Grujic napisao: 24 Okt 2022, 18:39
Što je nepristojno?
Lepo kažem, sviđa mi se auto, deluje ok, ako je kao u opisu i na slikama to je to, iskreno nemam više od toliko i toliko, ako to nije cena mislim da je bolje da ne trošim vreme i to je to.
Nepristojno bi bilo da je napisao fiksna cena a ja svejendo pitam. Mada ni tada, jer u trgovini nema toga, ti daješ ponudu, druga strana prihvata ili ne.
Sada ta priča o natezanju i pozajmici je druga sfera koja nema veze sa ovim, u nekom trenutku postoji maksimum i sa svim pozajmicama i natezanjima.
A to koliko je prodavac spreman da spusti zavisi i od protoka vremena. Pre nego što sam kupio svoj sam gledao jedan auto u Nišu, tada je rekao zadnju cenu koja je (po meni) bila previsoka za stanje auta. Par nedelja kasnije taj auto je na oglasu bio oglašen sa nižom cenom od njegove tada zadnje, plus je stajalo isto da nije fiksna.
Već sam u prvom postu napisao zašto je nepristojno pitati za poslednju cenu i ne bih dlalje o tome.. A to što si ti napisao ovde kao primer nije pitanje za zadnju cenu nego ti istupaš sa svojom ponudom koja je takva kakva je i to nije nepristojno nego je hoćeš-hoćeš, nećeš-nećeš, pa će vlasnik na to da odgovori. Ja sam sada skoro prodavao ta peć za 100 evra i to je tako stajao oglas duže vreme. Mene je svake dve tri nedelje zvao neki koji mi je nudio 40 evra jer on ima toliko i ja na to nisam pristajao, a nisam se nešto ni trzao ni ljutio na njega - ti nudiš, ja odbijem i sve ok. Bilo je onih koji su me pitali koaj je poslednja cena, ali to je druga priča.
Znači, poenta je u tome što onaj koji pita za zadnju cenu ne daje ponudu nego tera drugu stranu da dodatno spušta cenu, a da ne zna šta mu se nudi, što je nepristojni pritisak.
Priča o dodatnom naporu da se kupi nešto što govori itekako ima veze jer sam opisao kroz primer zašto je dobro otići i pogledati auto.. Neko ima dodatne rersurse, neko nema. Poneta je da se time može propustiti prilika da se sklopi posao ako je razlika mala. Ne pričam o slučaju da neko dolazi da drastično nižom sumom
Primer sa protokom vremena nema baš veze sa ovim o čemu pričamo jer govorimo o konkretnoj situaciji kada se pregovara o ceni i način, a ne o strategiji prodaje/kupovine koja može biti proces gde se neko kocka sa čekanjem da vidi da li će prodavac da se "slomije" i spusti cena. To je druga priča o kojoj može da se priča...i tu može da se bude korektan, a može da se bude i nekorektan u nastupu i stilu. U tom konktekstu "izmenjenih okolnosti" i "protoka vrmeena" se uklapa prodaja moje ta peći jer su se okolnosti izmenile tako da sam na kraju od jednog neinteresantnog predmeta za prodaju na kraju mogao da prodam 5 pečći da sam ih imao,zbog novih energetskih okolnosti. što naravno nisam planirao ni očekivao kada sma krenuo sa oglasom.