Kako se vozi u Srbiji?
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Kako se vozi u Srbiji?
Dosta brzo je vozio, na snimku ne izgleda tako, ali se i meni uživo činilo da je kasno počeo da koči, bez obzira na to što je izašao iz krivine.
Verovatno nije skontao da ovaj stoji, da ne kažem sedi u autu, u voznoj traci...
Inače, na trenutak je stao, ali veoma brzo se vratio gasu, samo u levoj traci.
TapaT
Verovatno nije skontao da ovaj stoji, da ne kažem sedi u autu, u voznoj traci...
Inače, na trenutak je stao, ali veoma brzo se vratio gasu, samo u levoj traci.
TapaT
I ovaj beli auto i ovaj iz koga je snimano su napravili problem, na autoputu se vozi desnom trakom uvek kada je slobodna, upravo da bi se ostavile leve trake za brža vozila koja obilaze.
Ne znam da li je neznanje ili prosto ignorisanje pravila ali često vidjam na delu autoputa sa 3 vozne trake takvo ponašanje da se vozi preticajnim trakama.
Ne znam da li je neznanje ili prosto ignorisanje pravila ali često vidjam na delu autoputa sa 3 vozne trake takvo ponašanje da se vozi preticajnim trakama.
NA AUTOPUTU SA DVE SAOBRAĆAJNE TRAKE PO SMERU:
Vozila se moraju kretati desnom saobraćajnom trakom u smeru kretanja, a levom trakom samo prilikom preticanja ili kada su na autoputu kolone vozila.
Kada su kolone vozila na autoputu, vozila preko 3,5t i skupovi vozila dužine preko 7 metara moraju da ostanu u desnoj “koloni” !!!
Napomena: Nije isto pravilo za Autoput sa dve trake po smeru i autoput sa tri i više traka po smeru!!!
NA AUTOPUTU SA TRI SAOBRAĆAJNE TRAKE PO SMERU:
Vozila preko 3,5t i skupovi vozila preko 7 metara ne smeju se kretati krajnjom levom trakom, odnosno mogu koristiti samo dve saobraćajne trake uz desnu ivicu kolovoza!!!
Da sumiramo, u situaciji da snimka, Pedja i lik u Mercedesu ispred se ispravno kreću srednjom trakom (dakle koriste dve desne trake uz desnu ivicu kolovoza) ostavljajući krajnju levu za preticanje a krajnju desnu za vozila preko 3.5t i spora vozila i vozila dužine preko 7m.
Nigde u zakonu ne piše da se na AP sa tri trake putnička vozila moraju držati krajnje desne trake već, što bi bilo inače van svake pameti i rezona, da ne nabrajam sad zašto.
Vozila se moraju kretati desnom saobraćajnom trakom u smeru kretanja, a levom trakom samo prilikom preticanja ili kada su na autoputu kolone vozila.
Kada su kolone vozila na autoputu, vozila preko 3,5t i skupovi vozila dužine preko 7 metara moraju da ostanu u desnoj “koloni” !!!
Napomena: Nije isto pravilo za Autoput sa dve trake po smeru i autoput sa tri i više traka po smeru!!!
NA AUTOPUTU SA TRI SAOBRAĆAJNE TRAKE PO SMERU:
Vozila preko 3,5t i skupovi vozila preko 7 metara ne smeju se kretati krajnjom levom trakom, odnosno mogu koristiti samo dve saobraćajne trake uz desnu ivicu kolovoza!!!
Da sumiramo, u situaciji da snimka, Pedja i lik u Mercedesu ispred se ispravno kreću srednjom trakom (dakle koriste dve desne trake uz desnu ivicu kolovoza) ostavljajući krajnju levu za preticanje a krajnju desnu za vozila preko 3.5t i spora vozila i vozila dužine preko 7m.
Nigde u zakonu ne piše da se na AP sa tri trake putnička vozila moraju držati krajnje desne trake već, što bi bilo inače van svake pameti i rezona, da ne nabrajam sad zašto.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
U Srbiji je slab saobracaj na AP, sem u sezoni stranci i neke manje deonice pa to ne dolazi toliko do izrazaja. U Madjarskoj je to katastrofa. Zajasu brzu traku dok ne obidju 50 kamiona, ne sklanjaju se ni kad ima 400-500 metara slobodno u sporoj traci. Nenormalno usporava saobracaj to sabanisanje pojedinaca. Toga je u Nemackoj recimo dosta manje.ljubitelj napisao: 11 Sep 2022, 09:42 I ovaj beli auto i ovaj iz koga je snimano su napravili problem, na autoputu se vozi desnom trakom uvek kada je slobodna, upravo da bi se ostavile leve trake za brža vozila koja obilaze.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ovo malo što sam vozio po Nemačkoj video sam da se religiozno vraćaju na desno čim završe preticanje, baš upadljivo disciplinovanije nego u drugim zemljama. Ali isto tako sam za tih par sati vožnje video par prelaženja u levu traku na granici sudara. Tako rizično prelaženje na levo nisam viđao drugde.
Ok, možda se samo potrefilo, ali sam odmah izgradio teoriju da ih uče - vraćajte se na desno čim možete, ali zato na levo idite kad god hoćete, do onog iza je da reaguje.
Ok, možda se samo potrefilo, ali sam odmah izgradio teoriju da ih uče - vraćajte se na desno čim možete, ali zato na levo idite kad god hoćete, do onog iza je da reaguje.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Kada smo kod pravila, bez obzira na trake, tu je ograničenje 80km/h, što je brzina kojom su se kretala vozila u srednjoj traci.
U levoj su svi do jednog u prekršaju, tj istom se niko ne bi smeo kretati, ako ćemo da poštujemo pravila.
I svi ti koji poštuju brzinu prave problem, a ne ovi u levoj traci, onaj koji stoji u desnoj, ili onaj koji pretiče sa desne strane, u debelom prekoračenju. Sjajno.
TapaT
U levoj su svi do jednog u prekršaju, tj istom se niko ne bi smeo kretati, ako ćemo da poštujemo pravila.
I svi ti koji poštuju brzinu prave problem, a ne ovi u levoj traci, onaj koji stoji u desnoj, ili onaj koji pretiče sa desne strane, u debelom prekoračenju. Sjajno.
TapaT
Ovde ljubitelj tvrdi da je srednja traka preticajna.
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
I da ne pričamo koliko bi takvo naglo izbegavanje sudara bilo opasno da je imao nekoga još iza sebe - kome bi se ispred nosa pojavio taj zaustavljeni auto.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
A recimo u Italiji ni nemaju zaustavnu traku, bar tamo gde sam vozio, već samo proširenja sa strane svako malo. Tu sam i razmišljao da li je to racionalnije, ipak dodatna traka autoputa jako doprinosi protočnosti, npr. kad kamion pretiče drugi kamion to se skoro i ne oseti jer i dalje imaš treću slobodnu.
Na ovom snimku je problem što su tu i krivine, pa ne vidiš na vreme ako je neki problem u krajnjoj desnoj traci. Nije džaba tu ograničenje 80, samo da se još i poštuje.
Na ovom snimku je problem što su tu i krivine, pa ne vidiš na vreme ako je neki problem u krajnjoj desnoj traci. Nije džaba tu ograničenje 80, samo da se još i poštuje.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Upravo, tvrdi da su dve preticajne a jedna vozna
Posto je ovo uzbrdo i to veliki uspon, krajnja desna je za spora vozila, ako se ne varam, ima cak i znak.u svakom slucaju, voziti tom trakom vise od 80 na sat nije najpametnije jer se cesto tu nadje iza krivine vozilo u kvaru ili autobus ili kamion koji pokusavaju nekako da se popnu.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
^ Da, i isprekidane linije su kraće s desne strane izgleda, jedino što je manje upadljivo na snimku, barem meni, pošto je kamera malo odignuta. Čini mi se da se bolje vidi u samom početku.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Klasika...je l si mislio da će biti drugačije?pedja napisao:
TapaT

Sent from my LE2121 using Tapatalk
Tu negde je drugarovoj ženi pobegao zadnji kraj G4 karavan, okrenula se i udarila zadnjim krajem nekog ispred. Neka kiša bila, ne mogu da se setim. Bili u kolima sa decom.
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
Sent from my SM-G770F using Tapatalk