Prenos vlasništva automobila
Re: Prenos vlasništva automobila
Временски рок за пренос власништва возила је до истека регистрације тог возила. Наравно да је најбоље да се то уради одмах по закључењу купо-продајног уговора код јавног бележника.
Ја сам почетком јануара продао кола од мог сина, дечко који их је купио је тек пре неки дан платио пренос апсолутних права (14.800 динара), а платио је и оверу купо-продајног уговора (1.440 динара) код јавног бележника. До краја марта ће отићи и у МУП за нову саобраћајну дозволу. Иначе кола су регистрована до краја јула.
У међувремену, на сина јуче стигла казна од Паркинг сервиса (1.870 динара) за неплаћени паркинг у зонираној области. Јавио сам то одмах купцу кола, дошао је код мене, дао му обавештење и уплатницу и одмах је то платио уз 50% попуста за плаћање у року од 7 дана, (935 динара). Послао ми је слику плаћене признанице о уплати.
Ја сам почетком јануара продао кола од мог сина, дечко који их је купио је тек пре неки дан платио пренос апсолутних права (14.800 динара), а платио је и оверу купо-продајног уговора (1.440 динара) код јавног бележника. До краја марта ће отићи и у МУП за нову саобраћајну дозволу. Иначе кола су регистрована до краја јула.
У међувремену, на сина јуче стигла казна од Паркинг сервиса (1.870 динара) за неплаћени паркинг у зонираној области. Јавио сам то одмах купцу кола, дошао је код мене, дао му обавештење и уплатницу и одмах је то платио уз 50% попуста за плаћање у року од 7 дана, (935 динара). Послао ми је слику плаћене признанице о уплати.
Dnevna karta, nije kazna 
Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Sent from my SM-G770F using Tapatalk
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Ima neki rok za prenošenje u MUP-u od oko 2 nedelje nakon prodaje... Sad izvinjavam se, na brzinu sam preleteo dve poruke, nadam nadam se da je to ono što te zanima.
Svakako je taj rok mačku o'rep, u praksi će prevesti na sebe do registracije jer inače ne bi ni mogao da registruje.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Svakako je taj rok mačku o'rep, u praksi će prevesti na sebe do registracije jer inače ne bi ni mogao da registruje.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Ako mu das ovlascenje onda moze da ga prenese kada istekne registracija.
Ako odradite kupoprodajni ugovor, onda 2 nedelje. Ako ga ne prevede u te dve nedelje taj ugovor se ponustava.
Snajka je imala skoro problem, prodat njen auto, decko odradio prenos i nakon nekog vremena imao udes. Udari zenu na pesackom... Snajki stigne pismo od osiguravajuce kuce gde je neka žena tuži. Prvo zoves osiguravajucu kucu, jedva su nam dali bar podatke o kom vozilu je reč. Nakon roga zovi tog dečka, pa sanjim u osiguravajuću kuću da potvrdi da je on vozio, pokazuje saobraćajnu na njegovo ime, dokaze da je bila saobraćajna policija...
Sent from my SM-N9860 using Tapatalk
Ako odradite kupoprodajni ugovor, onda 2 nedelje. Ako ga ne prevede u te dve nedelje taj ugovor se ponustava.
Snajka je imala skoro problem, prodat njen auto, decko odradio prenos i nakon nekog vremena imao udes. Udari zenu na pesackom... Snajki stigne pismo od osiguravajuce kuce gde je neka žena tuži. Prvo zoves osiguravajucu kucu, jedva su nam dali bar podatke o kom vozilu je reč. Nakon roga zovi tog dečka, pa sanjim u osiguravajuću kuću da potvrdi da je on vozio, pokazuje saobraćajnu na njegovo ime, dokaze da je bila saobraćajna policija...
Sent from my SM-N9860 using Tapatalk
Ako nekom bude trebalo, moze da se kupi polovno vozilo, pa proda bez registracije, samo je potrebno da se u krajnjem ugovoru pozove na prvi ugovor.
Kako je prvi ugovor bio sa pravnim licem, platio sam porez na prenos apsolutnih prava. Prijavio sam se preko e-poreza, ali posto mi je vise ljudi reklo da mora licno, sutradan sam otisao u poresku da proverim. Ispalo je da je sve u redu sa prijavom, ali sam ostavio dalje agenciji da se bavi - resenje je odmah sutradan bilo na pisarnici.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Kako je prvi ugovor bio sa pravnim licem, platio sam porez na prenos apsolutnih prava. Prijavio sam se preko e-poreza, ali posto mi je vise ljudi reklo da mora licno, sutradan sam otisao u poresku da proverim. Ispalo je da je sve u redu sa prijavom, ali sam ostavio dalje agenciji da se bavi - resenje je odmah sutradan bilo na pisarnici.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Naravno da moze, ali mora se platiti porez sto si ti i uradio.
Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
- Nat7
- Pridružio se: 07 Jun 2024, 09:04
- Garaža: Citroen C3 1.4HDI 2007.
Nekoliko stvari mi nije jasno, pa ako moze mala pomoc.
Trebalo bi da kupim auto od pravnog lica iz Beograda (firma prodaje svoj auto, znaci nije plac i auto je registrovan na BG table) a ja sam iz Novog Sada (auto je izlozen u jednom salonu u NS usluzno, sto ne znam da li menja stvari.) Reigstracija istice nekad u julu. E sad, dva advokata su mi rekla da prilikom kupovine auta od pravnog lica koje je u sistemu PDVa a cija osnovna delatnost nije prodaja automobila, ne treba da platim porez na prenos apsolutnih prava. Firma od koje kupujem mi kaze da treba i to je prva stvar koja me zbunjuje. Takodje, probala sam da izracunam ovaj porez pomocu kalkulatora, ali mi ispadaju neki cudni iznosi. (auto je 1.5 kubika, 82KW, 2020.)
Dalje, koliko ceo proces traje (tj. kada mogu da ocekujem da cu preuzeti auto i registrovati ga nakon uplate novca na racun prodavca,) da li treba na nesto da obratim paznju, i da li, kako bih ubrzala proces, treba da angazujem agenciju u Beogradu, odakle je firma, ili u Novom Sadu, gde ce se vozilo i registrovati?
Izvinjavam se na mozda glupim pitanjima, medjutim dva meseca pokusavam da resim pitanje automobila i od svih informacija me vise boli mozak
pa sam pocela da bagujem. Najradije bih uzela advokata da mi sve to resi, medjutim, auto je skuplji od planiranog, plus ide registracija, pa verovatno i taj porez koji nisam ocekivala (znala sam da ide kad se kupuje od fizickog lica) a jedna kancelarija mi trazi 200e da mi pregleda papire, tako da bih probila sve moguce budzete.
Hvala unapred na odgovorima i ako je neko radio nesto slicno bila bih zahvalna na savetu oko provere pravnog stanja vozila u APR (da li na sebi ima teret, kojim redosledom treba raditi sve kako bih se obezbedila itd.)
Trebalo bi da kupim auto od pravnog lica iz Beograda (firma prodaje svoj auto, znaci nije plac i auto je registrovan na BG table) a ja sam iz Novog Sada (auto je izlozen u jednom salonu u NS usluzno, sto ne znam da li menja stvari.) Reigstracija istice nekad u julu. E sad, dva advokata su mi rekla da prilikom kupovine auta od pravnog lica koje je u sistemu PDVa a cija osnovna delatnost nije prodaja automobila, ne treba da platim porez na prenos apsolutnih prava. Firma od koje kupujem mi kaze da treba i to je prva stvar koja me zbunjuje. Takodje, probala sam da izracunam ovaj porez pomocu kalkulatora, ali mi ispadaju neki cudni iznosi. (auto je 1.5 kubika, 82KW, 2020.)
Dalje, koliko ceo proces traje (tj. kada mogu da ocekujem da cu preuzeti auto i registrovati ga nakon uplate novca na racun prodavca,) da li treba na nesto da obratim paznju, i da li, kako bih ubrzala proces, treba da angazujem agenciju u Beogradu, odakle je firma, ili u Novom Sadu, gde ce se vozilo i registrovati?
Izvinjavam se na mozda glupim pitanjima, medjutim dva meseca pokusavam da resim pitanje automobila i od svih informacija me vise boli mozak

Hvala unapred na odgovorima i ako je neko radio nesto slicno bila bih zahvalna na savetu oko provere pravnog stanja vozila u APR (da li na sebi ima teret, kojim redosledom treba raditi sve kako bih se obezbedila itd.)
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Laički, duplo oporezivanje imovine nije moguće. I kod kupovine stana, ili novog vozila, plaća se ili PDV ili porez na apsolutna prava. Ne verujem da se išta menja ako se kod polovnog vozila izrazi (i plati) PDV.
A zakon o porezima na imovinu kaže:

TapaT
A zakon o porezima na imovinu kaže:

TapaT
Ako firma nema delatnost prodaja automobila, ne verujem da porez uopšte iskazuju na fakturi, i u tom slučaju se plaća porez na prenos apsolutnih prava koji je za taj auto 17-18.000 din. ako auto ima navršene 4 godine, ako nema onda 20.000 din.
U principu nije ništa mnogo komplikovano i procedura je sledeća:
- uplatiš auto i dobiješ račun od firme na svoje ime, odvezeš auto kući i skineš tablice
- preko portala e-uprava generišeš uplatnicu za prenos i platiš ga - https://euprava.gov.rs/usluge/7288
- uplatiš novu saobraćajnu, tablice i nalepnicu (možda ovo mora sad preko neke Agencije koja generiše uplatnice, a možda može i preko e-uprave)
- sa računom, izvodom iz APR-a firme koja ke vlasnik auto, saobraćajnom, tablicama (ako su BG) odeš u SUP i od njih dobiješ nove tablice, nalepnicu, papir koji menja saobraćajnu sa kojim posle 7-8 dana odeš u isti SUP da pokupiš saobraćajnu.
Nekada traže i odluku te firme o prodaju vozila, ali to već znaju ti što prodaju kola valjda.
Možda je posle uplate poreza najbolje da odeš u Agenciju sa tehničkim pregledom neku u NS ( ja jednom rešavao preko Auto Rad, bili profesionalni), odradiš tehnički, poplaćaš dadžbine za registraciju i za lupam 3000 din. oni završe ostatak u SUP-U.
Teoretski sve može da se završi za dan, u praksi će trajati 2-3 verovatno.
Ako sam nešto izostavio neka me neko dopuni.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
U principu nije ništa mnogo komplikovano i procedura je sledeća:
- uplatiš auto i dobiješ račun od firme na svoje ime, odvezeš auto kući i skineš tablice
- preko portala e-uprava generišeš uplatnicu za prenos i platiš ga - https://euprava.gov.rs/usluge/7288
- uplatiš novu saobraćajnu, tablice i nalepnicu (možda ovo mora sad preko neke Agencije koja generiše uplatnice, a možda može i preko e-uprave)
- sa računom, izvodom iz APR-a firme koja ke vlasnik auto, saobraćajnom, tablicama (ako su BG) odeš u SUP i od njih dobiješ nove tablice, nalepnicu, papir koji menja saobraćajnu sa kojim posle 7-8 dana odeš u isti SUP da pokupiš saobraćajnu.
Nekada traže i odluku te firme o prodaju vozila, ali to već znaju ti što prodaju kola valjda.
Možda je posle uplate poreza najbolje da odeš u Agenciju sa tehničkim pregledom neku u NS ( ja jednom rešavao preko Auto Rad, bili profesionalni), odradiš tehnički, poplaćaš dadžbine za registraciju i za lupam 3000 din. oni završe ostatak u SUP-U.
Teoretski sve može da se završi za dan, u praksi će trajati 2-3 verovatno.
Ako sam nešto izostavio neka me neko dopuni.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Nije bitna samo delatnost prodaje automobila, bitno je da li su se oslobodili PDVa pri nabavci, ili ne.
Ako su se oslobodili PDVa, moraju obračunati PDV prilikom prodaje, ukoliko su platili PDV prilikom nabavke, sada ga nema i plaća se porez na prenos.
TapaT
Ako su se oslobodili PDVa, moraju obračunati PDV prilikom prodaje, ukoliko su platili PDV prilikom nabavke, sada ga nema i plaća se porez na prenos.
TapaT
To već moraju da znaju u toj firmi od koje kupuje kakav račun smeju da izdaju. Hoću da kažem nju ne treba to preterano da zanima. Ako je iskazan ne plaća se porez na prenos apsolutnih prava, ako nije plaća se ako ja to dobro tumačim. Imao sam 10ak takvih kupoprodaja i tako je bilo, s' tim što je ranije firma morala u poreskoj da plati prenos, a mislim da se u međuvremenu promenilo.
Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
- Nat7
- Pridružio se: 07 Jun 2024, 09:04
- Garaža: Citroen C3 1.4HDI 2007.
Hvala puno svima na odgovorima, posebno @Markoni na detaljnom objasnjenju postupka. Videcu sa firmom sutra. I samo jos pitanje, da li mogu, ukoliko placam porez, to uradim preko ePlati, jer vidim da se odnosi samo na kupoprodaju izmedju dva fizicka lica? Takodje, da li ste proveravali da li postoji teret na vozilu preko APR ili je fiskalni racun dovoljan instrument zastite?
Ako je prenos između dva fizička lica, možeš da platiš prenos elektronski bez odlaska u poresku preko ePlati potrala.
- chunga lunga
- Pridružio se: 02 Jul 2017, 01:22
Da li je neko imao iskustvo sa prodajom havarisanog, odjavljenog automobila? Dobio sam par ponuda za kupovinu od strane ljudi koji zele da automobil rastave u delove. Oni tvrde da nikakvi ugovori nisu potrebni
, ali verujem da mi je ipak neka papirologija potrebna i u tom slucaju, kako bih bio siguran da neko nece vratiti automobil u vozno stanje i potencijalno napraviti neki problem koji bi meni mogao da se obije o glavu.

A da pitas u policiji, da li mozes da odjavis, na osnovu toga sto je havarisan. On posle taj auto ne moze da registruje bez ugovora, nema tablica, tako da bi trebalo u tom slucaju da si pokriven.
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока