Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
friend
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 17:49

Re: Motorna ulja

Post od friend »

friend napisao: 20 Jul 2022, 15:51 Pozdrav,

Ulje za Golf 5 1.9Tdi 2004, mislim da je bez pdfa.

Trebalo bi nesto tipa 5w40, 505.01 medjutim sta kaze forumski savet :)

Upravo sam video da vec postoji identicna situacija i pitanje:
viewtopic.php?f=31&t=1186&sid=1a1f195ad ... 5#p1040579

Izvinjavam se na ponavljanju. :pivo:
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

friend napisao: 20 Jul 2022, 17:09 Fala za savet..Vidim imaju i zvanican sajt kod nas pa je original.

1) Sta kaze forum za Nisotec? Znam da mozda nije na glasu ali ima ga ima na svakoj pumpi.

2)Rodjaci vozaci me savetuju za Shell ili Mobil. Ima li to smisla?

Inace ne prelazim mnogo godisnje, jedna Grcka i jos mozda 3-4000km.
2.) Ima smisla, uglavnom ako se od mobila izabere serija M1, a od Shell-a serija koja ima naznačeno da je bazno ulje PurePlus, što je šelov naziv za njihovo GTL(gas to liquid) bazno ulje.

1.) Ja sam na forumu više puta naglašavao da bih koristio odgovarajuća Nisotec ulja, između ostalog zbog informacija onih koji ga koriste.

3.) Sa obzirom da je tom Golfu 5 1.9Tdi 2004, inicijalno propisano ulje po normi VW 505.01 (a odgovarajuće je i po VW 504/507), i sa obzirom da se ne prelazi veća kilometraža - Nisotec Autoline 5W-40 bi bio vrlo_dobro/odlično rešenje.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Darko napisao: 20 Jul 2022, 17:49 Koje od shellovih ulja da sipam u 2.0 hdi 66kw (2005 god bez dpf). Na shell sajtu mi izbaci 0w30, a siguran sam da ne ide to.
PSA je vremenom menjala preporuke ulja za isti motor - pa ono što je pisala u godištu izlaska tog motora se razlikuje od onog što je kasnije pisala za isti motor. Odnosno, PSA za određene motore, kao što je taj 2.0 HDI (ili određene varijante npr. 1,4 HDI) koje su bez DPF - propisuje više ulja koja su međusobno (koncepcijski) poprilično različita.

Ta stvar, tj. PSA preporuke za upotrebu motornih ulja je toliko diskutabilna, da sam ja, koji do pre deceniju praksom i obrazovanjem nisam imao nikakve veze sa mašinstvom i automobilima, počeo time literaturno da se bavim - samo jer me je interesovalo koje je ulje zgodnije da sipam u svoj 1,4 HDI motor od svih pobrojanih koja su bila navedena u servisnoj knjižici (a tako nešto nije bilo napisano tako da mi bude dovoljno jasno).

Najjednostavnije rečeno - PSA preporuke su za određene motore (pogotovo one bez DPF) veoma široke.

Šelov selektor, koliko ja vidim, za taj motor daje više preporuka, npr. Helix Ultra 5W-40, a kao alternativu preporučuje i (jeftinije) HX8 5W-40, uz napomenu da za motore sa DPF filterom preporučuje Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 (kao i još neka druga ulja). Dakle, Helix Ultra bi bilo dobro/odlično rešenje, mada bih npr. da je moj auto, i da moram da biram samo šelova ulja - izabrao baš navedeni Ultra ECT (između ostalog jer mislim da je, u određenim slučajevima, za motore koji nemaju DPF zgodno/zgodnije ulje koje je primarno razvijeno za one sa DPF).

Pojedina ulja gradacije 0W-30 na radnoj temperaturi mogu biti deblja/viskoznija od nekih ulja gradacije 5W-30 (ili nekih drugih gradacije 0W-30), a to i jeste slučaj sa ovim Ultra ECT (kao i što je sličan slučaj sa npr. totalovim Quartz Ineo Efficiency 0W-30, tj. uljima kojima je navedeno da istovremeno zadovoljavaju ACEA C2 i ACEA C3 norme).

Btw, ko nabavlja Shell ulja u Srbiji najbolje da kontaktira generalnog uvoznika tj. Orbico (na Shell pumpama u Srbiji su njihova ulja, ona koja su oni uvezli)

Inače, što se 2.0 HDI starijih godišta tiče, sa srpskog nezavisnog foruma ljubitelja citroena tj. CFS imamo informacije od nekoliko članova koji višegodišnje koriste Nisotec Autoline 5W-40 u tom motoru, i nemaju nameru da koriste drugo.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

sarajevo123 napisao: 20 Jul 2022, 14:28 Auto se u principu koristi slicno.Ja sam 70% u gradu tako da nemam gdje aman koristiti te konje.
Sarajevo je puno brda i tu mi dobro dodje malo vise momenta za lagodniju voznju, te naravno otvorena cesta, kod preticanja isl.

Sve u svemu 90% upotrebe auta je ostalo isto kao prije cipa.Ne tjera se u neke obrtaje bas cesto...

Primarno me interesovalo prije i poslje DPFa.Tj sad kad ga nema da li je 5w40 bolji izbor.
Onaj koji bi to tako tvrdio (da je u tom slučaju definitivno bolje 5W-40), bi morao to da dokaže npr. nekakvim merenjem.
Ja ne mogu da kažem da je bolje (a ne mogu da kažem i da je lošije).
Al` mogu da kažem da bi (lako) moglo da se pretpostavi da će i varijanta po VW 505.01 u 5W-40 gradaciji biti adekvatno odgovarajuća. Najverovatnije.

Btw, sa tanjim uljem (dakle npr. 5W-30) se takođe dobije koja konjska snaga.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

DS9 napisao: 21 Jul 2022, 01:57
Darko napisao: 20 Jul 2022, 17:49 Koje od shellovih ulja da sipam u 2.0 hdi 66kw (2005 god bez dpf). Na shell sajtu mi izbaci 0w30, a siguran sam da ne ide to.
PSA je vremenom menjala preporuke ulja za isti motor - pa ono što je pisala u godištu izlaska tog motora se razlikuje od onog što je kasnije pisala za isti motor. Odnosno, PSA za određene motore, kao što je taj 2.0 HDI (ili određene varijante npr. 1,4 HDI) koje su bez DPF - propisuje više ulja koja su međusobno (koncepcijski) poprilično različita.

Najjednostavnije rečeno - PSA preporuke su za određene motore (pogotovo one bez DPF) veoma široke.

Šelov selektor, koliko ja vidim, za taj motor daje više preporuka, npr. Helix Ultra 5W-40, a kao alternativu preporučuje i (jeftinije) HX8 5W-40, uz napomenu da za motore sa DPF filterom preporučuje Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 (kao i još neka druga ulja). Dakle, Helix Ultra bi bilo dobro/odlično rešenje, mada bih npr. da je moj auto, i da moram da biram samo šelova ulja - izabrao baš navedeni Ultra ECT (između ostalog jer mislim da je, u određenim slučajevima, za motore koji nemaju DPF zgodno/zgodnije ulje koje je primarno razvijeno za one sa DPF).

Btw, ko nabavlja Shell ulja u Srbiji najbolje da kontaktira generalnog uvoznika tj. Orbico (na Shell pumpama u Srbiji su njihova ulja, ona koja su oni uvezli)

Hvala na preciznom odgovoru. :cool!:
Bunilo me sto sajt izbaci 0w30, a u servisnoj knjizici je u proslosti sipano 10w40 i 5w40.
Onda uzimam helix ultra ili hx8 5w40.

Meni je kupovina na shell pumpi zgodna jer svake srede imaju popust na ulja 30% na putnicki i 50% na teretni program, a pretpostavljam da je poreklo neupitno jer je shell pumpa?

Imas neko posebno misljenje o helix ultra seriji?
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

Shell se (generalno uzevši) može razmatrati kao jedan od odličnih izbora, između ostalog jer daju popust i jer je poreklo sa njihovih pumpi neupitno. Varijante 5W-40 po ACEA A3/B4 su vrlo ok za taj 2.0 HDI. Što se tiče Helix ultra serije, to je vrh šelove ponude (najpre zbog njihovog gtl baznog ulja tj. PurePlus), i kada je to odgovarajuće (po normama) i kada korisniku ne smeta viša cena - može se smatrati najboljim izborom među šelovim uljima. U tom smislu, za taj 2.0 hdi bi možda nazgodniji izbor (by the book) Helix Ultra 5W-40, ukoliko ga imaju u ponudi, a nema greške ni sa ostalim varijantama u 5W-40 gradaciji

Moram da komentarišem (jer se često tako nešto pominje) da to što je godinama sipano ulje neke druge gradacije - ne isključuje upotrebu ulja različite (više/niže) gradacije, kada/ukoliko je ona odgovarajuća (jer po neko pogrešno zaključi da ne bi trebao da koristi ništa drugo od onog što se prethodno koristilo).

Za taj 2.0 hdi je PSA u kasnijim godinama navodila da su mu odgovarajuća i ulja (po određenim normama) koja su u 5W-30 i 0W-30 gradaciji. Zbog toga bi neko mogao da ima sasvim opravdan rezon (za određeno/dobro stanje motora i određene uslove eksploatacije) da je upravo zbog toga što se prethodno koristila ulja gradacije 10W-40 i 5W-40 - zgodno upotrebiti (makar u jednoj izmeni) odgovarajuće ulje gradacije 5W-30 ili 0W-30, jer bi to moglo blago da ispere motor, i eventualno donese neke benefite (niža potrošnja godiva) bez negativnih posledica.

Sad, kome zbog toga procuri neka zaptivka koja je ionako već bila načeta, može zaključiti da je uradio pogrešnu stvar - iako je ulje suštinski dobro odradilo upravo ono čemu je namenjeno (tj. između ostalog dispergovalo skorele čestice čađi).
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Debelo su im precenjena ulja na pumpama, tako da i sa tim popustom izadju solidno skuplja nego u normalnoj radnji (konkretno sam video u kit komercu).
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

To sam bas hteo da napisem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Šta ti je popust :D

Priča mi čovek iz jedne velike trgovine, a to ste verovatno i sami primetili:

Stave na prolaze posebno izdvojene palete sa proizvodima. Na njih okače velike cene, samo je bitno da papir ne bude bele boje, niti iste kao akcijski. Ništa popust, ništa akcija. Ispostavilo se da se prodaja lepo podigne. Ne kao kada je popust, ali značajno u odnosu na to kada su ti proizvodi na svojim redovnim pozicijama.

TapaT

Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Za pozicioniranje se masne pare uzimaju :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Kornjaca Rade napisao: 21 Jul 2022, 09:22 Debelo su im precenjena ulja na pumpama, tako da i sa tim popustom izadju solidno skuplja nego u normalnoj radnji (konkretno sam video u kit komercu).
2x ranije sam uzimao ulje na shell pumpi.
Znam da je redovna cena precenjena. U mom slucaju tada, sa tim popustom 30% cena je bila blago niža od redovnih prodavnica (ne znam kako je sad) ali bar imam neko poverenje da je ulje pravog porekla. To mi je znacajniji benefit od cene.

Vec sam jednom pisao ovde. Imao sam jednom iskustvo da kupim motul ulje i to neko njihovo "premium" ulje. Nalepnice bile ukrivo zalepljene, prodavac rekao da je to normalno, i sipao sam ipak. Motor radio katastrofa lose i morao sam da ispustim/zamenim opet ulje.

@DS9 hvala jos jednom na iscrpnom objasnjenju za 2.0 hdi. Sve mi je jasno :)
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:

Post od DS9 »

U vezi popusta/akcije na pumpama - paste-ovaću nešto što sam prošle nedelje napisao za CFS.

Na putu od Grocke ka Beogradu, posle Grocke, stane mila mi supruga kod male NIS pumpe (sa desne strane). ;reli:
Kaže, molim te pogledaj da li imaju sladoled u kornetu, King malina cake. :dosadno:

Ok, :understand: nađem sladoled, al` blago bacim pogled na police sa uljima. :cool!:

:losevidim: :srbin:

Nisotec Autoline 5W-30 4L na akciji - cena 1400 din (ili npr. 1460, tako nešto, manje od 1500).
https://www.nisotec.eu/sites/default/fi ... 0PDS_0.pdf

5W-40 varijanta ima normalnu cenu od oko 2500 din, međutim cena za ovakvu 5W-30icu (po ACEA C3, Dexos2/GM/Opel, VW 505.01, BMW LL-04) je neverovatno niska. Godina proizvodnje 2021.

Šta ću, morao sam da kupim. : :isplazijezik: :siriruke:

Sve u svemu - ovako koncipirano ulje, dakle po ACEA C3 u 5W-30 gradaciji može da bude sasvim zgodno za razne dizelaše sa i bez DPF. kao i za one benzince kojima odgovaraju ta gradacija i navedene norme.
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Darko napisao:
Kornjaca Rade napisao: 21 Jul 2022, 09:22 Debelo su im precenjena ulja na pumpama, tako da i sa tim popustom izadju solidno skuplja nego u normalnoj radnji (konkretno sam video u kit komercu).
2x ranije sam uzimao ulje na shell pumpi.
Znam da je redovna cena precenjena. U mom slucaju tada, sa tim popustom 30% cena je bila blago niža od redovnih prodavnica (ne znam kako je sad) ali bar imam neko poverenje da je ulje pravog porekla. To mi je znacajniji benefit od cene.

Vec sam jednom pisao ovde. Imao sam jednom iskustvo da kupim motul ulje i to neko njihovo "premium" ulje. Nalepnice bile ukrivo zalepljene, prodavac rekao da je to normalno, i sipao sam ipak. Motor radio katastrofa lose i morao sam da ispustim/zamenim opet ulje.

[mention]DS9[/mention] hvala jos jednom na iscrpnom objasnjenju za 2.0 hdi. Sve mi je jasno :)
Mislim da je sad 20% popusta, a moguce i da su cene dodatno povecali.
Koshmar
Reactions:
Pridružio se: 13 Sep 2017, 10:03

Post od Koshmar »

Meni je fascinantno da ulje 5W30 koje odgovara za vozila sa DPF-om na MOL-ovim pumpama kosta oko 2000din za 1 LITAR.
:)
Da li je stvarno toliko bolje od Aral-a,Ravenol-a,Shell-a itd...
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

^
Podignute su cene dva puta u prethodne dve nedelje.

5w-30 ti je 1800, a ono Long drain msm oko 2500 :kezo:
Odgovori