Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od A170T »

Pa istekla je važnost kartice i treba obnoviti sve ponovo. Mislim da oni zahtevaju da provere da li je osoba uopšte živa, teško da će prihvatiti bilo šta na daljinu. Mislim da bi i oni trebali da imaju opciju izlaska na teren, pa makar to naplaćivali. Nismo jedini koji nisu u mogućnosti da dovezu stariju osobu, tako nešto je verujem česta pojava.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Zvuči kao da joj treba nova platna kartica, pa da se može novac podizati sa bankomata.

Nadam se da bi to s bankom ipak trebalo biti bez problema kao što je i Uroš već napisao, nema smisla da banku interesuje da li je osoba živa, tj. ne u tom smislu. To je briga penzionog fonda valjda, a banci je jedina briga da je saldo u plusu.🙄

Meni se isto čini da je sve baš kao što je Uroš napisao, ali i obrni-okreni, svakako može baba da da punomoć, pa da neko drugi podiže ili prima novac kako god bilo.
Kass
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2017, 21:59

Post od Kass »

Nase banke uzimaju sebi mnogo za pravo, i da, neke tipa postanske stedionice mos misliti zahtevaju da ti dovedes osobu njima na poklonjenje svakih mislim 2 godine. Sve to nije zakonski utemeljeno ali moze im se.

Najlakse ces resiti problem tako sto ces od njih izricito traziti da ti napisu sta hoce da pise na tom ovlascenju i pozvati lokalnog notara da to kod nje kuci overi kada ona potpise. Obavezno pre nego sto ga pozoves, od svake ustanove za koju ce ti trebati ovlascenje trazi napismeno kako to treba da izgleda, posto se svi prave blesavi i nece da prihvate ni opste a ni detaljno ovlascenje jer im fali zarez, tacka ili sta god. Uvek nadju razlog.

Sve ovo naravno, nazalost iz licnog iskustva, ako imas jos pitanja da mogu da pomognem, pitaj direktno.
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Bio je otac malopre do banke i prema njima jedini način jeste da se u centru za socijalni rad dobije starateljstvo nad starom osobom. To zahteva lekarsko uverenje i još neku dokumentaciju, ali bi na kraju bilo moguće to ostvariti na taj način.
Kass
Reactions:

Post od Kass »

Ma lupetaju, ovlascenje mora da se priznaje u svakom slucaju, samo je pitanje koliko ce te drndati za to kako je formulisano ovlascenje, naravno overeno od strane notara. Zato je najbolje njih naterati da ti kazu sta i kako treba da pise.
kod
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 19:19

Post od kod »

ovlascenje se, naravno, priznaje. banke insistiraju na tome zato sto su zloupotrebe velike jer rodbina ne prijavljuje penzionom da su preminuli penzioneri, penziono uplacuje penziju na racun u banci, rodbina podize novac. na kraju, kad se ispostavi posle par godina da je penzioner preminuo, penziono potrazuje od banke povracaj svih sredstava koje su uplacene na racun.

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

A to je recimo glupost, to bi trebali uvesti da u takvom slučaju penziono ne traži novac od banke, već da terete tu rodbinu koja je uzimala pare s računa. Čoveče, ja bi se bojao tako nešto da radim, sve kako ne bi otišo na robiju, iako znam da neki to tako i rade. I što nisu centralizovali sistem: osoba kad premine, ne može se sahraniti bez upisa u matičnu knjigu umrlih. Eto, što matičar ne javlja makar našem penzionom fondu po službenoj dužnosti... Svašta od mene.
Kass
Reactions:

Post od Kass »

To je iskljucivo problem banke i drzave, ali kao i u svemu ostalom ovde se svi izivljavaju na nemocnima.
kod
Reactions:

Post od kod »

ne mora biti banke. samo sam primer naveo jer se o bankama povela prica. situacija moze biti ista i da se sredstva potrazuju od poste u slucaju kada se penzija prima na taj nacin.

evidentno je da ima propusta u procesu a najveci je sto penziono ne "uparuje" redovno penzionu bazu podataka sa maticnom knjigom umrlih kako bi sprecila te zloupotrebe.

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Penziono ne potrazuje vise od rodbine, vec se automatski sad sve radi, ako se uplati visak dok ne stigne umrlica u PIO - automatski se blokiraju sredstva u banci i vracaju u PIO. Nema vise muljanja, eventualno max jedna penzija moze da se uplati dok ne stigne umrlica (30 dana je zakonski rok). Eventualno ako je neko u medjuvrenu to podigao, racun je u blokadi dok se to ne izmiri, ali vise ne postoji opcija da uplacuju penzije tek tako, proces je sad automatizovan.

Tasta kad je umrla prosle godine, sredinom meseca, pocetkom narednog je uplacena penzija, par dana posle stornirano i vraceno u PIO (30 dana od smrti). Tako je sad svuda. Cak je uplacena i ona Vuciceva pomoc za penzionere i to je odmah storniraano i vraceno u PIO. Bili smo ovlasceni pa smo imali uvid. Takodje, cim stigne umrlica od PIO, svi racuni se blokiraju. Tek po okoncanju ostavine se mogu podici sredstva ako ih ima. Naravno ovo vazi samo za penzionere jer je sistem sad tako napravljen.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
kod
Reactions:

Post od kod »

posteno jer se onda nece desavati vise. ostaje samo da se rese "problemi iz proslosti", odnosno sve ono sto je isplaceno bez osnova dok nije stigao nalog za blokadu iz pio fonda za sve preminule.

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Ranije su ljudi koristili to i podizali koliko god je moglo (ako su ovlasceni), posle kad dodje ostavina i tuzba... kuku majko. A i uzasno je i prema preminuloj osobi - svakako je i krivicno delo.

Ranije je bio zakon da se isplate tri penzije posle smrti penzionera ali je to ukinuto, ima sigurno dvadesetak godina. Sad samo nastavljaju nosioci porodicne penzije.

Inace i ostavina funkcionise sad jako brzo preko notara i uredno sve moze da se podigne iz banke sa resenjem o ostavini.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

CA postaje RBA.
Obavestenje.pdf
(539.98 KiB) Preuzet 73 puta
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

Koristim već godinama Intezinu internet karticu za kupovinu knjiga, mahom preko Bukdepozitorija. Vezana je za devizni račun. Održavanje je 1 evro mesečno, a troškovi obnove kartice variraju, nevezano za ono što se vidi u ugovoru idu i do 20 evra.

Vidim da sada i Poštanska štedionica nudi nešto slično.

https://www.posted.co.rs/site/visa_internet.html

Ima li neko iskustava sa internet karticom Poštanske? Da li se može koristiti na isti način i na svim sajtovima? Koliko košta izdavanje i održavanje takvog deviznog računa?

Prešao bih u Poštansku jer ionako nameravam da pogasim račune u drugim bankama, a i u ovoj Intezi rade neverovatno sporo, za svaki odlazak (uplatu, zamenu kartice i slično) samo za čekanje treba izdvojiti minimalno dva sata.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

motorista napisao: 01 Avg 2022, 23:13U ovoj Intezi rade neverovatno sporo, za svaki odlazak (uplatu, zamenu kartice i slično) samo za čekanje treba izdvojiti minimalno dva sata.
Ja sam super zadovoljan novom poslovnicom Inteze kod mene u blizini, već drugi put dolazim (u 17.00 h, prošli put sam bio i kasnije) a unutra nikog, a sve brzo i efikasno odrađeno. A u ranijoj poslovnici na Bulevaru Oslobođenja kod Futoške - haos, nikad nisam čekao manje ispod 30-40 minuta. Sve je to dakle do lokacije i poslovnice, bežite iz tih na prometnim lokacijama. Ako možete, naravno...
Odgovori