Motorna ulja
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Re: Motorna ulja
"Ovaj DS99 i dalje vas obmanjuje da sipate supu"
I onda "nije podjebavanje i cimanje"
Ulet klizecim, i onda ruke u džepove, samo šetam i gledam mesecinu..
Pa ne ide to baš tako, mozda u vrtiću..
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
I onda "nije podjebavanje i cimanje"
Ulet klizecim, i onda ruke u džepove, samo šetam i gledam mesecinu..
Pa ne ide to baš tako, mozda u vrtiću..
Frizirana ulja od cak II+ Grupe su = supa. Da se ne lazemo. Ja sam to profi mom govorio,a ne vama na forumu. Struka je jedno,a 5w40 za 1600 din je cirkus 
- zdushan
Mogu li da znam od koje si ti struke?
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Robby napisao: 24 Jul 2022, 18:28 Evo drugari,otvori se lepo lista pa se nadje bilo koje ulje sa te liste i bez brige sva ona su ok za 504/507. Tako inzenjeri traze ulje. Jedno je struka,a drugo je priucenost i tako mlacenje u prazno (ima npr i ministara koji oblace uniformu,a nisu iz te struke pa se drugi onda sprdaju na tu temu). ....Mehanicarima ne zamerite,materija je uska,a njih bas i ciljano ne edukuju. Mi smo na faxu imali maziva i tribologiju,nije mi to bas struka,vise je bilo par ispita,ali ima momaka u drzavi koji znaju dosta,doduse,malo nas je. Ruku na srce,par servisa,poljogazdinstava itd sam pomogao kad su pitali za izbor sta i kako,gde da kupe i tako to.
Ja nemam toliko pojma o uljima, ali na osnovu čega da ti verujemo ako ti:Robby napisao: 25 Jul 2022, 21:52 Frizirana ulja od cak II+ Grupe su = supa. Da se ne lazemo. Ja sam to profi mom govorio,a ne vama na forumu. Struka je jedno,a 5w40 za 1600 din je cirkus![]()
- Kažeš da si stručan jer si za razliku od majstora učio to na faksu, ali
- Kažeš i da si ti profesoru nešto objašnjavao.
Inače, mislim da je priča besmislena. Svako brendirano ulje je sigurno dovoljno dobro, samo da je odgovarajući tip, da ti najvažniji parametri odgovaraju, a takvo je sigurno i NISOTEC. Ne moramo ulaziti u detalje o uljima, prosto vidimo da se automobili kotrljaju i sa silnim sintetičkim uljima koje ljudi koriste, a kvarovi se na automobilima ne dešavaju zbog ulja već zbog drugih stvari. Čak i životni vek automobila ako gledamo - onaj krajnji momenat kad auto ide na otpad, taj momenat ne bi bio odložen da se umesto relativno kvalitetnog ulja koristilo baš baš kvalitetno ulje.
Hoću reći, možda je to tvoje ulje ono koje je baš baš dobro u odnosu na sva ostala, ali čak i da je tako, za nas vozače automobila to sigurno nije od značaja. I ne moramo se udubljivati i gledati u te razne tabele da bi videli razliku. Pa kao da i ti majstori ne bi uočili te razlike i preporučivali ljudima da su te razlike toliko bitne.
To sve niti je bitno onima sa novim automobilima (ako bi i bila neka razlika posle stotina i stotina kilometara, to tad više neće ni biti njegov auto), niti onima sa jeftinijim polovnjacima (jer taj polovnjak ima tad već i mnoge druge boljke, pa je apsurdno sipati u auto to super strava ulje, neće mu to ulje pomoći
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Ja počinjem za Ravenol da mislim da je isti kurac kao i ostali top brendovi sa svojim top linijama.
Nema ga potrebe juriti, a često je i skuplji.
Sent from my LE2120 using Tapatalk
Nema ga potrebe juriti, a često je i skuplji.
Nekada bio hajp oko Motul ulja , sećam se i za Eneos isto, uvek tu i tamo marketing radi svoje.
Jedna vrlo bitna stvar, većina nas menja ulje na 10000km, ± koji kilometar a ova savremena ulja bi trebalo da se menjaju na duplo većim kilometražama, tako da već i startu mi sami skraćenim intervalima zamene štitimo motor od habanja i produžujemo mu vek.
Jedna vrlo bitna stvar, većina nas menja ulje na 10000km, ± koji kilometar a ova savremena ulja bi trebalo da se menjaju na duplo većim kilometražama, tako da već i startu mi sami skraćenim intervalima zamene štitimo motor od habanja i produžujemo mu vek.
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
+1
Meni se još pogodilo, pa su poslednje dve zamene bile i na manje od 10k km.
Preterano, ali jbg...
Meni se još pogodilo, pa su poslednje dve zamene bile i na manje od 10k km.
Preterano, ali jbg...

Epistula non erubescit/Papir trpi sve. Ciceron.

Inače,
potpuna lista odobrenih/Approved ulja po (svim) VW normama od 22. marta ove godine.DS9 napisao: 24 Jul 2022, 23:10
Hvala za aktuelnu listu, jedino što nije potpuna u smislu da ne stoje naslov i komentari VW-a, pa se ne može zaključiti od kog datuma datira.
Inače, baš fino - na listi je Eco Plus 5W-30 Optime/Modriče https://modricaoil.com/Product/Read/opt ... ducttype-7
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2022/ ... 5-0001.pdf
Nisam "knjiski" obrazovan, ali u praksi vrv najviše ovde, mali servis radim na 2 meseca, auto koristim za posao dakle teska eksploataciji, uvek vozim relativno mlada auta trenutno 2016god i polako se spremam za zamenu istog.
Dosta sam eksperimentisao sa uljima, doduse nikada castrol iz principa.. Da Vam skratim najbitnija je gradacija i naravno fabricko odobrenje sve ostalo je placanje poreza za budale..
Moja lista ulja ulozenog dobijeno(svaki auto vozim do otprilike 500.000km)
1.wolf
2.texaco
3.mannol
4.addinol
Ovo se odnosi na 5w30 504/507
Sto se tice filtera vec mogu da kazem ukupno preko pola miliona km koristim wix ista stvar nikada nijedan problem.
SVE OSTALO JE BACANJE PARA.
Dosta sam eksperimentisao sa uljima, doduse nikada castrol iz principa.. Da Vam skratim najbitnija je gradacija i naravno fabricko odobrenje sve ostalo je placanje poreza za budale..
Moja lista ulja ulozenog dobijeno(svaki auto vozim do otprilike 500.000km)
1.wolf
2.texaco
3.mannol
4.addinol
Ovo se odnosi na 5w30 504/507
Sto se tice filtera vec mogu da kazem ukupno preko pola miliona km koristim wix ista stvar nikada nijedan problem.
SVE OSTALO JE BACANJE PARA.
Evo,posle cete reci da serem, neko je otisao na americki sajt-skinuo listu i nakacio je vama ovde 

pa da, tacno je da papir trpi sve. Lepo odete na na erWin Volkswagen,ulogujete se i tamo ima lista. I sa te liste uzmete bilo koje 504/507. Isto tako sada vec za vw 508/509.Moja lista je od prosle godine decembar,dakle,dovoljno. I to je to,a ne poluamaterizam. I sta da vidimo sa US liste? Guglanje je ovde majka 
-Marko81 otprilike rekao sta i kako,s tim da ja koristim Filtron filtere.
-za Tome neverne,sto se tice moje strucne spreme,sta sad treba da okacim moj CV,ne znam ko je to trazio...ali ni onda nece vredeti,sta vredi vama dipl.ing.rud.nafte i gasa i dipl.mas.ing. kad vi ovde 1g bodrite jedni druge i imate lidere
kod nas ljudi zavrse Visu poslovnu pa rade u sektoru maziva negde ili budu ovde Oil Gurui.
Rezime,pravo ulje je pravo ulje,ima ozbiljnu bazu,rade ga ozbiljne firme sa ozbiljnim ljudima. Ako treba da vas strucno opletem,moze, ali nemam nameru da se raspravljam i da trosim energiju. Nego sam se posle 1g povratka ovde zapanjio kako vam DS99 objasnjava da kupite ulje za 1700 din i to je vauuu
Nhtsa.gov sajt
vrh. Ameri ljudi koriste samo po svom API-sealu ulja,ostalo je za njih truba. Sipaju cak i Amazon ulje kupljeno sa Amazon sajta (Warren kod njih,a ovde Comma puni). Pa toliko za sada.
-za Tome neverne,sto se tice moje strucne spreme,sta sad treba da okacim moj CV,ne znam ko je to trazio...ali ni onda nece vredeti,sta vredi vama dipl.ing.rud.nafte i gasa i dipl.mas.ing. kad vi ovde 1g bodrite jedni druge i imate lidere
Rezime,pravo ulje je pravo ulje,ima ozbiljnu bazu,rade ga ozbiljne firme sa ozbiljnim ljudima. Ako treba da vas strucno opletem,moze, ali nemam nameru da se raspravljam i da trosim energiju. Nego sam se posle 1g povratka ovde zapanjio kako vam DS99 objasnjava da kupite ulje za 1700 din i to je vauuu
Nhtsa.gov sajt
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Da li kvalitetnije ulje ima znacajan uticaj na dugovecnost i ispravnost rada turbo punjaca?
Cuo sam za slucajeve da neko sipa "krš" ulje pa pocne da zvizdi turbo.
Evo od mene jedan termovizijski snimak,doduse,primer je od menjaca,ali i odatle se moze videti razlika.
- Prikačeni fajlovi
-
- 0.png (96.37 KiB) Pogledano 1310 puta
- zdushan
Završio si dva fakulteta (ako sam dobro shvatio), a obracanje pocinjes sa:Robby napisao:Evo,posle cete reci da serem, neko je otisao na americki sajt-skinuo listu i nakacio je vama ovdepa da, tacno je da papir trpi sve. Lepo odete na na erWin Volkswagen,ulogujete se i tamo ima lista. I sa te liste uzmete bilo koje 504/507. Isto tako sada vec za vw 508/509.Moja lista je od prosle godine decembar,dakle,dovoljno. I to je to,a ne poluamaterizam. I sta da vidimo sa US liste? Guglanje je ovde majka
-za Tome neverne,sto se tice moje strucne spreme,sta sad treba da okacim moj CV,ne znam ko je to trazio...ali ni onda nece vredeti,sta vredi vama dipl.ing.rud.nafte i gasa i dipl.mas.ing. kad vi ovde 1g bodrite jedni druge i imate liderekod nas ljudi zavrse Visu poslovnu pa rade u sektoru maziva negde ili budu ovde Oil Gurui.
Nhtsa.gov sajtvrh. Ameri ljudi koriste samo po svom API-sealu ulja,ostalo je za njih truba. Sipaju cak i Amazon ulje kupljeno sa Amazon sajta (Warren kod njih,a ovde Comma puni). Pa toliko za sada.
"Evo,posle cete reci da serem"
Mozda da upišes i treći?
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Dobro, fakultet ipak nije vaspitna ustanova, ni mene nije faks uspeo da vaspita.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Naravno, ima vrlo uticaj - jer se ključni delovi turbo punjača okreću na vrlo visokim brzinama što uslovljava vrlo visoku lokalnu temperaturu, zbog čega je između ostalog bitan efekat hlađenja od strane motornog ulja (koje podmazuje delove turbo punjača).Darko napisao: 26 Jul 2022, 07:57 Da li kvalitetnije ulje ima znacajan uticaj na dugovecnost i ispravnost rada turbo punjaca?
Sad, krš je termin koji razlličiti ljudi mogu različito da tumače.
O podmazivanju turbo punjača je mnogo toga napisano, ali je suština da se ispoštuje ono što navodi proizvođač motora (u korisničkom i/ili servisnom uputstvu)
Na primer Total je o ovome napisao (donekle) zgodno objašnjenje. https://lubricants.totalenergies.com/tu ... ubrication