Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od sasha015 »

Posto je stan u Nemackoj?
Jel moze da se kupi za 100.000 evra u nekoj provinciji,novogradnji 90 kvm za tu lovu.
Npr,mesto tipa malog grada kod nas unSrbiji,kvadrat je oko 1200 evra trenutno.Oko 20.000 stanovnika.
Posto bi to biko u Nemackoj,Svici,Holandiji npr?
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

100kvm u novogradnji recimo 50km od centra Štutgarta, mesto veličine 30-50.000 stanovnika bi te koštao 400-600.000 evra.

Kao recimo na Vračaru, ili na Adicama u Novom Sadu :kezo:

Evo ti konkretan primer iz moje okoline. Pozicija ista ali zgrada s kraja 40tih, stan renoviran, 65kvm bez terase sa 10tak kvm podruma, prodat za 280.000

Ne kažem da nema nešto 5 puta jeftinije u DDR, ali bilo koja iole normalnija lokacija koja je vozom i putevima "povezana sa svetom" košta kao skroz gornji primer.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Gaginh0 napisao:100kvm u novogradnji recimo 50km od centra Štutgarta, mesto veličine 30-50.000 stanovnika bi te koštao 400-600.000 evra.

Evo ti konkretan primer iz moje okoline. Pozicija ista ali zgrada s kraja 40tih, stan renoviran, 65kvm bez terase sa 10tak kvm podruma, prodat za 280.000
.
50km od centra Štutgarta imaš bolju infrastrukturu nego na Vračaru Slika
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

BigMazzy napisao: 31 Dec 2022, 07:10 Za ovih mojih 46 godina, ne znam dal mi je dva puta pala na pamet ideja da idem preko da radim i živim, i to kad mi je palo na pamet, bilo je vrlo kratkog daha jer sam se nešto trenutno iznervirao, tipa pola sata ;)
Imao sam par ponuda.
Nikad nisam zarađivao puno, bilo je dana da hleba nemam da jedem, al sve je to život.
Apsolutno nemam tu želju za životom u tim "razvijenim" zemljama.

Sent from my 2203129G using Tapatalk

Ja sam pre sat vremena dobio poriv da se spakujem i odjebem sve u tri lepe materine. A ovde će biti samo gore. U svakom segmentu...
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Polako, trajace pola sata

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Gaginh0 napisao: 31 Dec 2022, 11:07 100kvm u novogradnji recimo 50km od centra Štutgarta, mesto veličine 30-50.000 stanovnika bi te koštao 400-600.000 evra.

Ne kažem da nema nešto 5 puta jeftinije u DDR, ali bilo koja iole normalnija lokacija koja je vozom i putevima "povezana sa svetom" košta kao skroz gornji primer.
Ok znaci 4-5 puta skuplje.
Nas "sljaker" za 2500 evra mesecno nikad nece kupiti stan tamo.
Kupice ga ovde za 100.000. Za zivota.
To je sto vidjam kod nas.Zato je i eksplodirala gradnja.
U mojoj zgradi od 20 stanova,10 su sljakeri iz svice i dojce.Ali rade tamo 20+ godina...

Ima tu i pranja novca,no nebitno za ovu pricu.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

@bigmazzy

jel to razvijene stavljas pod navodnike da bude kako oni nisu razvijeniji od nas ili šta? Dobro je biti lokal patriota i sve al nije bas ni dobro ziveti u nekoj realnosti gde smo mi razvijeniji po bilo cemu od zapada.

Malo me smara ovo da kad otvorim prozor i osetim da vazduh smrdi sad kad je zagadjenost 160+. Lako bih mogao da navedem bezbroj drugih stvari al nek bude samo ovo.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Možeš kupiti ovde stan, najbolja je situacija ako radite oboje onda to vise nije 2,5 hiljade vec 4+. Samo je pitanje da li je bolje kupiti ovde jedan stan i otplaćivati ga ceo život ili svakih 5-6 godina po jednu garsonjeru u Srbiji pa iznajmljivati. Naravno svako ima svoju filozofiju bez da ulazim u nečije izbore.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

ftj napisao:@bigmazzy

jel to razvijene stavljas pod navodnike da bude kako oni nisu razvijeniji od nas ili šta? Dobro je biti lokal patriota i sve al nije bas ni dobro ziveti u nekoj realnosti gde smo mi razvijeniji po bilo cemu od zapada.

Malo me smara ovo da kad otvorim prozor i osetim da vazduh smrdi sad kad je zagadjenost 160+. Lako bih mogao da navedem bezbroj drugih stvari al nek bude samo ovo.
Jesu te zemlje u koje balkanci odlaze razvijenije u mnogim segmentima od Srbije, to je činjenica, od ekonomije, infrastrukture.....da ne nabrajam, daleko smo mi od njih po mnogim stvarima, al taj tamošnji lifestile mi je odbojan, tj mom načinu života, vaspitanju, mentalnom sklopu...

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

DukeNS napisao:
BigMazzy napisao: 31 Dec 2022, 07:10 Za ovih mojih 46 godina, ne znam dal mi je dva puta pala na pamet ideja da idem preko da radim i živim, i to kad mi je palo na pamet, bilo je vrlo kratkog daha jer sam se nešto trenutno iznervirao, tipa pola sata ;)
Imao sam par ponuda.
Nikad nisam zarađivao puno, bilo je dana da hleba nemam da jedem, al sve je to život.

Ja sam pre sat vremena dobio poriv da se spakujem i odjebem sve u tri lepe materine. A ovde će biti samo gore. U svakom segmentu...
Gde ces? :)
Gaginh0 napisao:Možeš kupiti ovde stan, najbolja je situacija ako radite oboje onda to vise nije 2,5 hiljade vec 4+. Samo je pitanje da li je bolje kupiti ovde jedan stan i otplaćivati ga ceo život ili svakih 5-6 godina po jednu garsonjeru u Srbiji pa iznajmljivati. Naravno svako ima svoju filozofiju bez da ulazim u nečije izbore.
Obzirom na cene u Srbiji, pre ces u DE tako kupovati garsonjere

Gesendet von meinem Blauwei mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

DukeNS napisao: 31 Dec 2022, 11:37
Imao sam par ponuda.

Ovako nije bilo katastrofa bi za vreme corone. Nivelišu se MP cene konstantno na više a nema za tim potrebe, čak su i inputi a pogotovo transport počeli žešće da padaju.
Žešća ne lepota uđeš i radnju i za smešnu kupovinu potrošiš ono što si taj dan zaradio, ima li to smisla.
Pričam sa sestrom u FR, drugarom u Bonu i Minhenu, svajom u Hamburgu..., i tamo je naravno sve poskupelo ali ne potroše dnevnicu isti dan.

Pre a i za vreme corone sa dve zbirne plate tipa 150-180.000 se ok živelo (a to nema 80% supružnika u SRB), čak i da imaš anuitet stambenog kredita. Trošenje nikakvo bahaćenje već osnovne stvari...
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Kod nas su maloprodajne cene otišle i sada je skuplje nego na zapadu, skoro sve. Od osnovnih životnih namirnica, preko tehnike, pa smo stigli i sa nekretninama da pariramo.

Ludnica totalna i nije mi jasno zbog čega se sve ovo dešava. Imajući u vidu da je cena rada, električne energije, skoro svih inputa za poslovanje i dalje osetno niže nego na zapadu
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Zato što nikada nije dosta. Koristi se prilika dok se može, jer "ko zna dokle će moći ovako, a ako ne uzmem ja, uzeće neko drugi"

TapaT

dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Inače prošle (ili pre 2god) godine je bivši kolega uzeo stan od 60kvm u Kelnu (Sulz) za oko 280k eur (zadnji sprat u zgradi). Sad ne znam da l je to sa porezom ili kako već

Svraćao sam na dva dana i mesto je odlično. Jeste zadnji sprat (skoro potkrovlje), ali je perfektno odrađeno.
Pre svega jer je Keln baš razvijen grad i njemu je baš blizu do centra grada, ja ne znam da li nam je trebalo 15ak min do katedrale.
Njegova plata (IT sektor) tamo je oko 5k eur neto (sa njegovom poreskom kategorijom. Žena i jedno dete)

Prvo infrastruktura je odlična, odlična i perskeptiva za dalji razvoj, jer je grad i veliki i dinamičan
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

U toku je svetski ekonomski rat, Evropa štampa besomučno bez pokrića već poduže vremena, euro je devalvirao, logično je da za istu robu treba više (manje vrednog, bezvrednog)novca...a mi smo debelo uvezani sa Evropom i po uvozu i po izvozu.
Nemačka, a i drugi, imaju još dosta u zalihama...nešto slično kao što je kod nas bila 1991. godina kada je bilo gotovo isti razvoj cena kao sada u EU, pa je te godine bilo još prihvatljiva kupovna moć a onda ubrzo 1993 kolaps.
Strah me je od onoga što čujem od onih koji rade u nemačkim firmama, šta se tamo valja iza brega.
Uniper je de facto bankrotirao i pre neki dan objavili da DE Vlada "nacionalizuju"dugove a to je kao domino efekat, kao kada bi kod nas recimo EPS otišao pod led...taj rang važnosti kao provajdera energije.
To preuzimanje dugova na teret državnog budžeta je repriza specijaliteta kod nas (Srbijagas a i ne samo oni).
Odgovori