Stigla zima...
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Stigla zima...
I ja sam to radio, odnosno bio sam kasnije komandir straže 7 x po nedelju dana. Takođe je sat vremena trajala smena stražara jer je kasarna ogromna.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Stigla zima...
Da opišem jednu situaciju, kad ste već počeli, ali dobro sam je zapamtio.
1996/97, zima, straža na nekim čukama na Kosovu. -20 beskonačno.
Toliko je stiglo da su sijalice u reflektorima pucale na naše oči.
Klasić, koji je samnom bio u straži je imao promrzline prstiju, da je bio na korak od toga da mu odstrane prste sa stopala. Tad sam prvi put uživo video kako izgledaju promrzline te vrste. Nisu pomogle mi vunene i termo čarape zajedno.
Elem, poučen tim iskustvom, ja pre izlaska na sledeću smenu straže, uzmem lepo manjerku za hranu, napunio je žarom iz bubnjare, posadim je u stražarsku kućicu i sednem na nju. Pošto sam bio pod pancirom non stop, plus veliki dugački šinjel, koji je padao na pod kad sednem, bukvalno sam napravio efekat akumuliranja toplote. Problem je bio što mi se brzo prispava
.
Koja je to divljina bila, dokaz je čopor vukova koji nas je redovno obilazio, a takva pustoš da im se oči vide na kilometar daljine kako cakle.
Sent from my 2203129G using Tapatalk
1996/97, zima, straža na nekim čukama na Kosovu. -20 beskonačno.
Toliko je stiglo da su sijalice u reflektorima pucale na naše oči.
Klasić, koji je samnom bio u straži je imao promrzline prstiju, da je bio na korak od toga da mu odstrane prste sa stopala. Tad sam prvi put uživo video kako izgledaju promrzline te vrste. Nisu pomogle mi vunene i termo čarape zajedno.
Elem, poučen tim iskustvom, ja pre izlaska na sledeću smenu straže, uzmem lepo manjerku za hranu, napunio je žarom iz bubnjare, posadim je u stražarsku kućicu i sednem na nju. Pošto sam bio pod pancirom non stop, plus veliki dugački šinjel, koji je padao na pod kad sednem, bukvalno sam napravio efekat akumuliranja toplote. Problem je bio što mi se brzo prispava

Koja je to divljina bila, dokaz je čopor vukova koji nas je redovno obilazio, a takva pustoš da im se oči vide na kilometar daljine kako cakle.
Sent from my 2203129G using Tapatalk
- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Lance sam jednom montirao i nadam se nikad vise. Sad sam spremio "carape" umesto lanaca, i evo već par zima i poseta planinama nista od snega na kolovozu.
U teoriji se lako stavljaju, pa i "na terenu", mozda ove zime konačno i potvrdim.. ili ne..
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
U teoriji se lako stavljaju, pa i "na terenu", mozda ove zime konačno i potvrdim.. ili ne..
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Udjem u slike i pre god dana penjanje na Kop iz Josanjicke banje

Imam lance i za 4x4 al samo zbog panduracije jer realno ne znam ni na koju osovinu bi ih stavljao.

Imam lance i za 4x4 al samo zbog panduracije jer realno ne znam ni na koju osovinu bi ih stavljao.
Brzine idu u H-a !!!

Bili smo tad isti vikend na Kopu, samo smo se mi penjali preko Brzece. Nasao sam i ja snimak od tad, evo isecka.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
- jovanvuk
- Pridružio se: 08 Feb 2015, 23:30
- Garaža: Q5 40TDi Quattro, Meredes A klasa W169
- Kontakt:
Na obe samo na onim vozilima koji imaju zakretanje zadnjih točkova, na sva ostala 4X4 samo na prednju osivinu .Day Walker napisao:
jer realno ne znam ni na koju osovinu bi ih stavljao.
Na prilazima Kop-u do sada nisu zahtevali lance za 4x4 vozila.
Ali zbog sebe treba montirati na 'primarnu' osovinu (ukoliko je raspodela pola/pola onda na prednju)
Ali zbog sebe treba montirati na 'primarnu' osovinu (ukoliko je raspodela pola/pola onda na prednju)
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Secam se toga. Bio ja u becu kod drugara, tamo nesto oko 0 temperatura. Stigao kuci, pokazivalo mi -16. Mislim da imam tu fotku negde.dragvorl napisao:Januar 2017. je bio jaci.
@jovanvuk
Jel to pise u nekom uputstvu? na bmwu se skretanje zadnjih tockova ugasi kad selektujes da si stavio lance.
Jel to pise u nekom uputstvu? na bmwu se skretanje zadnjih tockova ugasi kad selektujes da si stavio lance.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
jovanvuk napisao: 05 Feb 2023, 12:55Na obe samo na onim vozilima koji imaju zakretanje zadnjih točkova, na sva ostala 4X4 samo na prednju osivinu .Day Walker napisao:
jer realno ne znam ni na koju osovinu bi ih stavljao.
Moj 4x4 ima primarno zadnji pogon, tako da ne vazi za sve isto…
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Ludilo je yakutia, leti pici do +30 a zimi do -60, gledao sam dosta klipova i citao, bas zahtevni uslovi za sve.... tamo ne gase kola ako ce recimo da ponovo voze za pola sata, sat i sl. takodje kad parkiraju ispred prodavnica i sl., ostave motor da radi a rezervnim kljucem zakljucaju vrata, imaju i daljinska paljenja i gasenja motora koji rade preko senzora u kabini kad padne temperatura pali motor, gorivo isto toce ne gaseci motore, imaju razne grejace koje ostavljaju ispod haube da im odrzava neku temp. motora one specijalne termo cebice kojima pokrivaju auto preko noci i kad ih duze ne voze itd. Gradnja objekata je vrlo zeznuta jer je zemiljiste smrzunto pa ne znas na kojoj dubini je stabilno kad pocne leti da se otapa a zanimljivo da kod njih tek na preko -50*c staju skole, gradnja, i jos neki tako poslovi i sl. a kao kad je -20-30*c to je prijatno hladno tad se deca igraju napolju, seta se itd. 

Temperatura od -30C ako nema vetra i vlaznosti je prilicna prijatna ako se kreces. Nama na skijanju od pre par godina bilo prvih 3 dana -30C pa posle poraslo na skoro 0C. Mnogooo gore je bilo oko 0C zbog vlaznosti i vetra ....
Vetar ulazi u koske i daje utisak da je preko 10-20 stepeni niža temperatura. Ovih dana je duvao vetar i bilo hladno da se smrzneš, juče već nema vetra i mnogo je prijatnije iako je temperatura samo par stepeni viša.
Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk
Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk