Grujic napisao: 26 Feb 2023, 12:32
Zanimljivo je da si ti jedini odgovorio konkretno
To obraz nema cenu je ok parola, poštujem, ali isto tako bih taj odgovor ozbiljno uzeo samo od nekog ko je to zaista i uradio, dok ne nivou internet ratnika koji nisu u toj situaciji - i ne baš.
Nije nikakva parola nego stvar ličnog integriteta. I surova realnost bitisanja kao ljudskog bića iznad osnovnih životinjskih poriva.
To šta bi ti uzimao za ozbiljno kao odgovor je opet tvoje lično uverenje i tvoj lični integritet/moral.
Ja sam ti napisao, ali ako ti nije bilo jasno dovoljno da ponovim ja to jesam zaista uradio i kada u trenucima ludosti pomislim da je trebalo drugačije otreznim se i tada znam da sam donosio jedino moguće i ispravne odluke. I nikome nisam ništa dužan, i niko ni za šta ne može da me ucenjuje po bilo kom osnovu na bilo kom nivou.
Pa ni da je predsednik partije ili države...meni ne može ništa u smislu ucene.
I svakome ko relativizuje smatram da mogu sasvim opravdano da ukažem na štetnost oportunističkog pristupa...koji je i uništio ideju SKJ (saveza komunista ju) koja je na papiru gotovo idealna utopija od idealnih ljudi ali u praksi su oni koji relativizuju, a u svoju korist i opravdanje svojih odluka.
Ma kakve da su nečije odluke o nečemu treba hrabro da stane iza njih i da snosi posledice, bez uvijanja i zamagljivanja da je nešto drugo a nije...ako razumeš taj pomalo filozofski odnos istine i laganja samog sebe.
......
Stvar je univerzalna i nije vezana za nekog konkretno ali sam si dao odličan uvod da se neko pronalazi i svrstava sebe u neku od 3 hipotetičke navedene kategorije.
Prosto ne postoji opravdanje za neke stvari, osim ako je direktno ugrožen život- egzistencija bukvalno- najosnovnija prava na život - i slično gde je život ili smrt medalja sa dve strane.
A to je zaista retko i kod veoma malog broja ljudi i okolnosti moguća situacija.
Uvek se može raditi neki drugi posao za koji nisi školovan, imati za hleb, krov i odeću, i ostati čistog obraza. I uvek se vrati pre ili kasnije prepozna moralni odnos prema nečemu, ako i uvek se pre ili kasnije kazni moralni pad.
Takvo je moje iskustvo, a nije malo, i ne poznajem malo ljudi pa da pričam o izuzecima...90te godine su iznele na čistac mnoge i pokazalo se kakvi su.
Narodna kaže, daj nekom priliku pa ćeš videti da li je lopov.
Ili daj nekome vlast (nadležnost nad drugim ljudima) pa ćeš videti kakav je čovek.
Nije to slučajno baš tako kroz decenije i vekove ostalo.
Možemo do sutra o temi, uvek je bilo i biće onih koji hodaju uspravno bilo gde i onih koji pognu glavu na prvu prepreku. Ovi prvi ostaju u istoriji civilizacije poput, npr Djordana Bruna a oni drugi se zaborave.
ps. moj profesor muzičkog iz Zemunske gimnazije je bio ekstremno poštovano i od kolega i od učenika (Stajić) i nisam tada kao klinac baš razumeo odakle toliko poštovanje.
A onda sam ne tako davno, pre par godina saznao da je zbog toga što je imao stav, karakter, moral i nije hteo da lažno optuži druge završio na Golom Otoku. A bio apsolutno nevin, ništa nije uradio osim što nije hteo da sagne glavu i "samo kaže ime".
Ono što je danas izgleda teško da se razume.
Taj profesor je svakome mogao da kaže sve, pa i direktoru. A običan nastavnik muzičkog.
U JNA sam imao jednog podoficira koje je isto imao integritet, i uvek je verovatno vojniku apriori pa onda ispitao žalbu na ponašanje da li je stvarna. On je pukovnike i generale javno pred svima terao u 3 lepe i još svašta nešto. I da nije bio čist kao suza, odavno bi ko zna gde završio.
Jednom je mene branio od komande 3.će armije, i stvarno ja nisam bio kriv ali jesam napravio pometnju samo tako. I ni meni ni njemu baš ništa nije bilo, nikakve kazne, ni 1 jedini dan pritvora ili bilo šta.
Čak sam dobio posle i nagradu...a mogao sam završiti u apsu da nije bilo njega i njegovog stava.
I tako...mnogo puta se nadju ljudi koji su od integriteta. I svaki put se pokaže isto- ne mogu im ništa ako nisu pognuli glave i pristali da budu "pijuni" koji se mogu ucenjivati.
Sve ovo ne bi ni pisao da nisi "prozvao" da kao nekakavi internet ratnici tebi privlače pažnju do te mere da ih uopšte pominješ.
A vidim da je forumaš @koss pokušao da na više načina jasno postavi stvari na mesto. I kao i ja ovim, verujem bezuspešno.