Darko napisao: 20 Jul 2022, 17:49
Koje od shellovih ulja da sipam u 2.0 hdi 66kw (2005 god bez dpf). Na shell sajtu mi izbaci 0w30, a siguran sam da ne ide to.
PSA je vremenom menjala preporuke ulja za isti motor - pa ono što je pisala u godištu izlaska tog motora se razlikuje od onog što je kasnije pisala za isti motor. Odnosno, PSA za određene motore, kao što je taj 2.0 HDI (ili određene varijante npr. 1,4 HDI) koje su bez DPF - propisuje više ulja koja su međusobno (koncepcijski) poprilično različita.
Ta stvar, tj. PSA preporuke za upotrebu motornih ulja je toliko diskutabilna, da sam ja, koji do pre deceniju praksom i obrazovanjem nisam imao nikakve veze sa mašinstvom i automobilima, počeo time literaturno da se bavim - samo jer me je interesovalo koje je ulje zgodnije da sipam u svoj 1,4 HDI motor od svih pobrojanih koja su bila navedena u servisnoj knjižici (a tako nešto nije bilo napisano tako da mi bude dovoljno jasno).
Najjednostavnije rečeno - PSA preporuke su za određene motore (pogotovo one bez DPF) veoma široke.
Šelov selektor, koliko ja vidim, za taj motor daje više preporuka, npr. Helix Ultra 5W-40, a kao alternativu preporučuje i (jeftinije) HX8 5W-40, uz napomenu da za motore sa DPF filterom preporučuje Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 (kao i još neka druga ulja). Dakle, Helix Ultra bi bilo dobro/odlično rešenje, mada bih npr. da je moj auto, i da moram da biram samo šelova ulja - izabrao baš navedeni Ultra ECT (između ostalog jer mislim da je, u određenim slučajevima, za motore koji nemaju DPF zgodno/zgodnije ulje koje je primarno razvijeno za one sa DPF).
Pojedina ulja gradacije 0W-30 na radnoj temperaturi mogu biti deblja/viskoznija od nekih ulja gradacije 5W-30 (ili nekih drugih gradacije 0W-30), a to i jeste slučaj sa ovim Ultra ECT (kao i što je sličan slučaj sa npr. totalovim Quartz Ineo Efficiency 0W-30, tj. uljima kojima je navedeno da istovremeno zadovoljavaju ACEA C2 i ACEA C3 norme).
Btw, ko nabavlja Shell ulja u Srbiji najbolje da kontaktira generalnog uvoznika tj. Orbico (na Shell pumpama u Srbiji su njihova ulja, ona koja su oni uvezli)
Inače, što se 2.0 HDI starijih godišta tiče, sa srpskog nezavisnog foruma ljubitelja citroena tj. CFS imamo informacije od nekoliko članova koji višegodišnje koriste Nisotec Autoline 5W-40 u tom motoru, i nemaju nameru da koriste drugo.