Rover 75 1.8 - pregrevanje
Re: Rover 75 1.8 - pregrevanje
Mislim da sam otkrio sta je sa pregrevanjem, slucajno zavirim ispod automobila i vidim da je ceo kabl koji ide ka ventilatoru otkacen, plava i braon otkacene od nekud, deluje kao da je namerno otkaceno, probao sam spojiti te 2 zice direkt na akumulator ali ne vrti.
Je l ventilator ima posebnu struju za prvu i za drugu brzinu?
Drugo problem sa paljenjem, bice da je zbog manjka goriva, palio direkt na plin radi, ali sam ostao skroz bez benzina i nisam mogao cak ni da palim posle dok nisam sipao, posle na pola kljuca, videcu jos ujutru sta se desava, ali bice da nista nije strasno.
Sipao sam G12 sada i praticu sta se desava.
Je l ventilator ima posebnu struju za prvu i za drugu brzinu?
Drugo problem sa paljenjem, bice da je zbog manjka goriva, palio direkt na plin radi, ali sam ostao skroz bez benzina i nisam mogao cak ni da palim posle dok nisam sipao, posle na pola kljuca, videcu jos ujutru sta se desava, ali bice da nista nije strasno.
Sipao sam G12 sada i praticu sta se desava.
Struja svakako ima zasebni tok za prvu i drugu, ali cim si postavio takvo pitanje mislim da je bolje da prepustis nekome da se pozabavi time.
Ili za pocetak da nabavis neku knjigu, malo teorije o tim stvarima sta i kako funkcionise i naravno merni instrument da ne bi nagadjao a ne odmet ne bi bilo i da nabavis elektricnu shemu vozila.
Puno moze skratit lutanje kroz lavirint...
Da, svakako ako je ventilator otkacen sa napajanja da nije radio i da hladnjak time nije imao potreban rashladni kapacitet sto je za posledicu moralo da ima pregrevanje.
Bolje to resavati pod hitno, kasnije mozda bude trebao da se otvra motor radi sanacije havarije usled pregrevanja.
ps. privremeno pustaj ma max grejanje u kabini i ventilator u kabini na max, otvori prozore.
Ili za pocetak da nabavis neku knjigu, malo teorije o tim stvarima sta i kako funkcionise i naravno merni instrument da ne bi nagadjao a ne odmet ne bi bilo i da nabavis elektricnu shemu vozila.
Da, svakako ako je ventilator otkacen sa napajanja da nije radio i da hladnjak time nije imao potreban rashladni kapacitet sto je za posledicu moralo da ima pregrevanje.
Bolje to resavati pod hitno, kasnije mozda bude trebao da se otvra motor radi sanacije havarije usled pregrevanja.
ps. privremeno pustaj ma max grejanje u kabini i ventilator u kabini na max, otvori prozore.
Pa iskreno zanima me malo da naucim neke stvari jer mi je to cak i neki hobi posle posla i da ono sto mogu sam i resim, na par auta pre sam resio neke stvari i ustedeo cak znatno jer mi je majstor trazio dosta npr da proveri turbinu na ocigledan problem sa senzorom TBCPS koji sam zamenio za 30 eurljubitelj napisao: 25 Avg 2022, 10:11 Struja svakako ima zasebni tok za prvu i drugu, ali cim si postavio takvo pitanje mislim da je bolje da prepustis nekome da se pozabavi time.

Nemam mnogo alata, sem dizalice, kompleta inbusa, toreksa, multimetra, elm327 dijagnostike, kljuceva par, ako zafali skoknem do kineza i uzmem

A steti motoru to sto radi samo druga brzina i temperatura ide do 110c?ljubitelj napisao: 25 Avg 2022, 10:11 Struja svakako ima zasebni tok za prvu i drugu, ali cim si postavio takvo pitanje mislim da je bolje da prepustis nekome da se pozabavi time.
Da. šteti. Ne odjednom i ne trenutno ali takav neispravan sistem hladjenja nije ideja konstruktora auta.
Imaš već fino alata a uz njih dodaj i koju knjigu, servisno uputstvo itd...što ja takodje svrstavam u alat.
Imaš već fino alata a uz njih dodaj i koju knjigu, servisno uputstvo itd...što ja takodje svrstavam u alat.
Ja kad upalim klimu koja ne hladi meni se ne pali ventilator, da li je normalno da kad klima ne radi npr zbog kompresora ne radi i ventilator?
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Koji ventilator, od kabine, za klimu ili za hladnjak?

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Za hladnjak, koliko sam razumeo kad se ukljuci klima trebao bi i vent za hladnjak, meni ne vrti nista kad ukljucim klimu
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Pa sto bi se palio ako ne radi kompresor?

Da javim da je problem pregrevanja definitivno prva brzina ventilatora. Jer ga ne pali na dijagnostici, bio kod majstora da zamenim plocice pa usput i to ispitao, druga radi normalno. Vozio pre neki dan dugo po guzvi u gradu imao 4x do 112c i onda vent sam spustao na oko 96, prafio sve u real time na dijagnostici.
Mogu li nekako zameniti da mi radi prva a druga ne?
Problem dugog verglanja ujutru je i dalje tu iako sam sipao 10l benzina, cini mi se da u momentu kada nece da upali ne cujem pumpu, a kad hoce cujem i tad znam da ce upaliti...
Ponekad se javlja p0140 senzor bregaste, ali na plin radi bez problema pa ne verujem da to moze biti razlog.
Mogu li nekako zameniti da mi radi prva a druga ne?
Problem dugog verglanja ujutru je i dalje tu iako sam sipao 10l benzina, cini mi se da u momentu kada nece da upali ne cujem pumpu, a kad hoce cujem i tad znam da ce upaliti...
Ponekad se javlja p0140 senzor bregaste, ali na plin radi bez problema pa ne verujem da to moze biti razlog.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Moze biti svasta, senzor temperature vazduha, vode, prljav senzor obrtaja, da krenemo od toga...

To za pregrevanje ili za dugo verglanje?dragvorl napisao: 17 Sep 2022, 23:43 Moze biti svasta, senzor temperature vazduha, vode, prljav senzor obrtaja, da krenemo od toga...
Inace su mi obrtaji nemirni, i kad ga upalim tako ujutru nekako lose radi par sekundi.
Mozda ga sutra zamenim pa predjem na druge muke za drugog polovnjaka

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Za dugo verglanje. Moze biti recimo i akumulator.

Hm ali kad palim na plin ujutru direkt upali na pola kljuca
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Onda nije.