http://www.24sata.rs/novi-sad/vesti/ves ... 6288.phtmlIako je policija obavila uviđaj, informacija o uzrocima požara još nema, a nezvanično saznajemo da uzrok požara nisu neispravne električne instalacije, već da je vatra krenula od peći koja služi kao ukras u unutrašnjosti objekta.
Vatrogasci nisu mogli da stignu do požara
PROLAZ Požar u "Lazinom teletu" ponovo je pokazao da postoje problemi sa protivpožarnom zaštitom u gradu, jer vatrogasci ovog puta nisu mogli da priđu objektu. Naime, kada su krenuli da uđu u Ulicu Laze Telečkog iz pravca Trifkovićevog trga, morali su da stanu jer je na početku ulice gradilište. Ni s druge strane, iz pravca Miletićeve, nisu mogli da prođu jer je ulica uska za prolazak kamiona. Sreća da je osoblje lokala brzo reagovalo, čime je izbegnuta veća nesreća.
Požari u ugostiteljskim objektima
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Re: Požari u ugostiteljskim objektima
Posetite www.garaza.rs !
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Nije ulica uska, nego vatrogasci nemaju odgovarajuće vozilo. Zapravo, imaju one manje Iveco kamione, ali su očigledno neispravni.
dragvorl napisao:Aha, znaci kad ulazim u kafanu treba da gledam da li ima izlaz i gde je, i da li komsija iznad mozda tuce cekicem pa ce da mi otpadne deo plafona na glavu...ja u kafanu idem da se opustim sa drustvom, a za inspekciju je zaduzen neko drugi i taj posao treba da obavlja savesno. U slucaju da nesto krene naopako, zna se ko je tu odgovoran. Naravno, kada se nesto desi ne moze se vratiti mrtav covek, ali stvarno nikad nisam gledao u lokalu da li i gde su izlazi za slucaj katastrofe, za to ima ko je zaduzen, kao sto ne razmisljam da li je u avionu sve zasrafljeno pred let i da li je busna guma.
ali sta ja konkretno mogu da ucinim da npr. u svaku zgradu u koju udjem to bude tako...da svaki lift bude ispravan...inace cu ici na 17. sprat peske...
Dao si odlicne primere. Mozes da nista ne vidis, ne cujes i smatras da apsolutno sve ne zavisi od tebe vec neko drugi treba da obezbedi, a da ti kao konzument i ne pokusavas da se informises, da razmisljas, bilo sta da preduzimas dok ti neko ne kaze tj izda neko uputstvo ili komandu.
To je ok ali mislim da tako idealni svet ne postoji.
Ja cu ipak pogledati da li je kafana neka rupa polukopana u zemlju sa ociglednim uzanim vratima, nedostatkom prostora za broj ljudi unutra, sa haoticnom signalizacijom.
Ja cu ipak pogledati kojim avionom trena da letim u smislu koja je reputacija avio kompanije.
Ja uvek kada ulazim u lift gledam da li je u raspadnutom stanju, polupano, ispustva cudne zvuke, trese se, lupa.
Naravno ako sam prvi i jedini put do tada i nema bas nikakvu mogucnost informisanja ili nemam alternativu onda moram da prihvatim ono sto si naveo, apsolutnu veru i poverenje u tudju savest da je obavio profesionalno neki svoj posao.
Trudim se da retko budem u situaciji da bas nista ne zavisi od moje volje.
U konkretnom slucaju, ako se zna da neka kafana ili diskoteka, ili splav ima (lose) bezbednosne osobine i vec sam video da je tako necu ni pokusati da 2,3 ili ko zna koliko puta okusavam srecu.
Ja cu odabrati drugu kafanu.
Ne sporim da se zna ko je odgovoran, i ne sporim da ti imas navike i ocekivanja kako si naveo i sve je to ok.
Navodim da postoje i druge mogucnosti da pojedinac svojim cinjenjem ili necinjenjem svesno utice na verovatnocu nekog dogadjaja. Sta mi vredi sto je neko za nesto odgovoran nakon sto se tragedija dogodi a sasvim je ocigledno da nije morala na takav nacin i obim da se unapred razmisljalo.
Da ponovim, nikoga ni za sta ne krivim, niti mislim da se moze pojednostaviti ali previse zivotnih situacija zahteva aktivno ucesce obe strane.
Ja tako ne razumem pesaka koji stavi slusalice i pojaca muziku ili telefonira, nailazi na semafor ili pesacki i bez imalo truda da se uveri u stanje saobracaja nonsalantno prelazi ili pretrcava ulicu (a video sam to cak i na autoputu preko 6 traka) uz uverenje da ce neko drugi za njega brinuti i odgovarati.
Ako nastrada i neko drugi bude kriv vise nema povratka u prethodno stanje a mislim da nije bilo tesko aktivnije pre stupanja na kolovoz razmotriti sve opcije.
Isto to i za lift, uvek se moze desiti problem i stradanje ali ako je ocigledno zapusten mnogo je veca verovatnoca za tragediju od onoga koji je odrzavan, uredan i jasno obelezen da je neko pregledao i kontrolisao stanje.
Ljudi ima raznih, ali praksa pokazuje da i dalje nismo kao drustvo naucili da prepoznamo uzroke problema koji dovode do tragedija i da shodno tome promenimo pristup.
Prosle zime su gradske vlasti u BGD smislile genijalan plan u vezi ledenica koje vise sa krovova.
Vlasnik zgrade je obavezan da samostalno se vere po zaledjenim krovovima i skida ledenice ili placa kaznu.
Ili pozove nadleznu drzavnu sluzbu, vatrogasci su bili prosle godine za to kao odredjeni, i onda oni dodju i normalno ljudi kazu da niti oni ne mogu peske da se veraju po zaledjenim krovovima.
Onda ista ta gradska vlast propise donosenjem obavezujuce odluke da svi trotoari ispred zgrada gde ima ledenica budu zabranjeni za kretanje pesaka i stanara jer postoji mogucnost da padne ledenica i povredi a naravno to mora da se obelezi zvanicnom drzavnom trakom i naravno zaprecena je kazna.
Onda je doneta preporuka da ljudi zimi ne izlaze na ulicu i hodaju sa letnjom obucom kao i da gledaju ispred sebe gde idu a i gore prema krovu kada se priblizavaju zgradi.
Jedna zena je tuzila grad jer je pala ledenica a niko je nije posebno pismeno obavestio o tom riziku.
Itd...
Za mene je to glupost i zaista ocekujem da svako sam za sebe zna da treba da se obuce toplije zimi, da treba da ima obucu za zimu a ne za plazu, da je svestan da postoji pojacan rizik od snega, leda na ulici, ledenica, od hladnoce....
Ne znam kako bi neki kontrolor i koliko bi takvih bilo za svakog gradjanina moralo da bude aktivno da razmislja umesto nekoga o bas svemu.
Samo kazem da i posetioci mogu da uticu odabirom lokacije na moguci rizik, makar samo i kao pretpostavka jer zaista tragedija moze svuda i uvek da iznenadi a apsolutna zastita ne postoji.
Ti si u pravu da je neko trebao, da je neko odgovoran, da je neko nesto propustio da uradi i na tome bih zavrsio.
Nazalost zivoti su izgubljeni i to se ne moze ispraviti.
Nadam se da je jasnije misljenje da pasivan stav da neko drugi o svemu brine ima uticaja na tok i da je to potpuno licni stav i odluka.
I ocekivao sam da ce biti i drugacijeg stava, i to postujem a smisao posta je da se navede na razmisljanje da li su takve tragedije "sudbina" na koju nemamo uticaja kao pojedinac.
Veoma dobro sroceno i tacno ali ne mogu da ne primetim da si pomalo paranoican.
Naravno da treba biti oprezan u zivotu, ali recimo za mene, tvoj pogled na sve to, je previse. Daleko od toga da sam neoprezan.
Naravno da treba biti oprezan u zivotu, ali recimo za mene, tvoj pogled na sve to, je previse. Daleko od toga da sam neoprezan.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Ja kapiram ovu ljubiteljevu pricu kao prebacivanje odgovornosti na pojednica za sopstvene akcije, sto meni sasvim pije vodu. Ne deluje mi to paranoicno, vec naprotiv, vrlo razumno.
Ako bi ljudi vise paznje posvetili proceni sta dobijaju za svoje pare, gde bi nam bio kraj. Ja bas nesto i ne izlazim mnogo pa nisam merodavan, ali uvek mi je primer za to Gaucosi (ko ne zna, to je jedno od popularnijih mesta za izlazak u BG-u, bar bilo pre nekoliko godina). Mesto je od drveta pretezno, ima malecki ulaz da bi obezbedjenje moglo da lakse proverava, struje ima na sve strane, sto u rasveti sto u ozvucenju. Kad je neko jace vece, ko sto se meni par puta zalomilo, pustaju ljude unutra dok ne krenu da ispadaju kroz prozor. Muzika ubija, zadimljeno do bola posto je sistem ventilacije par luftera pod plafonom, pivo neka sumanuta cena ako uspes da dodjes do njega. Sve u svemu, kad podvucem crtu, ja sam par puta platio dobre pare da gluv i ugusen cupkam u mestu sa mlakim pivom - jebes i atmosferu i ekipu i merak, meni je to nenormalno. Da ne ispadnem penzos najgori, ima klubova i kafana po gradu u koje mogu da idem i da se dobro provedem a da ne pravim silne kompromise, tako da tamo ne bih usao ni puskom da me teraju.
Stoji cinjenica da je neko odgovoran kad dodje do sranja, ali niko ne moze biti odgovorniji za moj zivot i zdravlje od mene.
Ako bi ljudi vise paznje posvetili proceni sta dobijaju za svoje pare, gde bi nam bio kraj. Ja bas nesto i ne izlazim mnogo pa nisam merodavan, ali uvek mi je primer za to Gaucosi (ko ne zna, to je jedno od popularnijih mesta za izlazak u BG-u, bar bilo pre nekoliko godina). Mesto je od drveta pretezno, ima malecki ulaz da bi obezbedjenje moglo da lakse proverava, struje ima na sve strane, sto u rasveti sto u ozvucenju. Kad je neko jace vece, ko sto se meni par puta zalomilo, pustaju ljude unutra dok ne krenu da ispadaju kroz prozor. Muzika ubija, zadimljeno do bola posto je sistem ventilacije par luftera pod plafonom, pivo neka sumanuta cena ako uspes da dodjes do njega. Sve u svemu, kad podvucem crtu, ja sam par puta platio dobre pare da gluv i ugusen cupkam u mestu sa mlakim pivom - jebes i atmosferu i ekipu i merak, meni je to nenormalno. Da ne ispadnem penzos najgori, ima klubova i kafana po gradu u koje mogu da idem i da se dobro provedem a da ne pravim silne kompromise, tako da tamo ne bih usao ni puskom da me teraju.
Stoji cinjenica da je neko odgovoran kad dodje do sranja, ali niko ne moze biti odgovorniji za moj zivot i zdravlje od mene.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Apropo drveta. U NS je godinama, u stvari oko 30 godina radio klub Piping. Malo stariji ce sigurno znati, mozda cak i ovi koji nisu iz NS. Unutrasnjost je bila napravljena u stilu kolibe, dakle skroz u drvenim da kazem oblicama. Naravno uvek je bilo puno i sve to...nisam nikad cuo da je bilo problema sa pozarom, sto ne znaci da nije moglo biti...ali je moglo biti...pravo da vam kazem nikad nisam razmisljao o tome da ce se zapaliti kada udjem, mozda sam ja bio pogresnog misljenja, ali eto, mislim da bih i danas otisao tamo da mesto postoji.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Ne bih se bas slozio. Ako nesto imamo, to su kamioni za gasenje gradskih pozara. Imaj na umu da takav kamion mora da preveze minimum 3 vatrogasca, bar 3 tone vode, nekoliko S aparata za gasenje prahom, mora da ima rezervoar za penu, penogenerator, ventilator za razdimljavanje prostorije, bar dva para lestava, agregat, veliki broj umotanih creva, nekoliko razdelnica, nekoliko mlaznica, sekiru, kramp, uze, kljesta za gvozdje, testere itd itdSloba napisao:Nije ulica uska, nego vatrogasci nemaju odgovarajuće vozilo. Zapravo, imaju one manje Iveco kamione, ali su očigledno neispravni.
Pri tom, najcesce imamo Mercedes atego, koji spada u manje kamione
http://www.sos-pictures.de/data/media/783/IMG_1114.JPG
Ogroman je problem sa parkiranim vozilima pri gasenju pozara, tj neplanska gradnja + bahato parkiranje
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ne znam koji su kamioni bili na intervenciji, ali pošto se kaže da nisu mogli ući u ulicu, očigledno je da se radi o većim kamionima.
Ako u Laze Telečkog ulazi kamion sa Delta sladoledom, mogao bi i ovaj:

http://www.vatrogasci-novisad.org.rs/st ... ozila.html
Ako u Laze Telečkog ulazi kamion sa Delta sladoledom, mogao bi i ovaj:

http://www.vatrogasci-novisad.org.rs/st ... ozila.html
- djiuliju
Pretpostavljam ovim http://www.vatrogasci-novisad.org.rs/st ... /69_gl.jpg
Razlika u sirini je par centimetara. Veruj mi, bolje da ne idu na intervencije tim zastavama
Razlika u sirini je par centimetara. Veruj mi, bolje da ne idu na intervencije tim zastavama

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Oni su se nesto zalili jer je kran bio postavljen sa jedne stane ulice, one preko koje je jednostavnije doci do lokala. Inace cela prica je prenaduvana, nije uopste bio toliki pozar kao sto pisu. Juce su dva drugara bila tamo, sve radi opet punom parom.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Haha,vlasnika tog lokala ima,ne zna im se broj 

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- djiuliju
Nije kod nas, al strasno http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=681186
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
PRESUDA ZA KONTRAST Vlasniku pet, električaru devet godina zatvora
Vlasnik lokala "Kontrast", dvojica zakupaca i električar osuđeni su danas pred Višim sudom u Novom Sadu, ukupno na 30 godina zatvora, zbog tragedije iz 2012. godine, u kojoj je u požaru stradalo šest mladih osoba.
Vlasnik Alojz Ganić (68) prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, zakupci Slaviša Stanišić (46) i Dejan Ratković (36) na devet i sedam godina zatvora, dok je električar, koji je popravljao elektroinstalacije u klubu, Miroslav Papuga (50) osuđen na devet godina zatvora.
Osuđeni su pušteni iz pritvora dok presuda ne postane pravosnažna.
U obrazloženju presude, sudija Pap je kazao da je vlasnik objekta Ganić znao da će u objektu biti diskoteka kroz koju će prolaziti veliki broj ljudi, a ipak nije pribavio saglasnost od uprave za zaštitu od požara.
On je za zakupce rekao da su pokrenuli rad diskoteke, iako su znali da vlasnik objekta nije pribavio saglasnost a ni oni nisu ništa uradili da je pribave.
Izricanju presude nije prisustvovao Miroslav Papuga.
U požaru u diskoteci "Kontrast" 1. aprila 2012. godine poginuli su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (20) iz Kikinde.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/475608 ... na-zatvora
Vlasnik lokala "Kontrast", dvojica zakupaca i električar osuđeni su danas pred Višim sudom u Novom Sadu, ukupno na 30 godina zatvora, zbog tragedije iz 2012. godine, u kojoj je u požaru stradalo šest mladih osoba.
Vlasnik Alojz Ganić (68) prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, zakupci Slaviša Stanišić (46) i Dejan Ratković (36) na devet i sedam godina zatvora, dok je električar, koji je popravljao elektroinstalacije u klubu, Miroslav Papuga (50) osuđen na devet godina zatvora.
Osuđeni su pušteni iz pritvora dok presuda ne postane pravosnažna.
U obrazloženju presude, sudija Pap je kazao da je vlasnik objekta Ganić znao da će u objektu biti diskoteka kroz koju će prolaziti veliki broj ljudi, a ipak nije pribavio saglasnost od uprave za zaštitu od požara.
On je za zakupce rekao da su pokrenuli rad diskoteke, iako su znali da vlasnik objekta nije pribavio saglasnost a ni oni nisu ništa uradili da je pribave.
Izricanju presude nije prisustvovao Miroslav Papuga.
U požaru u diskoteci "Kontrast" 1. aprila 2012. godine poginuli su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (20) iz Kikinde.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/475608 ... na-zatvora
Posetite www.garaza.rs !