Golf 5 - Brava na gepek vratima

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
DrAgun
Reactions:
Pridružio se: 02 Sep 2020, 18:03

Golf 5 - Brava na gepek vratima

Post od DrAgun »

Primetio sam od skora da moram vrata gepeka jace da zalupim da bi senzor detektovao da su se vrata zatvorila, ako to uradim normalno, na board-u mi svetli kao da vrata nisu zatvorena. Moguce da je zadnja brava zaglupela? Inace brava radi, zakljucava normalno, nikakvih problema, samo tamo na borad-u...

Da li kupiti novu ili polovnu, sa nekog auta na otpadu?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Golf 5 - Brava na gepek vratima

Post od ljubitelj »

Poznati VW problem, menjati za novu bravu i to što pre dok još radi.

Počinje tako povremeno da zeza a posle kada zablokira razvaljuju se vrata (ako zaglavi u stanju zaključanog).
To isto važi i za brave u ostalim vratima. (vrata su sendviš sistem sastavljena iz 2 polovine, ni iznutra ni spolja ne može da se izvrši zamena brave bez rasklapanja vrata).

Popravka same brave delovima koji su u njoj problem je moguća ali neisplativa.
Zamenska brava (original VW brave ne valjaju, opet će se pokvariti) je rešenje koji mnogi preporučuju.
Uzimaju se brave proizvedene u Brazilu, kvalitetnoj su od nemačkiih tj OEM.

isto se odnosi i na sve derivate VW osim Poršea, tih godina.
DrAgun
Reactions:
Pridružio se: 02 Sep 2020, 18:03

Post od DrAgun »

ljubitelj napisao: 19 Mar 2022, 19:32 Poznati VW problem, menjati za novu bravu i to što pre dok još radi.

Počinje tako povremeno da zeza a posle kada zablokira razvaljuju se vrata (ako zaglavi u stanju zaključanog).
To isto važi i za brave u ostalim vratima. (vrata su sendviš sistem sastavljena iz 2 polovine, ni iznutra ni spolja ne može da se izvrši zamena brave bez rasklapanja vrata).

Popravka same brave delovima koji su u njoj problem je moguća ali neisplativa.
Zamenska brava (original VW brave ne valjaju, opet će se pokvariti) je rešenje koji mnogi preporučuju.
Uzimaju se brave proizvedene u Brazilu, kvalitetnoj su od nemačkiih tj OEM.

isto se odnosi i na sve derivate VW osim Poršea, tih godina.
hvala za info. resavam to prvom prilikom
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Lupa gluposti.

Ako ti zablokira gepek možeš iznutra da ga otvoris, imaš u vratima gepeka otvor sa poklopcem (ne sećam se kog oblika), pa može mehanički da se otvori iznutra. Inače meni kad je to crklo kupio sam na auto otpadu polovan mikroprekidač i zamenio ga maltene samostalno.

Takođe sam imao problema i sa bravom vozačevih vrata, to mi je rešio električar. Ako se ne varam rastavio je bravu i zalemio neke delove koji su se bili otkinuli/odlemili
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Neki imaju saznanje da na vreme odreaguju u početnoj fazi dok još povremeno mehanički radi a neki baš i ne, pošto si u Nemačkoj raspitaj se koliko košta to " rastavljanje brave u vozačevim vratima" kada ne mogu da se normalno otvore. Baš me zanima cena "gluposti".
A što sam nisi sredio bravu nego nosio drugome kada je glupost da je problematično. :)
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

Nije Nemačka samo ovlašćeni servis, ima i ovde raznih Mileta i Osmana koji ti za sitne pare reše problem.
Cena u Srbiji za vozačeva vrata je bila 15tak evra, a za gepek sam taj mikroprekidač platio 10 evra ili 1000 dinara ne sećam se.
Uostalom ko hoće da kopa, mislim da još uvek postoji tema od one petice što sam vozio.

Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Cena u Srbiji za vozačeva vrata je od 150-200 evra pa nagore, ako se uopšte nadje neko da se satima zanima sa time.
Plus i nova/ polovna limarija/ spoljni deo vrata ako se nema sreće sa razvaljivanjem.

U ovlašćenom mislim i da ne rade, samo menjaju komplet sklop vrata, ništa ne popravljaju.

To su cene iz 2 relativno sveža slučaja sa blokiranim zakjučanim bravama, oba su Golf 4.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Evo ja za 14 godina nisam imao problem ni sa bravom od vrata niti od gepeka.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:

Post od Gaginh0 »

Ja ti lepo tvrdim da gepek vrata mogu mehanički da se otvore.
A na vozačevim vratima je poznat kvar da se razjebe elektrika u bravi pa da ne radi lepo centralna ili ne registruje kad se vozi sa otvorenim vratima, itd... A skroz peta stvar je što ti pišeš o mehaničkom blokiranju brave, što i ja prvi put čujem.

@ftj jebiga tvoj je GTI :kezo:

Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Od početka pišem o mehaničkom blokiranju brave, nema nikakve veze sa kvarom ili radom centralne brave.
I da treba što pre, na prve znake neispravnosti reagovati pre nego što dodje u tu fazu,

Problem je opšte poznat kod VWa tih generacija, razjebe se prvo kontakt a zatim i poluga /zglob i brava se više ne može ni otvarati ni zatvarati niti ključem niti centralnom niti polugicom za otvaranje vrata.
Te brave su u širokoj ponudi aftermarket raznih proizvodjača.
Drže se na lageru, često se odmah može uzeti bez posebnog naručivanja. (toliko se traži da trgovci imaju na stanju).

Brava u gepeku je isto podložna zaglavljivanju i nešto je lakše za pristup da se demontira ali opet da se za 1000 dinara rešava nisam čuo da bilo koji servis -bravar išta uradi.

To što ti pišeš je otvaranje (još) ispravne brave gepeka iznutra (kako je i predvidjeno uputstvom za upotrebu), potpuno neka druga stvar.

Problem je konstrukcija vozačkih/suvozačkih vrata gde je brava smeštena izmedju spoljnih vrata i unutrašnjih vrata (da, vrata su sastavljena šrafljenjem iz 2 polutke) i jedini način da se pridje je razvaljivanje ako ostane zaključano i blokirano.

Sama brava je 30tak evra, limar+lakirer (ako se spoljna polovina razvaljuje) je bar 50-80 evra, na to još rad električara i mehaničara, eventualno i šlep služba...pa sračunaj ukupni ceh.

AKo se razvaljuje unutrašnja polovina vrata može da se prodje nijasnu jeftinije, tapetar ako se nadje dobar i povoljno delovi.

Kako god, to za 15tak evra nema šanse da se zameni brava vozačevih vrata.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Pasat B8 karavan, kada je otišla brava gepeka, gepek nije mogao da se otvori nikako (ni na silu).
Stavljena originalna koja je bila oko 8k rsd.

Sent from my LE2120 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Djole
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 16:50

Post od Djole »

Mene je docekao ovaj problem , naime nece centralna da zakljuca suvozaceva vrata.
Ponekad zakljuca ali uglavnom ne zkljucava. Nisam siguran sta moze da bude, da li je elektonika ili je mehanicki otisla.
Savet za nekog u Beogradu ko moze da resi ovaj problem a da mi ne odere kozu sa ledja ? :D
I don't have a short temper, I just have a quick reaction to bullshit !
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

mozda riknula brava ili prekid zica kao kod mene sto je bilo na puntu
Odgovori