Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Servis - Razno

Post od ljubitelj »

ChobbyNS napisao: 22 Nov 2022, 09:15 Nama je na prošloj alfi 159 pukla gumena remenica i parče podletelo pod zupcasti kaiš. Sreća samo jedan zub je preskočio pa se nije havarija desila nikakva.
1,9JTD motor?
Poznat konstrukcioni problem, uvedena i posebna kontrola zbog toga naknadno od strane Fiata kao uputstvo ovlašćenima za veliki servis.

Na 2,0HDI 90KS o kome je bila priča ( koji je motor stare konstrukcije iz 80tih godina što sed tiče komplet bloka) remenica je iz jednog komada, ne može da se to desi, ne menja se na velikom servisu, i uopšte nije problema razvodni mehanizam na tom motoru.Plus je komplet ceo razvod zupčastog oklopljen.
Podvlačenje pod zupčasti i da zakuje usled toga motor teško, vrlo teško, rekao bih neutemeljena priča.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Nije svaki 2.0hdi oklopljen u delu pk kaisa kako sa sigurnoscu tvrdis, to sto je kod tebe tako ne znaci da je kod svakog, ja sam vozio 307 nije bio oklopljen, citajuci ovu raspravu bas sam pogledao dosta klipova i slika na netu i vidim da je mnogo malo tih oklopljenih, e sad da li je tako fabricki zavisno od modela, trzista ili se vremenom oplata slomila, ispala, majstor nije vratio, itd ne zalazim u to tako da nije nemoguce da ovaj auto to nije imao e sad da nesto sa puta podleti pod kais je stvarno tezak maler i vrv slucaj 1:1000 ako ne i vise.
Morse
Reactions:
Pridružio se: 28 Jul 2020, 10:06
Garaža: Lancer 2009. 1.5

Post od Morse »

Šta može da se desi motoru sve i da pukne PK kaiš, ne računajući delove koji lete ispod haube pa oštete creva, rezervoare ili tako nešto spolja...? Prestanu da rade kompresor klime, alternator, vodena pumpa... ako ga ne ganjaš dalje, ne može da prokuva.

Kod mene je PK kaiš skroz go, nula zaštite ne računajući haubu, potkrila i šus pleh.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

ljubitelj napisao:
ChobbyNS napisao: 22 Nov 2022, 09:15 Nama je na prošloj alfi 159 pukla gumena remenica i parče podletelo pod zupcasti kaiš. Sreća samo jedan zub je preskočio pa se nije havarija desila nikakva.
1,9JTD motor?
Poznat konstrukcioni problem, uvedena i posebna kontrola zbog toga naknadno od strane Fiata kao uputstvo ovlašćenima za veliki servis.

Na 2,0HDI 90KS o kome je bila priča ( koji je motor stare konstrukcije iz 80tih godina što sed tiče komplet bloka) remenica je iz jednog komada, ne može da se to desi, ne menja se na velikom servisu, i uopšte nije problema razvodni mehanizam na tom motoru.Plus je komplet ceo razvod zupčastog oklopljen.
Podvlačenje pod zupčasti i da zakuje usled toga motor teško, vrlo teško, rekao bih neutemeljena priča.
Drugar promenio već treću remenicu radilice. Za nekih 5 godina koliko ga ima. Užas.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

sto se tice plivajucih remenica za jtd tesko je naci kvalitetnu, jedino iz originala sve ostalo brzo strada ili u startu nije dobro.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

ljubitelj napisao: 24 Nov 2022, 06:01
1,9JTD motor?

Da 1.9 110kw

Ja sam kod mene skoro menjao na GT tu remenicu ali sam uzeo od drugara originalnu s djulijete skinutu koja je na oko kao nova i dosta laksa i manje gume ima od one koja originalno ide kod mene. Videcemo kako ce se pokazati, proslo je tek 6 meseci kako sam je montirao.
Neko rece da je jako tesko naci zamensku kvalitetnu i slozio bih se, znam brdo njih koji su po 2-3 puta menjali za kratak period jer je deo jednostavno ocajnog kvaliteta.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

ljubitelj napisao: 24 Nov 2022, 06:01 Na 2,0HDI 90KS o kome je bila priča ( koji je motor stare konstrukcije iz 80tih godina što sed tiče komplet bloka) remenica je iz jednog komada, ne može da se to desi, ne menja se na velikom servisu, i uopšte nije problema razvodni mehanizam na tom motoru.Plus je komplet ceo razvod zupčastog oklopljen.
Ti si tvrdoglav jako covek. Ja ti zakacim snimak kako je na Picassu - DAKLE NEMA NIKAKVE ZASTITE (ajd da ponovim i peti put). Sve je na izvolte. Moze da ti udje krava tu koliko ima prostora bukvalno. MENJA SE REMENICA na Picassu BAS IZ TOG RAZLOGA jer nema nikakve zastite. Auto je vozen preko 15 godina, uredno servisiran, kupljen je skoro nov iz Italije od poznanika. Bukvalno je bio u fabrickom stanju, tek istekla garancija. Elem auto je fabricki takav. Nema nigde veze sa smestajem motora kao u 307.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Morse napisao: 24 Nov 2022, 13:19 Šta može da se desi motoru sve i da pukne PK kaiš, ne računajući delove koji lete ispod haube pa oštete creva, rezervoare ili tako nešto spolja...? Prestanu da rade kompresor klime, alternator, vodena pumpa... ako ga ne ganjaš dalje, ne može da prokuva.

Kod mene je PK kaiš skroz go, nula zaštite ne računajući haubu, potkrila i šus pleh.
Moze kad ti uleti nesto i zakuje remenice i kais. Kad remenica zakuje to se itekako cuje kako skripi kao metal o metal. Drugo udarac je bio jak u auto. Dok se brat snasao, presao je izvesnu razdaljinu, krenulo je sve da skripi (kako sam opisao) i pre stajanja u zaustavnu se ugasio. On je, sta ces - navika, probao da zavergla, uopste nista nije reagovalo. Tek posle dva dana, kad su rasturili ceo motor na otpadu, videli su sta se desilo. To sto je udarilo-ostetilo nije ni trazeno jer je u Italiji uzasno zeznuto stajati ili se kretati na autoputu. I sam sam presao 2000km tamo, itekako je bilo nekih sitnih gluposti na asfaltu iza kamiona, sad ko zna sta je ovo bilo, da li neki veci kamen ili neka zica, grana ko zna (pricao sam vec za slucaj za sajlom na autoputu kod aerodroma). Iz Picassa nema sanse da vidis tako nesto na putu bas ili mozes da uocis kasno. Posto je jako tresnulo, verovatno je bilo nesto od jakog materijala. Meni se desilo na autoputu da Z10 ispred mene izgubi zadnji lonac. Da nisam drzao vece rastojanje, naleteo bih i ukenjao ceo auto. Svasta se desava.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Ne kontam nesto, ko je tamo rasturio motor u IT, neki servis? pretpostavljam iz razloga da se utvrdi kvar i eventulano popravi? ali pominjes neki otpad i da ste dali auto na isti?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Na viber javili dijagnozu doktori. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Realno taj majstor ili ko vec je mogao da kaze bilo sta, na osnovu cega mu verovati? mozda je hteo da otkupi auto za bagatelu ili da te odere na popravci
Janja
Reactions:
Pridružio se: 02 Sep 2020, 16:43

Post od Janja »

Zdravo da li je neko imao ovakav problem? U pitanju je Citroen c4 Picasso 2015. Odjednom je ekran prestao da radi, tj. Treperi. U ovlašćenom kažu mora novi ekran 180k.
https://photos.app.goo.gl/HSxCU65MAhTHEvqP7

Sent from my COL-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

OMP napisao: 26 Nov 2022, 16:08 Ne kontam nesto, ko je tamo rasturio motor u IT, neki servis? pretpostavljam iz razloga da se utvrdi kvar i eventulano popravi? ali pominjes neki otpad i da ste dali auto na isti?
Buraz odlucio da ostavi auto u Italiji na otpadu i proda za delove i pre nego sto je utvrdjen tacno kvar. Svakako je uskoro planirao zamenu. Vec je narucio drugi auto, treba da stigne iz Svajcarske. Ludak nije imao nikakvu polisu (ja sam mu govorio da uzme Vozzi ili slicno) i slep bi bio preskup, drugo ne isplati mu se za auto 2003. godiste da daje kintu na slep, popravku i ostalo. Platio je slep do otpada (koji je inace bio tu blizu, mi se zezamo namerno crko auto kod otpada). Posluzio nas je 400.000km bez greske, i mene i njega, nema sta, kapa dole za Citroen. Izvucice 300 evra i refund za slep jer je njima ostavio auto. Ovako bi platio 400-500 slep, popravka jos toliko, a sam Picasso ako vredi max 2000... mozda ni toliko.

Odjavljen je auto i poslata su dokumenta tamo, vec je i rastureno i prodato, cekamo novac uskoro. Elem - kad su krenuli da skidaju delove videli su sta se desilo. Morali su da pregledaju da znaju sta moze od auta da se rasturi i prodaje. Oni ce svakako zaraditi na tome, bar jos koju stotinu evrica, jer je auto super ocuvan i dosta nekih stvari je zamenjeno kao redovno odrzavanje (korpa i kvacilo, amortizeri i slicno).
Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Pozdrav svima, ne znam gde bih pisao, pa pisem ovde, ako je problem neka se pitanje stavi u odredjenu temu. Jedan poznanik kupio bmw x1 2005 god 2.0 dizel. Pitanje glasi u njegovo ime, ima li taj model lanac ili zupcasti, ja verujem da je lanac, i kakvi su poznati problemi oko lanca, sto sam ja nesto citao itd...
Auto Presao vise od 200k km.

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ili si omasio godiste tog X1 koji je poceo 2008 ili 9 da se pravi ili si omasio model misleci na Seriju 1, u svakom slucaju u oba modela ide N47 motor sa lancem, koji vazi za ozloglaseni tako da se mogu ocekivati standardni problemi lancem pocev od klizaca do istezanja lanca, lanac je naravno smesten pozadi pa je veca muka zameniti ga i samim tim i skuplja zamena, ovde po srbiji kako sam cuo u BG samo za ruku uzimaju 500e, mozda i nije tacno ali drugar je proteklih godina menjao na par komada mislim da je uzimao 700e za ruke i delove, mozda je sad malo pala cena ne znam. Ako je presao taj auto pravih 200k km onda vrv lanac nije zamenjen i treba ga pod obavezno zameniti jer po fabrickoj preporuci na toj km treba da se menja lanac. Sumnjam da ga je neko zamenio i tako prodao auto. Misliom da je i turbina nesto problematicna na tim motorima.
Btw ne znam imali to neke veze sa ovim problemom turbine ali u zadnje vreme sam video par tih dizel jedinica koje nenormalno dime na auspsuhu i to plavkasti dim koji uzasno smrdi na ulje, mislim i da sam uslikao jednog dok je isao ispred mene bukvalno nije moglo da se vozi iza njega.
Poslednja izmena od OMP u 27 Nov 2022, 22:05, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori