Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od BigMazzy »

Meni su najjači likovi koji se tu penju u levoj traci i u podnožju voze 120 a na pola uzbrdice 90 i ne pada im na pamet da se sklone iz leve trake.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ubacili u šestu i ne vade

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Toga uvek ima, ali posebno kad je sezona gastarbajtera. U petak se vracao iz Bugarske i neverovatno koliko su ljudi bezobrazni. Cekam na bugarskoj strani sat vremena, tu sve vreme se mota neki lik pusi cigaru pored kola i odjednom, on se nasao ispred mojih kola, nije mi jasno sta ss desava, kad me on blokira da bi njegov auto mogao da se ubaci u moju kolonu. Pokusao je posle 10 m od srpske granice da mi se ubaci, po cenu udesa nisam hteo da pustim, nemacke table, ali bih po izgledu rekao Sloveni ili Bugari.
Posle kamion Lj tablice na AP izlece i pretice brzinom puza kamion, ali ne, ima jos jedan, hoce i njega da pretekne. "Nemci" neki voze levom trakom, iako nema nikoga u desnoj i posle me gledaju u cudu, sto im blicam.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Sta bih rekao?
Kad udjem u Srbiju, odmah posle granice, voze ljudi 100kmh levom trakom, i ne pomerajubsen, iako me vidi, i vozim iza njega na distanci, ali jok... Nista, ne pomera se, vazi i za auta, kombijem i kamione, sad ce neko da kaze, voze levom trakomnjer je bolja... Smesno...
Ima bisera svuda, i po de i po A i po hu, ali kao kod nas, nema nigde...

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Kada naidjem na pacijente na autoputu koji drže levu u 99% slučajeva su nemačke tablice. I blicaj i sviraj ne jebe. E kad napravis prekrsaj i preteknes sa desne i predjes ispred njega onda skonta da je kreten i pomeri se i kao izvinjava. I naravno vozi 100-110. Tu nema sredine, "njemci" voze ili 110 ili 160.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Grujic napisao: 11 Sep 2022, 10:46
ftj napisao: 11 Sep 2022, 10:14 Ovde ljubitelj tvrdi da je srednja traka preticajna.
Upravo, tvrdi da su dve preticajne a jedna vozna
Ne, zar treba nacrtati?
Sve trake su vozne i preticajne osim krajnje desne koja je samo vozna i ne služi za preticanje (koje je na snimku).

Autoput sa više traka za vožnju, 3, 4 5 traka po smeru se koristi tako da najsporija vozila koriste najdesniju traku.
I ne prelaze u svoje leve trake osim u slučaju preticanja nekoga iz svoje trake.

Svakako da srednja traka od 3 služi za preticanje, i ponovno vraćanje u krajnju desnu.
Upravo sam nacrtao pravilo.

Vrlo je prosto i važi ponovo za srednju i od nje leviju traku.
Onaj ko vozi srednju traku nekom svojom brzinom, desna od njega je zauzeta, prelazi u LEVU traku od svoje koju koristi za preticanje. Po završetku preticanja vraća se u svoju srednju traku.
I oslobadja levu za brža vozila od sebe.

Pravilo važi i dalje, kada neko vozi 3. trakom od desne na putu sa 4 trake, a sve desne od njega su zauzete prelazi u svoju levu (znači 4.tu gledano sdesna) i tu obavlja preticanje. Po završetku preticanja vraća se u svoju traku i ostavlja krajnju levu za brža vozila.

Itd, kada ima 5 traka na autoputu isto pravilo

Tako je jednostavno pravilo da me čudi da ovoliko ljudi na forumu ne kapira ili ne zna...ok ko nikada nije vozio nekim širokim autoputem u inostranstvu pa nije imao iksustva u vožnji sa više traka ali valjda malo logike nije problem da se shvati kako funkcioniše.

Pravilo je upravo postavljeno tako da ne postoji potreba da neko sa DESNE strane obavlja preticanje jer ima slobodnu najbržu traku.

Dakle, na autoutu sa 5 traka postoji 4 trake za preticanje namenjene, na autoputu sa 4 trake postoj4 3 trake za preticanje, i na autoputu kao na snimku sa 3 trake postoj 2 trake namenjene za preticanje.

Još jednom, vozi se desnom slobodnom trakom, najdesnijom koja postoji na autoputu a koja je slobodna i samo tokom preticanja se prelazi u levu traku od sebe i opet vraća u prethodnu traku kada postane slobodna.

Nadam se da nije potrebno i grafičko crtanje ovako jednostavnog pravila za vožnju autoputem sa više traka.

Uz to pravilo svima je lakše.
Nije vezano za ograničenje brzine kretanja, pomenuto je da važi 80km/h.
Šta imate vi da brinete za druge koji voze brže od dozvoljenog, nemojte da blokirate prolaz i vi isterujete neku svoju pravdu i svoje shvatanje sprovodjenja zakona.

To je isto kao na deonici autoputa od Zmaja do plavog mosta da se namerno neko nasadi na levu traku i blokira svakoga ko bi tuda vozio brže od njega.
Neki zajašu i sa 40-50km/h i nemaju osećaj da smetaju, ako hoće i imaju potrebu sporije da voze postoji za takvu vožnja desna traka.

To posebno važi za šofere autobusa.

Ne mogu da verujem da uopšte ima potrebe da se objasni svrha više traka i način korišćenja a na auto forumu.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

pedja napisao: 11 Sep 2022, 10:13 Kada smo kod pravila, bez obzira na trake, tu je ograničenje 80km/h, što je brzina kojom su se kretala vozila u srednjoj traci.

U levoj su svi do jednog u prekršaju, tj istom se niko ne bi smeo kretati, ako ćemo da poštujemo pravila.

I svi ti koji poštuju brzinu prave problem, a ne ovi u levoj traci, onaj koji stoji u desnoj, ili onaj koji pretiče sa desne strane, u debelom prekoračenju. Sjajno.

TapaT
Tako je, ograničene je 80km/h za sve 3 trake.
Tako je, u levoj su u prekršaju kada voze brže od 80km/h i/ili kada se nakon preticanja ne vrate u desnu od njihove, tj. srednju od 3 i dalje u desnu od te a to je krajnja desna i da nastave da voze.

Ovi što poštuju brzinu nisu u problemu sa brzinom kretanja već prave problem zauzimanja prostora ostalim vozilima i ometanjem istih da pretiču. I onda dolazi do onoga sa snimka.

Onaj koij stoji u voznoj traci je takodje u prekršaju ali kako tu nema zaustavne ne postoji drugačiji način za slučaj hitne nužde.
Neće valjda u srednjoj ili levoj da se zaustavi???

Nisam se bavio svima koji prave problem svako na svoj način već sada samo nagalasak na ove u srednjoj traci koji prave problem. Može i za ove druge da se pokrene tema u čemu oni prave problem svojim kretanjem na tom snimku.

U drugoj poruci sam opisao to jedno vrlo prosto pravilo korišćenja traka na autoputevima sa po 3, 4, 5 traka u smeru kretanja koje obezbedjuje bezbednu raspodelu tokova saobraćaja po brzinama.

Decenijama pravilo važi i dokazano kao korisno u vožnji gusto opterećenim deonicama autoputeva.
Poslednja izmena od ljubitelj u 11 Sep 2022, 18:24, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:

Post od Bogdan »

Sve objasnjeno, prosto i jednostavno, ponasanje u saobracaju.

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

ljubitelj napisao:
pedja napisao: 11 Sep 2022, 10:13 Kada smo kod pravila, bez obzira na trake, tu je ograničenje 80km/h, što je brzina kojom su se kretala vozila u srednjoj traci.

U levoj su svi do jednog u prekršaju, tj istom se niko ne bi smeo kretati, ako ćemo da poštujemo pravila.

I svi ti koji poštuju brzinu prave problem, a ne ovi u levoj traci, onaj koji stoji u desnoj, ili onaj koji pretiče sa desne strane, u debelom prekoračenju. Sjajno.

TapaT
Tako je, ograničene je 80km/h za sve 3 trake.
Tako je, u levoj su u prekršaju kada voze brže od 80km/h i/ili kada se nakon preticanja ne vrate u desnu od njihove, tj. srednju od 3 i dalje u desnu od te a to je krajnja desna i da nastave da voze.

Ovi što poštuju brzinu nisu u problemu sa brzinom kretanja već prave problem zauzimanja prostora ostalim vozilima i ometanjem istih da pretiču. I onda dolazi do onoga sa snimka.

Onaj koij stoji u voznoj traci je takodje u prekršaju ali kako tu nema zaustavne ne postoji drugačiji način za slučaj hitne nužde.
Neće valjda u srednjoj ili levoj da se zaustavi???

U drugoj poruci sam opisao to jedno vrlo prosto pravilo korišćenja traka na autoputevima sa po 3, 4, 5 traka u smeru kretanja koje obezbedjuje bezbednu raspodelu tokova saobraćaja po brzinama.

Decenijama pravilo važi i dokazano kao korisno u vožnji gusto opterećenim deonicama autoputeva.

Ovaj post je kao novi autoput u Crnoj Gori, hoće da optereti i digne temperaturu.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Poslednja izmena od carov2 u 11 Sep 2022, 18:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:

Post od Bogdan »

sebekkg napisao:Kada naidjem na pacijente na autoputu koji drže levu u 99% slučajeva su nemačke tablice. I blicaj i sviraj ne jebe. E kad napravis prekrsaj i preteknes sa desne i predjes ispred njega onda skonta da je kreten i pomeri se i kao izvinjava. I naravno vozi 100-110. Tu nema sredine, "njemci" voze ili 110 ili 160.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk
Uhh... Nikako se sa tobom ne slazem, ali nikako, moje iskustvo to nikako ne moze da kaze da je to tako, iako ima bisera, ali mnogo manje nego kroz A i HU i pogotovo Srb.

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
Gazu
Reactions:
Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V

Post od Gazu »

Jel bi mogao neko da podeli link na Google Mapa za taj deo puta što smo do sad komentarisali? Jer sam uveren da je ta desna traka za spora vozila, ali se nadam da na Google Maps to može bolje da se vidi.

I sad kad su bile reportaže za autoput u Crnoj Gori je isto bilo priče (za situacije s tri trake): skroz desna traka je za spora vozila, srednja je za vožnju, i samo je skroz leva isključivo za preticanje. Sigurno je i ovde tako.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ma totalna nebuloza sto prica ljubitelj pocevsi od toga da je snimatelj u stvari napravio problem.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Jeste, jeste, od njega je sve počelo...
Nego je Pedja naš, pa nam bilo glupo da napišemo.

Sent from my LE2121 using Tapatalk

Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Ja se ovde slazem sa ljubiteljom, samo krajnja desna traka je "vozna". Isti problem postoji i u zemljama gde je mreza autoputeva mnogo razvijenija, evo jedan prigodan primer

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ljubitelj je u pravu, sve to što je napisao je jasno navedeno u servisnom priručniku za autoput sa 3 i više traka.

Sent from my iPhone using Tapatalk
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Odgovori