Inverter je Fronius od 10kW izlazne snage, na njega mozes da kacis maksimum 15kW panela ali za prostu proceduru za prozjumere mozes maksimum 10.8kW snage.
Ja sam u fazi da je sistem prosao kontrolu i da je zamenjeno brojilo sa dvosmernim i jos je ostalo potpisivanje ugovora sa ED…sto ocekujem u natednih 10tak dana.
Do tada sistem radi u rezimu da proizvodi onoliko koliko kuca trosi, u toku dana a uskoro se nadam da ce raditi punom snagom i visak slati u mrezu (kada potpisem ugovor).
Sistem sa baterijama teorijski nije dozvoljen, u stvari mislim da nije dozvoljeno da se baterije pune dok je jeftina struja i koristi se dok je skuplja. Uglavnom ako hoces takav hibridni sistem, to moras naknadno - meni su nudili Felicity kineske baterije, imas na netu potrazi, otprilike 3.5k eur za 10kWh. Da bi sistem mogao da napaja celu kucu, trebaju ti ozbiljni inverteri, meni su nudjena 3 komada koji mogu da se sinhronizuju da naprave fazni pomeraj i mogu da daju 5kW snage po fazi. Trebaju ti i bar 2 baterije da bi to imalo smisla…ozbiljna investicija je u pitanju.
Ovo je hibridni sistem koji u principu moze da sluzi kao backup, da li ima smisla ako celu mrezu koristis kao buffer to cu moci reci kada potpisem ugovor i vidim koliko naplacuju uskladistenu energiju.
Ako pravis offgrid sistem, onda nemas veze sa ED tako da to bas zavisi od potrosaca. Tada ide i drugaciji inverter.
Evo par slika za kraj, pitajte ako vas sta zanima:

Sent from my iPhone using Tapatalk