Zimske gume - da ili ne?
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Jeste, led ispod je glavni problem. Ne znam kako bi se druge gume pokazale u tim situacijama, možda bi i bilo bolje sa boljim gumama. Ipak je taj Alpin trojka dobijao dosta lošije ocene po snegu od konkurencije. Četvorka je već mnogo bolja po testovima.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Od danas je poceo led da pravi dosta problema po malim ulicama, tu guma nema veliki uticaj. Danas sam se svacega nagledao na Novom Beogradu po ulicama izmedju blokova. Cak je i policija u Polu napravila kolonu u 24. bloku, jer nisu mogli da se izbore sa ledom.
Sam sebe da ispravim. Evo šta piše u pravilniku, a tumačenje mi nije baš najjasnije.izmedju 3 i 20 karak napisao:Da ne otvaram posebnu temu. Da li kamioni moraju da imaju zimske gume?
Члан 121.
(1) Зимска опрема моторних и прикључних возила осим возила врсте L, у смислу овог правилника, подразумева:
1) пнеуматике за зимску употребу (нпр. M+S, Snow, Winter и др.) на свим точковима возила врста М1 и N1; [18]
2) ланце односно друге уређаје за повећање тракције на најмање два погонска точка;
3) за возила врста М2, М3 и N обавезни део зимске опреме је и лопата осим возила која учествују у јавном градском превозу.
(2) Дубина газећег слоја на пнеуматицима за зимску употребу не сме бити мања од 4 mm.
(3) На возилима се не смеју постављати пнеуматици са клиновима.
(4) У периоду од 1. новембра до 1. априла возила морају бити опремљена зимском опремом. Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом.
(5) Изузетно од става 4. овог члана, у насељу возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције.
(6) Ланци и други уређаји за повећање тракције морају обавезно да се поставе на точкове када је коловоз покривен снегом на одсеку пута који означен саобраћајним знаком "ланци за снег". Ова опрема се може поставити на точкове и на одсеку пута који није означен овим знаком само када је коловоз прекривен снегом.
Šta te buni?
M2, M3 i N, ne moraju da imaju zimske gume, ali moraju da imaju lance i lopate?
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Mrzim led...
Kako sam danas mogao fino da unakazim Punta...
Ostavim ga jutros kod kolege u podzemnoj garaži, uzmemo Avensisa, pokupimo još jednog kolegu i pravac za BG. Kasnije u povratku kolega koji je vozio ode da odveze trećeg kolegu kući, ja krenem da isteram Punta iz njegove garaže, dođem do vrha i tu počne da proklizava i ni makac dalje. Spustim ga lagano (na jedvite jade, da ne zakačim bočni zid) u rikverc dole, probam još jednom iz jačeg ali vrlo kratkog zaleta (koliko sam imao mesta) - opet isto, ali sada umalo i da spalim desnu gumu od proklizavanja. Kako pustim gas i malo pritisnem kočnicu, Punto klizne unazad kao na sankama, pravo na bočni zid (iskosio se dok sam proklizavao). Vidim da sam u nebranom grožđu, napred/odnosno gore ne mogu, proklizavam, a ne mogu ni nazad - udariću zadnjim desnim bokom u zid, prišao sam mu na 20 cm...
Inače, ulaz u garažu je vrlo strm na dole i onda ide oštro skretanje pod 90 stepeni u desno.. Ne može biti gore nego što jeste. Nemaš mesta da se zatrčiš, a i ne smeš, ne znaš kuda će te led u toj "krivini" odneti i da li ćeš prasnuti u zid...
Vidim da je đavo odneo šalu, opalim ručnu do daske, ugasim ga i ostavim tako pod ručnom i u brzini na pola uspona, izvadim sajlu iz gepeka, montiram je napred i čekam kolegu da se vrati, pa da me povuče Avensisom. Sajla bogami kratka za ovu situaciju, ne bi bilo loše da imam još jednu pa da ih povežem kako bi auto koji me vuče bio gore na ravnom, jer ako siđe do pola kosine da se prikačim - pitanje da li će moći da me povuče, prolizavaće i on....
No, pre kolege je stigao jedan njegov komšija sa Audijem Q7 pa se ponudio da me on izvuče. Zakačim sajlu za takođe njegov prednji desni kraj i proba on u rikverc da me povuče. I ide to, vuče ta zver od auta, ali me sad baca na levi zid.
Stao sam na jedvite jade 10 cm od levog zida sa prednjim desnim krajem... Pritom je i njegovom Q7 zanelo desni kraj pa je i on prišao opasno blizu zidu.... Ufff....
Sav u znoju, razmišljam grozničavo šta je najpametnije. Kažem da me lagano popusti malo na dole, držeči zategnutu sajlu, da se odmaknem od zida, pa da probamo ponovo. No, opet sve isto, samo što je on sada bio još bliže levom zidu, a desni kraj mog auta opet uz desni zid (Punto se namestio poprečke u prolazu)...
Stojimo tako, opet mozak radi 100 na sat, setim se nečeg (a komšija me sve vreme drži na zategnutoj sajli, akamo se već pola sata ako ne i više, svaka mu čast na strpljenju). Oslonim se nogama na onaj desni zid, leđima na Punta i... Ooo-ruk jednom, ooooruk drugi put i odmaknem zadnji kraj fino od zida. Kažem komši u Q7 da je najbolje da me lagano na sajli spusti dole, mic po mic, samo da usput ne drmnem u zid (druga opasnost je bila da on ne prokliže i krene na dole pa me opizdi spreda). No nekako se spustismo (uz opet jedno-dva odmicanja nogama od zida), s tim da je na pola puta i on već bio u gabuli, ne može više unazad sa mnom na saji, može samo dole... Na kraju smo uspeli nekako da spustimo Punta ali sam bio bukvalno 2 cm desnom stranom od bočnog zida (preklopio retrovizor), mic levo, mic desno i nekako se iskobeljam a da ne očešem auto... Potom i on siđe i uđe u svoju garažu... Uffff...
Nema druge, ostavim Punta tamo u garaži da čeka sledeći dan, ne vredi ni da bacamo so i čekamo, neće delovati na -8 koliko je bilo u tom trenutku... Da se navlačimo ponovo sa sajlama - ne vredi, napravićemo karambol, probali smo, a bolje vučno vozilo nisam mogao da imam. Kolega me odbacio kući, a sutra idem da se nekako iskobeljam, valjda ću imati više sreće...
p.s. Da, letnje gume, ajde kavajte magarca dok je u kolenima u blatu....
Mada, pitanje je da bi mi i zimske pomogle na takvom ledu, videćemo i kako će njih dvojica (i da li će) izaći sutra ujutro sa Avensisom i Q7... Audi sa 4x4 verovatno hoće, ali videćemo za Avensisa... 

Kako sam danas mogao fino da unakazim Punta...

Ostavim ga jutros kod kolege u podzemnoj garaži, uzmemo Avensisa, pokupimo još jednog kolegu i pravac za BG. Kasnije u povratku kolega koji je vozio ode da odveze trećeg kolegu kući, ja krenem da isteram Punta iz njegove garaže, dođem do vrha i tu počne da proklizava i ni makac dalje. Spustim ga lagano (na jedvite jade, da ne zakačim bočni zid) u rikverc dole, probam još jednom iz jačeg ali vrlo kratkog zaleta (koliko sam imao mesta) - opet isto, ali sada umalo i da spalim desnu gumu od proklizavanja. Kako pustim gas i malo pritisnem kočnicu, Punto klizne unazad kao na sankama, pravo na bočni zid (iskosio se dok sam proklizavao). Vidim da sam u nebranom grožđu, napred/odnosno gore ne mogu, proklizavam, a ne mogu ni nazad - udariću zadnjim desnim bokom u zid, prišao sam mu na 20 cm...
Inače, ulaz u garažu je vrlo strm na dole i onda ide oštro skretanje pod 90 stepeni u desno.. Ne može biti gore nego što jeste. Nemaš mesta da se zatrčiš, a i ne smeš, ne znaš kuda će te led u toj "krivini" odneti i da li ćeš prasnuti u zid...

Vidim da je đavo odneo šalu, opalim ručnu do daske, ugasim ga i ostavim tako pod ručnom i u brzini na pola uspona, izvadim sajlu iz gepeka, montiram je napred i čekam kolegu da se vrati, pa da me povuče Avensisom. Sajla bogami kratka za ovu situaciju, ne bi bilo loše da imam još jednu pa da ih povežem kako bi auto koji me vuče bio gore na ravnom, jer ako siđe do pola kosine da se prikačim - pitanje da li će moći da me povuče, prolizavaće i on....
No, pre kolege je stigao jedan njegov komšija sa Audijem Q7 pa se ponudio da me on izvuče. Zakačim sajlu za takođe njegov prednji desni kraj i proba on u rikverc da me povuče. I ide to, vuče ta zver od auta, ali me sad baca na levi zid.

Sav u znoju, razmišljam grozničavo šta je najpametnije. Kažem da me lagano popusti malo na dole, držeči zategnutu sajlu, da se odmaknem od zida, pa da probamo ponovo. No, opet sve isto, samo što je on sada bio još bliže levom zidu, a desni kraj mog auta opet uz desni zid (Punto se namestio poprečke u prolazu)...

Stojimo tako, opet mozak radi 100 na sat, setim se nečeg (a komšija me sve vreme drži na zategnutoj sajli, akamo se već pola sata ako ne i više, svaka mu čast na strpljenju). Oslonim se nogama na onaj desni zid, leđima na Punta i... Ooo-ruk jednom, ooooruk drugi put i odmaknem zadnji kraj fino od zida. Kažem komši u Q7 da je najbolje da me lagano na sajli spusti dole, mic po mic, samo da usput ne drmnem u zid (druga opasnost je bila da on ne prokliže i krene na dole pa me opizdi spreda). No nekako se spustismo (uz opet jedno-dva odmicanja nogama od zida), s tim da je na pola puta i on već bio u gabuli, ne može više unazad sa mnom na saji, može samo dole... Na kraju smo uspeli nekako da spustimo Punta ali sam bio bukvalno 2 cm desnom stranom od bočnog zida (preklopio retrovizor), mic levo, mic desno i nekako se iskobeljam a da ne očešem auto... Potom i on siđe i uđe u svoju garažu... Uffff...
Nema druge, ostavim Punta tamo u garaži da čeka sledeći dan, ne vredi ni da bacamo so i čekamo, neće delovati na -8 koliko je bilo u tom trenutku... Da se navlačimo ponovo sa sajlama - ne vredi, napravićemo karambol, probali smo, a bolje vučno vozilo nisam mogao da imam. Kolega me odbacio kući, a sutra idem da se nekako iskobeljam, valjda ću imati više sreće...
p.s. Da, letnje gume, ajde kavajte magarca dok je u kolenima u blatu....

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Sutra komsija sa Q7 vozi sve za BG. Dobra dusa, deluje tako
Cuti, dobro da nisi nigde ocesao auto. Dobro je i sto ostade u garazi, neki bi na silu isteravali dok ne naprave neki karambol.
EDIT: Fasciniraju me ulazi u garaze, ispod novih zgrada. Sto je manji plac ili veca zgrada, to je (naravno) strmiji ulaz. Za neke se pitam kako i tokom leta iskoce (bukvalno) na ulicu.

Cuti, dobro da nisi nigde ocesao auto. Dobro je i sto ostade u garazi, neki bi na silu isteravali dok ne naprave neki karambol.
EDIT: Fasciniraju me ulazi u garaze, ispod novih zgrada. Sto je manji plac ili veca zgrada, to je (naravno) strmiji ulaz. Za neke se pitam kako i tokom leta iskoce (bukvalno) na ulicu.
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Komšiji svaka čast, prvi put vidim čoveka u životu, ima sutra da dobije flašu nekog viskija... Uff, dobro je ispalo na kraju, srećom imam dosta iskustva i znam gde su mi granice pa nisam dalje pokušavao... 

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Dzabe i da si imao zimske. Ja bre na ravnom maltene, bas mali nagib, pa nisam mogao da se pomerim, a imam najbolje ocenjene zimske gume u toj dimenziji, za 2010 godinu.
Dobro si ti se to izveo, najbitnije da nije doslo do stete. I vidi se da ni Q7 nije svemocan.
Super si prosao, vise srece sutra.
WS & TT2
Dobro si ti se to izveo, najbitnije da nije doslo do stete. I vidi se da ni Q7 nije svemocan.
Super si prosao, vise srece sutra.
WS & TT2
Posetite www.garaza.rs !
- Saša
Slikaću sutra ulaz u garažu da vidite, ono je bre prava zimska klopka za aute. Ulaz je natkriven nekim krovom/tendom ali su bočne strane otvorene pa provejava sneg, a auti to ugaze i eto nevolje. Još komšija reče da je video decu kako tu bacaju sneg i kližu se dole... Katastrofa...
Tako ispada.Heinz napisao:M2, M3 i N, ne moraju da imaju zimske gume, ali moraju da imaju lance i lopate?
Suludo je da N1 mora da ima zimske gume, a da klasa N kojoj on pripada ne mora. Eto veselja.
Poslednja izmena od Paja u 11 Dec 2012, 22:58, izmenjeno 1 put ukupno.
U takvim situacijama ne pomazu ni zimske gume a ni 4x4.
Zimske plus elektronska blokada diferencijala bi ti dale ogromnu prednost.
Alfa polazi na uzbrdici kao praćka po kijametu (gume stare 20 dana, hill holder i elektronska blokada). Osećaj je neopisiv. Stilo je imao dobre gume uvek (i dobrog vozača:-D ) ali ova blokada je čudo neviđeno, moram priznati.
Voleo bih da isprobam i tu uzbrdicu. ;-) Prošle godine mi je najveći izazov bila višegradska. Horor!
Tapatalk
Alfa polazi na uzbrdici kao praćka po kijametu (gume stare 20 dana, hill holder i elektronska blokada). Osećaj je neopisiv. Stilo je imao dobre gume uvek (i dobrog vozača:-D ) ali ova blokada je čudo neviđeno, moram priznati.
Voleo bih da isprobam i tu uzbrdicu. ;-) Prošle godine mi je najveći izazov bila višegradska. Horor!
Tapatalk
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Posto spustam auto u rikverc u garazu, probao sam malopre da stanem tako da prednji tockovi budu na nizbrdici a zadnji u garazi na suvom, da rucna drzi auto pa da krenem tako. I uspeo sam nekih pola metra, mozda i ceo metar, sve do trenutka dok sam uspeo da drzim gas i kvacilo tako da tocak ne kliza ni malo. I bas grebe napred. Ali cim je malo proklizao i napravio prvi krug u mestu tu je bio kraj.
- Saša
Re: Одг: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Da se razumemo, Q7 mi je svo vreme delovao čvrsto i stabilno, nije ni nešto naročito proklizavao i mučio se, nego je moj Punto svaki put opasno klizio prema zidovima, pa sam ja zaustavljao vozača da me ne vuče dalje. Pokušao je i da me manevrišući odvuče od zida pa je pritom ugrozio i svoj desni zadnji kraj, tako da sam video brzo da je bolje da više ne pokušavamo i se spustimo nazad u garažu kako znamo i umemo. Čak i dok me spuštao niz kosinu i išao niz nju sa zategnutom sajlom, i dalje je delovao stabilno ali sam ja imao neprijatan osećaj da će biti gadno ako prokliže i krene prema meni. Ali - srećom nije. Izuzetan auto, nema sumnje. 
Tapatalk

Tapatalk