Ogi napisao:Danas sam na MOL-u kod Plavog mosta pod istim uslovima kao i svakog meseca sipao cak 2,5 litra manje, odnosno toliko je stalo do cepa.
Vrlo sumnjivo. Obicno pred to "do cepa" sipanje pustim da se upali lapmica i odmah odem na pumpu, sada sam i vozio par km sa zutom i nasuo 42,5 litara a uglavnom u takvoj situaciji nabijem 45 (najvise sto sam ikada uspeo da sipam iako je deklarisano da ima 53l kapacitet). Prethodno sam sipao na EKO na primer ali vec duze vreme sipam 45l jednom mesecno.
Nisam baš razumeo šta nije u redu sa tom pumpom?
Meni bi bilo sumnjivo da mi u rezervoar od 40 litara sipaju 45 ali da mi sipaju 38 litara tu mi ništa ne bi bilo sumnjivo.
Uvek može više goriva da ostane u rezervoaru, da se stvori vakum ili da prilikom sipanja pištolj ranije isključi točenje zbog isparenje itd.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Ne kazem da nije u redu, samo kazem da je stalo 2,5 litra goriva MANJE pod istim uslovima kao i svakog meseca. SVAKI put, jednom mesecno sipam 45 litara. Ovog meseca to nisam uspeo.
Cilj je da NIS postane energetski lider i u oblasti maloprodaje, rekao je Kravčenko i dodao da stanice Gasproma nisu konkurencija drugoj NIS-ovoj marki "nis petrolu", jer će se na ovim pumpama prodavati najkvalitetnije gorivo i pružati najkvalitetnije usluge.
Sta se onda prodaje, i kakve se usluge pruzaju, na Nis Petrolu?
Mislim da je NIS Petrol tu oko proseka, i meni sasvim odgovara.
Bolji kvalitet mozda podrazumeva sredjene grejane parkinge za kamione, mokri cvorovi sa tusevima i uslugom koja to prati, samoposluzni ili instant restoran sa dnevnim menijem od bar 3 kompleta jela, atuo perionicu, prostorije za odmor, za higijenu beba,toaleti prilagodjeni za hendikepirane osobe itd. sto su dodatne osobine u odnosu na nase tipicne.
Moje misljenje je da se novi brend i zbog maskiranja imena NIS koji ce nastupati sada pod brendom Gazprom na trzistima EU u nasem okruzenju.
U nekoj daljoj fazi ocekujem da NIS tj Gazpromnjeft proguta OMV, MOL, INA, Petrol i drzi tranzitne puteve oreko Srbije, uz Jadran i u Alpima.
To iz razloga sto je zaokruzeno u istoj firmi od vadjenja nafte, prerade pa sve do distribucije krajnjim korisnicima.
Nije mi jasna ova priča, kažu pare će ići na račun NIS-a što pretpostavljam da znači da je ovo samo brend pumpe u okviru NIS-a. Ako je tako onda je malo nemoralno(čak bi u Americi verovatno bilo i zakonski diskutabilno) osnivati brend koji će imati isto ime kao i većinski vlasnik i samim tim favorizovati gazprom na račun nis-a(gde smo mi građani i država vlasnici 49%). Ako je ovo posebno pravno lice u vlasništvu gazproma onda tek nema smisla.
Beograd -- Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji drugu sedmicu za redom su u padu.
U odnosu na prošlonedeljne cene derivata su niže od 2,39 do 3,27 dinara, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.
U proseku evrodizel je jeftiniji za 2,48 dinara, dizel D2 za 2,39 dinara, dok je benzin Premijum BMB 95 pojeftinio za 2,42 dinara, a cena Evropremijuma BMB 95 je pala za 3,27 dinara.
Prosečna cena autogasa i ovoga puta je doživela najmanji pad, od svega 69 para.
U prethodnih sedam dana u maloprodaji Evro Premijum BMB 95 je koštao 157,69 dinara po litru, Evrodizel 155,32 dinara, Evro BMB 98 182,90 dinara, dok je za Dizel D2 trebalo izdvojiti 149,27 dinara, za Premijum BMB 95 149,31, a za litar TNG 86,55 dinara.
Za oko 0,5 odsto je niži i regionalni porsek cena u 11 zemalja regiona obuhvaćenih Analizom UNKS-a, tako da je redosled zemalja složenih po prosečnoj ceni goriva gotovo ne promenjen.
Izražene u evrima, po srednjem kursu nacionalnih banaka cene goriva i dalje su najviše u Grčkoj, Sloveniji i Mađarskoj i kreću se u rasponu od 1,405 do 1,720 evra za litar benzina, odnosno od 1,394 do 1,464 za litar dizel goriva.
Iz UNKS-a su ukazali da su u obzir uzete cene goriva standardnog evrokvaliteta, što je u Srbiji uporedivo sa cenama Evropremijuma i Evrodizela, dok se Dizel D2 kvaliteta i benzin koji odgovara kvalitetu Premijuma BMB 95 se prodaju isključivo kod nas.
Sniženje maloprodajnih cena je posledica pre svega smanjenja cena derivata nafte i iz domaće proizvodnje i iz uvoza, a u prilog pojeftinjenju je išao i stabilan kurs dinara u odnosu na dolar i evro u prethodnom periodu.
Ipak nisam bio u pravu kada sam rekao da je evrodizel na Neskovic pumpi u Bijeljini los, poslednje sipanje na Mol pumpi u Sapcu i potrosnja je 8.81 l/100km... C5 2.0 HDi... no, kako god, prevelika potrosnja...onih 7.31 l/100km dodje izgleda samo leti... ipak je auto tezak 1.450kg...
Odmah da napišem da više nikad plin neću sipati na EKO pumpama.
Naime, drug koji je pre neki dan ugradio plin, kod proverenog majstora, sa proverenim delovima, momentalno je imao problema sa diznama. Plin je sipan na EKO pumpama. Kad su rasturili dizne, bile su u lošem stanju. Zaključili su da je plin pun mazuta.
U isto vreme se i meni desila slična stvar. Auto je počeo da se guši na plin. Prilikom stiskanja punog gasa, auto se nije odazivao. Potom, kao knedlu da proguta, pa nastavi normalno da ide. Na benzinu je sve bilo bez ikakvih problema. Sinoć sam vozio u visokim obrtajima sve dok se plin nije istrošio. Prešao sam 385km sa 30l plina, auto nikad manje nije trošio, ali se katastrofalno ponašao. Za vikend ide na čišćenje dizni.