Vidi, svako moze da kaze sta hoce ali ako se ne bavi odredjenom temom hrabro je zanemarivati cinjenice.swemir napisao: Ako je zidana, to dize cenu u nebesa, zbog losih karakterisitka same opeke i betona...
Cena se uopste ne povecava u nebesa jer niti opeka niti beton nisu termoizolacioni materijal pa se ni ne koriste u vecim kolicinama osim nuzne za statiku objekta.
Sama cena termicke izolacije kao i fasadnih materijala je identicna za svaki tip kuce tako da razlike zidane i montazne nema.
Mala napomena, cena 200mm termicke izolacije staklenom vunom kosta nepunih 4evra/m2 kao materijal a to je sasvim dovoljno za vrlo dobre rezultate termike zida pa cak eto i kod tebi neomiljenih opeke ili betona kao materijala u zidu.
U ceni zidane kuce, sam materijal i cena zidanja zidova je minoran trosak u ukupnoj ceni gradnje, a sve ostalo je identican trosak kod zidane i montazne.
Ali, u cenu montazne ulazi i skupi rad fabrickih radnika koji prave montazni zid a jos vise cenu podize kvalitetno drvo koje je jako skupo kako kod nas tako i drugde a pogotovu lamelirane grede koje se koriste u iole kvalitetnijim montaznim konstrukcijama.
Osim toga pasivna kuca ima toplotne gubitke i kroz stolariju i kroz zidove kao i svaka kuca, razlika je samo u kolicini.
Pasivne kuce postoje mnogo duze nego sto postoji firma "Passivhaus" i isto tako postoje mnogobrojne druge firme koje vrse energetsku sertifikaciju.
Ono sto je bitno su iznosi kWh/m2/godisnje a manje je vazno koja firma je ucestvovala u gradnji kuce ili izradi materijala ili sertifikaciji.
Za 1200 evra/m2 sirom centralne Evrope su napravljene desetine hiljada zidanih pasivnih kuca pa dilema oko cena vise upucuje da nisi u toku sa tematikom te vrste zgrada.
Nije ni cudno kada se frljas onolikim ciframa ako predlazes da se rad strucnih lica placa na bazi vremena a ne efekta rada.
Obavesteni investitor placa izvrseni merljivi rad u m2 zida ili placa pausalno vec prema poznatim gradjevisnkim normama fiksnu cenu rada bez obzira koliko je stvarno majstor "zavlacio".
Na dnevnicu rade fizikalci obicno kao i drugo pomocno osoblje na gradjevini a strucni majstori jesu dobro placeni ali ni priblizno koliko ti istices, a pogotovu ne kod nas danas. Za svaki posao se zna norma i koliko kosta, i tu nema mnogo odstupanja u praksi.
Na zapadu je naravno skuplja satnica pa su zato i kvalitetne montazne kuce koje kod nas uglavnom dolaze kao uvoz sa zapada i adekvatno visoke cene kostanja.
Vec sam naveo firme Honka i Marles pa ko hoce moze lako da se upozna sa ponudom i cenama, da ne pominjemo troskove transporta montazne kuce do Srbije i troskove boravka montazne ekipe. Ai sve druge montazne tog kvalitativnog razreda su slicne cene.
Mislim da dalja prica pausalno o cenama necega nema smisla, svaka konrkretna zgrada ima svoju cenu a veoma je velika mogucnost izbora materijala po ceni za istu stvar.
Isto tako vazi i napomena da U koeficijent je samo jedan element termike a da je podjednako vazan i element termicke mase tj termicka inercija zida narocito leti. Montazne kuce su stoga po pravilu losijih termickih osobina u odnosu na zidane za isti U koeficijent i imaju vecu potrosnje energije za hladjenje.
U zemljama sa zarkim letima kao sto je nasa zidana dobro izolovana kuca je i po teoriji gradjvinske fizike a i u praksi poznata kao udobnija za boravak od montaznih.
Sto se tice toga sta sam ja dobio navedeni su podaci u postu na bazi vise godina iskustvenog pracenja potrosnje a ako ima nejasnoca slobodno pitaj.