Auto-klima
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Auto-klima
Delimicno da, ne znam za izduve u Skodi, ali na Leonu ne mozes nista sem smera da podesavas, skroz ka vozacu kad je usmeren moze jos malo da se pomeri i onda je zatvoren izduv i kraj price, nema cirkulacije. Pomerajuci ka prozoru se otvori i mozes da podesis da duva skroz ka prozoru ili ka vozacu. Sto se tastera tih horizontalnih tice na Octaviji, zamerka mi je da se slobodno pomeraju kada nisu u upotrebi, nisu "naspanovani" pa zveckaju. Odaju vrlo jeftin utisak, neverovatno. Kao na kineskoj igracki za decu. Mozda sam vozio neki bazni primerak, ali skroz nebitno, na Daciji da se desi pa ajde.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Na te tastere sam i mislio. Ne verujem da je u višem paketu opreme taster drugačiji. Ovo na slici deluje razočaravajuće.
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Sent from my M2007J3SY using Tapatalk
Možda da ih slikam iz istog ugla, ali pod rukom i vizuelno deluje sve normalno, pregledno i dostupno. Klik je dubok i dobar, lako se ponađu.
Ne kapiram za zveckanje izduva, bar na ovoj našoj normalan izduv kao i pre, samo idiotska pozicija ispod ekrana, kao na vecini kola danas. Šta ne valja je automatska klima, kad hladi, verovatno ne može da se izbori sa usijanom tablom ispod šoferke, što bi bila najveća mana automobila. Obavezna folija ko može da stavi.
Edit: Našao sliku gde se vide, teško je primetiti problem.
https://photos.app.goo.gl/nGVwbHw6DCi6m2SdA
Ne kapiram za zveckanje izduva, bar na ovoj našoj normalan izduv kao i pre, samo idiotska pozicija ispod ekrana, kao na vecini kola danas. Šta ne valja je automatska klima, kad hladi, verovatno ne može da se izbori sa usijanom tablom ispod šoferke, što bi bila najveća mana automobila. Obavezna folija ko može da stavi.
Edit: Našao sliku gde se vide, teško je primetiti problem.
https://photos.app.goo.gl/nGVwbHw6DCi6m2SdA
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ne zvecka izduv, nego ti dugmici iznad izduva.

Pojma nemam o čemu pričaš, stvarno kao da nisu isti automobili u pitanju. Pre naše sam vozio dva dana kao zamenski auto Alprosovu Style dok se punio stari akumulator na redovnom servisu (pa zamenjen ipak) sa još malo dodatne opreme i takođe je bila bez problema. Ipak su to samo dva primerka, a ima bubica ova generacija MQB nažalost.
Gledam tu sliku Oktavije i ne vidim da ista postoji sto bi regulisalo protok, ni tockic ni polugica.
Ne vidim bas najbolje ali mi se cini da regulacija smera izduva gore dole ima jako mali ugao, ne mogu da procenim sa slike ugao moguceg pomeranja krilca gore dole.
Ne vidim bas najbolje ali mi se cini da regulacija smera izduva gore dole ima jako mali ugao, ne mogu da procenim sa slike ugao moguceg pomeranja krilca gore dole.
Ima dobar ugao, nego je na pogrešnom mestu. Može da se zatvori ili minimalno otvori regulacijom levo desno. Pošto je klima 3 zonska, može svako sebi različito da podesi, algoritam i tako snagom duvanja rešava zone.
Možda neka lekcija iz O3, ja te potenciometre ne koristim, svi su maksimalno otvoreni, ali automatika je perfektna. Ništa ja tu ne moram da diram, dok O4 ne prati staru klimu na automatici iako hladi žestoko kad se ručno napiči, znači može, nego harmonije između senzora, algoritma i pomenutog materijala ispod šoferke jednostavno nema.
Možda neka lekcija iz O3, ja te potenciometre ne koristim, svi su maksimalno otvoreni, ali automatika je perfektna. Ništa ja tu ne moram da diram, dok O4 ne prati staru klimu na automatici iako hladi žestoko kad se ručno napiči, znači može, nego harmonije između senzora, algoritma i pomenutog materijala ispod šoferke jednostavno nema.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Jel se moze podesavati intenzitet ventilatora posebno za svaku zonu?

Podigneš temp na zoni da manje duva. Probaj.dragvorl napisao: 26 Avg 2022, 10:03 Jel se moze podesavati intenzitet ventilatora posebno za svaku zonu?
Pa da, ali to sa temperaturom da li reguliše duvanje samostalno po svakom otvoru.
To sa levo desno regulacijom koja upravlja uglom duvanja na gore ili dole, ne razumem baš kako funkcioniše, ili ne funkcioniše to zapravo normalno kao na drugim autima gde postaviš da duva gore na nebo i onda tamo gde hoćeš da brzo rashladiš leti to i uspeva brzo. U zoni glave da rashladi brže,,,
Ne znam, ispada po tvom opisu da je O4 lošije rešenje i ne funckioniše kako treba automatika čim ti moraš ručno da nešto cinculiraš, u odnosu na O3. A ranije O1 i O2 i njihove automateske klime su bile ok?
Na Pugu 307 postoji isti ili sličan problem, automatika ne ume da uradi finu regulaciju sama, gotovo uvek treba i ručno da se nešto uradi.
To sa levo desno regulacijom koja upravlja uglom duvanja na gore ili dole, ne razumem baš kako funkcioniše, ili ne funkcioniše to zapravo normalno kao na drugim autima gde postaviš da duva gore na nebo i onda tamo gde hoćeš da brzo rashladiš leti to i uspeva brzo. U zoni glave da rashladi brže,,,
Ne znam, ispada po tvom opisu da je O4 lošije rešenje i ne funckioniše kako treba automatika čim ti moraš ručno da nešto cinculiraš, u odnosu na O3. A ranije O1 i O2 i njihove automateske klime su bile ok?
Na Pugu 307 postoji isti ili sličan problem, automatika ne ume da uradi finu regulaciju sama, gotovo uvek treba i ručno da se nešto uradi.
Ručno može da se podesi dobro, ali automatika je čudna. Ima opciju fresh air, koju aktiviraš glasom ili dugmetom kad postane zagusljivo. Onda prvo vreme bude dobro pa postane previše hladno. Nešto mulja štedi sa recirkulacijom. Zatim ima neki air care koji se zasebno aktivira i ne znam šta radi, čuje se kao obična recirkulacija, ali bitno da su poseban meni sa samo 1 opcijom preko citavog ekrana izdvojili za to.
Nakinđureno mogucnostima, a meni samo treba kao što je na O3, da ne diraš ništa, samo podesiš temperaturu. Kažu ljudi da je kod vagena još grđe.
Našli smo mu ručni setap koji je optimalan, a termostat održava temperaturu, nije baš kao sasvim manuelna klima i nacelno je ok. Ne koristimo ništa od svih tih fensi mogucnosti, samo smetaju na ekranima.
Nakinđureno mogucnostima, a meni samo treba kao što je na O3, da ne diraš ništa, samo podesiš temperaturu. Kažu ljudi da je kod vagena još grđe.
Našli smo mu ručni setap koji je optimalan, a termostat održava temperaturu, nije baš kao sasvim manuelna klima i nacelno je ok. Ne koristimo ništa od svih tih fensi mogucnosti, samo smetaju na ekranima.
Dokle god nema podesavanje ventilatora u automatskom modu to je ok
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Iiii... fali freon. Tj. pretpostavljam. Danas prestala klima da hladi. Držala od kraja maja. Ne čuje se onaj zvuk, ono šištanje karakteristično kao kad fali freon, ali hladi tek malo - kao da je to samo ono s ventilatora.OMP napisao: 27 Jul 2022, 10:02 fali ti freon vrv, pocece taj zvuk sve vise kako se bude trosio freon, ako mislim na isti zvuk sistanja
Ne vredi to, stariji auto, nema šta da se previše trudim da mu ispravljam krive drine. Mogu da probam da ga dopunim pred leto opet, pa se nadati da će izdržati do kraja tog leta, i tako u krug. I da će da zeza, mogu ga voziti s vetrom u kosi.
Ako ću već nešto davati para u auto, onda bolje i da sredim na njemu nešto što će mi trajati, i čime će meni definitivno biti prijatnije da se vozim, nego da jurim te gremline na klimi preko 20 godina starog auta. A ne bih ni da menjam auto pošto poto, neka njega.
Mada, ovo je moguće i da je nešto nevezano od ispuštanja freona - kad već ne menja zvuk... Eh... Ako neko ima ideju, može da mi kaže, pa da ne idem ko neinformisani duduk kod majstora.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
^ Malo da dopunim za moj slučaj. Bio do majstora, freona je sad bilo oko pola, ali kompresor nema struju. Tako da će to da se rešava... Imaću posttraumatski poremećaj rešavanja stvari oko auto klime ove godine.
Pa ko ima oko pola, (a možda je to ipak manje od pola, koji su pritisci izmereni?) logično je da kompresor nema struje.
Ne treba da ima, proradila zaštita kompresora....
A što se ne uradi dijagnostika celog sistema, i utvrdi gde pušta, makar da se ograniči da li spolja ili unutar kabine....
To je noviji auto pa verovatno ima i mogučnosti čitanja kodova greške odnosno radnih parametara elektronskim putem tzv dijagnostikom...još 80tih godina su klime imale mogućnost da se očitavaju kodovi greške doduše sa blink led dioda metodom ali ipak korisno da se ubrza traženje problema.
Ne treba da ima, proradila zaštita kompresora....
A što se ne uradi dijagnostika celog sistema, i utvrdi gde pušta, makar da se ograniči da li spolja ili unutar kabine....
To je noviji auto pa verovatno ima i mogučnosti čitanja kodova greške odnosno radnih parametara elektronskim putem tzv dijagnostikom...još 80tih godina su klime imale mogućnost da se očitavaju kodovi greške doduše sa blink led dioda metodom ali ipak korisno da se ubrza traženje problema.