Solenoid problem - Ford Focus 2018

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Palidrvce
Reactions:
Pridružio se: 29 Maj 2020, 11:10

Solenoid problem - Ford Focus 2018

Post od Palidrvce »

Pozdrav,

Neki dan sam odvezao Ford Focus 2018. model (koji sam kupio nov u Grand motorsu 2019. godine) u zvanicni servis u Novom Sadu na redovni godisnji servis. Presao je 31.600km otkako sam ga kupio. Izasao je iz dvogodisnje garancije pre mesec dana.

Serviser je javio da su nasli problem sa solenoidom, da je ili uslo ili izaslo neko ulje (nisam zapamtio) i da auto NE SME da se vozi i da solenoid mora da se zameni, jer bi u suprotnom doslo do kvara motora pa kompjutera i sta sve ne.

Nisam dobio nikakav precizan odgovor kako je doslo do kvara, sem da nije do nacina voznje. Ulje je prosto uslo i to je to.
Sada cekam da im stigne novi solenoid (do 2 nedelje) i auto se nalazi kod njih.

Automobil nije imao nikakvih problema u voznji, sa startovanjem ili gasenjem ili bilo sta drugo.

Pokusavam da nadjem sto vise informacija o solenoidu i zbog cega je doslo do kvarac. Nije mi jasno kako moze da dodje do tako ozbiljnog kvara na novom automobilu a da nemas nikakvu indikaciju da nesto nije u redu. Nikakve lampice se nisu palile. I kako serviser moze da da tako malo informacija?

Uglavnom, da li je neko imao slicnih problema ili ima vise informacija o tome? Ili mozda neki razlog da ne verujem zvanicnom Ford servisu u NS? Je li ovo problem Ford Focusa?

Svakako cu pokusati da im postavim sto vise pitanja kada budem preuzeo auto.

Hvala!
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Solenoid problem - Ford Focus 2018

Post od Sloba »

Dvogodišnja garancija, kako je to moguće? Ja sam krajem 2018. godine dobio 5 godina za Fiestu.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Palidrvce
Reactions:

Post od Palidrvce »

Sta znam, takva je bila ponuda. 2 godine garancije.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Koji motor je u pitanju? I moj službeni ima 2 godine garancije, ali smo mi produžili za još 2 ppšto prelazi oko 40.000 godišnje, pa bolje da ima.

Sent from my M2007J3SY using Tapatalk

Palidrvce
Reactions:

Post od Palidrvce »

1.0 EcoBoost, 100 konja.
Nisam znao da moze da se produzi garancija.
Sjajni prodavci :thumbup:
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Piši mail direktno Fordu i opiši situaciju. Verujem da će ti naći neko rešenje jer je auto prešao veoma malo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ne znam o kom solenoidu je rec, psotoji vakuum solenoid turbine sranje koje kosta cca 50e ali ne vidim kako to moze da osteti motor, obicno kad on pocene da zeza motor gubi snagu, prijavi gresku itd. ja sam imao takav problem na dizelu, e sad odakl ulje posto on radi na vakuum isto ne kontam sem ako to nije neki drugi solenoid u pitanju a ne taj vakumski??
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Model 2018., kupljen 2019., garancija dve godine, istekla pre mesec dana. Ne štima priča za jednu godinu.

Palidrvce
Reactions:

Post od Palidrvce »

Greska, kupljen je 2020., a proizveden 2019. A model je iz 2018 :)

Elem, ne znam koji je solenoid u pitanju, nisu bili precizni a nisam imao dovoljno informacija da postalvjam pitanja.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Pa to je bitno znati, solenoida po autu ima od 10tak do 50tak za razno razne stvari (a i ne mora toliko, ima auto maltene bez ijednog) a pošto se pominje ulje (verovatno motorno) i da ne sme da se vozi auto možda je u pitanju regler faze (solenoid koji pušta kontrolisano ulje i time zaokreće bregast(e)u radi promene faze motora.
To jeste razlog da pravi problem motoru ali daleko od toga da ne sme da se vozi, a takodje i prijavljuje obično jasnu grešku a i oseti se u vožnji.

Za tako malo kilometara i godina veoma je iznenadjujuće da iznenadno bez najave dodje do toga da je auto u nevoznom stanju.
Ja bih tražio od tog servisera zvanični pismeni izveštaj o dijagnozi koja je ustanovljena a onda zavisno od toga dalje akcije uključujući i povlačenje auta iz servisa.

Ako je tako ozbiljan kvar da je auto van pogona i ne sme da se koristi ne bih popravku poverio ovlašćenom, to je obično prekomleksno za njihove mogućnosti.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Komunikaciju nastavi mejlom, cisto da imas formalno pokrice, ako isti prosledis u centralu.
Tako su i mojoj rodjaci, rekli da je kvar preko 1000 Evra na novom Hyundaiu i20.

I da ne sme da se vozi itd....

Na kraji sam ja otisao po kola da vidim sta je, i ispostsvilo sa da su malo creva propiskila antifriz.

Uzeo auto, oterao kod nekog majstora u garazi, on to ocisti i dotegao, te sipao novi antifriz, i naprlatio 50ak evra.

Ovl servisu na NBG.

Posle se auto vozio jos 5 godina do prodaje.

Ne kazem da je isto, ali se desava....

Imam i mejlove iz Hyundaija, kako joj slazu pricu....

Edit, da ne lazem, trazili su 53.000 za pocetak za delove, pre nego li krenu dalje.
2017 godine. To je za pocetak. I tu nosu ruke.

Imam sve crno na belo, na kolima gde je sve bilo ispravno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

ljubitelj napisao: 05 Nov 2022, 19:14 možda je u pitanju regler faze (solenoid koji pušta kontrolisano ulje i time zaokreće bregast(e)u radi promene faze motora.
to je i meni palo na pamet samo ne znam kako je to tacno kod tog motora reseno ali jeste cudno da to strada na tako malo km jer generalno te stvari ne crkavaju ni na vecim km
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Koliko para traže za taj cincilator?

Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Potraži i drugo mišljenje kod Ford servis Maksim, oni su na Klisi.
Palidrvce
Reactions:

Post od Palidrvce »

Sutra cu im traziti zvanicni izvestaj o problemu, napismeno. Onda cu verovatno platiti redovni servis i pokupiti automobil i odvesti negde na drugo misljenje. Ionako su rekli do 2 nedelje se ceka na deo.

I kontam da kod nas ne postoji praksa da ti daju neko zamensko vozilo dok je tvoje na servisu?

Trazili su 35.380 ukupno za servis i tu popravku.

Hvala na odgovorima do sada, od velike su pomoci.
Odgovori