Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od milekmilek »

Ne znam, ja trenutno na autu imam BFGoodrich Winter2 gume, dot 2017, koje sam sticajem okolnosti vozio jedno leto. Zbog toga su se stvrdle i sada su kao kamen iako nisu prešle ukupno više od 12000 km i šara im je skoro kao nova. Ali, bubrege izbijaju i plašim se kako bi se ponašale na klizavom putu. Zamenio bi ih odmah ali može se desiti da uskoro prodam automobil pa razmišljam šta činiti.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

carov2 napisao: 27 Dec 2022, 15:37 Za sada 3:2, vodimo...

I ja se slažem sa Brankom, u pravu je.

Sent from my SM-F936B using Tapatalk
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Hahahaha

@milekmilek

Da ti pomognem, sa par saveta.

Ne vozi bezglavo i ne uleći punom brzinom u blato ili baru i ne koči naglo ili takve slične gluposti.

Na auto-putu vozi do 120-130 km/h tamo gde si krenuo, stići ćeš za desetak minuta kasnije.

Gledaj testove na SAT-u i smeji se!

Gledaj daleko ispred sebe, predviđaj situaciju, te shodno tome reaguj na vreme.

Možeš imati najbolje gume i auto sa sigurnosnim padobranom kao borbeni avion, ali ako nemaš mozga u glavi i osećaja za vožnju džabe ti sve to.

Praznoglavci ne osećaju kretanje, nemaju elementarno tehničko obrazovanje da bi shvatili da nijedna ma kako perfektno urađena mašina ne može zameniti ljudski mozak.

Čak, takvi testovi kako su u SAT-u dobronamerno urađeni mogu imati kontraefekt jer nekim tupavcima će dati lažnu sigurnost da mogu da voze koliko im volja jer imaju 100% ispravne mašine.

Ma ko je poginuo zato što mu gume nemaju šare 4-6 mm ako je vozio u skladu sa vremenskim uslovima?

Kad čovek oseća kretanje, dobro sagledava prostor oko sebe, poznaje svoj automobil i sve njegove nedostatke voziće shodno tim elementima neće imati nikakvih problema.

Ljudi, dozovite se pameti, ako nemate osećaj za vožnju jednostavno nemojte da vozite.

Nisu vam zimske gume u letnjem periodu krive što ste se zakucali u nekog ili sleteli s puta u krivini već nedostatak nečeg drugog, a to je već tema za psihologiju.

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Apelujem na moderaciju da ovaj post od Carova stave kao Sticky . Bezbednost na prvom mestu .
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

carov2 napisao:Hahahaha Slika

@milekmilek

Da ti pomognem, sa par saveta.

Ne vozi bezglavo i ne uleći punom brzinom u blato ili baru i ne koči naglo ili takve slične gluposti.

Na auto-putu vozi do 120-130 km/h tamo gde si krenuo, stići ćeš za desetak minuta kasnije.

Gledaj testove na SAT-u i smeji se!

Gledaj daleko ispred sebe, predviđaj situaciju, te shodno tome reaguj na vreme.

Možeš imati najbolje gume i auto sa sigurnosnim padobranom kao borbeni avion, ali ako nemaš mozga u glavi i osećaja za vožnju džabe ti sve to.

Praznoglavci ne osećaju kretanje, nemaju elementarno tehničko obrazovanje da bi shvatili da nijedna ma kako perfektno urađena mašina ne može zameniti ljudski mozak.

Čak, takvi testovi kako su u SAT-u dobronamerno urađeni mogu imati kontraefekt jer nekim tupavcima će dati lažnu sigurnost da mogu da voze koliko im volja jer imaju 100% ispravne mašine.

Ma ko je poginuo zato što mu gume nemaju šare 4-6 mm ako je vozio u skladu sa vremenskim uslovima?

Kad čovek oseća kretanje, dobro sagledava prostor oko sebe, poznaje svoj automobil i sve njegove nedostatke voziće shodno tim elementima neće imati nikakvih problema.

Ljudi, dozovite se pameti, ako nemate osećaj za vožnju jednostavno nemojte da vozite.

Nisu vam zimske gume u letnjem periodu krive što ste se zakucali u nekog ili sleteli s puta u krivini već nedostatak nečeg drugog, a to je već tema za psihologiju.

Sve znam, hvala na savetu!

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bogdan
Banned
Reactions:
Pridružio se: 15 Avg 2020, 13:10

Post od Bogdan »

Bravo @carov2

Ford S-Max 2,5t

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Ček a jel bolje gume idu na prednju ili zadnju osovinu?
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Zavisi sa koje strane gledaš

TapaT

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Gume se rotiraju da budu podjednako potrošene, a bolje idu pozadi.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Osim ako se secka volanom u krivinama.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Dobro ako je ESP isključen, na prednjoj osovini Sava, a na zadnjoj Winter1 (nikako ovaj novi Tigar) može lepo da se secka volanom jer svaku situaciju možeš da izvučeš potapanjem gasa.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Branko59 napisao: 27 Dec 2022, 14:43 Na Puntiši imam zimske gume 12 meseci bez prekida, godinama. Prelazim oko 10.000 km godišnje što po gradu što na otvorenom, na auto-putu. Gume na zadnjim točkovima su stare 6 godina (Goodrich), imaju još upotrebljive šare, ali ću da ih menjam sa prednjim zimskim koje vozim tri godine (Semperit), a ovih dana kupujem dve nove zimske da stavim napred i tako narednih dve-tri godine vozim opet 12 meseci, a onda ću opet menjati samo dve prednje(zimske) i tako u krug. Vozač sam 40 godina i nikada nisam izazvao nikakakv udes, barem ne svojom krivicom, niti ugrozio sebe ni svoju porodicu niti druge učesnike u saobraćaju. Učio me je da vozim otac koji bio profesinalni vozač sa svim katergorijama osim A. U auto-školi sam dobio dozvolu, ali oni me nisu naučili vožnji, tamo sam samo po zakonu morao da prođem obuku. Volim oštru vožnju, ali ne i bezglavu. Auto sa zimskim gumama mi nije nikada prokliznulo na 35 stepeni, niti sam uletao punom brzinom u blato ili baru i naglo kočio ili takve slične gluposti radio. Na auto-putu vozim do 120-130 km/h i da imam i bolji auto ne bih brže vozio, tamo gde sam krenuo stići ću desetak minuta kasnije.
Gledam testove na SAT-u i smejem se. Testiranje guma na automobilu koji naglo koči pri brzini od 100km/h po vlažnom, a još bolje, po blatnjavom kolovizu :glavomuzid: .Pa koji ludak može da vozi velikom brzinom po klizavom putu ili još gore, blatnjavom, i da naglo koči. E, te stvari se ne uče auto-školama, da gledaš daleko ispred sebe, da predviđaš situaciju te shodno tome reaguješ na vreme. Možeš imati najbolje gume i auto sa sigurnosnim padobranom kao borbeni avion, ali ako nemaš mozga u glavi i osećaja za vožnju džabe ti sve to. Praznoglavci ne osećaju kretanje, nemaju elementarno tehničko obrazovanje da bi shvatili da nijedna ma kako perfektno urađena mašina ne može zameniti ljudski mozak. Čak, takvi testovi kako su u SAT-u dobronamerno urađeni mogu imati kontraefekt jer nekim tupavcima će dati lažnu sigurnost da mogu da voze koliko im volja jer imaju 100% ispravne mašine. Ma ko je poginuo zato što mu gume nemaju šare 4-6 mm ako je vozio u skladu sa vremenskim uslovima? Kad čovek oseća kretanje, dobro sagledava prostor oko sebe, poznaje svoj automobil i sve njegove nedostatke voziće shodno tim elementima neće imati nikakvih problema. Ljudi, dozovite se pameti, ako nemate osećaj za vožnju jednostavno nemojte da vozite. Nisu vam zimske gume u letnjem periodu krive što ste se zakucali u nekog ili sleteli s puta u krivini već nedostatak nečeg drugog, a to je već tema za psihologiju.
Ja ne poznajem nikoga ko vozi 100 po kisi, kamoli nekoga kome je izleteo pešak, auto ili neka zivotinja, to samo ludacima.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Pešaci, bare i blato biraju samo one što voze dobra kola brzo i sa premium gumama za odgovarajuće godišnje doba. Za sve druge nema iznenađenja, uvek su ispred događaja,
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Moj burazer je umeo da kaze ako aktiviras ABS, znaci da ne umes da vozis.... Tj. precenio si se...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

A po snegu (kad ga bude)?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori