Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Saša »

Kad niko neće da se odrekne lepšeg i lagodnijeg života zarad (većeg) potomstva. A i svašta bi mi da obezbedimo potomcima (da žive bolje i od nas samih). Pogledajte gde raste natalitet - tamo gde je najveća beda. Puca njima prsluk da li će im dete imati kvalitetnu sigurnosnu sedalicu za auto, da li će ići na letovanje u Kušadasi, ili kako će im možda obezbediti privatni faks u inostranstvu kada porastu. Njima deca ustvari i dobro dođu - da rade bre i zarade... Surovo, ali istinito...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ja sam recimo pozitivno bio iznenadjen kad sam bio u Sloveniji. Video sam mnogo mladih bracnih parova sa bebi kolicima, da li je to tad bila slucajnost ili ne, ne znam.
Kod nas, ja sam generacija 1986 god, 95% ljudi mojih godina koje poznajem nema brak ili decu, niti ih to interesuje u blizoj buducnosti. Svi cekaju da se nesto desi sto se tice ekonomske situacije, da nadju neku vezu za posao ili odu u inostranstvo.
Mislim da se nikad kao u poslednje vreme nije pricalo o tome kako mladi mastaju samo o zapadu..
Poslednja izmena od Darko u 10 Dec 2012, 12:20, izmenjeno 1 put ukupno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

Pa nije bas tako...
U zapadnoj civilizaciji (tu svrstavam i Srbiju) ljudi prave decu nekom zdravom logikom za razliku od nekih plemena i naroda koji koriste zivotinjsku logiku.

Ovde i u FR recimo, najvise dece imaju najsiromasniji i najneobrazovaniji ljudi. Time se stvara jedna masa potencijalno neobrazovanih (bas zato sto roditelji nemaju mogucnosti za skolovanje), ljudi zavisnih od socijalnog sistema bez ikakve perspektive i logike, osim da ih bude puno.

Ja recimo u CH ne bi podsticao (socijalnim davanjima) radjanje puno dece vec bi na neki nacin to i oporezovao...kao u Kini.

Gesendet von meinem GT-N7000 mit Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Zbog te zdrave logike nas je sve manje...

Što nam onda ta zdrava logika ne naloži bar treće dete, recimo? Pa da popravimo malo taj natalitet... Ne moramo da imamo po 15-oro kao ti koje pominješ, dovoljno je i troje... Zato što ne možemo sebi da ga "priuštimo" a da se ne odreknemo štočega (i mi i ono, za koju godinu)... Vrlo surovo, ali istinito...

Kina? Oni su opet jedna sasvim druga krajnost (kao i Evropa, samo na drugoj strani "skale"). Oni ionako imaju ozbiljnih problema sa pozitivnim natalitetom i to toliko da vrlo brzo ne bi bilo dovoljno ni hrane ni teritorija za toliko stanovništvo. A to znači glad, rat, bolesti... i ko zna šta još...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Naravno da ne treba da bude vise ljudi - prirodni resursi se dobrano smanjuju. Hrane i vode ce biti sve manje... Jedino, jako je tesko primeniti populacionu politiku u drzavama gde je svest naroda na nivou pecinskog coveka...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Zasto prosto ne ostaviti ljudima da biraju da li ce imati dece ili ne i ne mesati im se u izbor? Ko pravi decu iz patriotskih pobuda, ozbiljno nije normalan covek...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Sa ovim se potpuno slažem.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Rakhil napisao:Zasto prosto ne ostaviti ljudima da biraju da li ce imati dece ili ne i ne mesati im se u izbor? Ko pravi decu iz patriotskih pobuda, ozbiljno nije normalan covek...
Nazovi to kako hoćeš, ima tu verovatno i mrvica patriotizma, no za mene su deca najveće bogatstvo i život bez njih nije kompletan život... Poenta priče je u stvari bila o nečem drugom...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Da se vratimo na 21.vek u srcu Evrope:
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/357221 ... mskih-guma
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Saša napisao:
Rakhil napisao:Zasto prosto ne ostaviti ljudima da biraju da li ce imati dece ili ne i ne mesati im se u izbor? Ko pravi decu iz patriotskih pobuda, ozbiljno nije normalan covek...
Nazovi to kako hoćeš, ima tu verovatno i mrvica patriotizma, no za mene su deca najveće bogatstvo i život bez njih nije kompletan život... Poenta priče je u stvari bila o nečem drugom...
:plusone: :doubleup:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Saša napisao:
Nisam imao tebe na umu direktno kad sam pisao, i slazem se da su deca najvece bogatstvo, ali ja sam moju napravio bez trunke patriotskih pobuda. Decu imam jer ih zelim svim srcem sto vise, a nacija nek se snalazi kako zna i ume, natalitet me se ne dotice.
Moglo bi se reci da ti i ja postizemo isti rezultat, samo sa razlicitih gledista. Meni taj pluralizam stavova i misljenja ne smeta, pozdravljam ga.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

I ja se slazem da patriotizam nije bio poenta price. Problem je u danasnjim mladjim ljudima koji smatraju da im ne treba niko, dovoljno su sami sebi, da im dete predstavlja opterecenje, dovoljno je da se izlazi, studira gomilu godina, itd. Posle kad udju
u malo ozbiljnije godine shvatice koju gresku su pravili. Valjda su nam ova teska i surova vremena u poslednjih 20 godina potpuno promenila psihu i uskratila mnoge ekonomske mogucnosti.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

:plusone:

Imati ili ne imati dete ili koliko dece imati je strogo i isključivo lična odluka koja nema veze sa državom, naročito ne kao našom koja ništa ne radi da olakša podizanje dece, niti nacijom kojoj mladi služe ili da bi se lupali po nosu jer su zeleni ili kao topovsko meso.
Imaću onoliko dece koliko ja mislim da treba i koliko mogu da vaspitam i da im obezbedim životne uslove makar na nivou onih koje sam ja imao, ako ne i bolje.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

jaksa napisao:Da se vratimo na 21.vek u srcu Evrope:
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/357221 ... mskih-guma
Osumnjiceni ce u roku od 48 sati biti pusteni i ponovo ce krasti tockove.

Srdacan pozdrav od srBskog pravosudja.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Saša napisao:Zbog te zdrave logike nas je sve manje...

Što nam onda ta zdrava logika ne naloži bar treće dete, recimo? Pa da popravimo malo taj natalitet... Ne moramo da imamo po 15-oro kao ti koje pominješ, dovoljno je i troje... Zato što ne možemo sebi da ga "priuštimo" a da se ne odreknemo štočega (i mi i ono, za koju godinu)... Vrlo surovo, ali istinito...
Logika kod Srba po ovom pitanju je uglavnom dobra ali je problem jako los zivotni standard.
Jako je glupo i neodgovorno praviti puno dece ako nemas mogucnosti da im pruzis osnovni kvalitet zivota.
U zapadnoj EU s'druge strane stoji to sto kazes i cinjenica je da su ljudi ovde jako sebicni i razmazeni...uglavnom vole solo zivot (muz i zena dele troskove bukvalno na pola) i za njih su deca velika investicija.
Delija napisao:Naravno da ne treba da bude vise ljudi - prirodni resursi se dobrano smanjuju. Hrane i vode ce biti sve manje... Jedino, jako je tesko primeniti populacionu politiku u drzavama gde je svest naroda na nivou pecinskog coveka...
Upravo tako...
Problem je sto se, neke nacije, vodjene iskljucivo zivotinjskom logikom za prevlast, razmnozavaju kao zecevi, bez ikakvog plana i reda...i sto je najgore posle padaju na teret drugim narodima.
Odgovori