Kako se vozi u Srbiji?
Re: Kako se vozi u Srbiji?
Heinz, ja ne znam sta uce na gradjevinskom, ali projektovanje saobracajnica bez saobracajnog inzenjera je po meni nemoguce. Nije samo spicis put i to je to. Treba da detaljno napravis projekat sa procenama tokova...
Ja sam igrom slucaja na kraju zavrsio saobracajni, ali ne te odseke vezane za drumski saobracaj ili bezbednost, imao jedan ili dva predmeta, ali dovoljno da vidim deo sta oni uce. Smer koji je manje vise suvisan, jeste telekomunikacija, ali ovi ostali da ne trebaju, ne bi privatne firme zaposljavale.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Ja sam igrom slucaja na kraju zavrsio saobracajni, ali ne te odseke vezane za drumski saobracaj ili bezbednost, imao jedan ili dva predmeta, ali dovoljno da vidim deo sta oni uce. Smer koji je manje vise suvisan, jeste telekomunikacija, ali ovi ostali da ne trebaju, ne bi privatne firme zaposljavale.
Kako se vozi u Srbiji?
*telekomunikacije. i bas mislim da ces pre sa tim smerom naci posao al ajd mozda gresim.
Kako se svuda u svetu prave putevi?lami napisao: 23 Avg 2022, 22:46 Heinz, ja ne znam sta uce na gradjevinskom, ali projektovanje saobracajnica bez saobracajnog inzenjera je po meni nemoguce. Nije samo spicis put i to je to. Treba da detaljno napravis projekat sa procenama tokova...
Ali da ne širimo off ovde.
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Tako je. Otimamo se o njih svi, dal sa etf-a, ili sa saobracajnog...
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Takvi stručnjaci su svakako potrebni. Jedno je kako izgraditi neku saobraćajnicu - to je niskogradnja, a drugo je kako da saobraćaj bude regulisan. To jedno s drugim nema veze.
Nema nikakve veze da li negde postoji ili ne postoji saobraćajni fakultet. Oni sigurno imaju te smerove, a da li oni čine zaseban fakultet na nekom univerzitetu ili su departman/odsek, to je nebitno. U Novom Sadu ima Departman za saobraćaj i transport na FTN-u, a u Beogradu je Saobraćajni fakultet. Oba su OK.
Taj znak za naseljeno mesto je po meni koristan, i eto, super je što ga ima i u Nemačkoj. Ali je kod njih informativniji, i bilo bi bolje da je tako i kod nas. Dakle, u našem slučaju da je pored stavljeno ograničenje (ne obavezno) 50 za ulazak u naselje, i (ne obavezno 80) u izlasku iz naselja. Tako da ti u sekundi bude jasno šta znak govori! Nama vozačima je daleko bolje što imamo taj znak, a ne da brojimo kuće da li smo u naselju ili van! Često to nije očigledno.

Kod fakulteta bi ja pre rekao da je kod nas mana što se na faksu ubedljivo najviše ceni pisanje radova, pa makar splačina od radova, iako bi za naše društvo moglo biti važnije da stručnjaci prate inovacije u razvijenijim zemljama. Neophodno je i jedno i drugo, ali za pisanje radova se dobijaju dodaci na platu (bez kojih rad na fakultetu ne bi ni imao smisla!), a za ovo drugo šipak. Ali to je stanje do kojeg je nužno moralo doći - spontano. I to nije samo kod nas slučaj. Mislim, važno je to pisanje radova po mom mišljenju, ali se sad već "malo" klizi u krajnost.
Nema nikakve veze da li negde postoji ili ne postoji saobraćajni fakultet. Oni sigurno imaju te smerove, a da li oni čine zaseban fakultet na nekom univerzitetu ili su departman/odsek, to je nebitno. U Novom Sadu ima Departman za saobraćaj i transport na FTN-u, a u Beogradu je Saobraćajni fakultet. Oba su OK.
Taj znak za naseljeno mesto je po meni koristan, i eto, super je što ga ima i u Nemačkoj. Ali je kod njih informativniji, i bilo bi bolje da je tako i kod nas. Dakle, u našem slučaju da je pored stavljeno ograničenje (ne obavezno) 50 za ulazak u naselje, i (ne obavezno 80) u izlasku iz naselja. Tako da ti u sekundi bude jasno šta znak govori! Nama vozačima je daleko bolje što imamo taj znak, a ne da brojimo kuće da li smo u naselju ili van! Često to nije očigledno.

Kod fakulteta bi ja pre rekao da je kod nas mana što se na faksu ubedljivo najviše ceni pisanje radova, pa makar splačina od radova, iako bi za naše društvo moglo biti važnije da stručnjaci prate inovacije u razvijenijim zemljama. Neophodno je i jedno i drugo, ali za pisanje radova se dobijaju dodaci na platu (bez kojih rad na fakultetu ne bi ni imao smisla!), a za ovo drugo šipak. Ali to je stanje do kojeg je nužno moralo doći - spontano. I to nije samo kod nas slučaj. Mislim, važno je to pisanje radova po mom mišljenju, ali se sad već "malo" klizi u krajnost.
Poslednja izmena od Gazu u 23 Avg 2022, 23:06, izmenjeno 1 put ukupno.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Bas daj primer?ftj napisao: 23 Avg 2022, 22:37 ^^
Ne znam o cemu pricate, imate milion primera gde nema tog znaka a vaze pravila iz naselja. Sa tim znakom samo nema diskusije da ce se taj deo 100% tretirati tako.
Naravno da kod nas moze da se desi da ga nema, tj da je sam znak maknut pa nikad vracen, al sveukupno je dosta solidna situacija.
I taj je znak je po zobsu obavezujuci
Pa aj za pocetak gde su ti znakovi u bgu? Npr. imas autoput kroz grad, na svakom izlasku bi trebao da stoji taj znak jer tu prestaju da vaze pravila koja vaze van naseljenog mesta.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Da, ni ja nisam baš viđao da fali.
A evo recimo gde je baš koristan po meni: nasip u Novom Sadu, kad se s Telepa ide prema Kamenjaru, pa čim se na nasip popneš. Nekome bi to izgledalo kao da može da nagari 80 - nije među kućama, ali nema znaka za izlaz iz naseljenog mesta, i sve je jasno.
A evo recimo gde je baš koristan po meni: nasip u Novom Sadu, kad se s Telepa ide prema Kamenjaru, pa čim se na nasip popneš. Nekome bi to izgledalo kao da može da nagari 80 - nije među kućama, ali nema znaka za izlaz iz naseljenog mesta, i sve je jasno.
Ftj, ranije je bas bilo tesko, ne racunajuci postu, gde se ne upada tek tako, uglavnom su trazili one sa ETF-a, ali ogradjujem se na period od pre recimo 10 godina. Odavno nisam u kontaktu sa ljudima koji su jurili posao, a sa tog odseka su. Neki su prosto nasli posao u drugom sektoru.
Heinz, iskreno, ne znam ni kako se u Srbiji prave putevi,.nadam se da ne dodje jedan covek i kaze tu treba da ide AP
, ali iz prica kolega sa faksa, video sam da proucavaju dosta aspekata, od tokova ljudi, do bezbednosti saobracaja, koje ne vidim kako bi arhitekta ili gradjevinac da zna, bar ne u toliko detalja.
Evo, ako ima neko na forumu da kaze od cega krece projekat i ko tu daje kakva resenja/ukaze, bilo bi lepo da napise negde, mozda u posebnoj temi, da ne zatrpavamo ovu.
Heinz, iskreno, ne znam ni kako se u Srbiji prave putevi,.nadam se da ne dodje jedan covek i kaze tu treba da ide AP

Evo, ako ima neko na forumu da kaze od cega krece projekat i ko tu daje kakva resenja/ukaze, bilo bi lepo da napise negde, mozda u posebnoj temi, da ne zatrpavamo ovu.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Pa upravo tu imas.ftj napisao: 23 Avg 2022, 23:08 Pa aj za pocetak gde su ti znakovi u bgu? Npr. imas autoput kroz grad, na svakom izlasku bi trebao da stoji taj znak jer tu prestaju da vaze pravila koja vaze van naseljenog mesta.
Ne mogu bas da kazem za svako ukljucenje, al da, imas ih
A ovo sto se tice SF, ako isti ne treba da postoji, ko onda to treba da radi?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Recimo drug je otisao sa diplomom SF u Svedsku i tamo to pripada gradjevinskom. Ja bih se klonio SF da hocu da se zaposlim, narocito u inostranstvu. Radio sam u firmi gde ih je bilo dosta zaposlenih, posle toga ne vidim gde bi mogli da odu, a i to sto su radili je za srednju skolu.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Nova Galenika ima te znakove, naselje i naselje stopftj napisao: 23 Avg 2022, 23:08 Pa aj za pocetak gde su ti znakovi u bgu? Npr. imas autoput kroz grad, na svakom izlasku bi trebao da stoji taj znak jer tu prestaju da vaze pravila koja vaze van naseljenog mesta.

Na temu SF: naša je specijalnost da se od jednog ispita, dela nekog smera i sl. formira visoka škola, fakultet i sl. Dobiju se titule, kabineti, zgrade...
@dragvorl mene pre neki dan kontaktirali iz Nemacke preko linkedina da se prijavim za poziciju IT direktora za lanac snabdevanja. Rekao bih da za poslove koje ne zahtevaju konkretne sertifikate, najbitnije je radno iskustvo, nece nesto preterano gledati obrazivanje, izuzev da imas fakultet. Malo je falilo u mojoj firmi da predjem na poziciju vezanu za kontrolu kvaliteta, za koju nemam nikakvo obrazovanje, ali eto, sticajem okolnosti sam uleteo i u taj deo.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja se ne bih zezao sa tim jer bude problema sa tim diplomama koje ne znaju da ubace u njihov sistem, jer kod njih toga nema. Ok, ako te zovu nece ti to traziti sa x godina iskustva, ali ako to nije slucaj lako se napravi problem. Drugar je isto tako prosao sa industrijskim menadzmentom sa Ftn u NS u Austriji. Nisu znali kako da mu priznaju tu diplomu (da ne zalazim u misljenje o tim fakultetima). Imam jos nekih smerova na FTN koje bih mogao da navedem koji su problematicni.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
@grujic
evo jedan primer izlaza
Isto tako imas gomilu primera po magistralama u zemlji gde imas put van naseljenog mesta na kom nailazis na deo gde su kuce, kafane i slicno i to automatski postaje naselje gde je ogranicenje 50 a ne postoji taj znak.
evo jedan primer izlaza
Isto tako imas gomilu primera po magistralama u zemlji gde imas put van naseljenog mesta na kom nailazis na deo gde su kuce, kafane i slicno i to automatski postaje naselje gde je ogranicenje 50 a ne postoji taj znak.