Servis automatskog menjača

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
kojot
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2018, 22:33

Re: Servis automatskog menjača

Post od kojot »

Ja ne bih rekao da je horor. Ako recimo kupuješ auto od 10 000 evra, kupi od 8000, a 2000 stavi sa strane za menjač. I eto, za 10 000 se relativno bezbrižno udobno voziš.
Naravno pod uslovom da hoćeš da auto sam šalta.
Ko hoće da ga vožnja ispadne jeftino, a ne udobno, onda tema automatika nije za njega.

Automatik je za ljude koji hoće komfor i spremni su to da plate.
I ovi što pljuju kako je automatik loš, nije on loš nego ti nećeš da platiš i želiš da se voziš jeftino.

Vrlo je moguće da automatik nikad ni ne crkne u vašem vlasništvu. Pogotovo ako se kupi očuvan primerak sa nekim pouzdanim menjačem.

Ko nema ili kome će da bude žao da da dodatnih 2000 za remont onda neka ne razmišlja na ovu temu :)
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Nemam nekog preterano velikog iskustva sa automaticima (na stranu to što ga vozim poslednjih 5.5 godina ali kod mene je menjač skroz ok), ali valjda ako menjač ima neki problem on će se, uglavnom, pokazati na test vožnji.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

kojot napisao: 25 Jan 2023, 15:09 Ja ne bih rekao da je horor. Ako recimo kupuješ auto od 10 000 evra, kupi od 8000, a 2000 stavi sa strane za menjač. I eto, za 10 000 se relativno bezbrižno udobno voziš.
Ko hoće da ga vožnja ispadne jeftino, a ne udobno, onda tema automatika nije za njega.

I ovi što pljuju kako je automatik loš, nije on loš nego ti nećeš da platiš i želiš da se voziš jeftino.

Vrlo je moguće da automatik nikad ni ne crkne u vašem vlasništvu. Pogotovo ako se kupi očuvan primerak sa nekim pouzdanim menjačem.

Ko nema ili kome će da bude žao da da dodatnih 2000 za remont onda neka ne razmišlja na ovu temu :)
Nije uvek sve u apsolutnoj cifri, evo ti primet koji je Gaginho naveo, koliki je to trosak u smislu % vrednosti celog auta?
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa relativno, ako auto vredi ispod 2-3k eura pola vrednosti ce otici na remont.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Post od dzonic87 »

Ajde bre Ameri voze decenijama samo automatike, pa se ne žale

A prelaze daleko više nego Evropljani
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Gaginh0 napisao: 25 Jan 2023, 12:10 Kolegi crkao menjač na F10 528i, remont 7.500, nov 12.000
Ne znam tačno koji je deo otišao ali nije hteo u brzine da "udje/prebaci", kilometraža oko 170.000, servis nije bio ovlašćeni za BMW ali specijalizirani za automatske menjače.
Pricam za D.
O joj, nešto mi se čini da su ga baš zacepili. Mislim da je nov menjač barem 30-40% jeftiniji. Ako se ne varam 8 HP "tausch" je oko 5000-6000. Zavisi da li se vraća stari ili ne.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Vidi, filtere za Passata u Nemačkoj plaćam 155€, ovde 24€, može biti i do toga :kezo:

U suštini samo prenosim koliko je on platio :zbunjen:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Gagi, možda poredis originalne sa ovim drugim pa zato. Meni Mahle Knecht svi filteri 140 EUR izašlo u Srbiji. Sa uljem naravno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Bila je vec jako slicna prica pre godinu i nesto, evo linka. viewtopic.php?f=10&t=1378&p=983059&hili ... ht#p983059

Evo drugar sto je dobio ponudu pre par godina za Hondu. Dotero je ovde, doneo polovni menjac i Robika mu ugradio.

Slika
SlikaSlika
BigMazzy
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2019, 10:10

Post od BigMazzy »

kojot napisao:Ja ne bih rekao da je horor. Ako recimo kupuješ auto od 10 000 evra, kupi od 8000, a 2000 stavi sa strane za menjač. I eto, za 10 000 se relativno bezbrižno udobno voziš.

Ako hoću auto od 10k onda hoću od 10k a ne od 8k €.

Ako ćemo o ostavljani novca sa strane, pa onda treba razmišljati i o DPFu i o diznama i o svačemu još.
Pa tako za auto 10000€ , automatik treba računati još jedno 3-4000€ za servise i potencijalno skupe kvarove.
A kasko tek......mislim, ako već kupimo auto, nećemo da rizikujemo sudare, štete i krađe bez kaska.

Ako hoću da se vozim jeftino, onda benzinac sa TNGom i manuelcem, zar ne?

Sent from my 2203129G using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Upravo tako, menjač kao i sve drugo na autu treba da košta /vredi/ toliko koliko se plati, bez ikakvih naknadnih remonata i zamena...može tako i motor da se posmatra da nije strašno da se da 2.000 za remont ili da se remontuje karoserija za 2000...

Moje mišljenje je da ako treba da se toliko mnogo uloži u auto tipa 2000 taj auto je za presu pre nego za dalje remonte...odslužio svoje sa vitalnim skolopovima.

Na autu od 10,000 evra očekujem remonte/vanredne kvarove do 120 eventualno 250 evra, ne računajući potrošne redovno habajuće, za neki iole kvalitetan model auta. Neki krš ajde i 1,000 evra gde je godinama zapostavljano održavanje.

Druga je stvar što ima mnogo auta koji samo lepo izgledaju spolja (gladac) a zapravo su sa joškratkim preostalim radnim vekom (jadac) a kod nas se često gleda šminka tj izgled kao glavno merilo procene.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

kojot napisao: 25 Jan 2023, 10:47
Moj stav je da dsg jeste podložniji kvarovima u odnosu na ZF zbog trošenja kvačila. Ali da je jednostavniji i jeftiniji za remont.
Svaki automatik ima kvačila pa tako i DSG kao i ZF i (Mercedes i Aisin itd ), jer je to prosto neophodno i nužno da bi se brzine mogle menjati i postojao ler režim ali su različite konstrukcije pa time i trošenja.

DSG je pravljen da bude skup za remont, i to ne mehanički deo već pre svega elektronika/servo mehatornika koja ga i zakucava i praktično se ne može popraviti. Samo zamena.

Rekao bih da je to ciljana odluka VWa da bude kraći radni vek, tj da se uzimaju dodatne pare i to poštujem.
Nekada je to radio Opel i GM bio poznat po tome kao i Ford, ciljano pravljeno da dodatno košta tokom eksploatacije.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

123456 napisao: 25 Jan 2023, 20:26 Gagi, možda poredis originalne sa ovim drugim pa zato. Meni Mahle Knecht svi filteri 140 EUR izašlo u Srbiji. Sa uljem naravno.
Koliko ja znam VW nema svoje filtere, u njihovom originalnom pakovanju su filteri nekog XXX proizvođača tako da ne vidim razlog cepanja po ušima :zbunjen:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako su brendirani VW, makar bili identicni kao drugi kostace (dosta) vise.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Gaginh0 napisao: 26 Jan 2023, 16:11
123456 napisao: 25 Jan 2023, 20:26 Gagi, možda poredis originalne sa ovim drugim pa zato. Meni Mahle Knecht svi filteri 140 EUR izašlo u Srbiji. Sa uljem naravno.
Koliko ja znam VW nema svoje filtere, u njihovom originalnom pakovanju su filteri nekog XXX proizvođača tako da ne vidim razlog cepanja po ušima :zbunjen:
I ja mislim, da razlika u kvalitetu ne opravdava toliku razliku u ceni. Mahle Knecht su inače prva ugradnja pa sam samo prokomentarisao, da te sa tim filterima ne bi jeftinije izašlo ni u Srbiji. Verovatno si stavio neke druge.
Odgovori