Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- hyundai_i30
- Pridružio se: 02 Avg 2022, 05:13
- Garaža: Hyundai i30 1.4 16V, 2011. (plin + benzin)
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Hahaha, hvala na preporuci, kapiram te skroz. Medjutim i na ovom i na drugim forumima, cak i ovako od ljudi sa kojima sam u kontaktu sam dobio preporuku za ovakav vid kombinacije, inace mi ovo iskreno ne bi palo napamet.
Ovako laicki gledano bolje performanse treba da ima kombinacija 2 zimske i 2 all season od sve 4 all season, ali naravno zavisi od kvaliteta samih guma najpre, vremenskih prilika itd. Ovi ljudi koji tako voze vec duze vreme uopste ne razmisljaju drugacije i za sada nisam cuo da je neko imao problem ili mozda jednostavno ne povezuju neke nus pojave koje potencijalno prave razliciti tipovi guma na autu u toku voznje...
Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Ovako laicki gledano bolje performanse treba da ima kombinacija 2 zimske i 2 all season od sve 4 all season, ali naravno zavisi od kvaliteta samih guma najpre, vremenskih prilika itd. Ovi ljudi koji tako voze vec duze vreme uopste ne razmisljaju drugacije i za sada nisam cuo da je neko imao problem ili mozda jednostavno ne povezuju neke nus pojave koje potencijalno prave razliciti tipovi guma na autu u toku voznje...
- Sinisa G.
- Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
- Garaža: GTS, EVO500, GSI
Ima auta koji su iz fabrike izasli sa razlicitim
dimenzijama guma.
Tako da sto se spavanja tice, ja ne bih imao
problem.
Samo sanjaj da vozis porse
dimenzijama guma.
Tako da sto se spavanja tice, ja ne bih imao
problem.
Samo sanjaj da vozis porse

- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
S tim što tad auto ima i odgovarajuće fabrički podešen abs, esp, ogibljenje i verovatno gomilu drugih stvari.
Na stranu što gume sa boljim gripom idu nazad a ne napred, bez obzira na pogonsku osovinu.
Sent from my SM-N970F using Tapatalk
Na stranu što gume sa boljim gripom idu nazad a ne napred, bez obzira na pogonsku osovinu.
Sent from my SM-N970F using Tapatalk
Jedno su razlicite dimenzije a drugo razliciti tipovi guma.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Bio jedan punto u starom kraju, pozadi imao neke valjke a napred broj manji tocak. Gurao je on tako godinama, ziv i zdrav.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Smeker

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Dimenzija 205/60/r16. Izbor pao na
1. Falken EuroAll AS210
2. Michelin CrossClimate 2
3. Sava AllWeather.
Cena nije neki uslov za izbor. Koja je preporuka? Gledam da ima dobre performanse na snegu i i leti, da se ne potrosi za sezonu, da ne utice puno na potrosnju i slicno.
Sta preporucujete?
1. Falken EuroAll AS210
3. Sava AllWeather.
Cena nije neki uslov za izbor. Koja je preporuka? Gledam da ima dobre performanse na snegu i i leti, da se ne potrosi za sezonu, da ne utice puno na potrosnju i slicno.
Sta preporucujete?
- hyundai_i30
Ljudi voze sve i svasta, ovi koji su mi preporucili kombinaciju 2 zimske i 2 all season tako vec voze godinama, a takvih iskustava kao sto sam rekao ima i na ovom i na CBC forumu.
U svakom slucaju, za model sam se odlucio, a videcu da li uzimam komplet Hankook ili 2 pa da i ja experimentisem. Po kakvim putevima vozim po Nisu, najbolje bi pasovale gusenice i neki polovan tenk, ali ne daju na lizing jos uvek
U svakom slucaju, za model sam se odlucio, a videcu da li uzimam komplet Hankook ili 2 pa da i ja experimentisem. Po kakvim putevima vozim po Nisu, najbolje bi pasovale gusenice i neki polovan tenk, ali ne daju na lizing jos uvek

Ako cena nije problem onda Michelin CC2.daxsm napisao:Dimenzija 205/60/r16. Izbor pao na
1. Falken EuroAll AS210
3. Sava AllWeather.
Sta preporucujete?
Sent from my SM-G975F using Tapatalk
Taman se odlučim za Savu All Weather, ali me jedan poznanik odvratio od toga. Nedavno je menjao auto i na AS gumama mu je auto izuzetno neudoban, krut na neravninama.... Sa zimskim gumama mu se auto daleko bolje ponašao i nije imao tih problema. Po njemu je najbolja varijanta novi set zimskih + polovni set letnjih, ali to je već malo mnogo 
Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
@hyundai_i30, baš i nisam ukapirao celu priču i dilemu. Ako imaš četiri zimske, vozi na njima zimi. Ukoliko ti mogu poslužiti više zima, za leto je bolje kupiti letnje; četiri letnje jesu skuplje od dve univerzalne, ali ne duplo. Što se širina tiče, u igri je i obim - veća odstupanja mogu zbuniti ABS i sisteme koji se oslanjaju na njegov hardver, poput ESP-a.
Razlika između "Hankuka" i "Laufena", za koje si pitao, kod celogodišnjih je već velika.
https://www.idealno.rs/Proizvod/9477360 ... 5-r15-91t-
https://www.internet-prodaja-guma.com/g ... 45073.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/d ... 78680.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/m ... 43813.html
Ja bih na tvom mestu zadržao te letnje, kupio polovne felne i zimske "Kleber". Varijanta 2: otprilike ovi modeli koje sam iznad linkovao plus "Hankuk" imaju dobar odnos kvaliteta i cene.
Razlika između "Hankuka" i "Laufena", za koje si pitao, kod celogodišnjih je već velika.
https://www.idealno.rs/Proizvod/9477360 ... 5-r15-91t-
https://www.internet-prodaja-guma.com/g ... 45073.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/d ... 78680.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/m ... 43813.html
"Mišelin Krosklajmat 2" - on je bolji od "plusa" (inače vrlo dobre) prve generacije upravo na ta dva polja.daxsm napisao: 17 Okt 2022, 13:53 Dimenzija 205/60/r16. Izbor pao na
1. Falken EuroAll AS210
3. Sava AllWeather.
Sta preporucujete?
Opet si zaboravio da napišeš dimenziju.daxsm napisao: 09 Okt 2022, 22:04Gledao sam Michelin CrossClimate 2 i Falken EuroAll. Po testovima su ove dve okej. Sta iskustva kazu? Da li imaju neke koje su se kod nas pokazale dobre u smislu trosenja, potrosnje, udobnosti i zimskih/letnjih performansi?

- hyundai_i30
@motorista Hvala na odgovoru. Razlika u ceni (sto je kako kazu opravdano zbog kvaliteta) izmedju Hankook-a i njegovog podbrenda je ocigledna, a najisplativije su mi u Kemoimpexu i tamo jedino za Hankook grupaciju daju 4 god. garancije na gume sto se tice proizvodjača, a da pritom nije neki od top 5 na trzistu guma uopste. Citao sam i pozitivne recenzije sa testa 2022. i prakticno sam se vec odlucio za AS Hankook model koji sam vec slao.
Sto se tice dileme, evo da pojasnim - imam 4 Riken zimske i sada vozim tako. Ideja je bila da kupim 2 AS Hankook (posto trenutno imam za 2) i zdravlje Boze na prolece zamenim 2 zadnje samo, znaci prednje ostaju zimske, a zadnje zamenim za Hankook AS i tako imam 2 zimske u rezervi. Tako vozim cele godine, mozda 2-3 godine, dok god prednje koje su zimske ne budu vise za voznju, kada potpuno riknu i onda imam jos 2 zimske, dakle opet vozim cele godine kombinaciju prednje zimske, zadnje Hankook AS.
Matori me je naterao najpre da se ne zamlacujem uopste vise sa letnjim gumama vec da uzmem i vozim samo neke kvalitetnije AS jer vozim po Nisu tipa 80% vremena, a ostatak van grada i da su AS gume bas za moje potrebe.
Ovo kombinovanje guma su mi preporucili ljudi koji tako voze godinama kada sam krenuo da se raspitujem o AS gumama.
I na kraju, zimske koje imam su 185/65/R15, a Hankook AS koje planiram da kupim su 195/65/R15. Set letnjih koje sam poslao pre 2 nedelje na reciklazu su takodje bile 195/65/R15. Ostale su mi 4 felne od zimskih guma i zato ako kupim 2 AS ili na kraju ipak ceo set AS, imam odmah gde da ih montiram
Sto se tice dileme, evo da pojasnim - imam 4 Riken zimske i sada vozim tako. Ideja je bila da kupim 2 AS Hankook (posto trenutno imam za 2) i zdravlje Boze na prolece zamenim 2 zadnje samo, znaci prednje ostaju zimske, a zadnje zamenim za Hankook AS i tako imam 2 zimske u rezervi. Tako vozim cele godine, mozda 2-3 godine, dok god prednje koje su zimske ne budu vise za voznju, kada potpuno riknu i onda imam jos 2 zimske, dakle opet vozim cele godine kombinaciju prednje zimske, zadnje Hankook AS.
Matori me je naterao najpre da se ne zamlacujem uopste vise sa letnjim gumama vec da uzmem i vozim samo neke kvalitetnije AS jer vozim po Nisu tipa 80% vremena, a ostatak van grada i da su AS gume bas za moje potrebe.
Ovo kombinovanje guma su mi preporucili ljudi koji tako voze godinama kada sam krenuo da se raspitujem o AS gumama.
I na kraju, zimske koje imam su 185/65/R15, a Hankook AS koje planiram da kupim su 195/65/R15. Set letnjih koje sam poslao pre 2 nedelje na reciklazu su takodje bile 195/65/R15. Ostale su mi 4 felne od zimskih guma i zato ako kupim 2 AS ili na kraju ipak ceo set AS, imam odmah gde da ih montiram
Riken zimske su sranje same po sebi, jos imas polovne i jos bi sarao sa dimenzijama. Nije ni cudno da je stanje kakvo je.
Ako vec neces da kupujes sve 4 gume, kupi barem istu dimenziju.
Ako dobro citam ti ces 2 zimske da cuvas pa da jih stavis posle par godina, a vec sada su dve godine stare?
Takve stvari ti niko nece preporuciti ovde, zato bolje i ne pitaj.
Ako si lose sa parama sad, bolje kupi 4 AS laufenn a zimske prodaj.
Ako vec neces da kupujes sve 4 gume, kupi barem istu dimenziju.
Ako dobro citam ti ces 2 zimske da cuvas pa da jih stavis posle par godina, a vec sada su dve godine stare?
Takve stvari ti niko nece preporuciti ovde, zato bolje i ne pitaj.
Ako si lose sa parama sad, bolje kupi 4 AS laufenn a zimske prodaj.
- hyundai_i30
Natera me covek da kupim ceo set AS Hankook-a ni kriv, ni duzan...al', kad zena primi platu zdravlje