Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Servis - Razno

Post od OMP »

hyundai_i30 napisao: 15 Feb 2023, 23:13 Ovi kojima je to profesija odrade ovo sto sam rekao - ispuste dok god tece mlaz i ubrizgaju nesto manje od 2L spricem. Ja iskreno ne znam da li je to previse jer ubrizgavaju dok god ne krene da curi na bocnom ventilu. Nista nisu dodatno odlivali.

Ne kontam sta je nejasno, pa i treba da ubrizgavaju dok ne krene da curi na bocnom srafu jer to mu je merka, nivo ulja kod vecine kola za koje ja znam i gde sam menjao upravo tako pise, kad se nivo ulja poravna sa otvorom za ulivanje to je ok, ne sipati vise, ako i sipas vise pustis da se ocedi na tom istom srafu gde si sipao i kad prestane da curi zavrnes i to je to. Vi sad prvo odvrnite taj bocni sraf za ulivanje i vidite dal ce da krene da curi, ako krene pusti da se ocedi koliko ima i vidi koliko je izaslo pa onda tako probajte auto i vidite dal se isto desava da se otkloni sumnjam viska ulja i penusanja. Suvisno je da pominjem da auto mora biti na ravnom, ako radite na kanalu ili stubnoj dizalici ok ali ako radite kuci na rucnoj dizalici i dignete jednu stranu vozila onda to nije merodavno, morate i drugu stranu auta da podignete da se poravna.

evo i objasnjenja ovde...

Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 05:13
Garaža: Hyundai i30 1.4 16V, 2011. (plin + benzin)

Post od hyundai_i30 »

Kod mene kada je menjano je ulje bilo polu prozirno, boja motornog ulja maltene, bukvalno bez ikakvog taloga, penusavosti itd. Kod njega nisam bio prisutan, ali cemo odraditi ovo sto pominjete da otklonimo i sumnju oko penusavosti. Proces zamene je sasvim jasan i nece biti problema oko toga.

Ali, ovako dok se auto vozi tesko da bilo sta vezano za ulje moze da izazove ovakvo bagovanje menjaca. Jedino da nema dovoljno ulja pa da dodje do ovakvih blokada menjaca, ali evo danas ce i taj slucaj biti pokriven.

Iskreno, nemam iskustva sa zamenom ulja, zapravo sem ovog druga niko koga znam nikada nije zamenio ulje na menjacu i samo me bledo gledaju i pitaju se da li sam blesav kada im to spomenem.

Ali, da menjac tesko upada u prvu, nekada tako blokira da ceo minut ne mozes da ubacis u prvu, svako malo zeza pri ubacivanju u 3. brzinu, narocito iz 4. u 3., slaba vajda da je to do penusavosti, taloga ili samog kvaliteta ulja. Jer tipa menjac radi lepo, onda krene blokiranje i teze ubacivanje gde moras da vracas u ler ili u drugu brzinu pa opet probas i onda prodje nekako, pa ponovo lepo radi kao sat i tako bez pravila. To navodi na neki mehanicki kvar sto smo vec pominjali - sinhron, lezaj, birac brzine...

Ali, ispostovacemo sve ljude ovde koji su hteli da pomognu, zamenicemo ulje i proveriti ove situacije jer i da su bacene pare, opet vredi tih 2k RSD makar probati sa zamenom ulja, pre nego da nastavimo potragu za iskusnim majstorom koji bi se uopste upustio u resavanje ove problematike oko menjaca.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Jedino da nema dovoljno ulja pa da dodje do ovakvih blokada menjaca, ali evo danas ce i taj slucaj biti pokriven.
Ne manjka ulja, već viška ulja i opisanog penušanja tj kada je vazduh umesto ulja prisutan na dodirnim površinama.

Kada nema dovoljno ulja, ali ga ima, samo se ulje pregreva, nema nikakvih blokada menjača. Menjač može dosta da radi i potpuno bez ulja, sinhroni se troše ali nije to od putera....trebaju hiljadje kilometara bez ulja da započne proces ubrzanog habanja.

Kao što je napomenuo omp, pretpostavka je da se radilo sa autom koji je u vaservagi tj, potpuno horizontalan a ne na kućnoj dizalici koja odiže jednu stranu auta jer je onda totalno pogrešan rad na zameni ulja i tada garantovano dolazi do nekog problema sa nivoom ulja.

Ako je "juče" menjač sa starim uljem bio bez funkcionalnih problema a "danas" sa novim uljem ima problem da se blokira onda to veoma upućuje da nešto nije dobro uradjeno- ili procedura nije ispoštovana ili je ulje potpuno promašeni tip za taj menjač (čitati falš, neispravno, neodgovarajuće nešto...)
Jer tipa menjac radi lepo, onda krene blokiranje i teze ubacivanje gde moras da vracas u ler ili u drugu brzinu pa opet probas i onda prodje nekako, pa ponovo lepo radi kao sat i tako bez pravila. To navodi na neki mehanicki kvar sto smo vec pominjali - sinhron, lezaj, birac brzine...
Mehniački kvar je trajne prirode, i ovo opisano je apsolutno nemoguće. Sinhron koji je pohaban ne može nikakvom magijom da postane opet nepohaban (nov), ležaj isto, Sve te mehaničke stvari polagano se habaju, toliko polagano da je 500,000+km potrebno da se primete neki prvi početni simptomi...

Manuelni menjač je taliko pouzdan i izdržljiv po samoj konstrukciji da ga je jaaaako teško pohabati do mere da ne funkcioniše.

Treba pogledati kada je već radjeno oko menjača da nisu nosači poluga ili sajli pomerani/spali, da nije sajla ispala iz ležišta, da nije pukoa (ako je plastični) graničnik poluge biranja (ala Ford Focus ) na sanom kućištu menjača... i tako neke očigledne stvari koje dozvoljavaju da se nešto pokreće što ne bi trebalo i ispada iz svog radnog položaja.

Dakle, prvo pregledati prenosni mehanizam sajli i/ili poluga, kada je tako iznenadno "radi" pa "ne radi" pa opet "radi stanje šaltanja.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Meni nije jasan njegov tvrdoglavi stav da ponovo idu na istu gradaciju koja je prethodno sipana. Ali, čovek se uči, vrlo je temeljan, što pozdravljam ali treba biti i malo fleksibilan kad se rešava problem.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ljubitelj napisao: 17 Feb 2023, 20:33 Menjač može dosta da radi i potpuno bez ulja

Sa ovim se ne bih slozio, licni primer, jugo ostao bez ulja u menjacu tj nismo nikad ni proveravali, ćale krenuo za beograd tako, kad stigao u BG izgubio neke brzine, kad krenuo nazad ostao u 4. brzini i ni jedna da makne ni kad se ugasi auto, kao da zavario menjac (sto je bilo super jer je 90% auto put) i tako stigao kuci, malo lamelu spalio jer je bilo nekoliko kreni stani varijanti ali kad smo otvorili menjac on promenio sve boje, zupacnici se kao duga presijavali, bas se pregrejao. Tad neki stari majstor isprao menjac naftom (ne secam se jel montirao menjac na auto), sipao novo ulje i kaze vozi, ja u neverici ali posle toga je jugic isao jos mislim 2 ili 3 god bez i jednog problema, menjac jos bolje saltao :)
Hocu reci nece se mozda ostetiti menjac i pohabati sklop ali bez ulja moze da zabode u nekoj brzini kao kod mene i da tako ostane.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Može a pogotovu kada je Fiatov/Jugićev koji ne valja ni kada je pun ulja ni kada je nov, što se tiče šaltanja a pogotovu u prvu iz druge u toku vožnje.
A i taj tvoj primerak izgleda izdžao...
Ja sam igrom slučaja se družio sa autom kome je puštao semering pa je ulje čim se zagreje menjač čak i curkalo po malo ne mnogo ali ostavlja trag ispod auta kada se parkira preko noći.
Ceo menjač je bio oblepljen mešavinom bplata, prašine, ulja....strava kako je izgledalo.

I tako je voženo nekih 30,000+ km bez dolivanja, kada je otvoreno faliko je preko litar ulja a to znači da je bilo tek 1/2 ili i manje ulja od potrebne količine.
Doliveno, menjač i dalje bez problema radio. Posle auto zbog drugih stvari završio karijeru. A menjač je imao pretpostavljenih oko 340,000km (nije brzinomer radio par godina, izmedju ostalog) iza sebe.

Hoću da kažem, kao i u tvom primeru da neće tek tako preko noći menjač da ispusti dušu i blokira se. A pogotovu nakon zamene ulja onako iz čista mira danas radi a sutra blokada.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pa dobro nije isto kad nema ulja uopste i kad mu fali pola, vozio sam i ja auto kome kad sam hteo da zamenim ulje i ispustio staro vidim da je falio skoro ceo litar pa nista nije falilo menjacu ni pre ni posle zamene. Meni i danas nije jasno gde je ovaj jugo izgubio ulje obzirom da nisu primeceni tragovi curenja i sl. a auto se kod nas godinu ili vise pre toga vozio svakodnevno, doduse samo po gradu, i bez ikakvih problema sa saltanjem a auto smo inace kupili od komsije koji ga je ako se ne varam kupio novog i takodje vozio samo po lokalu tako da je jugu to bio prvi odlazak na dalje, izgleda je to iniciralo problem jer se mnogo vise ugrejao menjac na auto putu ali kako je i gde izgubio ulje posto ocigledno nije se to desilo kod nas, to je nepoznanica.
Damjan90
Reactions:
Pridružio se: 24 Okt 2021, 20:09

Post od Damjan90 »

Zna li neko od čega toliko stradaju zadnji silen blokovi od Grande Punta?
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Da nije sipano neko pogrešno nekompatibilno ulje u taj menjač pa je oštetilo nešto? Znam da kod BMWa ima nekih menjača u koja ni slučajno ne sme ulje koje ide u isti taj auto godinu dana pre ili kasnije, instant nešto ošteti jer se valjda aditiv i neki materijal ne trpe. Kod BMWa je to označeno bojama na nekom mestu na menjaču, beše zelena, narandžasta i još neka.

Sent from my iPhone using Tapatalk
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

A170T napisao:Imate 15% popusta na Autohub i Prodaja Delova uz SRETENJE kod.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Kupio vazdušni i filter goriva za 3600 din sa popustom. Inače filter goriva sa leve strane je korišćen u periodu 2018-2020, a desni je nov. Baš je vidljivo da je prisutna štednja u materijalu, novi filter je nešto manji i malo drugačijeg oblika. Stari je Made in South Africa, novi je Made in Tunisia.
Slika

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Damjan90 napisao: 19 Feb 2023, 12:46 Zna li neko od čega toliko stradaju zadnji silen blokovi od Grande Punta?
Sta znaci toliko? Jos nisam cuo za taj problem kod GP-a, hoce da stradaju kao i na svakom autu normalno ali da mu je to neka mana i da cesto strada nisam cuo
Damjan90
Reactions:

Post od Damjan90 »

Da li je puno 5.ooo din majstoru za ruke za zamenu silen blokova?
Inače zamenio sam oba ali iritantna škripa nije prestala...
Da li može da se pomeri trap pri ovakvoj intervenciji?
Korisnikov avatar
Webad
Reactions:
Pridružio se: 15 Okt 2022, 10:35
Garaža: Astra H GTC 1.9 88kw

Post od Webad »

hyundai_i30 napisao: 16 Feb 2023, 09:16 Kod mene kada je menjano je ulje bilo polu prozirno, boja motornog ulja maltene, bukvalno bez ikakvog taloga, penusavosti itd. Kod njega nisam bio prisutan, ali cemo odraditi ovo sto pominjete da otklonimo i sumnju oko penusavosti. Proces zamene je sasvim jasan i nece biti problema oko toga.

Ali, ovako dok se auto vozi tesko da bilo sta vezano za ulje moze da izazove ovakvo bagovanje menjaca. Jedino da nema dovoljno ulja pa da dodje do ovakvih blokada menjaca, ali evo danas ce i taj slucaj biti pokriven.

Iskreno, nemam iskustva sa zamenom ulja, zapravo sem ovog druga niko koga znam nikada nije zamenio ulje na menjacu i samo me bledo gledaju i pitaju se da li sam blesav kada im to spomenem.

Ali, da menjac tesko upada u prvu, nekada tako blokira da ceo minut ne mozes da ubacis u prvu, svako malo zeza pri ubacivanju u 3. brzinu, narocito iz 4. u 3., slaba vajda da je to do penusavosti, taloga ili samog kvaliteta ulja. Jer tipa menjac radi lepo, onda krene blokiranje i teze ubacivanje gde moras da vracas u ler ili u drugu brzinu pa opet probas i onda prodje nekako, pa ponovo lepo radi kao sat i tako bez pravila. To navodi na neki mehanicki kvar sto smo vec pominjali - sinhron, lezaj, birac brzine...

Ali, ispostovacemo sve ljude ovde koji su hteli da pomognu, zamenicemo ulje i proveriti ove situacije jer i da su bacene pare, opet vredi tih 2k RSD makar probati sa zamenom ulja, pre nego da nastavimo potragu za iskusnim majstorom koji bi se uopste upustio u resavanje ove problematike oko menjaca.

Šta se desilo na kraju?
Astrina garaža: viewtopic.php?f=2&t=7440
Korisnikov avatar
hyundai_i30
Reactions:
Pridružio se: 02 Avg 2022, 05:13
Garaža: Hyundai i30 1.4 16V, 2011. (plin + benzin)

Post od hyundai_i30 »

Zamena ulja nije pomogla, ista stvar se desava. Nasli smo majstora po preporuci koji je provozao auto i terao nas da saltamo brzine dok je on gledao kako i sta odvaja ispod haube. Rekao je da sumnja na viljusku, ali da ne moze da tvrdi dok ne pogleda to kada auto dodje na njegov kanal, trenutno je naravno prebukiran.

Tako da cekamo sledecu nedelju zdravlje, pa da konacno ustanovi ovaj majstor sta je definitivno bilo u pitanju. On kaze da je gotovo 100% siguran da nije sinhron jer tacno poznaje po zvuku kada je to problem, a kaze da je viljuska jer se i kod njega problem javljao pri prelazu iz 4. u 3. bezinu i kaze da je viljuska bas odgovorna za ovako nesto i da je imao vec takve situacije...

Cekamo narednu nedelju, idemo na preporuku sto se tice ovog majstora pa se nadamo da ce on konacno da resi problem.

Damjan90
Reactions:

Post od Damjan90 »

Volan stoji ovako u vožnji...
U pitanju je GP...
Nisam primetio da vuce u stranu,samo stoji tako posle intervencije na trapu?
Da li je to opasno ili treba pod hitno uraditi optiku?
Molim da mi odgovori neko ko se bolje razume...
Prikačeni fajlovi
IMG_20230223_141129.jpg
Odgovori