Hyundai i30 1.4 16V ugradnja plina

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
canibal86
Reactions:
Pridružio se: 22 Okt 2022, 23:30

Re: Hyundai i30 1.4 16V ugradnja plina

Post od canibal86 »

Bas sam malo ispratio ranije postove koliko vidim tu je ugradjen Tartarini sekvent.To su sistemi sa dosta losim softverom za podesavanje,dosta su ograniceni.Sto se tice isparivaca daleko je Atiker od dobrog i kvalitetnog sto ne znaci da ne moze da radi svoj posao ali ima dosta kvalitetnijih isparivaca.Ako gasi gresku u voznji na benzin nema polemike dalje plin nije dobro podesen i pitanje je oces naci nekog ko ce to moci valjano da podesi.
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 05:13
Garaža: Hyundai i30 1.4 16V, 2011. (plin + benzin)

Post od hyundai_i30 »

Tako je, Tartarini je ugradjen pre nesto manje od 10 god. i to je uradio prvi vlasnik godinu dana nakon kupovine novog auta u Nisu. Kada sam forsirao voznju na benzinu par dana dana po gradu, onda je bio period od tipa nekoliko dana kada se lampica ugasila i sada ponpvo konstantno svetli.

Jula pred tehnicki sam otisao u Hyundai servis i oni su nesto cacnuli kao i rekli mi da teram samo na benzin i prosao sam tehnicki bez problema. Par dana nije svetlela lampica, a onda je krenula najpre da treperi i onda da svetli konstantno.

Verovatno cu u toku nedelje kad je vec lepo vreme da odzvezem auto kod tog Ljubise koga mi je @Dare4x4 preporucio da i on pogleda ceo TNG sistem i ako i on kaze da je sve ok i da nije problem sto svetli lampica, dizem ruke od toga i teram tako kao i do sada, nema mi druge...

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Jos jedna stvar - zadnji put kada sam bio kod majstora tada je resetovao mapu i proveravao parametre pri dijagnostici. Sistem nije prikazivao nikakvu gresku, jedan parametar je bio nesto malo uvecan, malo je pritegao jedno crevo i rekao mi da teram auto jedno 2 nedelje i dodjem opet da pogleda parametre.

Nakon 2 nedelje je proverio i rekao da je sve regularno i da nema sta drugo da se steluje nego samo da teram....

To je ona cuvena majstorka: "samo teraj i ne beri brigu" bez obzira da li je sve ok ili ne

canibal86
Reactions:

Post od canibal86 »

Ja sam bas nedavno radio jedan Ford Fusion sa 1.6 motorom imao je ugradjen Zavoli sekvent isto dosta star sisitem sigurno preko 10 god.Isto konstantno greske na tabli cim ugasi gas i provoza na benzin gasi greske.Pocupo sam komplet instalaciju komp dizne plinske i ugradio Stag 200 gofast i Ac stag dizne w01 auto se preporodio nema greske sve radi perfektno.Investicija je bila nekih 150e ako se dobro secam za sve nove delove.Ostao je isparivac i boca koja je nedavno ubacena nova.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Nemoj mnogo da veruješ u ono što su ti napričali u ovlašćenom. Oni umeju da urade šablonske poslove koji se svode na održavanje u garanciji, a to je samo zamena delova kako im Hyundai odobri i kaže. Meni su po garanciji svaki problem rešili zamenom nekog dela ali kad su trebali da ugrade modul za prikolicu to je bio cirkus. Nekako su ga nabudžili da rade osnovne funkcije ali letos mi je zatrebala maglenka i rikverc svetlo na prikolici i to nije radilo. Onda sam raskupusao plastiku u gepeku i imao šta da vidim... Za magleknu u servisnom uputstvu piše na engleskom "preseci zelenu žicu i poveži sa narandžastom". Lik je presekao zelenu i ubacio 5cm parče narandžaste kojim je opet spojio presečene krajeve. Zapravo, trebalo je da preseče zelenu i spoji je sa narandžastim iz modula kako bi modul gasio maglenke na kolima ako je prikolica zakačena. Takođe, nisu ugradili ni zujalicu koja signalizira crknutu sijalicu na prikolici i nisu napravili da se gase parking senzori kad je prikolica tu. O tome kako su spakovali žice da ne pričam. Našao sam servisno uputstvo i sredio da radi komplet signalizacija kako treba. Za senzore sam digao ruke, bolje da ih gasim ručno nego da su pokvareni, a zujalicu ću gledati negde da kupim. Glavno napajanje za modul provukli su uz A stub, pored gornje ivice vrata, do gepeka. Baš tu gde su vazdušne zavese. Uputstvo jasno kaže da ta žica mora da ide pored praga i moraću opet to da doradim. Nisam stigao prvom prilikom jer mi je bila žurba da prikolica prođe tehnički...
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

canibal86 napisao:Ja sam bas nedavno radio jedan Ford Fusion sa 1.6 motorom imao je ugradjen Zavoli sekvent isto dosta star sisitem sigurno preko 10 god.Isto konstantno greske na tabli cim ugasi gas i provoza na benzin gasi greske.Pocupo sam komplet instalaciju komp dizne plinske i ugradio Stag 200 gofast i Ac stag dizne w01 auto se preporodio nema greske sve radi perfektno.Investicija je bila nekih 150e ako se dobro secam za sve nove delove.Ostao je isparivac i boca koja je nedavno ubacena nova.
Cekaj, preporucujes da Tartarini zamenim nekim novijim sistemom kako bih sredio ovo jednom za svagda? Svakako me ceka glupava zamena plinske boce zbog isteka 10 god. sledeceg maja zdravlje, ali vec ce to solidno da me izadje i previse bi mi bilo za jednu godinu da puknem na zamenu boce, potom na registraciju i jos da unapredim TNG sistem. Nije da ne bih, ali su to ogromni izdaci...

Plinska boca je kako plinadzija kaze u tako dobrom stanju kao da je ugradjena ove, a ne 2013. godine, ali nebitno nasa drzava voli da ubire harac od nekih nebuloznih pravila kojih nema nigde drugde umesto da oporezuje one koji najvise zagadjuju, a to su naravno dizelasi...

Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Dare4x4 napisao:Nemoj mnogo da veruješ u ono što su ti napričali u ovlašćenom. Oni umeju da urade šablonske poslove koji se svode na održavanje u garanciji, a to je samo zamena delova kako im Hyundai odobri i kaže. Meni su po garanciji svaki problem rešili zamenom nekog dela ali kad su trebali da ugrade modul za prikolicu to je bio cirkus. Nekako su ga nabudžili da rade osnovne funkcije ali letos mi je zatrebala maglenka i rikverc svetlo na prikolici i to nije radilo. Onda sam raskupusao plastiku u gepeku i imao šta da vidim... Za magleknu u servisnom uputstvu piše na engleskom "preseci zelenu žicu i poveži sa narandžastom". Lik je presekao zelenu i ubacio 5cm parče narandžaste kojim je opet spojio presečene krajeve. Zapravo, trebalo je da preseče zelenu i spoji je sa narandžastim iz modula kako bi modul gasio maglenke na kolima ako je prikolica zakačena. Takođe, nisu ugradili ni zujalicu koja signalizira crknutu sijalicu na prikolici i nisu napravili da se gase parking senzori kad je prikolica tu. O tome kako su spakovali žice da ne pričam. Našao sam servisno uputstvo i sredio da radi komplet signalizacija kako treba. Za senzore sam digao ruke, bolje da ih gasim ručno nego da su pokvareni, a zujalicu ću gledati negde da kupim. Glavno napajanje za modul provukli su uz A stub, pored gornje ivice vrata, do gepeka. Baš tu gde su vazdušne zavese. Uputstvo jasno kaže da ta žica mora da ide pored praga i moraću opet to da doradim. Nisam stigao prvom prilikom jer mi je bila žurba da prikolica prođe tehnički...
Sa ovim se skroz slazem i gledam da idem kod njih samo kad moram bukvalno. Video sam i sam da je mahom odgovor na sve probleme lose gorivo i naravno samo da teram i ne brinem

canibal86
Reactions:

Post od canibal86 »

Da verovatno je to jedino i najbolje resenje i svakako sto ozbiljniji majstor to da odradi i podesi kako treba i mozes da zaboravis na plin samo redovno odrzavanje posle toga.
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Posto pricamo vec neko vreme o TNG sistemima, Check Engine lampici itd., evo sta mi je sada jedan drug rekao - po njemu Check Engine lampica moze da zeza tako, pogotovo na autu sa ugradjenim plinom kao kod mene ukoliko je nekada skinut katalizator. I tera me da proverim da li mi je skinut katalizator...

Iskreno pojma nemam da li je skinut, niko mi nista po tom pitanju nije pominjao, ali racunam posto sam prosao tehnicki da ga imam, posto znam da su valjda od prosle godine dosta pojacali kontrolu svega toga i da bi me vratili na tehnickom da katalozatora nema.

Posto trenutno ne mogu da dobijem prethodnog vlasnika da mi potvrdi da ovo nije skidano, da li postoji nacin da ovo proverim ja sam fizicki ili je neophodno da idem na neku dijagnostiku?

Zapravo mozda je bolje pitanje da li uopste ukoliko nema katalizatora to moze direktno da utuce na Check Engine lampicu? Pitam ovo cisto iz radoznalosti jer verujem da kod mene ne fali ovako neki deo...

canibal86
Reactions:

Post od canibal86 »

Moze da utice ako je skinut posto imas lambda sondu iza katalizatora koja je zaduzena da prati ispravnost katalizatora.Jednostavno proveri ispod auta videces lambda sondu i ispred nje treba da bude kao lonac tako da se izrazim ali manjih dimenzija.Takodje isprati jel secen znaju nekad da otvore katalizator i povade sve iz njega i ponovo ga zavare,pa ispadne na oko da ga imas a prakticno je prazan.Kao sto vec rekoh ako hoces 100% da budes siguran zavrni ventil na boci ugasi plin i vozi na benzin par dana ako se greska ugasi i nemas nikakvog ponovnog palenja i treperenja uzrok je sam plinski uredjaj.
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Hvala na instrukcijama, definitivno cu ovo da proverim u narednih dan-dva da znam definitivno na cemu sam. Jer ako je taj katalizator skinut onda nije ni cudo sto Check Engine svetli, a ako je tu onda je ipak neka zezancija do TNG-a i moram ponovo kod treceg plinadzije.

Samo mi je malo verovatno da je skinut katalizator i da sam tako ladno prosao tehnicki jos proteklog jula...

Posto se trudim da skapiram sve ovo, ako ipak neko ovde ima auto na plin i nema katalizator neka podeli iskustva da znamo bar kako se definitivno ponasa auto tada. Znam da je ovo tema za Hyundai benzinac sa plinom, ali su aktivniji drugi forumasi od onih koji pokrivaju ove kriterijume, pa zato i pitam.

Ovde posle tolikog polemisanja dodjosmo do katalizatora i bila bi stvarno fora da tipa sutra provalim da ga nema, a pritom sam isao nekoliko puta u Hyundai servis, kod 2 majstora za plin, kod jednog auto mehanicara i prosao bez problema tehnicki i da niko nije doveo u vezu Check Engine i katalizator, niti da je neko provalio da ga nema ili ga ima, a isecen je sto kazes i onda bolje da ga nema uopste... Svakako sutda zdravlje javljam kakva je situacija i shodno tome da vidim sta mi je ciniti

Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Kad covek krene da razmislja o nekoj problematici onda tone u dubiozu bukvalno. Danas cu da proverim fizicki da li je katalizator prisutan i ako nije, slikacu na koji je nacin to prebudzeno.

Svakako cu kasnije da zovem i majstora koji je godinama unazad odrzavao auto i ako je neko upoznat sa celom problematikom to je definitivno on.

Citao sam na nekoliko tema ovde da Check Engine moze da zeza ovako kao kod mene kada fali katalizator, pogotovo kada auto ima TNG sistem, a moze i ako je cist benzin i nema TNG-a da svetli takodje kada je skinut katalizator.

Sa druge strane ako je katalizator prisutan moze on da zeza jer ne radi kako valja pa da opet svetli lampica, a jedan od problema kada svetli moze da bude i neispravnost same lambda sonde.

Ono sto mi se povremeno desava je da u leru broj obrtaja nekad zna da varira i tacno po zvuku osetim te varijacije, ali to obicno kada vozim neko vreme, potom ugasim auto, pa upalim ponovo i onda se pri spustanju kazaljke za obrtaje sama kazaljka spusti na nesto ispod 1000 obrtaja recimo i potom sama podigne na preko 1000, pa ponovo spusti na nekih 700-800 i onda je sve regularno. Koliko sam citao i ove varijacije rada motora u leru mogu da znace da je lambda sonda u pitanju.

U svakom slucaju moracu da proverim ono sto mi je @canibal86 preporucio, da potpuno isključim TNG sistem i teram tako bar 100-200km i vidim da li ce se lampica ugasiti. Svakako je u planu put od nekih 700km krajem nedelje i zato cu probati sa majstorima pre toga da proverim sta moze da se proveri, definitivno utvrdim da li je skinut katalizator i verovatno odem i kod treceg plinadzije koga su mi ovde preporucili.

Ponavljam se, ali me najvise kopka kako sam mogao da prodjem tehnicki bez problema ako nema katalizatora? Dan-dva pred tehnicki sam bio do Hyundai servisa i oni su tada nesto verovatno cacnuli i potom nekoliko dana lampica nije svetlela i to je završilo posao. Posto je sada katalizator obavezan pri tehnickom pregledu (i to bi sada trebalo da se proverava) u slucaju da je kod mene skinut, pretpostavljam da na tehnickom ne proveravaju fizicki da li je tu vec idu laksim putem i samo to rade kada svetli Check Engine. Posto kod mene nije svetlela lampica sve je bilo ok, a dodatno bi tehnicki trebalo da isključi i potencijalni problem sa lambda sondom jer oni mere valjda izduvne gasove i kod mene je sve to bilo regularno, a da lambda sonda ne radi valjano sigurno bi bilo velikih odstupanja i tehnicki nikako ne bih prosao...

I najvise me nervira sto mi svi kazu samo da teram i ne brinem, to je zbog loseg benzina ili loseg plina, "auto je utegnut kao koska" i te tipicne opaske, a niko nece da pristupi ozbiljnije problemu i objasni mi sta i kako i kako se ovo sredjuje uopste.

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Niti se proverava katalizatora, niti lambda sonda ima bilo kakav efekat na ler obrtajima ( ne radi, isključena je iz funkcije na svakom benzincu), već je pisano milion puta da uz neispravan katalozator (bllo da ga nema ili je potrošen, zapušen) naravno da svetli lampica jer tako i treba.

I pisano je isto milion puta da se provoza recimo 1,000km na benzin samo...
I pisano je da ako je sa parametrima smese u redu i na benzin i na plin da lampica može da se zanemari...
I preporučeno kod koga da se ode na kontrolu....

Ponavlja se i vrti u krug a sve je razjašnjeno u raznim temama...pa i pitanje ugradnje dinamički upravljanog kontrolera za plin sa automatskom kalibaracijom mapa.
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Ja samo pokusavam da shvatim sta se kod mene desava jer tako ne mogu da me otkace ili vozaju tamo-amo. To sto je pisano na raznim temama je sasvim normalna stvar, ali sto se mene tice za problematiku sa skinutim katalizatorom sam tek sinoc cuo i hocu da proverim da li je neko "precutao" ovako nesto u mom slucaju.

Kapiram da te je smorilo jer je tebi mozda ovde sve logicno, ali meni nije jer mi ljudi kojima je to posao govore razlicite stvari i da je to sve ok. A ako provalim da tipa nema katalizatora onda makar znam da me neko debelo laze...

Uostalom ovo je tema bas za ovaj auto, sa ovim motorom i plinom, a to nije bas cest slucaj i zato se javljam ovde jer trazim iskustva i savete ljudi koji imaju nesto najslicnije onome sto i ja.

Nemoj pogresno da me razumes, ali ne mogu bas da ispratim sve moguce teme iako si mi ti licno dosta stvari razjasnio, ali to nisu odradili oni koji su za to placeni i koji su godinama odrzavali ovaj auto. A, ako me oni uveliko lazu i prikrivaju tipa to da nema ovog tupavog katalizatora, bar da znam da ih pozdravim i trazim dalje nekog normalnog majstora u koga jednostavno hocu da imam poverenje i da auto odrzava na duze staze jer nisam od onih koji idu kada je vec doslo do posledice vec uvek zelim da resavam uzroke problema na samom pocetku...

Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Delimicno razresena "misterija" kod mene, drugar koji mi je sinoc pomenuo skidanje katalizatora kao moguc uzrok problema je bio u pravu. Majstor iz Hyundai servisa mi je upravo potvrdio da je jos pre 2 god. izvadjen katalizator jer je kako on kaze skroz riknuo i samo pravio probleme. Na stranu to sto ja tek sad saznajem za tako nesto, to cemo vec da resimo.

Zadnje 2 godine se tehnicki prolazi tako sto u Hyundai servisu resetuju Check Engine gresku softverski pred tehnicki i to drzi tako par dana bez upaljene lampice, a potom kada skupi parametre, lambda sonda ECU javlja da nesto nije kako valja i pali se Check Engine.

Pitam da li to sto sada ceo taj sistem radi bezveze jer fali deo koji je fabricki tu ugradjen moze na duze staze da steti motoru jer tipa ECU zbog losih parametara senzora navodi na vise ili maje ubrizgavanje goriva i iz Hyundai servisa lik mi kaze da to ne bi trebalo da bude problem...

Svakako ove nedelje idem zdravlje Boze kod plinadzije Ljubise da i on pogleda celu stvar jer idem na duzi put, a danas/sutra cu i sam da islikam ispod auta kakva je situacija i kako je uopste to premosceno kada nema katalizatora jer se majstor "ne seca" posto su u medjuvremenu skidali katalozatore redom ko god da je otisao u Hyundai servis...

Show zivi, ali bar sad znam nesto sto nisam znao kod svog auta, sto mi je precutano i na sta me je bukvalno ova diskusija ovde navela da krenem i kopam po svim ovim stvarima.

Pozdrav svima i hvala na savetima oko svega ovoga, u guzvi sam zbog posla sada ali se javljam neki dan kada islikam i imam i fizicki predstavu sta je i kako prebudzeno.

Odgovori