Koliko troši?
Re: Koliko troši?
Nema to veze, na beloj je 130 na 2750, nije to ništa visoko, čuje se tek posle 5. Većina turbaka se ne čuje ništa dok se ne pričepe u normalnom režimu, tj. uvek su tiši i mirniji od dizela u istoj karoseriji.
Pa da, al ovo je ipak manuelac, a znam da kod mnogih manuelaca sa 6 brzina su nešto niži obrtaji, tipa 200 obrtaja niže nego kod mene u petoj.
Dizel Ima prednost na višim brzinama, em manji obrtaji em niža potrošnja , pogotovo ovi automatski itd.
Nije bučan na višim brzinama, lično sam očekivao veću buku zbog malo višeg klirensa i tih nekih CROSS detalja. Motor se ne čuje, više čujem buku od točkova ili vetar, al prijatna je vožnja pri 130-140.
Kod mene je taj menjač sa dugačkim prenosima, što mi se sviđa, pa u petoj već može da se vozi od 50 a da ne trese Il se muči , naravno, nema naglih ubrzanja, al ide.
Dizel Ima prednost na višim brzinama, em manji obrtaji em niža potrošnja , pogotovo ovi automatski itd.
Nije bučan na višim brzinama, lično sam očekivao veću buku zbog malo višeg klirensa i tih nekih CROSS detalja. Motor se ne čuje, više čujem buku od točkova ili vetar, al prijatna je vožnja pri 130-140.
Kod mene je taj menjač sa dugačkim prenosima, što mi se sviđa, pa u petoj već može da se vozi od 50 a da ne trese Il se muči , naravno, nema naglih ubrzanja, al ide.
A npr. kod mene i automatika sa 4 brzine na 130 se vrti nekih 300-400 rpm manje nego kod manuelca sa 5. brzina.
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Ja sam imao stari (2001) benziski automatik sa 4 brzine ali sa overdrive-om pa je imao manji broj obrtaja pri 130km/h...
Pa to, automatik ima niže obrtaje, to je činjenica. Ja sam očekivao veću razliku u obrtajima između petostepenig i šestostepenog menjača.
Imam i ja overdrive takođe.ljuba napisao:Ja sam imao stari (2001) benziski automatik sa 4 brzine ali sa overdrive-om pa je imao manji broj obrtaja pri 130km/h...
Evo potrošnje, najveći deo po lokalu i gradska BG vožnja.

Broj obrtaja motora ne zavisi od toga da li menjač ima 5, 6 (li 4 ili 7) brzina, prenosni odnos koji je potreban u menjaču odredjuje obrtni moment motora i on je glavni (skoro pa jedini) faktor koji odredjuje broj obrtaja kojim se vozi pri nekoj brzini kretanja.BigMazzy napisao: 03 Okt 2022, 14:59 Pa to, automatik ima niže obrtaje, to je činjenica. Ja sam očekivao veću razliku u obrtajima između petostepenig i šestostepenog menjača.
Za isti motor obrtaji treba da budu približno isti, ili da se tek neznatno razlikuju izmedju petobzinskog i šestobrzinskog menjača.
Moj automatik u četvrtoj ima manje obrtaja nego manuelac u petoj, takodje je overdrive (0,69:1)
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Evo ti primera za isti motor sa 5 i 6 brzina.
Krajnji prenos 3.213 za 5 i 2.808 6 brzina u najvisem stepenu prenosa. Skoro 15% razlike, uopste nije malo.

Krajnji prenos 3.213 za 5 i 2.808 6 brzina u najvisem stepenu prenosa. Skoro 15% razlike, uopste nije malo.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Jel su to menjači od ovih auta iz donje tabele, prvog od 100KS sa 5 brzinsnkim i drugog motora od 125KS sa šestobrzinskim?
Ako je tako, logično je da se razlikuje ukupni prenos /15%/ za ta 2 različita motora, /25%/.
Nedostaje kriva, ili podaci, o obrtnom momentu za oba motora a to je vrlo verovatno baš u okolini 15tak % razlike izmedju njih.
Ako je tako, logično je da se razlikuje ukupni prenos /15%/ za ta 2 različita motora, /25%/.
Nedostaje kriva, ili podaci, o obrtnom momentu za oba motora a to je vrlo verovatno baš u okolini 15tak % razlike izmedju njih.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Mogice da jeste, ova tabela mi se cinila kao da je za isti motor samo razlicite menjace.

Evo sličnog primera- PSA 2,0HDI 90KS i 2,0HDI 107KS imaju oba petobrzinski menjač, čak i isti model menjača ali kako jači ima 250Nm a slabiji 200Nm tako je i prenosni odnos drugačiji, pa HDI 107KS ima u petoj nekih 11% manji broj obrtaja.
HDI 90 pri 2000 obrtaja ide 90km/h a HDI 110 pri 2000 obrtaja ide 100km/h.
Inače su motori isti, gotovo identični u svemu osim što jači ima interkuler vazduha dodat.
Nema tu neke magije, sa manje obrtaja motor ima manje snage i ne može da da bude isti prenos kao kad jačeg, i zato što slabiji motor mora da nadoknadi manjak kroz povišene obrtaje.
I obrnuto, jak motor može da se vrti sa malim obrtajima i da opet ima dovoljno sposobnosti da savlada.
To je univerzalno važeće , fizika tako nalaže.
Inače su motori isti, gotovo identični u svemu osim što jači ima interkuler vazduha dodat.
Nema tu neke magije, sa manje obrtaja motor ima manje snage i ne može da da bude isti prenos kao kad jačeg, i zato što slabiji motor mora da nadoknadi manjak kroz povišene obrtaje.
I obrnuto, jak motor može da se vrti sa malim obrtajima i da opet ima dovoljno sposobnosti da savlada.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Na zalost moj Stilo dizel se bas vrti na mnogo obrtaja, blizu 3000 na 130, siguran sam da je to moglo dosta nize.

- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Suprotan primer:ljubitelj napisao:Evo sličnog primera- PSA 2,0HDI 90KS i 2,0HDI 107KS imaju oba petobrzinski menjač, čak i isti model menjača ali kako jači ima 250Nm a slabiji 200Nm tako je i prenosni odnos drugačiji, pa HDI 107KS ima u petoj nekih 11% manji broj obrtaja.
Audi A4 B8 TDI 120 KS pri 2000 o/m ide 130 kmh
Audi A4 B8 TDI 170 KS pri 2000 o/m ide 115 kmh
Jači motor ima veći turbo, koji se teže zavrti, pa mu više odgovara kraći menjač i veći obrtaji.
Uglavnom fabrika je jedini faktor koji u krajnjoj liniji određuje kakav će menjač(sa kakvim prenosnim odnosima) ići u auto, ne postoji univerzalno pravilo.
Sent from my LE2121 using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Oba manuelci?