Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
I posle igranja sa pritiscima? Ok, možda je Sava izuzetak u tom slučaju, ali probajte ovaj savet ako već niste.
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Bucnje su i meni te Savine zimske i to ne malo u odnosu na letnji Pirelli, ista i dimenzija kao i njemu. Duvam ih standardno na 0.2 vise, tako pise i u uputstvu.
Inace su odlicne, nemam drugih zamerki
Inace su odlicne, nemam drugih zamerki

Fabrika guma za dvotočkaše i unutrašnjih guma – FGDUG, zapravo.motorista napisao: 14 Nov 2022, 13:41Trajalova fabrika autoguma u Dedini se sada zove "Kuper" (uskoro će verovatno "Gudjer"), i proizvodi "Starfajer", "Avon", "Kuper" i "Mentor" (stari modeli "Trajala"), ali prevashodno skuplje brendove za izvoz.somi-car napisao: 14 Nov 2022, 13:25Sinoc sam bas prosao prored fabrike Trajal, da li oni i dalje proizvode gume?
Trajalova Fabrika teretnih i industrijskih pneumatika FTIP u Parunovcu proizvodi traktorske, viljuškarske, prikoličke, teretne... gume "Trajal", "Obilićevo", "Zakićevo", i odnedavno je preuzeto pravo na ime "Rekord".
Trajalova Fabrika guma unutrašnjih i za dvotočkaše FGUD u Ćićevcu proizvodi gume pod pomenutim markama, sa izuzetkom "Rekorda".
Postoji i proizvodnja guma za avione (npr. vide se na slikama lovci-bombarderi "J-22 Orao" sa njihovim gumama), ali izuzev nekih sitnica oko konstrukcije ne znam detalje oko toga.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Jel postoje i dalje one trajalke što su bile na fićama u bubama?motorista napisao:Trajalova fabrika autoguma u Dedini se sada zove "Kuper" (uskoro će verovatno "Gudjer"), i proizvodi "Starfajer", "Avon", "Kuper" i "Mentor" (stari modeli "Trajala"), ali prevashodno skuplje brendove za izvoz.somi-car napisao: 14 Nov 2022, 13:25Sinoc sam bas prosao prored fabrike Trajal, da li oni i dalje proizvode gume?
Trajalova Fabrika teretnih i industrijskih pneumatika FTIP u Parunovcu proizvodi traktorske, viljuškarske, prikoličke, teretne... gume "Trajal", "Obilićevo", "Zakićevo", i odnedavno je preuzeto pravo na ime "Rekord".
Trajalova Fabrika guma unutrašnjih i za dvotočkaše FGUD u Ćićevcu proizvodi gume pod pomenutim markama, sa izuzetkom "Rekorda".
Postoji i proizvodnja guma za avione (npr. vide se na slikama lovci-bombarderi "J-22 Orao" sa njihovim gumama), ali izuzev nekih sitnica oko konstrukcije ne znam detalje oko toga.
Sent from my SM-N970F using Tapatalk
nidza napisao: 14 Nov 2022, 15:14 I posle igranja sa pritiscima? Ok, možda je Sava izuzetak u tom slučaju, ali probajte ovaj savet ako već niste.
Meni su letnje glasnije od zimskih, a zimske uvek pumpam jos malo vise jer su i generalno mekse.
Verovatno misliš na "Trajal T-5", ovakva šara:

"T-5" se koliko znam ne proizvodi duže od 10 godina, izuzev nominalno isto označene gume za skutere sa sličnom šarom:
https://trayal.rs/en/product/t-5/
Inače, "T-5" je jedna od prve tri jugoslovenske radijalke - po licenci "Klebera" iz 1972, alate je napravila Fabrika procesne opreme "14. oktobra".
U "Fićinoj" dimenziji (145 SR 12) se proizvodila i "T-200", sada je to "Mentor M200", i stara kramponka "Radial" koja odavno nije u ponudi. Koristila se i 135 SR 12 / 135/80 R12 / 135/82 R12, one su se proizvodile kao "T-100" (prestala proizvodnja) i "T-400" ("Mentor M400").
Elem, iako se proizvode ti modeli ("T-200", "T-400") kao modeli, nisam video ni jedan "Mentor" u 145 SR 12 niti 165 SR 15 i 125 SR 15 ("Bubine" dimenzije).
Poslednja izmena od motorista u 17 Nov 2022, 07:40, izmenjeno 2 puta ukupno.
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
I jesu malo vise naduvane nego letnje. Kazem mozda su bucnije, iskreno ne zamaram se mnogo time. Svakako i asfalt ka Kopaoniku i nije bas neki pa mozda mi se cini jer svakako ne vozim cesto ovaj auto vec supruga. A ona ume da primeti samo kad upali rezervu a i toga se cesto seti u 23h nocu....nidza napisao: 14 Nov 2022, 15:14 I posle igranja sa pritiscima? Ok, možda je Sava izuzetak u tom slučaju, ali probajte ovaj savet ako već niste.

Ne znam koliko utice ''jaka'' sara na trapove, npr meni Tigar trasnformer deluje kao da razvaljuje trapove....neki licni utisak
Verovali ili ne, pre neki dan sam video jednu Ladu na gumama Tigar TG505. Taj model se ne pravi sigurno već 25 godinaUroš S. napisao: 16 Nov 2022, 18:04Jel postoje i dalje one trajalke što su bile na fićama u bubama?motorista napisao:Trajalova fabrika autoguma u Dedini se sada zove "Kuper" (uskoro će verovatno "Gudjer"), i proizvodi "Starfajer", "Avon", "Kuper" i "Mentor" (stari modeli "Trajala"), ali prevashodno skuplje brendove za izvoz.somi-car napisao: 14 Nov 2022, 13:25Sinoc sam bas prosao prored fabrike Trajal, da li oni i dalje proizvode gume?
^ Rodbina ima na traktoru gume koje su stare bar 35 god.
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
- Uroš S.
Ne, mislio sam na ove TG505, samo mi nešto ostalo u pamćenju da je Trayal. Kako gotivna šara.motorista napisao:Verovatno misliš na "Trajal T-5", ovakva šara:
"T-5" se koliko znam ne proizvodi duže od 10 godina, izuzev nominalno isto označene gume za skutere sa sličnom šarom:
https://trayal.rs/en/product/t-5/
Inače, "T-5" je jedna od prve tri jugoslovenske radijalke - po licenci "Klebera" iz 1972, alate je napravila Fabrika procesne opreme "14. oktobra".
U "Fićinoj" dimenziji (145 SR 12) se proizvodila i "T-200", sada je to "Mentor M200", i stara kramponka "Radial" koja odavno nije u ponudi. Koristila se i 135 SR 12 / 135/80 R12 / 135/82 R12, one su se proizvodile kao "T-100" (prestala proizvodnja) i "T-400" ("Mentor M400").
Elem, iako se proizvode ti modeli ("T-200", "T-400") kao modeli, nisam video ni jedan "Mentor" u 145 SR 12 niti 165 SR 15 i 125 SR 15 ("Bubine" dimenzije).
"TG 505" je četvrta jugoslovenska masovna radijalka, licenca "BF Gudriča" i kopija šare "Pirelija Ćinturato CN12".
- Uroš S.
Svaka čast!
TG 621 je meni bila najbolja
Sa T 5 sam naučio da vozim, po zimi je bilo izazovno uz zadnji pogon i tako mekane gume kao što su te. Ali ipak prolazilo se svuda...i po snegu i po pesku i po makadamu.
Nju sam samo davno vozio na Corolli - i po snegu je bila sasvim dobra, bez ikakvih problema je izvlacila svuda. Brzo se trosila cini mi se. Mislim da sam ih zadnji put vozio negde do 2011, trajao mi je set otprilike 4 godine.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”