Mali, a jak dizel

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Re: Mali, a jak dizel

Post od Uroš S. »

Ako troši recimo dizel 6 vs benzin 7l/100km, a prelaziš 10.000 godišnje, tu ti je za trunku jeftiniji benzinac po današnjim cenama. Izađe te okvirno 1190 (benzin) vs 1200rsd (dizel), na 100km.

Verujem da taj dizel hoće da povuče po gradu i jače ako je JTD, Hdi verovatno i ne.

Ako ubacimo u računicu da je dizel u nabavci skuplji bar 500e, plus što je održavanje takvog dizela višestruko skuplje od Punta 1.2, onda nisi uštedeo ništa, naprotiv, pukao si solidno više para imajući u vidu ukupnu nabavnu cenu i troškove, tj relativno si dosta lošije prošao sa dizelom.

Ako uzmemo da će dizel da troši 5l u proseku što je malo verovatno, razliku u nabavnoj vrednosti ćeš da anuliraš za malo više od 30.000km, i to pod uslovom da ne repariraš dizne, turbine, menjaš zamajce, čistiš dpfove, menjaš nosače motora itd.

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Samo benzinac, jos ti stariji su jednostavniji od ovih novih.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Sa benzincem izbegnes mnoge glavobolje koje ti moze zadati dizel pogotovo neki stariji kome svasta nesto moze da fali, razlika u potrosnji je mala plus je benzin jeftinije gorivo. Mislim da sa puntom 1.2 neces da pogresis, malo trosi, fino se vozi a odrzavanje smesno. Ako hoces znacajno da ustedis na potrosnji onda trazi auto na metan inace dizel vs benzin nije neka bitna razlika, ako ne platis na mostu platices na cupriji sto bi se reklo u narodu.
kojot
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2018, 22:33

Post od kojot »

Ja imam agro karticu pa bih placao dizel 179 :). A kakvo je stanje u gradu sa potrošnjom sa 1.2 puntom? U gradu benzinci znaju dosta više da posrču. I dobar deo bih vozio autoput, i u isto me zanima kako troši 1.2
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

oko 7 trosi punto 1.2 u gradu, skoro se bas vodila neka prica na drugom forumu o tome a i po recima ljudi koje znam da voze taj auto, to zavisi od grada do grada, nacina voznje, vremenskih uslova. Gledao sam i onaj sajt gde svi kace potrosnju i na uzorku od npr. 150 auta prosecna potrosnja je bila 6.5l dok je za dizel bilo nesto preko 5 na istom uzorku. Da kazemo oko 1.5l razlike u korist dizela, sta znam nije puno a sa benzincem mnogo manje glavobolje i mnogo vece sanse da se kupi bolji promerak sa manje km pogotovo ako se uzmu u obzir ovi domaci z10. Drugar koji je vozio 1.3 mjet kaze 5,5-6 po gradu a komsija koji vozi z10 1.2 kaze 7 maksimum
Poslednja izmena od OMP u 12 Dec 2022, 08:48, izmenjeno 1 put ukupno.
kojot
Reactions:

Post od kojot »

Hvala na info.
Nisam rekao još jednu bitnu stvar, a to je da će taj auto da bude dugo kod mene pa bi se isplatilo i da sredim nešto. Tipa lanac na 1.3... Jer 1-2 l na 100 km nije malo. Znači 1.3 na otvorenom ispod 5l?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

oba trose malo na otvorenom tu je razlika najmanja ne samo kod punta nego generalno dizel vs benzin....moj primer 1.6 hdi vs 1.4 turbo benzinac, put do grcke razlika 0,7l u korist dizela u istim uslovima voznje, ista destinacija, isti broj putnika.... zanemarljivo.
kojot
Reactions:

Post od kojot »

Zašto je dosta veća ponuda pežoa 206 1.4 nego punta 1.3?
Kakav je taj pežo, može li da parira puntu po pouzdanosti i potrošnji, kakav je taj 1.4 hdi?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Ne znam da li je veca ponuda ali kontam da je punto bio pozeljniji u 1.2 varijanti nego dizel dok kod pezoa 1.1 benzinac se nije nesto pokazao a 1.4 mozda smatrali vecim potrosacem pa vise se kupovao 1.4 hdi koji je generalno odlican motor samo ako nadjes dobro odrzavan.
Sam auto nije uopste los ja sam ga imao npr. mnogo bolji enterijer, opremu i materijale ima nego punto, pogotovu ako je neki bolji paket opreme (xs, quiksilver, roland garos), vozne karakteristike takodje bih pripisao pezou dok je komfor u autu slican.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

kojot napisao: 12 Dec 2022, 09:57 Zašto je dosta veća ponuda pežoa 206 1.4 nego punta 1.3?
Kakav je taj pežo, može li da parira puntu po pouzdanosti i potrošnji, kakav je taj 1.4 hdi?
Racunaj na sredjivanje torzije (250 evra). 1.4 HDI veoma izdrzljiv, ali je trom. Mada po gradu neces toliko primetiti, ali na otvorenom putu ces kukati.

Veoma je mali potrosac. 1.4 HDI od problema ima izolaciju oko turbine (to se obavezno prvo pregleda i zameni, da ne bi izgoreo auto), ustvari to je jedan od najvecih problema, sam motor je neverovatno izdrzljiv i mozes ga maltretirati unedogled. Pezo je boljeg kvaliteta izrade ali ima manje prostora.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
kojot
Reactions:

Post od kojot »

Danas sam išao da pogledam nekoliko pežoa i punta. Pežo je ok auto, lep, ide pristojno. Nisam kupio jer sve dileri, a nisu se potrudili ni da srede auta pred prodaju.
Gledao sam 2 punta, oba nemaju obrtomer. Od oba sam odustao.

Posle svega što sam video možda bih pre punta. Sutra ću da pogledam još koji pa ako ne nađem 1.3 možda pogledam i 1.9
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

redji je punto sa obrtomerom i mene to nervira sto nema
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

OMP napisao: 12 Dec 2022, 08:39 oko 7 trosi punto 1.2 u gradu, skoro se bas vodila neka prica na drugom forumu o tome a i po recima ljudi koje znam da voze taj auto, to zavisi od grada do grada, nacina voznje, vremenskih uslova. Gledao sam i onaj sajt gde svi kace potrosnju i na uzorku od npr. 150 auta prosecna potrosnja je bila 6.5l dok je za dizel bilo nesto preko 5 na istom uzorku. Da kazemo oko 1.5l razlike u korist dizela, sta znam nije puno a sa benzincem mnogo manje glavobolje i mnogo vece sanse da se kupi bolji promerak sa manje km pogotovo ako se uzmu u obzir ovi domaci z10. Drugar koji je vozio 1.3 mjet kaze 5,5-6 po gradu a komsija koji vozi z10 1.2 kaze 7 maksimum
Ja sam imao i jedan i drugi kao nova kola, kod mene po gradu benzin 7.5 do 9 po zimi.
Dizel 6.5.

Otvoreno , benzin oko 5.5, dizel oko 4.

Inace na Puntu nabudzis obrtaljku za 10ak evra, samo kupis sat....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
kojot
Reactions:

Post od kojot »

Misliš da paše sat sa obrtomerom na onaj bez obrtomera?
Ta razlika u potrošnji nije mala.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Kao sto rekoh vec razlika u potrosnji se razlikuje od grada do grada i nacina voznje, nije ista potrosnja u malom i velikom gradu sigurno...inace nije ovo jedini koji mi se pohvalio da mu trosi 7l ima i po forumima ljiudi kojima i manje trosi ali i onih kojima trosi vise, zato kazem relativno je ali se moze uzeti kao neki prosek. A razlika od 1-1.5l u potrosnji je stvarno smesna da bi bila glavni uslov za kupovinu.
Ko hoce bitno da ustedi rekoh vec samo metan, event tng, evo drugar sad juri auto na metan posto je poceo vise da prelazi i ima dosta medjugradske voznje pa ce mu se bitno isplatiti a sto dizelom ne moze da dobije.
Odgovori