Pezo 206 1.9 dizel (obican) nece da upali

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Pezo 206 1.9 dizel (obican) nece da upali

Post od gazza »

Dok mi je Opel u kvaru pozajmio sam Pezo 206 sa 1.9 d motorom obicnim, ne HDI, da vozim od prijateljice

I juce na ovu zimu krenem da ga ocistim i upalim.

Kresnem, lepo upali od druge, ostavim ga da radi i izadjem da cistim sneg sa kola.

Posle 30-40 sekundi, cujem zvuk kao da krece da gubi gas, i ugasi se.

Sledecih 20 puta sam probao da ga upalim. Akumulator vergla, nekoliko puta se zatrese kao da ce da upali, nekad se to pretvori u 10-tak sekundi tresenja motora kao da samo sto nije upalio, ali nista.

Sta moze da mu bude?

Otvorio sam da pogledam da li se vidi antifriz, naravno posto ga vozi zena moze lako da se desi da nema, ne vidi se nista u posudi za sipanje, dosuo sam litar, i dalje ne vidim, glupo je postavljeno i stari je auto (2000 godiste) pa je plastika od starosti izgubila providnost.

Vlasnica kaze da sipa neki aditiv za dizel na ladnocu, nasao sam to u gepeku i dosuo, ne rekoh ovo ide na D2 - prosto mi je neverovatno da je dovoljno hladno da NIS-ov obicni dizel smrzava ali ajd, sipao sam i to.

Sad posto ne mogu da upalim auto, ne verujem da je antifriz usao u sistem a ni da je taj aditiv odradio.

A mozda nije ni jedno ni drugo nego nesto trece, sta moze da rikne tako da auto ne pali po opisanim simptomima, ako je vec bio upalio pa se ugasio?

Jebena glupa francuska kola.... :uf:
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Re: Pezo 206 1.9 dizel (obican) nece da upali

Post od djiuliju »

Dizel mozda i ne bi zaledio, al voda u njemu hoce. Skini filter nafte, moguce da je bas u njemu zaledilo

A i tu je ocigledno falilo dosta rashladne tecnosti, a pitanje dal je uopste i bio antifriz ili voda
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

numem vam ja to. dajte neki kontakt za automehanicara koji oce da izadje na teren na ovu ladnocu. moze i na PM ako je protivno pravilima foruma. hvala!

EDIT / aaaa filter goriva, pa to bih i umeo..... :rofl:
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

gazza napisao:Jebena glupa francuska kola.... :uf:
Ovo ti je najbitnija konstatacija druze, svaka cast. :kuku:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Automehaničar teško. Ako možeš, kola na šlep, pa u toplu garažu. Sutra na -10 napolju niko neće izaći na intervenciju.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

ma izvinjavam se svima, ali ako od 99 od kada vozim francuska kola, nijednom ne dodjem u situaciju da mi auto ne upali bez obzira na vreme napolju, onda je to jedino sto mi preostaje. a imam i dosta drugih argumenata na osnovu ovih mesec dana voznje pezoa ali ajd, da ne skrecem sa teme
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Aditiv se sipa pri +5C i vise i to prvo aditiv a tek potom D2 u rezervoar.
Obican dizel pocinje stinjavanje oko +8C i zavrsava kao zelatin masa na oko -5C i to je standardna osobina lako tekuceg dizela.

Za hladnije je postojao D1 koji je mogao (trebao) da izdrzi do -15C ali toga odavno vise nema na pumpama. Taj je bio poznati kao zimski dizel.

Osnovna greska je sto nije sipan aditiv na vreme i sto se uopste sipa D2 cija namena je letnja upotreba.

Resenje je da se skine filter goriva, i stavi novi a sistem cevi napuni cistim euro dizelom i proba upaliti uz polivanje vodova i same pumpe toplom vodom, ili

odslepati auto natoplo mesto i ostaviti 10tak sati da se otopi parafin i onda izvaditi iz rezervoara D2 i zameniti filter.

Ima i treca varijanta a to je da se doda do 20% petroleja u rezervoar i zagreje rezervoar i sam filter i tako upali i ostavi da dobro procirkulise gorivo kroz sistem.
Umesto njega moze da se upotrebi i obicni niskooktanski benzin 86-88 oktana (ako se nadje na nekoj pumpi) koji se dodaje do 10% na postojecu kolicinu dizela u rezervoaru.

Mozda danas i postoje neki aditivi koji se mogu dodati u vec parafinisani dizel ali za to nisam cuo.

Pitati za detalje taksiste sta koriste od tih aditiva, pogotovu one koji imaju stariji tip dizel motora i trose D2.

Postoji i kao neka zimska varijanta D2 ali je to po meni nepouzdano (svasta moze da se napise a da li je se sazna kada zaledi) i stoga samo euro dizel dok traje zima.
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

hvala na odgovoru, bravo!

znaci po vama to sto je auto upalio i radio skoro minut pre nego sto se ugasio nema nikakve veze?
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Veze sa čim?
Gorivo ne zamrzne kao voda, već kristališe. Auto je (po mom mišljenju) radio dok kristali nisu zapušili filter. Ovo što ti je preporučeno ti je ujedno i najbezbolnija varijanta. Ako grejanje automobila u nekoj garaži ne pomogne, onda idi dalje sa treženjem kvara (koga mislim da i nema).
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

gazza napisao:hvala na odgovoru, bravo!

znaci po vama to sto je auto upalio i radio skoro minut pre nego sto se ugasio nema nikakve veze?
Radio dok nije potrosio gorivo u samoj pumpi i cevima do nje.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Netačno je da D2 ima "letnju namenu". On samo ima mnogo više sumpora od tzv euro dizela, a u zavisnosti od vrste (i starosti tehnologije) motora se sipa jedan ili drugi.
Zimi treba sipati aditiv protiv stinjavanja u oba, obavezno.
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

ma najludja je stvar da sam u proslu subotu iznajmio garazu na godinu dana, i da mi je auto ostao ispred nje. i sad je napadao sneg, ali nema veze, lopata u ruke pa cu ga ugurati unutra da se ugreje na kakvu takvu + temperaturu pa onda polako.

fantastican savet, bravo, hvala jos jednom.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

jaksa napisao:Netačno je da D2 ima "letnju namenu". On samo ima mnogo više sumpora od tzv euro dizela,
Cuo za D1 ?

D2 ima drugaciji sastav od zimskog D1 i to prevashodno utice na temperaturu stinjavanja parafina.

Sumpor i njegova kolicina ne utice na temperaturu do koje je upotrebljivost odredjena standardom.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Složili smo se da se niko ne seća kada je D1 bio na pumpama.
Ne znam odakle si povezao količinu sumpora i stinjavanje, to nema veze jedno s drugim.
Kupcu ostaju D2 i evro dizel, a u oba treba dodati aditiv zimi pri sipanju. Nema neke velike filozofije oko toga.
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Taj D1 se nekada pojavljivao samo zimi na pumpama i to ne baš svim...
Odgovori