Hyundai i30 1.4 16V ugradnja plina

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 05:13
Garaža: Hyundai i30 1.4 16V, 2011. (plin + benzin)

Re: Hyundai i30 1.4 16V ugradnja plina

Post od hyundai_i30 »

Ne znam da li je zabagovao forum ili ja, ali bila je poruka od @ljubitelj koja je najverovatnije ubrzo i obrisana...

U svakom slucaju, prosta stvar poput podesavanja mape na plinskom uredjaju izgleda nije bas tako prosta kao sto se cini.

Cak sam i u Novom Sadu gde sam sad danas okrenuo 2 broja najpoznatijih servisa za autogas i dobio isti odgovor - tesko da cu naci plinadziju za Tartarini jer je za to neophodna licenca ili ko radi ispod tezge, a ti su mahom nepouzdani...

Tako da podesavanje mape ostaje kao nesto sto ponovo treba da se odradi, ali adekvatnog plinadziju za tako nesto je veoma tesko naci, jedino da idem u Bg kod zvanicnih Tartarini servisera jer su upravo oni i ugradili plin u ovaj auto jos 2013. godine.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

I jos jedan update - nasao sam jedini autogas servis u Sirigu sa Tartarini dijagnostikom nadomak Novog Sada i upravo zvao da se raspitam posto rade i danas. Serviser mi kaze da je muka sa Tartarinijem za novija auta od 2010. pa na gore jer treba poseban kljuc i dzaba imaju dijagnostiku za njega kada ne moze da pristupe preko racunara ovom sistemu koji ja imam jer treba poseban kljuc za njega.

Dodatno kaze covek da su kod njih dolazili ljudi i zvali isto kao i ja i muke zive sa tim Tartarini licencama, usmerio me na Bg jer nema drugi predlog.

Naravno da ne bih isao u Bg samo zbog ovog, tako da ipak ostaje jedina varijanta majstor u Nisu kod koga inace idem, koji jedini ima licencu za Tartarini, ali nije klasican plinadzija vec mehanicar i moze da prisupi podacina na mom autu. On mi je podesio mapu, ali nije na nacin kakav su ovde ljudi opisali, dakle podesio je neko crevo i ventil, pa mi rekao da vozim 2 nedelje i opet dodjem kod njega i tada je bilo sve ok prema parametrima koje je iscitao. Stalno je u guzvi i verujem da to nije odradio pesantno i kako treba i tesko da moze da sagleda ceo sistem i zato se najvise i maltretiram sa njima jer niko nece to ljudski sve da sagleda, samo ti odrade nesto i otkace te.

Svakako kod njega idem za problem sa zakasnelim startom koji je ustanovljen nakon dijagnostike u Hyundai, samo oni ne zele da mi kazu koja je greska u pitanju, tacnije sam kod te greske pa da sam istrazim, ali kod ovog majstora proveravam:

- svecice i bombine sve u kakvom su stanju i posto i sam sumnjam na svecice resavamo to
- da pogleda i TNG sistem i proveri tu diznu na koju je ukazao drugi majstor ako i to eventualno treba da se menja

Hvala Bogu, od juce sam presao oko 360km i nikakvih problema nisam imao, sutra zdravlje nazad za Nis gde cu ponovo voziti kombinovano, kada je ravno plin, kada su brda i zastoji prelaz na benzin i to je to...

canibal86
Reactions:
Pridružio se: 22 Okt 2022, 23:30

Post od canibal86 »

Kazem ja ako planiras jos neko duze vreme da vozis taj auto ubaci Ac stag plinski kompjuter,dizne ac w01 uz to sve dodje map senzor.Ostaje tvoj isparivac boca.Ima rezervnih delova i nema problema sa pristupanjem kompjuteru i podesavanjem.Cak mozes i sam nabaviti za male pare dijagnostiku tacnije kabal za povezivanje i nasi majstori vecinom znaju da rade tu marku.

Sent from my M2101K7AG using Tapatalk

Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Hvala na preporuci, definitivno razmisljam o toj investiciji jer ocigledno Tartarini sistem ima mnogo uslovljavanja...

Koliko bi me okvirno izasla instalacija svega toga da znam za sledecu godinu recimo da odradim tako nesto? Gruba procena naravno jer svakako menjam plinsku bocu sledeceg maja zdravlje i tipa da tada odradim sve to u full-u, a dotle stekam kuntu

canibal86
Reactions:

Post od canibal86 »

Nekih 150e su delovi i sad zavisi koliko majstori uzimaju za ruke da to sve ugrade.

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

500evra, ti praktično menjaš ceo plinski sistem, samo ostaju cevi ispod poda auta i ventil/ filter tečne faze.
Reduktor ako nije skoro remontovan takodje bi zamenio jer mebrane posle 9 godina svakako više nisu elastične a set za reparaciju nije bitno jeftiniji od novog (recimo Zavoli Zeta N).
Za reatest i creva svakako treba da se promene, tražiće.

Tartarini nije loš kao takav ali je kao i svi italijani odavno "zaključan" i stoga je kod nas egzotika.
Potraži i nekoga ko se bavi AEB pošto je kod 95% italijana upravo AEB elektronika a postojao je i besplatni AEB softver koji je radio i bez ključa na mnogim brendovima.
Kako je sada stanje 2022,godine sa italijanskim softverima ne pratim.
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

150 i 500e nije ista kategorija ...Zezam se, naravno kapiram, ali to mu dodje kao da ponovo placam ugradnju od nule maltene, svakako cu se raspitati.

Plinadzija kod koga sam bio u cetvrtak definitivno ima otkljucan softver jer on ima konektore za tipa 10 razlicitih TNG sistema, ali konektor za Tartarini je negde po garazi zagubio i po stanju u garazi se vec videlo da je bas aljkav.

Ovaj moj majstor koji ima Tartarini licencu i koji mi je podesio mapu je dosta poznat majstor u Nisu, ali istovremeno ga je i tesko nahvatati jer ga svi traze i brzo me otkaci naravno jer od mene za sada nema veliku zaradu.

Za sada je prioritet resavanje problema sa zakasnjenim paljenjem i da kad mi vec to sredjuje ga ponovo napinjem da isproverava TNG i mape, a ovako cu morati da se raspitujem kod ostalih kakva je situacija da se vremenom predje na nesto sto se lakse odrzava od Tartarinija

canibal86
Reactions:

Post od canibal86 »

150e sam ja platio delove i uzeo jos za ruke 50e za ugradnju e sad koliko kod tebe uzimaju u kraju stvarno nisam upucen,ali 500e ne moze nikako da bude.
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Pa kod mene 600e kosta ugradnja TNG-a od nule i to da biras koji ces prakticno... To rade svi redom, e sad koliko kvalitetno je veoma upitno.

Svakako se informisem narednih dana, mozda opet zovem onog Ljubisu koga je ovde @Dare4x4 preporucio da odvezem kod njega i kazem mi koliko bi izasla migracija na drugi sistem

canibal86
Reactions:

Post od canibal86 »

Svakako je to najbolja opcija jeste skuplja ali si posle miran sigurno.Samo nemoj da menjas isparivac posto je on upisan u papire od atesta i mora da bude isti pri reatestu sto je jako glupo od strane nase drzave da potrosan deo vodi kao nesto sto ne mozes da menjas.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

canibal86 napisao: 29 Okt 2022, 21:03 150e sam ja platio delove i uzeo jos za ruke 50e za ugradnju e sad koliko kod tebe uzimaju u kraju stvarno nisam upucen,ali 500e ne moze nikako da bude.
To je već start 200. Zatim ide nova boca sa ugradnjom pa je već na 350.
Zatim novi reduktor i creva, stigli smo do 420-430.
I na kraju papiri sa novim brojevima boce i reduktora su 50 Agenciji za BS.
Plus tehnički još 50.

520-530 skromno ako još nešto ne iskrsne.
Ja bih tako kalkulisao troškovnik zamene sistema.
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

U pravu ste obojica, ovako mi je sad to na prvu naravno previse, ali na duze staze... Svakako imam vreme i za odluku i za prikupljanje svih neophodnih informacija do sledeceg maja kada svakako moram da zamenim bocu.

Ovako kad pogledas kroz ustedu u plinu bi se ta investicija za nekoliko godina isplatila, ako za to vreme ne budem imao vecih problema. Tu je presudan faktor vrhunski plinadzija koji prvo zna ovo postojece da skine i da proceni sta je najbolje i instalira to isto za tih nekih 500+ evrica.

Svakako ima fore da se prikupi kinta za tako nesto, ovako za sada vidim da je problematika sa Tartarinijem jer je specifican i ako ne nadjem ljudskog plinadziju, vremenom cu verovatno da puknem i vece pare kad se nesto usput pokarabasi....Postoji i opcija potpunog izbacivanja TNG sistema iz auta, a to je pa tek sabanizam.

Videcemo vec, dobro je da postoje opcije svakako, pa makar i ta da jednom u nekoliko meseci idem u Bg samo za potrebe redovnog servisa postojeceg TNG sistema

canibal86
Reactions:

Post od canibal86 »

Jednom kad se podesi uredjaj mozes i sam da menjas dva filtera jedan je na crevu i jedan na isparivacu nikakva mudrost.Samo trazis da ti ugasi interval u kompu plinskom i sam vodis racuna npr lupam kad predjes 15k km promenis ta dva filtera.Nikakva mudrost zavrnuti ventil na boci i lagano popustiti selne na crevu da ispustis visak iz cevi.

Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:

Post od hyundai_i30 »

Da, da jasno, hvala na savetu... Sinoc sam inace procitao i da u toku voznje na magistrali ili auto putu recimo vozac moze prostom metodom da utvrdi da li je mapa lose podesena - odrzavas isti gas, dakle nije bitno da neko vreme odrzavas istu brzinu koristeci tempomat, vec bukvalno se par minuta pritisak na papucicu gasa ne menja i teras na plin, a onda u voznji prebacis na benzin. Sve vreme bacas pogled na potrosnju na kontrolnoj tabli i kaze ako se brojka ocigledno razlikuje u jednom i drugom rezimu rada, definitivno je lose podesena mapa. Ovo mi pije vodu, jer ako je realtime potrosnja na board racunaru veca na plinu od potrosnje na benzinu onda je smesa prebogata i suprotno. Danas cu bas da probam ovo, nista me ne kosta, svakako i onako pratim potrosnju na autu povremeno...

Mislim da je to kod mene sve ok i da je majstor pre mesec, dva podesio dobro mapu jer je potrosnja regularna do sada. Samo je mozda to drugacije odradio, sad ne znam kako je bas by the book procesura, ali je on neki ventil dostelovao jer su parametri nejog pritiska bili uvecani, onda sam vozio 2 nedelje i ponovo dosao kod njega da bi mi rekao da je iskontrolisao sve parametre, da nema gresaka nikakvih i da je sve ok.

Svakako u toku sledece nedelje idem kod njega ponovo pa cu da ga napinjem da sve to pogleda ponovo i ceo sistem generalno i da proveri sta je sa startovanjem jer iako nema ozbiljnijih problema ipak ima varijacija obrtjima u leru pri 2. i 3. pokretanju, dijagnostika je potvrdila vec zakasneli startovanje, znaci nesto treba da se regulise i tada nece moci da me otkaci jer vec poatoji ocigledna stvar za srediti.

Ovako kada ga pitam da mi redovno proveri auto naravno da nikad nema vremena iako bih ja platio to kao i svaki drugi servis

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

, jer ako je realtime potrosnja na board racunaru veca na plinu od potrosnje na benzinu onda je smesa prebogata i suprotno.
Ne i ne!!!!

Smesa na plinu je tada siromasna i to je jako opasno po motor.
Board ne zna da se vozi na plin, za njega je uvek benzin pogonsko gorivo, pa tako kada pokazuje da doliva više "benzina" dok radi na plinu znači da je plina premalo i pokušava da obogati smesu (otuda veća potrošnja).

Inače to što pokazuje board za trenutnu potrošnju je isto ono što prikazuje i softver za podešavanja mapa samo prikazano u drugačijim jedinicama. I dobar je metod za okvirnu procenu podešenosti uredjaja ali nije dovoljno precizan board, tj presporo reaguje na promene plus on vrši interpolaciju podataka radi stabilnog prikaza.

Softverom mora da se podešava.
Odgovori