Mnogo šume, brdovito, ima i poneki potok... nema čak ni mnogo poljoprivrede, uglavnom samo šume i vikendice. U mnogo si povoljnijoj poziciji od većine ljudi.
Upravo tako, zato sam i napisao koji post ranije da je veoma šaroliko popitanju zagadjenja od mikrolokacije A (tipa oko Karadjordjevog parka koji je zagadjen 50+godina) od mikrolokacije B kao što je npr. ta citirana.
I jedno i drugo potpadaju pod Beograd administrativno i važe isti normativi i merenja i poredjenja.
Vazduh se veoma razlikuje i unutar (povelike) opštine Barajevo a kamoli unutar celog grada.
Recimo deo opštine koji se naslanja na Lazarevac, i na Crljene i Vreoce je veoma zagadjen.
To da sam odabrao- procenio da će biti povoljnija pozicija pre par decenija se sada pokazuje kao dobra procena i sve više se doseljavaju i umesto vikendica totalno renoviraju kuće i pretvara u stambene zone.
To ima i mana, gotovo nema praznog placa, kuće u bilo kakvom stanju gotovo planu čim se oglase, cene porasle skoro 300% od pre korone poredeći, počele i gužve u saobraćaju da se povremeno pojavljuju, uveli i semafor i ležeće policajce, postavili kamere... svega toga nije bilo godinama.
Ko god može beži iz središta grada, nije samo vazduh već i mir, tišina, priroda, više Sunca, parking nije problem, izolacija od buke....slično kao što su predgradja u Americi popularna (tzv suburban) ili po Nemačkoj (konkretno znam za nheke nemačke gradove gde je isti trend).
I na zapodu je zagadjenje po (centrima) gradovima jasno ozraženo,
Pre par godina je bio primer Minhena gde je godinama mereno značajno zagadjenje PM i onda su počele da se pojavluju zelene brojke.
Novinari malo istražili i onda je izbio skandal- nacionalna TV je objavila da su gradski oci lažirali podatke tako što su mernu stanicu izmestili sa lokacije u centru na sporednu lokaciju.
I tako je formalno manje zagadjenje bilo dok se opet nije izmerilo kako treba i gle čuda sve brojke u crvenom....usled saobraćaja (gume, kočnice su glavni izvor PM zagadjenja po tom istraživanju).
Samo konstatujem da ima i zagadjenih i nezagadjenih delova Srbije, Beograda i da nema bitne razlike u odnosu na to da i širom sveta ima sličnih raspodela zagadjenja po zonama.
Na nekom sajtu koji objavljuje indeks zagadjenosti (ovde bio linkovan koji post ranije) piše da je po njima u Srbiji grad sa najčistijom vazduhom Bor (2021 godina podatak). E sada koliko je to tačno i da li onda verovati i za ostale gradove šta pišu...veliko je pitanje. Pominje se i da objavljeni podaci zapravo nisu izmereni nego su nekakvo predvidjanje sa satelita???
Današnji podaci za zagadjeniji deo opštine Barajevo, uz Ibarsku magistralu mesto Vranić, su u zelenom:
PM10 -47
PM02,5 -48
NO2- 20
SO2-17
Tu gde sam ja, udaljen od saobraćaja Ibarske, okružen šumom može da bude samo bolje i samo još čistije.
I tako je od početka godine, samo jedan dan je bilo maglovito uz jaku kondenzaciju vlage, smoga uopšte nema i gotovo stalno je Sunčano i vedro vreme.
Mladenovac je poznato već ceo vek mesto za lečenje bolesti pluća, vazdušna banja, Kosmaj takodje ne zaostaje.
Opština Sopot je već neko vreme takoreći hit kod umetnika.
Te priče kako je svuda zagadjen vazduh su prosto paušalne rekao bih.
A tamo gde sam ranije živeo, koji opet nije sam centar grada, u Zemunu, danas je kažu podaci u crvenoj boji.
Meni odavno nije privlačno ni kada poslom moram u centra grada ili zagušen (sada je tako) Novi Beograd.
No opet poštujem što neko voli da živi na Zelenom Vencu ili Beogradu na vodi, sa svime što to prati pa i zagadjenjem.