Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Re: Servis - Razno

Post od A170T »

Filter goriva sam zadnji put menjao Aprila 2021, do danas je napravio nekih 15.000 km. Menjati ili da sacekam jos neko vreme?
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

PJ2020 napisao:Pozdrav ljudi,

Imam problem sa servo lampicom (Mazda 3 je u pitanju). Vozio sam tog dana oko 50km, parkirao auto i posle par sati opet usao, upalio i servo lampica je svetlela, volan kao kamen. Da ne bih ostetio letvu, samo sam ga ugasio i ostavio.

Sutradan sam seo u auto, sve normalno radi, tecnost za servo je puna, doduse crna, ali nema mehurica, curenja ili bilo cega. Evo 4 dana kasnije, servo lampica se ne pali.

Da li neko ima iskustva sa ovime? Jel potreban hitno servis, elektrika, zamena tecnosti ili je to samo bio neki privremeni bag sa elektronikom? Jedino me brine da ne otkaze usred voznje.

Hvala!
Možda nije bila dobra struja/masa za servo. Ako se opet bude pojavljivalo odmah ugasi, skini klemu vrati i ako bude ok onda je struja definitivno.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

A170T napisao: 10 Feb 2023, 17:05 Filter goriva sam zadnji put menjao Aprila 2021, do danas je napravio nekih 15.000 km. Menjati ili da sacekam jos neko vreme?
Na 30,000km se menja filter goriva na dizel motorima, tako da sačekaj.
Ali, obavezno svakih 6 meseci ispusti vodu iz filtera goriva, tzv. drenažu.
Na kućištu filtera obični ima odgovarajuća lulica i ventil (koji se odvrće) za ispuštanje a neki auti imaju i namontirano crevo za drenažu pa samo postaviš neku posudu da sakupiš.
Dovoljno je 100ml dizela da ispustiš, uostalom vidi se golim okom a i oseti mirisom i pod prstima kada krene čist dizel u odnosu na vodu (ako je uopšte bilo).

Ovo je jako važan postupak redovnog održavanja kod dizel goriva.
Ako ima nejasnoća pogledati u uputstvo.
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Nisam znao za ovo u vezi vode, baš juče gledam filtere na internetu sa tim dodatkom za ispuštanje vode ali nisam znao čemu to služi. Moj trenutni filter nema dodatak za to, možda sledeći nabacimo takav.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Svaki filter za dizel mora da ima to, tako je zadnjih 50tak godina bilo na svakom dizelu koji sam video ili posedovao.
Bilo da je na filteru kao takvom (VW su bili takvi recimo, i to je bilo jako dobro uradjeno), tipično Bošov sistem.

Ili da je na kućištu filtera a sam uložak tj . filterski element je naravno onda bez.

Kod nekih filtera tu je i senzor (prekidač običan) koji upali lampicu za vodu u gorivu na tabli tako da i tako opomene vozača da je vreme za periodično ispuštanje.

Ne znam kako je na tom Mercedesu ali ne bi trebalo da su nešto bitno drugačije napravili nego kod drugih, i valjda ima upozorenje na tabli -lampicu bilo kao serijska oprema bilo kao dodatna oprema (uz doplatu).
A170T
Reactions:

Post od A170T »

U zadnjih nekoliko zamena smo uvek stavljali Mann 842/17 filter, on izgleda ovako. Sad ne znam šta tu služi za izbacivanje vode. Model Mann 842/18 ima neki dodatak dole koji je verovatno namenjen za to.
SlikaSlika

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Koji je po katalogu Mann oznaka filtera za taj model motora u tom Mercedesu, i to godište?
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Ne bih znao zaista, ovaj model:
https://www.autohub.rs/mann-filter-wk-8 ... vod-goriva

ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pa to nije Mann -ov katalog primene po vozilima.
Ovo što si okačio nema nikakvog smisla niti veze sa temom odabira onoga što fabrika traži za svoj motor.

Taj trgovac nudi desetine različitih filtera za desetine (ili hiljade filtera a hiljade) modela vozila..na tebi je da odabereš samo onaj filter koji je fabrika odredila za tvoj tip vozila.
Dakle, uputstvo ili katalog za Mercedes ti treba.
Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

Pogledaj da nemas ovako nesto prije filtera.
Slika

Slika
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Ovo sam viđao na traktorima, valjda bih primetio na kolima da ga ima.

Korisnikov avatar
Sinisa G.
Reactions:
Pridružio se: 11 Feb 2014, 11:25
Garaža: GTS, EVO500, GSI

Post od Sinisa G. »

A ovo?
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Ja sam ovakav stavljao na jtd motore, odvrne se dole ovaj beli plasticni deo i ispustis vodu...

Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

A170, pogledao sam u katalogu, oba filtera čije si slike okačio su odgovarajuća za tvoje vozilo.
Postoje 2 različita motora u A170CDI ali su filteri isti.
Oba ,mogu da se koriste a ovaj sa dodatnom rupom je predvidjen za ugradnju prekidača vode (okida lampicu na tabli) dok onaj bez prosto nema tu indikaciju.

Na samom priključku gde se stavlja filter postoji crevo za preliv kondenza/ vode koje je prozirno i služi za drenažu.
Procedura je nešto različita nego kod drugih vozila, nije komplikovano a evo i opisa kako se radi na jednom drugom Mercedesu ali bi trebalo da je isto i kod tebe. Ispuštanje se vrši preko aktivacije kontakt brave, creva pod brojem 1 i pod brojem 2 na slici:

https://www.manualslib.com/manual/65472 ... l?page=317
A170T
Reactions:

Post od A170T »

Videću šta kaže mehaničar u vezi toga, da ne napravim neki problem čačkanjem.

Odgovori