Mobilne telekomunikacije
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Re: Mobilne telekomunikacije
Može to biti i do načina korišćenja. Recimo, naravno da bi meni moj telefon još brže radio da nemam običaj da nakrckam na njega svaku aplikaciju koja bi mi mogla zatrebati, a od kojih mnoge sigurno ne pokrećem ni po duže od mesec dana... Ali mi je besmisleno da to na telefonu nemam, tako da to tako držim, pa ko ga šiša, nek mi jede memoriju.
I sad i da resetujem telefon na fabrička podešavanja, odmah ću mu opet nakrckati sve po starom, i naravno da će biti isto. I tako dobijemo da je nekome super, a nekome nije.
Druga stvar je i da je Viber aplikacija generalno smeće. No, to možemo komentarisati, ne možemo promeniti, samo ćemo se prilagoti, i kraj.
I sad i da resetujem telefon na fabrička podešavanja, odmah ću mu opet nakrckati sve po starom, i naravno da će biti isto. I tako dobijemo da je nekome super, a nekome nije.
Druga stvar je i da je Viber aplikacija generalno smeće. No, to možemo komentarisati, ne možemo promeniti, samo ćemo se prilagoti, i kraj.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Pošto mi ističe i ugovor, bacim poglede malo i na ponudu operatera. Inače sam MTS korisnik već 20+ godina. Ranije su me kod MTS-a držali m-tel dodaci gde sam u CG dobijao neograničen Net. To sad manje znači kad kod svih imam 5-6GB za zapadni balkan.
Prvo, bacim pogled koliko košta S23. Kod MTS-a i Yettel-a košta isto ili više nego da kupiš u radnji, tipa 120-130k. A kod A1 - samo 80k! Ili nešto više ako ga plaćaš na rate. Ogromna razlika, tolika da pomislim da je možda i greška na sajtu?
Drugo, roming dodaci su im daleko povoljniji. Npr. 3GB na 15 dana - 1400din. Dok je kod MTS-a 2GB - 2500din.
Odgovorite me da ne pređem u A1
Prvo, bacim pogled koliko košta S23. Kod MTS-a i Yettel-a košta isto ili više nego da kupiš u radnji, tipa 120-130k. A kod A1 - samo 80k! Ili nešto više ako ga plaćaš na rate. Ogromna razlika, tolika da pomislim da je možda i greška na sajtu?
Drugo, roming dodaci su im daleko povoljniji. Npr. 3GB na 15 dana - 1400din. Dok je kod MTS-a 2GB - 2500din.
Odgovorite me da ne pređem u A1

Poslednja izmena od grujicd u 04 Feb 2023, 15:57, izmenjeno 2 puta ukupno.
Tih 3GB samo u A1 mreži, Vodafone. Zna biti problem.
Sent from my SM-G770F using Tapatalk
A1 je uvek imao najbolje cene za telefone. Sa druge strane, ima opcija, pređeš u Yettel na pripejd, par dana, onda te zovu da pređeš na postpejd uz popust od 50% na tarifu. Eto uštede.
Sent from my 2203129G using Tapatalk
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Našao sam gde je caka kod A1. Kad uzmeš telefon, onda i sam paket košta više, i tu ne mislim naravno na onaj deo što plaćaš ratu za telefon. Npr. Neo 23 poskupi sa 1600 na 2500din. 24 x 900din = 21.600din razlike.
Jbt treba ti excel i detaljno čitanje sitnih slova da vidiš koliko će šta da te košta.
Pored toga roming je isto maglovit pojam kod svih, u kojim zemljama važe koji podaci u kombinaciji sa kojim paketom, baš je smaranje.
Jbt treba ti excel i detaljno čitanje sitnih slova da vidiš koliko će šta da te košta.
Pored toga roming je isto maglovit pojam kod svih, u kojim zemljama važe koji podaci u kombinaciji sa kojim paketom, baš je smaranje.
Te sto ti stoje instalirane samo ti nista ne usporavaju telefon. Niti stoje u memoriji niti opterecuju procesor.Gazu napisao:Može to biti i do načina korišćenja. Recimo, naravno da bi meni moj telefon još brže radio da nemam običaj da nakrckam na njega svaku aplikaciju koja bi mi mogla zatrebati, a od kojih mnoge sigurno ne pokrećem ni po duže od mesec dana... Ali mi je besmisleno da to na telefonu nemam, tako da to tako držim, pa ko ga šiša, nek mi jede memoriju.
Sent from my M2103K19G using Tapatalk
- Gazu
Nije baš tako, opterećuju pomalo, barem na Androidu, a mislim i kod ostalih. Ali meni to i nebitno, šta će mi super brz telefon koji ne ume da uradi ono što mi zatreba jer tad nemam na njemu aplikaciju.
Uh, a A1 i te različite cene, to je fora kod svih operatera. Jedno je pretplata sa i drugo bez telefona, samo što ne naznače to dovoljno krupno. Tako da se i to treba računati u cenu telefona - ta razlika u tarifi kao da je deo rate za telefon.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Uh, a A1 i te različite cene, to je fora kod svih operatera. Jedno je pretplata sa i drugo bez telefona, samo što ne naznače to dovoljno krupno. Tako da se i to treba računati u cenu telefona - ta razlika u tarifi kao da je deo rate za telefon.

Ja sam ,npr, ćerki uzeo iPhone uz neku tarifu u Telenoru, kao novi korisnik je dobila 50% popust na tarifu. Nakon godinu dana su podigli cenu usluga, tj tarifa, i ja raskinem ugovornu obavezu bez penala, ostao mi samo iPhone da otplatim
.

Jedino sto ti zauzimaju internu memoriju, nista vise. Ako su neaktivne, a jesu posto ih ne palis uopste, ne stvaraju nikakvo opterecenje.Gazu napisao:Nije baš tako, opterećuju pomalo, barem na Androidu, a mislim i kod ostalih. Ali meni to i nebitno, šta će mi super brz telefon koji ne ume da uradi ono što mi zatreba jer tad nemam na njemu aplikaciju.
Sent from my M2103K19G using Tapatalk
Odu negde u dubinu i čak se ne updatuju, zamrznute skroz budu. Na Samsungu makar.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Kod samsunga sam to jako mrzeo. I kad ih deaktivitas zauzimaju fino bogami. Kod bivseg p10 lite je bila druga prica. Cim deaktiviras te gluposti, oseti se razlika.
Ono sto je pisao heroj desi se i meni nekad, posle slusanja muzike na Musi npr, zakuca fon i ne mozes da sklonis ‘plejer’ nego se skloni kad resetujes fon. Nije jabuka savrsena da fercera bez greske uvek i svuda. Ima bubica kao i svako parce tehnike ali je izuzetno kvalitetan uredjaj koji godinama traje. Evo meni je i tapatalk opasno brljavio da su se ljudi smejali kad sam im pokazivao. Kako sam uplatio vip nalog, samo sto me ne izgrli svaki put kad udjem u aplikaciju.
I da, odustao sam od upgrade-a osmice. Koristicu je dok moze, zamenio sam bateriju i teram dalje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ono sto je pisao heroj desi se i meni nekad, posle slusanja muzike na Musi npr, zakuca fon i ne mozes da sklonis ‘plejer’ nego se skloni kad resetujes fon. Nije jabuka savrsena da fercera bez greske uvek i svuda. Ima bubica kao i svako parce tehnike ali je izuzetno kvalitetan uredjaj koji godinama traje. Evo meni je i tapatalk opasno brljavio da su se ljudi smejali kad sam im pokazivao. Kako sam uplatio vip nalog, samo sto me ne izgrli svaki put kad udjem u aplikaciju.
I da, odustao sam od upgrade-a osmice. Koristicu je dok moze, zamenio sam bateriju i teram dalje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Android 12 i 13 neaktivne aplikacije stave u stanje mirovanja nakon nekog vremena.
- Gazu
Ja sam Android 10, možda i to kod mene čini razliku. Al nemam nameru da bacam pare na drugi dok ovaj ne crkne, ne bi s novijim telefonom dobio ništa vau.
A za jabuku, svako ko je pošten, vidi mane na iPhone-u. Vidi mane, kaže šta je, i zaključuje da mu i tako Apple više odgovara nego Android.
A za jabuku, svako ko je pošten, vidi mane na iPhone-u. Vidi mane, kaže šta je, i zaključuje da mu i tako Apple više odgovara nego Android.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Pošten?
Ne pratiš pažljivo. Pa rekao sam najveću manu koja me nervirala do sada, a to je nemogućnost slanja fajlova preko bluetootha. A hardverski mi jako smeta mi što nema tele kamericu. Sve ostalo zaista odlično. .)

Ne pratiš pažljivo. Pa rekao sam najveću manu koja me nervirala do sada, a to je nemogućnost slanja fajlova preko bluetootha. A hardverski mi jako smeta mi što nema tele kamericu. Sve ostalo zaista odlično. .)