Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ZeljkoBG
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2019, 12:00

Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?

Post od ZeljkoBG »

ljubitelj napisao: 01 Apr 2023, 09:25 Moj post se odnosi na poredjenje kategorija medju brendovima jednog proizvdojača.
Ma ok, "neko" ih je svrstao u te kategorije. Ali vožnja "B" kategorije (KleberAS) mi je super-super zlatna kategorija u odnosu na "A" kategoriju (miselin, zimska). I za Miselinovu Winteru "B" kategoriju i sve njihove "B" gume.
mia3
Reactions:
Pridružio se: 05 Feb 2023, 18:37

Post od mia3 »

Dobio odgovor od kemoimpexa
Nemaju Hankook AS h750 4s2 195 65 15 91H, ovaj put ih nisu dobili, pa mi nude za 500 din skuplje iste takve gume, ali sa vecim indexom 91V.
Da li ima razlike u tim gumama, prednosti/mane?
Za golf 4 karavan
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Bolje sa V.

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

H su bolje za ionako pretvrdo vešanje Golfa.
Ako voliš tvrdje i neudobniju vožnju V su prednost a mana je cena koju nepotrebno plaćaš više.
V indeks brzine je sporedan jer nemaš gde da voziš 200+ km/h dugotrajno satima, a H indeks više nego zadovoljava.
U toj dimenziji ja bih preferirao kao još bolje gumu T indeksa brzine ako se nadje.
nickolab
Reactions:
Pridružio se: 08 Nov 2022, 21:22

Post od nickolab »

Zdravo svima, prvo pitanje zasto su pojedine dimenzije skuplje od drugih, ako gledamo da se za pravljenje guma potrosi isto ili skoro isto materijala? Zbog potraznje? Uzmimo za primer 205 55 r17...
Drugo pitanje, da li mogu umesto ove dimenzije da stavim 225 45 r17? Ili mozda neku drugu gde je izbor veci, a gume jeftinije. Zanima me all season guma.

U pitanju je grand scenic 3.

Hvala
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Zašto je registracija auta drastično veća za sve automobile sa većom kubikažom od 2000 kubika? Ne znamo, narodski rečeno porez na luksuz. Verovatno je slična priča i sa gumama u većim dimenzijama.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
YUgisa
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 18:52
Garaža: Yugo 1.1EFI
Kontakt:

Post od YUgisa »

Postoje gume koje su standardna mera, odnosno vecina auta fabricki dolazi sa njima. Kao npr 195/65 R15, imam osecaj da 70% auta namenjenih za siroke narodne mase u nekoj verziji modela imaju tu dimenziju. Broj proizvodenih guma je ogroman i svaki proizvodjac je ukljucen u proizvodnju, kalupi i potrebne masine se visestruko isplacuju sto obara cenu. Gume koje odstupaju od toga jer ih malo vozila koristi, koriste se samo kod onih sto modifikuju aute i dimenzije su koje se vise ne koriste, tj koristili su ih stari auti su uvek skuplje zbog manje isplativosti u proizvodnji i manje konkurencije.
Being second is to be the first of the ones who loose...
Korisnikov avatar
Martin Mystere
Reactions:
Pridružio se: 18 Dec 2020, 21:09
Garaža: Ford Mondeo Mk5 2.0 TDCI Powershift

Post od Martin Mystere »

Nema to veze sa luksuzom već sa time što je upravo rekao YUgisha - nestandardne gume koje koristi manje vozila više koštaju. Već sam pominjao ludost da Mondeo koristi nestandardne 235/50R17 koje su daleko skuplje od mnogih 18" ili 19" istog proizvođača (još pre dve zime najjeftinije bile 18,5k).
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

ljubitelj napisao: 07 Apr 2023, 22:15 H su bolje za ionako pretvrdo vešanje Golfa.
Ako voliš tvrdje i neudobniju vožnju V su prednost a mana je cena koju nepotrebno plaćaš više.
V indeks brzine je sporedan jer nemaš gde da voziš 200+ km/h dugotrajno satima, a H indeks više nego zadovoljava.
U toj dimenziji ja bih preferirao kao još bolje gumu T indeksa brzine ako se nadje.

Sta si ti sad nalupao pobogu? Kakve veze ima brzinski index sa udobnoscu?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Tvrđi bokovi, upravljivija guma... fuj. Bolje žvaka

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

maniaxx, osnove ponašanja guma.
Kao što je rečeno bokovi su razičiti a prema indeksu brzine, i time je osećaj drugačiji.
Nekada dok su WinterA od Tigra bile rasprostranjene mogle su da se kupe i kao T i kao H indeks za istu dimenziju, i razlika je bila primetna.
iz iskustva pričam, jer sam obe varijante imao u istoj dimenziji.

Ima da se bira pa ko šta voli.
Korisnikov avatar
motorista
Reactions:
Pridružio se: 09 Avg 2020, 18:11

Post od motorista »

nickolab napisao: 07 Apr 2023, 23:23Drugo pitanje, da li mogu umesto ove dimenzije da stavim 225 45 r17? Ili mozda neku drugu gde je izbor veci, a gume jeftinije.
Pogledaj nalepnicu sa dopuštenim dimenzijama i pritiscima za tvoj auto - verovatno je na okviru vozačavih vrata.

A YUgisa je objasnio... Sada su standardne dimenzije 205/55 R16, 225/45 R17, 195/65 R15... kao što su pre 40 godina bile 145 SR 13 i 135 SR 12. Tu je najisplativija proizvodnja i najjača konkurencija pa je i izbor najpovoljniji.

»Reno« je poznat po filozofiranju sa dimenzijama za »Senika« počevši od III generacije, uzgred.

@mia3 , ja bih uzeo te sa višim brzinskim indeksom. Teoretski, da, neke imaju tvrđe bokove, ali su tu i mnoge benefiti usled ispitivanja, ponegde i drugačije konstrukcije, za više brzine.
mia3
Reactions:
Pridružio se: 05 Feb 2023, 18:37

Post od mia3 »

Hvala drugari.
Odlucio sam da preskocim V index jer moj golf 4 zaista ima pretvrdo vešanje.
Dolaze u obzir T i H indexi
Procesljao sam opet sajtove i do 7.500 din sam izdvojio ove AS modele iz srednje klase (za premium se nema, budzet varijante sam preskocio, poput tigrovih i sl.)
Nexen N Blue 91T
Kleber quadraxer 3 91H
Laufenn g fit lh 71 91H

Procesljao sam i polovne premium gume, ali nema neka odgovarajuca ponuda, bar nisam naisao...

Sta se predlaze? Hvala vam puno
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

Nisam uopšte obraćao pažnju na ove indekse, nisam znao da su povezani sa čvrstinom/tvrdoćom gume. Baš mi se jedan poznanik žalio da ima AS gume koje su previše tvrde, onda ima izgleda da je naleteo na neku sa V indeksom ili XL oznakom.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

mia3 napisao:Hvala drugari.
Odlucio sam da preskocim V index jer moj golf 4 zaista ima pretvrdo vešanje.
Dolaze u obzir T i H indexi
Procesljao sam opet sajtove i do 7.500 din sam izdvojio ove AS modele iz srednje klase (za premium se nema, budzet varijante sam preskocio, poput tigrovih i sl.)
Nexen N Blue 91T
Kleber quadraxer 3 91H
Laufenn g fit lh 71 91H

Procesljao sam i polovne premium gume, ali nema neka odgovarajuca ponuda, bar nisam naisao...

Sta se predlaze? Hvala vam puno
Nblue ne bi trebalo da je AS već čista letnja Eco guma (i to odlicna po mom iskustvu).

Inače između Nexena i ova dva brenda Nexen bez dvojbe.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odgovori