Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od shandu90 »

ljubitelj napisao:Ako je bila poplava i natopljeni zidovi podovi...onda samo luftiranje i protok vremena.
I naravno infra grejalice koje će ubrzati isparavanje iz zidova.

Za sve ostalo što je vezano za vlagu iz redovnog života najbolje rešenje je rekuperator- kontrolisana ventilacija.
Ima ih i malih, koji se jedva vide i montiraju se pored/ ispod prozora.

U sobama u kojima se stalno boravi potrebno je 3 do 4 izmene vazduha zapreminski, iz higijenskih razloga.

Klasično se koristi otvaranje prozora širom (nikako na kant što se kaže) na 5-8 minuta na svaka 2-3 sata ili po potrebi.

Uzfre, rekuperator košta manje od odvlaživača a pruža daleko komforniji boravak.

Relativna vlažnost vazduha treba da bude u opsegu 40-65%m tada je optimalno za naš osećaj komfora.
Kod mene su prozori uvek kipovani. Pojavio se taj problemcic u kupatilu pa sam odradio tu malu intervenciju.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Stalno kipovani prozori pojačavaju problem sa kondenzom vlage na zidovima jer time što su stalno otvoreni smanjena je temperatura površine zidova koji su onda pothladjeni i time je tačka rosišta pomerena.

Uz to se nepotrebno rasipa energija za zagrevanje jer je stalno hladno u toj prostoriji čak i dok se "loži".
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Verovatno se jace "lozi" pa su zato kipovani stalno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

ljubitelj napisao:Stalno kipovani prozori pojačavaju problem sa kondenzom vlage na zidovima jer time što su stalno otvoreni smanjena je temperatura površine zidova koji su onda pothladjeni i time je tačka rosišta pomerena.

Uz to se nepotrebno rasipa energija za zagrevanje jer je stalno hladno u toj prostoriji čak i dok se "loži".
Ja sam na toplani, zimi ako mi prozori nisu na kip, u stanu je 26+, kad su na kip, bude oko 23-4.
Zgrada je iz '87, nigde vlage.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

To su nenormalno visoke, takoreći neudobne temperature za boravak. Nije ni čudo da nema vlage ako je pri otvorenom prozoru toliko jako "loženje".

To što je na toplani izvor toplote ne menja suštinu stvari, ovo je samo primer da se umesto korektne regulacije grejanja otvaranjem prozora vrši "regualcija" sistema ako može da se to tako nazove.

Kako god, primer kako ne treba da funkcioniše grejni sistem.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Zato nekom 27, nekom 19 a isto na toplani.
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Ni jedna zgrada u našem kraju nema niti je imala vlagu (stara gradnja) a dobro grejanje je samo plus. A naš kraj važi za podvodni i ravničarski sa puno vlage.
Ako neka zgrada, stan, ima vlagu, teško da tu išta može pomoći, sem eto, priručnih sredstava da ublaže problem.
A opet ima zgrada u koje kad uđeš oseća se memla, vlaga, i ljudi u istoj takvoj zgradi kupe stan, to mi je već neshvatljivo.
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Meni je najbolje u stanu bilo za vreme momackih dana. Ziveo sam u garsonjeri gde sam celu zimu 24h drzao otvoren prozor, a gradsko grejanje je tako picilo da sam sve vreme bio u majici i boksericama. Toplo, a sve vreme svez vazduh…
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

dragvorl napisao:Verovatno se jace "lozi" pa su zato kipovani stalno.
Dok sam bio kod mojih, i u garsonjeri, bilo je centralno grejanje koje je surilo i setao sam bukvalno cele godine u sorcu i majici. Ovde imam grejanje na gas, samo sto sad mogu da smanjim grejanje da ne bude pretoplo. Kipujem prozore jer sam tako navikao, i nekako mi je ‘logicnije’ da stalno struji vazduh nego da bude ustajao kad se sve pozatvara. Videcu sad sta ce biti, nije to bila ne znam kakva havarija.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

DukeNS napisao:Meni je najbolje u stanu bilo za vreme momackih dana. Ziveo sam u garsonjeri gde sam celu zimu 24h drzao otvoren prozor, a gradsko grejanje je tako picilo da sam sve vreme bio u majici i boksericama. Toplo, a sve vreme svez vazduh…
Isto.. Ziveli na Limanu, cele godine otvoren prozor u kuhinji/trpezariji.. Regulatori na radijatoru zapekli, nisam smeo da ih pipnem..

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Samo je problem sto bi ti sada sa otvorenim prozorom usao krs od vazduha
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

DukeNS napisao:Meni je najbolje u stanu bilo za vreme momackih dana. Ziveo sam u garsonjeri gde sam celu zimu 24h drzao otvoren prozor, a gradsko grejanje je tako picilo da sam sve vreme bio u majici i boksericama. Toplo, a sve vreme svez vazduh…
Ima toga još, ali ni blizu kao ranije. Pre je sistem grejanja bio bez mogućnosti fine lokalne regulacije pa su neke zgrade bile takve, a neki se nikad nisu pošteno ogrejali. Raskopavaju nas 20 godina, izgleda da ima efekta. Uvek je bilo suludo tako raspati energiju, a u današnje vreme pogotovo.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Halsema bi radije dozvolila prodaju i upotrebu kokaina: „Rat protiv droge ne funkcioniše“
7. oktobar 2022, 12:28 · Ažurirano 7. oktobar 2022, 13:00 · Autor AT5

Gradonačelnica Femke Halsema smatra da upotreba i prodaja kokaina više ne bi trebalo da bude kažnjiva po zakonu. Ona, međutim, napominje da to nije realno, jer prema njenom mišljenju za to nema dovoljno političke podrške. Prema Halsemi, nešto mora da se promeni jer „rat protiv droge“ ne funkcioniše.

Ona je to rekla jutros na otvaranju kongresa sa brojnim evropskim ministrima o organizovanom kriminalu, koji je organizovao ministar pravde Dilan Ješilgoz. Prisutni su bili ministri ili njihovi predstavnici iz Belgije, Francuske, Nemačke, Italije i Španije.

Halsema je rekla i da ne misli da će do dekriminalizacije prodaje kokaina zaista doći, jer smatra da za to nema dovoljno političke podrške. „Hajde da se suočimo sa činjenicama: rat protiv droge ne funkcioniše. Zaplene ne deluju. A ni regulacija kokaina nije u planu. Nadam se da možemo da se složimo da moramo da formulišemo alternativnu strategiju.“

Prema rečima Halseme, pristup drogama treba da se sastoji iz tri dela, a to su smanjenje nasilja i broja oružja na ulici, podrška ekonomskom i društvenom razvoju određenih okruga i naselja, mapiranje, ometanje i presecanje ilegalnih tokova novca.

U svom govoru, ona je citirala ubistva Petera R. de Vriesa, advokata Derka Viersuma, brata krunskog svjedoka Nabila B., Redouana, i greškom ubistvo 17-godišnjeg Mohameda Bouchichija.
https://www.at5.nl/artikelen/217164/hal ... werkt-niet
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Pošto je ovo u drugim zemljama?

Slika
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Evo kod nas je 4 eur, mada obicno se kupuje kada je na popustu od 20 do 50% ....

https://www.ah.nl/producten/product/wi1 ... -olijfolie

A ako kupis 2 komada onda 3,40 Eur

https://www.jumbo.com/producten/rio-mar ... -246258STK
Odgovori