ftj napisao: 03 Jan 2023, 13:44
Aha znaci hoces da kazes da vazduh u beogradu nije zagadjen
Beograd je veoma širok pojam, to što sam hteo da kažem sam napisao sasvim jasno.
Vazduh kod mene nije zagadjen i uvek je u zelenom, i da to je begoradska opština pa je valjda i to vazduh koji spada pod beogradski.
Strnjika. stara debla, otpale grane i ostalo prirodno uopšte ne zagadjuje jer je prethodno prvo moralo da u sebe primi ugljen dioksid (da bi uopšte poraslo), ili ako nije to jasno prosto sagorevanje toga nije doprinos zagadjenju o kome se trubi u medijima.
Čestice od 2,5 i čestice od 10,0 (iliti što ovi nepismeni zovu PM čestice- nepismeni jer PM već znači čestice doduše na stranom jeziku) potiču od raznih stvari počevši od guma i kočnica pa na dalje.
A to je da u nekim delovima Beograda veoma zagadjen vazduh nije ništa novo, tako je već barem 50 godina...deo Dorćola, oko 29. novembra (stari naziv), oko terazijskog tunela, zeleni venac, i još mali milion mikro lokacija ali zato neki delovi Beograda isto tako već barem 50tak godina nemaju zagadjen vazduh.
Jbg, dobar ili loš položaj a sve je to Beograd.
Usput ako već pričamo Bgd je ništa u poredjenju sa recimo Nemačkom, tj nekim gradovima.
Takoreći mirisna oaza. I da, bio sam upravo u tim zagadjenim nemačkim mestima i baš se oseti.
Opet ne cela Nemačka, ne ni celi gradovi već neki delovi.
Konkretno deo koji je meni smetao usled zagadjenja je grad u dolini Rajne, Mainz i Wiesbaden (koji je ujedno i banjsko mesto).
Beč takodje je zagadjeniji od Beograda, konkretno njegov istočni deo.
I svuda ima i zagajdenih i čisti lokaliteta, ali ono što jeste problem u Beogradu što se ne podstiče ekologija nego kažnjava putem (ne)adekvatne poreske politike.
Onaj koji manje zagadjuje nije nagradjen manjim porezom a isto tako ni onaj što zagadjuje nije kažnjen uvećanim porezom.
Stvar je poliike, zapadna Evropa je dosta razvila te mehanizme nagrada i kazni pa se stanje poboljšava stalno.
@blaugrana,
I naravno kazne, ko pali zabranjene stvari da bude kažnjen toliko fino da mu se sledeće paljenje istoga ne isplati ni da pomisli.
Uvek i svuda ima idiota, samo i takvi se brzo dovedu u red preko novčanika.