, šta ako ti rusi nestanu za 3 meseca a ne dođu kinezi?
Nije aksiom. Očigledno se ne razumemo.
Ja samo kažem da je situacija takva kakva jeste i da mi moramo da se snadjemo ko kako može.
Evo ti primer: prošle godine je metar drva bio 50evra. Sad je cena 80evra. Ako nam Putin bude svima jebo mater, biće metar drva 300-500evra.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kao i za sve,cena ce ici gore dok ima ko da plati. Moze i 1000e da bude cena ako stoji na lageru dzabe. Evo pricam neki dan sa stolarom, digli su cene iverice za neku isto masnu sumu. I sad zovu kako nema porudzbina i kaze evo pojeftinila za 10%, da li vam treba...
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

member napisao: 07 Jul 2022, 12:43
Grujic napisao: 07 Jul 2022, 12:26
To je bilo ukratko.
Nije aksiom. Očigledno se ne razumemo.
Ja samo kažem da je situacija takva kakva jeste i da mi moramo da se snadjemo ko kako može.
Evo ti primer: prošle godine je metar drva bio 50evra. Sad je cena 80evra. Ako nam Putin bude svima jebo mater, biće metar drva 300-500evra.
Da, ali to je trenutno stanje koje moze biti kratkorocno. Ti kada izdajes stan to radis uglavnom sa dugorocnom idejom i treba biti oprezan
Korisnikov avatar
member
Reactions:

Post od member »

Dugoročno - Jel to znači da će moji Bosanci da studiraju DIF do 40-te :)
Odgovori