Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od DukeNS »

Grujic napisao: 27 Feb 2023, 13:31 Aman, mora samo da se umre, batali to mora.

Ja sam jasno naveo par primera gde ljudi to ne urade da bi klepali u svoj dzep, gradili vikendice i slicno, nego da bi uradili nesto za opste dobro. Ako to i dalje niko ne shvata onda jbg.

Al da, ima i tih koji su "morali", i iako nisam bio u toj poziciji, nikada necu osuditi i pricati o moralu nekom ko je to uradio zarad gole egzistencije kao sto je to ovde popularno.

Mislim ono, vozim kola od par 10-ina hiljada evra, i kazem da je moralni pigmej onaj ko je to uradio da bi imao jednu platu u svojoj kuci - ja tako ne mogu da kazem jer nisam u njegovoj kozi. Sit gladbom ne veruje, to je grujicd napisao u svom postu.

Ne znam na čiji je ovo konretno račun i glupavo je možda što ovo pišem, ali je moja porodica prolazila kroz finansijski vrlo turbulentne periode, pa niko poklekao nije. I dan danas mogu samo da zamislim kako je bilo mojim roditeljima u trenucima kad nisu mogli da nam kao deci pruže neke podrazumevane stvari, pa se nisu prodali i predali, već su se borili i izborili da ponovo stanu na noge. A bilo je prilike da se sklopi pakt s đavolom.

Nema šta gladnom da verujem ilii ne, vrlo ga dobro razumem. Ali, kao što sam već rekao, osim ako nije pitanje života i smrti, nemam razumevanja...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

:plusone:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ma tad su svi bili u sličnoj buli, nije uporedivo...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Delija napisao: 27 Feb 2023, 11:43

@dragvorl
Deo odgovora iznad se odnosi i na tvoj post.

I ne - ne bih digao sidro. Nisu mi finansije lajtmotiv u zivotu. Neke druge stvari su mi mnogo bitnije. Mozda je nekome to tesko da prihvati kad mu to kaze neko ko finansijski stoji ok, al' ja tu ne mogu da pomognem.

I ja sam gledao na primeru svojih roditelja, i zbog toga jos vise razmisljam tako kako razmisljam. Daleko sam ponosniji na njih ovako, nego da su za sobom ostavili kule i gradove.
Upravo si napisao, nema kratkorocnih rezultata i uredjeno drustvo. To je ono sto ne postoji i cega nece biti uskoro kod nas. Ko ima vremena i volje da se bori za to i posveti zivot svaka mu cast, ali verujem da vecina onih koji pisu da bi se zrtvovali za visi cilj kada bi dosli pred odluku da moraju da se odreknu nekih komfora pre odabrali ovo drugo. Ne pisem za tebe konkretno jer te ne poznajem dovoljno, medjutim iz zivotnog iskustva zaista mali broj ljudi je spreman da povuce konkretne poteze i da se zrtvuje. Zna se da je mehanizam za te promene preko politike i tu bi trebalo delovati, a to zahteva ozbiljne resurse, finansijske, vremenske i intelektualne. Tu individualci u ovom stadijumu raspada sistema vise ne mogu nista.
Usput, vreme nasih roditelja iz baby boom generacije je bitno razlicito od naseg. Ko je imao kicmu tad ima je i sad, to je isto, ali trziste rada, uredjenje sistema, dostupnost informacija, zivotni stil bez interneta, mobilnih telefona, globalizacije, sve je bitno drugacije. Tada se drzava temeljila na tome da svi imaju slicne startne pozicije i da ne bude velikih socijalnih razlika, sto je danas nebitno.
Delija napisao: 04 Mar 2017, 18:30 Inace, sve to stoji za pravni, zdravstveni, obrazovni sistem - to je i razlog zasto i dalje razmisljam o odlasku, ali tamo ne mogu za 15 minuta da skupim ekipu za pivo i/ili basket - e meni to znaci je*eno mnogo!

Apropo dizanja sidra, davno sam zapamtio da si pisao o tome i nasao, ono sto mogu da kazem da se slazam sto se tice toga s tobom, s tim sto mene nije toliko drzalo da ne odem.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Grujic napisao: 26 Feb 2023, 12:32 Zanimljivo je da si ti jedini odgovorio konkretno :)

To obraz nema cenu je ok parola, poštujem, ali isto tako bih taj odgovor ozbiljno uzeo samo od nekog ko je to zaista i uradio, dok ne nivou internet ratnika koji nisu u toj situaciji - i ne baš.
Nije nikakva parola nego stvar ličnog integriteta. I surova realnost bitisanja kao ljudskog bića iznad osnovnih životinjskih poriva.
To šta bi ti uzimao za ozbiljno kao odgovor je opet tvoje lično uverenje i tvoj lični integritet/moral.
Ja sam ti napisao, ali ako ti nije bilo jasno dovoljno da ponovim ja to jesam zaista uradio i kada u trenucima ludosti pomislim da je trebalo drugačije otreznim se i tada znam da sam donosio jedino moguće i ispravne odluke. I nikome nisam ništa dužan, i niko ni za šta ne može da me ucenjuje po bilo kom osnovu na bilo kom nivou.
Pa ni da je predsednik partije ili države...meni ne može ništa u smislu ucene.

I svakome ko relativizuje smatram da mogu sasvim opravdano da ukažem na štetnost oportunističkog pristupa...koji je i uništio ideju SKJ (saveza komunista ju) koja je na papiru gotovo idealna utopija od idealnih ljudi ali u praksi su oni koji relativizuju, a u svoju korist i opravdanje svojih odluka.

Ma kakve da su nečije odluke o nečemu treba hrabro da stane iza njih i da snosi posledice, bez uvijanja i zamagljivanja da je nešto drugo a nije...ako razumeš taj pomalo filozofski odnos istine i laganja samog sebe.
......
Stvar je univerzalna i nije vezana za nekog konkretno ali sam si dao odličan uvod da se neko pronalazi i svrstava sebe u neku od 3 hipotetičke navedene kategorije.

Prosto ne postoji opravdanje za neke stvari, osim ako je direktno ugrožen život- egzistencija bukvalno- najosnovnija prava na život - i slično gde je život ili smrt medalja sa dve strane.
A to je zaista retko i kod veoma malog broja ljudi i okolnosti moguća situacija.

Uvek se može raditi neki drugi posao za koji nisi školovan, imati za hleb, krov i odeću, i ostati čistog obraza. I uvek se vrati pre ili kasnije prepozna moralni odnos prema nečemu, ako i uvek se pre ili kasnije kazni moralni pad.

Takvo je moje iskustvo, a nije malo, i ne poznajem malo ljudi pa da pričam o izuzecima...90te godine su iznele na čistac mnoge i pokazalo se kakvi su.

Narodna kaže, daj nekom priliku pa ćeš videti da li je lopov.
Ili daj nekome vlast (nadležnost nad drugim ljudima) pa ćeš videti kakav je čovek.

Nije to slučajno baš tako kroz decenije i vekove ostalo.

Možemo do sutra o temi, uvek je bilo i biće onih koji hodaju uspravno bilo gde i onih koji pognu glavu na prvu prepreku. Ovi prvi ostaju u istoriji civilizacije poput, npr Djordana Bruna a oni drugi se zaborave.

ps. moj profesor muzičkog iz Zemunske gimnazije je bio ekstremno poštovano i od kolega i od učenika (Stajić) i nisam tada kao klinac baš razumeo odakle toliko poštovanje.
A onda sam ne tako davno, pre par godina saznao da je zbog toga što je imao stav, karakter, moral i nije hteo da lažno optuži druge završio na Golom Otoku. A bio apsolutno nevin, ništa nije uradio osim što nije hteo da sagne glavu i "samo kaže ime".
Ono što je danas izgleda teško da se razume.
Taj profesor je svakome mogao da kaže sve, pa i direktoru. A običan nastavnik muzičkog.

U JNA sam imao jednog podoficira koje je isto imao integritet, i uvek je verovatno vojniku apriori pa onda ispitao žalbu na ponašanje da li je stvarna. On je pukovnike i generale javno pred svima terao u 3 lepe i još svašta nešto. I da nije bio čist kao suza, odavno bi ko zna gde završio.
Jednom je mene branio od komande 3.će armije, i stvarno ja nisam bio kriv ali jesam napravio pometnju samo tako. I ni meni ni njemu baš ništa nije bilo, nikakve kazne, ni 1 jedini dan pritvora ili bilo šta.
Čak sam dobio posle i nagradu...a mogao sam završiti u apsu da nije bilo njega i njegovog stava.

I tako...mnogo puta se nadju ljudi koji su od integriteta. I svaki put se pokaže isto- ne mogu im ništa ako nisu pognuli glave i pristali da budu "pijuni" koji se mogu ucenjivati.

Sve ovo ne bi ni pisao da nisi "prozvao" da kao nekakavi internet ratnici tebi privlače pažnju do te mere da ih uopšte pominješ.
A vidim da je forumaš @koss pokušao da na više načina jasno postavi stvari na mesto. I kao i ja ovim, verujem bezuspešno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

dragvorl napisao: 27 Feb 2023, 19:04 [Apropo dizanja sidra, davno sam zapamtio da si pisao o tome i nasao, ono sto mogu da kazem da se slazam sto se tice toga s tobom, s tim sto mene nije toliko drzalo da ne odem.
Za "dizanje sidra" apsolutno nikome ne zameram. Savrseno validna opcija - za razliku od prodavanja u politiku.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Asfaltiraju odlicnu ulicu a neke u raspad stanju godinama ni da pipnu. :-|

Slika
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Ja se secam, menjaju komplet asfalt i sve stubove rasvete na AP kroz BG, a ono izgleda bolje nego u 90% Srbije. Izgleda im je tako lakse da peru pare ili se tu kao vidi da kao nesto rade.

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ne znam kad se planira uvodjenje davanja napojnice karticama u Srbiji? Verovatno 2055., kad im jave da je Tito umro. :think:
SlikaSlika
lami
Reactions:

Post od lami »

Ako pricas o restoranima, moglo je da se plati i vise nego sto je na racunu, ali onda ako placas firminom karticom si u problemu zbog pravdanja, a neki restorani su uveli stavku usluga ili tako nesto.

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Najbolje i to da uvedu, malo im je ovako što uzimaju a ne plaćaju ljude.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

U Evropi, da ne kazem EU je standard da se ostavlja napojnica u restoranima karticom. Naravno, to se oporezuje.
SlikaSlika
lami
Reactions:

Post od lami »

Zavisi, bio pre koji mesec nesto u Budimpesti, Nemice su bez pardona otisle bez baksisa, jos je ovaj kelner bio bas direktan, da li ste nezadovoljne uslugom...

Послато са SM-S918B помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kod nas ne plaćaju ljude, u EU vrv plaćaju. Zato i odlaze svi.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ftj »

Moze napojnica da se plati karticom u dosta restorana danas. Pretpostavljam da se ide na to da prijavljeni pazar bude pokriven kešom i slipovima od kartica i da pritom ne mora da se poklapa slip sa računom, a sve što pretekne ide u budžet za bakšiš. Naravno to je srb prilagođena varijanta, nije zvanična kao na zapadu koja se sigurno i oporezuje.
Odgovori