Servis - Razno
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Re: Servis - Razno
Zato se i držim ovog majstora, što s njim mogu da pričam - ostavim auto njemu, od njega auto preuzmem. Da mogu da pričam s njim što će i da radi, i što je i radio. Jedno je što hoću da naučim bar malo, ali mi i nimalo ne prija taj pristup "ostavi auto, pa ćemo mi nešto, pa ti samo dođeš". A i to još i nekako ako baš znam šta se mora menjati, ali u slučaju kad je neophodna dijagnostika, taj pristup je teško sr*nje. I razumem, oni hoće da se od određene vrste mušterija zaštite, ali da bi se od toga zaštitili, ipak se prema meni postavljaju drsko i bezobrazno. Tj. barem ja takav pristup gledam kao neku drskost, al aj...
Ja od dreugih ne krijem ništa kada nešto radim, sve mogu da gledaju. Nemam bojazan da će "ukrasti" ztanat ili znanje jer se gledanjem malo šta mžže stvarno naučiti bez dalje prakse, vežbanja i teorijske edukacije.
A i drugi su me dosta toga naučili i nesebično pokazali ono što nisam znao, do tada.
Nije sramota da se ne zna i da se pita...
Taj pristup direktno do majstora može dosta da znači i tebi kao vlasniku a i samom majstoru da olakša sebi dojagnozu nekog problema ako ima sagovornika koji je sprema i zna da objasni u čemu je problem što preciznije.
Štedi vreme a time i novac, obema stranama je win -win situacija.
Ja jednom ostavio auto u servisu (slecijalizovanom za tu marku) da zamene manžetnu letve (onu falt gumu) a oni postavili dijagnozu i skoro pa započeli zamenu komplet letve volana.
Klasični prevaranti, u pokušaju APP...
A i drugi su me dosta toga naučili i nesebično pokazali ono što nisam znao, do tada.
Nije sramota da se ne zna i da se pita...
Taj pristup direktno do majstora može dosta da znači i tebi kao vlasniku a i samom majstoru da olakša sebi dojagnozu nekog problema ako ima sagovornika koji je sprema i zna da objasni u čemu je problem što preciznije.
Štedi vreme a time i novac, obema stranama je win -win situacija.
Ja jednom ostavio auto u servisu (slecijalizovanom za tu marku) da zamene manžetnu letve (onu falt gumu) a oni postavili dijagnozu i skoro pa započeli zamenu komplet letve volana.
- Gazu
Ma da, gledajući mogu naučiti kako da nešto s*ebem.
Ne bi imao muda da vozim sa kočnicama koje sam ga montirao.
Ali treba da znam na mom autu šta je šta, šta je rađeno, i nekad nešto sitno da mogu da sredim ako treba. I to poslednje baš i ne znam, ali dobro, polako.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Baš bezobrazluk.ljubitelj napisao: Ja jednom ostavio auto u servisu (slecijalizovanom za tu marku) da zamene manžetnu letve (onu falt gumu) a oni postavili dijagnozu i skoro pa započeli zamenu komplet letve volana.
- Gazu
Mislim da sam u par navrata čuo kod kvačila da tipično više stradaju kod ženskih vozača. Mislim da je to pomenuo i onaj gari iz Polovnih Automobila, skoro sigurno i neko ovde na forumu par puta. Ali šta bi one to radile loše što bi uticalo da crkavanje kvačila? Premalo gasa pri kretanju? Nešto drugo?
Verovatno jedan od niz primera sto mi pada na pamet, cekanje na semaforu i drzanje leve noge na kvacilu 
Ford S-Max 2,5t

Ford S-Max 2,5t
Sporo odvajanje kvacila ili ako idu polako drze kvacilo na pola pa se samim tim lamela vise trosi.
Evo, mali update, možda nekome bude korisno - Moog sam morao da otkažem jer ga nije bilo na stanju, a nisu mogli da mi kažu kad stiže pa sam uzeo Meyle (spoljašnju i unutrašnju). Manžetne sam uzeo Febi Bilstein što je bio promašaj, kraj koji ide na letvu je preuzak pa sam iskoristio originalne manžetne. Fiksiranje manžetni na letvu mi je i uzelo najviše vremena, same spone se zamene za pola sata sa sve dizanjem auta i skidanjem točkova,ljubitelj napisao: 08 Nov 2022, 05:52 Da, malo masti stigne u paketu, to je standardno isporuka za takve stvari ako je OEM ili sličan nivo proizvodjača.
Tu je najvažnija ona metalna vezica (ili šelna na krimpovanje) jer je neophodno da se obezbedi zaptivanje da ne ulazi ni voda ni vazduh u manežetnu nekontrolisano.
Meyle unutrašnje spone su već bile namašćene tako da nisam morao ništa da stavljam. Spoljašnja spona mora da se kontra zateže gedorom i inbusom, što nije slučaj sa originalnim sponama. Sad da vidimo koliko će da izdrže, originalne su lepo držale 180k km. Unutrašnje su još i ok iako su malo omlitavele, ali spoljašnje su urnisane, na vozačkoj strani je napukla guma i nije bilo ni grama masti, ali obe su bile skroz mlitave i rasklimatane.
Na reglaži prošlo ok, prednji točkovi su omašili za oko pola stepena tako da sam relativno pogodio poziciju. Svakako nije moglo da se vozi ali nije bilo strašno, odvezao sam se na reglažu bez problema, čak mi je i volan stajao relativno pravo

Oslično, sada si miran puno kilometara.
Meyle obični ili Meyle HD verzija?
Moje iksustvo je da spone letve traju u rangu 205-300,000km kada se pojavi mali zazor i eventulano onda počinju da lupkaju mada su i dalje potpuno bezbedeno za vožnju.
Moog je premium marka TRW konglomerata i obično je to ono što bi rekli najpribližnije kvlaitetu ugradnje na traci proizvodjača.
Koji auto beše?
Meyle obični ili Meyle HD verzija?
Moje iksustvo je da spone letve traju u rangu 205-300,000km kada se pojavi mali zazor i eventulano onda počinju da lupkaju mada su i dalje potpuno bezbedeno za vožnju.
Moog je premium marka TRW konglomerata i obično je to ono što bi rekli najpribližnije kvlaitetu ugradnje na traci proizvodjača.
Koji auto beše?
Evo posta, mozda ne spada ovde, mozda spada u Verovali ili ne, ali - kako nam je pre desetak dana crkao Picasso 2.0 HDI u Italiji
Elem, veliki servis je radjen pre nekih 12 meseci i 25.000 km. Auto se stalno vozi zbog sportskih turnira. Na autoputu, negde posle Palmanove, cuo se jak udara i zatim je sve zaskripalo i zapistalo iz dela gde je motor i auto se ugasio. Brat je vozio, stao je u zaustavni i mahinalno pokusao da upali ali bukvalno sve kao da je zakovano bilo. INA set je stavljen sve kompletno sa novim remenicama.
Elem, prvo je napljuvao majstora, delove itd
Razvoj price - nesto je udarilo u remenicu (kamen, drvo, Picasso je dosta visok, pa nekad ne vidis ako nesto izleti ili ispadne na put), ostetilo je jako i zakovalo je klinasti kais, posle je zakovalo sve bukvalno. To smo saznali kad su nam javili sa otpada sta se desilo.
Elem, auto je odjavljen sa 506.700km nesrecnim slucajem. Ostavljen je na otpadu, prodace se za delove, steta je nekih 50 evra slep i odajava ovde i slanje dokumenata u Italiju. Steta, najpouzdaniji auto koji smo vozili, crko nesrecnim putem

Elem, veliki servis je radjen pre nekih 12 meseci i 25.000 km. Auto se stalno vozi zbog sportskih turnira. Na autoputu, negde posle Palmanove, cuo se jak udara i zatim je sve zaskripalo i zapistalo iz dela gde je motor i auto se ugasio. Brat je vozio, stao je u zaustavni i mahinalno pokusao da upali ali bukvalno sve kao da je zakovano bilo. INA set je stavljen sve kompletno sa novim remenicama.
Elem, prvo je napljuvao majstora, delove itd

Elem, auto je odjavljen sa 506.700km nesrecnim slucajem. Ostavljen je na otpadu, prodace se za delove, steta je nekih 50 evra slep i odajava ovde i slanje dokumenata u Italiju. Steta, najpouzdaniji auto koji smo vozili, crko nesrecnim putem

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Evo, stare i nove:ljubitelj napisao: 18 Nov 2022, 23:03 Meyle obični ili Meyle HD verzija?
Koji auto beše?

Lancer 2009. godište, 1.5 motor. Mislim da je obični Meyle (32-16 020 0000 + 11-16 031 0032), uzeo sam bukvalno prvo što su imali na stanju a da nije Ridex i slično. Krivo mi je što nisam mogao da čekam Moog, ali valjda će i ove odraditi posao. Stare spone su lupale malo, ne previše, ali je bilo jasno da su gotove, pogotovu ova što je pukla i umastila sve okolo. Točkovi su imali lufta na horizontali, ali baš malo, nisu landarali ne daj bože. Moraću samo u nekom trenutku da se podvučem ponovo i zamenim desnu šelnu na letvi, alat koji sam imao za stiskanje nije bio dobar pa mi je šelna pobegla dok sam stezao. Epilog, trenutno je stisnuto plastičnom vezicom jer nisam imao rezervnu. Nije hitno, gledaću da natempiram da je zamenim kad budem menjao ulje menjača, najviše vremena mi na ode na dizanje auta pa da makar odradim oba, taman će i motorno ulje doći na red.
Video sam i da mi je zadnji lonac poprilično truo, šta mi je bolja varijanta, da naručujem nešto tipa Vegaz / Polmo, ili da dam da mi se napravi? Vegaz varijanta je oko 150 jura.
- Gazu
@cozmo Baš bedak. A ne znam, zbog takvih stvari bi možda potencijalno moglo biti opasno i ono kad neko nešto od alata zaboravi ispod haube. Al baš ne bi rekao da od takve stvari bude baš takva totalna šteta, baš peh...
kako su utvrdili sta je napravilo stetu, forenzika? 

- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
CSI Palmanova

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Videli na remenici ostecenje. Prodace se za delove nesto. Rasturili su sve, zupcasti, skinui glavu itd. Mislim nisu odmah videli naravno tek kad je rastureno i poskidano sve. Prvih par dana dok to nije uradjeno mislili smo da je ili majstor ugradio nesto lose, ili je set los, ali INA setovi su jako kvalitetni i remenica je nova. Kais na froncle otisao. Desava se, bilo je slucajeva kod burazera drugog sto radi u Porseu - cak je i on odmah posumnjao cim je cuo da je nesto puklo pa zatim krenuo da skripi kais i remenica. Mi smo isto bili u fazonu ma daj, kad ono stvarno. Desava se. Mislim pazi, moze da se uradi opet veliki servis (300e) ali moraju klackalice i ventili da se odrade i glava... mislim auto ima smesnu vrednost, sluzio je za razvoz po turnirima (ali je odrzavan tip top svakako), te se ne isplati slepati u Srbiju pa sve to raditi... ovako nek se uzme neka stotka od delova i ciao amore. Sto se tice ovakvih verovali ili ne stvari, od mog najboljeg drugara ujak zamalo da izgine u Citroenu GS osamdesetih na pravcu ka aerodromu, GS spusten, samo je nesto puklo, izokretao se jedva ostao citav. Sta je bilo - na putu celicna sajla, nije ni video da je naleteo na to. Zakacila se za trap i motor negde i haos.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”