Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od dragvorl »

dispy napisao: 12 Okt 2022, 09:43
dragvorl napisao:Sve je skupo za nas standard, ali ovo je bio izuzetak. Kazem, juzno voce koje se uvozi i tamo i ovde tipa duplo skuplje tamo, samo je pitanje da li su iste narandze ili grejp, ili se mozda kod nas uvozi niza klasa pa je zato jeftinije. Mada sad vidim da je po radnjama i to slicnih cena kao u Srbiji.
Možda je razlog što je tamo skuplje taj što radnici dobijaju veću platu, lokali su skuplji, skuplja je struja... Ako je već nabavna cena ista za nas i za njih.

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk
Gomila proizvoda siroke upotrebe po radnjama kostaju isto tamo i u Srbiji, a voce isto tako obradjuju ti radnici, pa mi nije logicno da samo ono bude skuplje.

Dobar je onaj sitniji paradajz, sto je vec neko rekao, ali i dosta skuplji.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Gaginh0 napisao:Stvarno slabo jedem agrume tako da ne mogu sa poredim kvalitet, ali mogu da kazem da paradajz ima ukus stirporora iako je nemački/za nemačko tržište... Eventualno kad se zaželim, jer inače jako volim paradajz, kupim "mini" paradajz, on je 2-3e 500g.

Sad ima lepih jabuka jer im je sezona, ali cena im je gore navedena. I ljudi to kupuju iako se duž puteva stabla raspadaju koliko su jabuke rodile, to niko ne bere.

Ne žalim se, samo pišem činjenice :mrgreen:
Tako je komso, Mini paradajz je super kao i jabuke SlikaSlikaSlika

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

ftj napisao: 12 Okt 2022, 10:08 paradajz je i kod nas u marketima uglavnom smeće.

Ne samo u marketima - ni na pijacama nije ništa bolje. Bukvalno se ne sećam kada sam kupio paradajz koji ima ukus i miris, a pritom da nije ni zelen iznutra. Ko mi u NS nađe valjan, častim pićem...
Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

E zato cu ja da ga posejem na placu. Bez obzira na cenu, vise mi je zbog kvaliteta.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

DukeNS napisao: 12 Okt 2022, 13:47Ko mi u NS nađe valjan, častim pićem...
Lakse ces jednoroga naci.

Ja se grebem ponekad od sestre iz Arandjelovca kad hocu da se podsetim kakav ukus treba da ima paradajz :ccc:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Uh, moji na selu imaju 2 plastenika, rodio paradajiz kao lud, ove godine nisam kupio kilo na pijaci/marketu. Delili ljudima da ne propadne a nije moglo sve u zimnicu.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Iz plastenika nikad nisam pojeo paradajz koji valja.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Ove godine je svaki bio top. Nisu kod mojih to veliki plastenici, nego 2 manja, više su tu da grad ne ubije ono što rodi. Ne prska se, samo se redovno zaliva.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

Salje mi drugar slike iz SAD :D
SlikaSlika

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Poslednja izmena od AleksandarAca u 12 Okt 2022, 18:45, izmenjeno 1 put ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Jefitnije nego kod nas mereno paritetom kupovne moći tj vrednosti valute u kojoj se roba plaća.
Iliti, Amerikanac radi manje minuta nego Srbin minuta za jedno pakovanje ove flaširane vode.

Bez uzimanja u obzir pariteta nema mnogo smisla porediti cene u različitim zemljama.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Koliko treba da košta da bi bilo skuplje nego kod nas?

Sent from my LE2121 using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ako je tamo 20 USD/hr satnica, za jedan sat rada kupuju se 2 paketa po 6 flaša vode dakle ukupno 12 flaša.
Ako je ovde 350 din/satu satnica za jedan sat rada kupuje se 4-6 flaša vode, dakle ukupno max 6 flaša.

Da bi bilo skupjle nego kod nas paritetno treba da košta dakle 20+USD po jednom paketu, iliti duplo od ovih 9,99 USD.

Znam da kod nas ima i plata koje su veće od onih u USA pa je satnica takvih 2500+ din ali je takvih jako malo. Neke i poznajem sa takvom platom ali to nije relevantno za opšte poredjenje.

Umesto vode može još jasnije da se vidi razlika u kupovnoj moći 1 litra benzina recimo prema tamošnjoj i ovdašnjoj median plati.
Nije to ništa iznenadjujuće, ogromne su razlike izmedju SRB i SAD.

Na isto pitanje možeš da prezentuješ tvoje vidjenje, koliko treba da košta?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sto se goriva tice tu je ocigledno, Austrija danas benzin oko 1.7, u Nemackoj bilo nesto vise, CH ispod 2 franka, 1.9 ako se dobro secam.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Mleko 70, šećer 68, kotur sira 500 din, ali ne kod nas: Vojvođani u pohodu na mađarske diskonte
https://luftika.rs/namirnice-u-madjarsk ... srbiji-q2/

Ludilo sa cenama životnih namirnica poslednjih dana nateralo je Vojvođane da po dobrom starom običaju odlaze u nabavku u susednu Mađarsku. Razlika u cenama je tolika, da se isplati čak i kad se plati gorivo do tamo i nazad. Uz to, na granici se dobije i povrat PDV uz priložen račun za veće iznose. U zavisnosti od artikla, cene su povoljnije i do 40%.

– Isplati se, mi smo bili u utorak u Segedinu i sve je mnogo jeftinije. Šećer je 68 dinara, dugotrajno mleko od 70 do 100 dinara, tečni deterdžent 4.5l je 350 dinara. – kaže Novosađanka Hajnalka Pajević.

Od povrata PDV-a platim gorivo još mi ostane
Za snabdevanje običnim životnim namirnicama, ne treba ići ni do Segedina. Dovoljo je samo da se pređe granica na Kelebiji, jer u prvom mađarskom mestu Tompa, postoje čak četiri diskonta.

– Najbolje je da se ide na granične prelaze gde idu šverceri tipa Tompa. Ja sam tamo za vikend pazario Lenor za 270 dinara, banane su bile oko 135, kolut sira od 700g je 500 dinara, a najveće pakovanje pelena 1.900 dinara. Kad se kupuje u onim hangarima, na granici se uzme afa to je povrat pdv-a. Taj povrat možete da vratite kad budete sledeći put išli da pazarite u toj radnji. Date im tu potvrdu sa granice, a oni vama novac od tog pdv-a. Od tog povrata taman može da se plati gorivo do tamo i nazad i da vam ostane – objašnjava Milan iz Temerina.

Sve informacije na sajtu
Vlasnici marketa u Tompi zadovoljo trljaju ruke, jer od kad je krenula kriza sa životnim namirnicama u Srbiji, kupci iz naše zemlje su im redovne mušterije.

Neki od njih su čak napravili i sajt na srpskom jeziku, gde se naši kupci pozivaju da dođu i da se snabdeju kod njih, jer su cene veooma povoljne. Objašnjeno čak i kako da se najbrže uradi ovrat PDV-a, a obezbedili su i srpski broj telefona za sva pitanja.

„Odmah iza graničnog prelaza Kelebija. Posetite nas i opskrbite se, očekuje Vas ljubazno osoblje koje će Vam pomoći pri ispunjavanju svih papira za povraćaj poreza. Pozovite nas na naš 063 mobilni telefon i saznajte sve što Vas interesuje na srpskom jeziku. Cene su veoma povoljne, a kupovina prijatno iskustvo u novom objektu. Radno vreme radnim danom od 06 do 20h, subotom 06 do 17h. Nedeljom ne radimo“, piše na njihovom sajtu.

U ovo diskontima je sve mnogo jeftinije, a možete da kupite namirnice za kuću od suhomesnatih i mlečnih proizvoda, šećera, brašna, ulja, preko kućne hemije, do hrane za kućne ljubimce. Potrebno je pre puta da zamenite dinare za forinte, a kurs je: 1 forinta – 0,27 dinara. Što znači da za 12.000 dinara ili 100 evra, dobijete oko 44.000 forinti.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

Zato ja u poslednje vreme izbegavam te naše velike lance, Maxi, Roda itd....sem kad je baš neka akcija
Pijaca vikendom, ima dprprodavaca al ima i seljaka sa svojom robom, povrće, voće, suhomesnato, em jeftinije em kvalitetnije.....Milke čokolade od 300gr plaćam 250 dinara na primer, a ima i robe iz mađarske, hemiju pogotovo ne kupujem više u radnjama, sve na pijaci, šverc komerc.
Odgovori